Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Jeżeli obliczysz z krzywej grzania temperaturę, to jeszcze musisz ją skorygować o 2 czynniki:

- ważne jest co masz ustawione na kontrolerze, jaka jest ustawiona żądana temperatura w pokoju. Jeżeli jest ustawiona na 21stC, to nic nie korygujesz. Każde odstępstwo od tej temperatury to korekta temperatury wyliczonej z krzywej. Wzór: (temp.ustawiona - 21stC) * wsp, gdzie wsp=3 dla kaloryferów, wsp=1 dla podłogówki. Więc jak masz podłogówkę i ustawisz 20stC, to temperaturę wyliczoną z krzywej grzania obniżasz o 1stC.

- potem trzeba temperaturę skorygować o "wpływ pomieszczenia". Porównujesz temperaturę ustawioną na kontrolerze z temperaturą zmierzona przez kontrolera. Wzór: (temp.ustawiona - temp.zmierzona)*wsp*wpływ.pomieszczenia, gdzie wsp to ten sam współczynnik co poprzednio. Więc jak masz podłogówkę, wpływ pomieszczenia masz 3stC i stawisz temperaturę pomieszczenia na 20stC, a w pomieszczeniu jest 19stC, to temperaturę z kroku poprzedniego trzeba podnieść o 3stC.

Dodatkowo:

- kontroler liczy wszystko z dokładnością do 0.1stC

- temperaturę zewnętrzną do wyliczenia temperatury z krzywej grzania trzeba zaokrąglić do pełnych stC. Więc zmiany w cyfrze po przecinku są nieistotne.

- jako temperaturę zewnętrzną trzeba brać temperaturę tłumioną, jeżeli tłumienie jest włączone.

- nie wiem jak w CW400, ale w RC300 te same temperatury czasami można odczytywać w dwóch różnych miejscach, ale w jednym jest zaokrąglone do 0.5stC, a w innym do 0.1stC. Lepiej brać to drugie.

Swego czasu opisałem to wszystko tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus

na wstepie dzieki za tak wyczerpujac instrukcje :) ale mam kilka pytan:

1. czyli jak mam podlogowke i ustawiona temperature 20,5 to temeprature odczytana z krzywej musze korygowac o minus 0,5 stopnia tak? czyli rozumiem ze to jest obnizenie calej takiej krzywej o te 0,5 stopnia w dol tak?

2. temperature zew tlumiona ktora biore do krzywej w jaki sposob zaokraglam? bo w powyższym linku piszesz ze do góry, w tym wzorze nizej ta formula oznacza zaokrąglanie ale w dol, a powyzej z kolei piszesz ze po przecinku sie nie liczy. Bowiem np. wg matematyki to do 0,4 mamy 0 a od 0,5 mamy juz 1 stopien - pytanie ktora metoda ostatecznie liczy to sterownik?

3. ten wzór co podales k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(75-35)/40+35 to w nim 35 i 75 sa to punkty pocz/koncowy krzywej a co to jest to 40+35? jak moge ten wzor odnieść do innej krzywej np jak mam teraz krzywa 27/43 dla - 15

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. czyli jak mam podlogowke i ustawiona temperature 20,5 to temeprature odczytana z krzywej musze korygowac o minus 0,5 stopnia tak? czyli rozumiem ze to jest obnizenie calej takiej krzywej o te 0,5 stopnia w dol tak?

Tak.

2. temperature zew tlumiona ktora biore do krzywej w jaki sposob zaokraglam? bo w powyższym linku piszesz ze do góry, w tym wzorze nizej ta formula oznacza zaokrąglanie ale w dol, a powyzej z kolei piszesz ze po przecinku sie nie liczy. Bowiem np. wg matematyki to do 0,4 mamy 0 a od 0,5 mamy juz 1 stopien - pytanie ktora metoda ostatecznie liczy to sterownik?

Ja w Excelu używam funkcji ZAOKR.DO.CAŁK, która daje takie wyniki:

ZAOKR.DO.CAŁK(2.6) = 2

ZAOKR.DO.CAŁK(2.5) = 2

ZAOKR.DO.CAŁK(2.2) = 2

ZAOKR.DO.CAŁK(2) = 2

ZAOKR.DO.CAŁK(-3) = -3

ZAOKR.DO.CAŁK(-3.1) = -4

ZAOKR.DO.CAŁK(-3.5) = -4

ZAOKR.DO.CAŁK(-3.6) = -4

A... Ja sobie tłumienie wyłączyłem, bo (a) łatwiej mi liczyć w Excelu (b) łatwiej mi odczytywać parametry w programie Buderusa na Androida.

3. ten wzór co podales k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(75-35)/40+35 to w nim 35 i 75 sa to punkty pocz/koncowy krzywej a co to jest to 40+35? jak moge ten wzor odnieść do innej krzywej np jak mam teraz krzywa 27/43 dla - 15

w tym wzorze k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(75-35)/40+35:

20 - maksymalna temperatura zewnętrzna

35 - punkt początkowy krzywej

75 - punkt końcowy krzywej

40 - odległość między +20 a -20 (czyli 20-(-20) ), czyli między maksymalną i minimalna temperaturą zewnętrzną.

Czyli dla krzywej 27/43 z -15 wzór powinien wyglądać tak

k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(43-27)/35+27

Edytowane przez gb987t

Gbbsoft czy krzywa 20 - 30 nie jest za mała i może być dobrze?

Dalej nie rozumiem co robi wpływ pomieszczenia i jak go ustawić przy samej podłogowce lub czy go nie wyłączyć?

To może poczytaj tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Krzywa+grzania%2C+jej+ustawianie+oraz+temperatura+wp%C5%82ywu+pomieszczenia

Chodzi o to, że wyliczenia z krzywej grzania to czysta matematyka, natomiast życie pokazuje, że są jeszcze inne czynniki wpływające na temperaturę w domu, np.: wiatr czy słońce. Idea jest taka (moim zdaniem): wybierasz pokój wzorcowy czy wiodący, w nim umieszczasz sterownik. Temperaturą w tym pokoju ma sterować tylko sterownik, więc np.: dla kaloryferów należy odkręcić na MAXa wszystkie termostaty, usunąć wszystkie urządzenia typu TECH itd.

Wszystkie parametry (np.: krzywa grzania) powinny być ustawione tak, aby w tym pokoju temperatura sama się ustawiała na podstawie sposobu grzania.

I teraz: jak zaczyna wiać wiatr, to temperatura w tym pomieszczeniu zaczyna sama spadać. Sterownik wykrywa różnice między temperaturą ustawioną w pokoju a zmierzoną (np.: ustawiona 21stC a zmierzona 20,5stC). I o tą różnicę, pomnożoną przez parametr "Wpływ pomieszczenia" oraz przez współczynnik (dla podłogówki 1, dla grzejników 3) koryguje temperaturę wychodzącą z pieca (czyli koryguje krzywą grzania). Czyli w naszym przykładzie dla podłogówki i "Wpływ pomieszczenia"=3 podnosi temperaturę wody o 1.5stC (a dla grzejników o 4.5stC).

Jeżeli zacznie świecić słońce i temperatura zmierzona będzie 22stC, to mniejsza temperaturę pieca o 3stC (a dla grzejników o 9stC).

U mnie odchylenia normalnie są o 0.1stC. Kilka dni temu jak mocno wiało z zachodu to temperatura "sama" spadła o -0.2stC.

Czyli: czym większa dasz wartość "Wpływ pomieszczenia", tym ostrzej sterownik będzie reagował na odchylenia od temperatury zadanej w pomieszczeniu. Jak przesadzisz, to układ może wpaść w drgania: ciągle będzie za gorąco albo za zimno. Szczególnie przy dużej bezwładności podłogówki trzeba uważać.

Wybór pomieszczenia wzorcowego/wiodącego wydaje mi się, że wcale nie jest łatwe, ponieważ wpływa on na grzanie w całym obwodzie. Szczególnie jak ktoś jeszcze w nocy chce obniżyć temperaturę. Podobnie umieszczenie sterownika w tym pomieszczeniu też musi być przemyślane (np.: nie na słońcu, nie przy drzwiach wychodzących na dwór, itd.).

Dla każdego obwodu jest oddzielny sterownik i oddzielne pomieszczenie wzorcowe/wiodące.

PS. Czy krzywa jest za mała? A niedogrzewa ci pomieszczeń? Jest ci zimno? Jeżeli tak, to jest za mała.

Edytowane przez gb987t

Ustaw na 1stC i poczekaj kilka dni nim wyciągniesz jakieś wnioski.

Poczytaj wyżej o "pomieszczeniu wzorcowy", abyś mógł sprawdzić, czy pomieszczenie w którym masz sterownik spełnia pojęcie "pomieszczenia wzorcowe".

W najgorszym razie wyłącz "wpływ pomieszczenia" i... poczekaj kilka dni...

PS. Ja krzywą grzania ustawiałem... rok....

Myślę , że pomieszczenie jest ok , jest to otwarty salon na korytarz,klatkę schodową na poddasze czyli ok 70% parteru do tego jest za słupem gdzie nie dochodzi do niego słońce.

Ustawiłem wpływ na 1 . Krzywą 20-30 , jeżeli nie będzie dogrzewał do zadanej temp to podnieść krzywą. Czy wpływ pomieszczenia też może być tego powodem ?

Podnosisz krzywą, jak temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż zadań, także jak "wpływ pomieszczenia" podpija ci krzywą grzania do góry.

Dopiero teraz natknąłem się na twój wątek na drugim forum. Pytanie: czy drugą pompę, nie tą w piecu, masz podłączoną do układu? Czy sterownik sterują nią? Masz moduł MM100 ?

Podnoszę krzywą jak jest nie dogrzanie , tażke jak wpływ podbija mi krzywą , tzn ?

Pisałem , mam CW400, pompa jest wpięta w kocioł a w nim jest włączona jako dodatkowa pompa obiegowa. W CW400 mam ustawioną sterowanie pompą za pomocą mocy czy coś takiego ( jest jeszcze delta p1 i p2 ale nie wiem o co chodzi )

A... Ja sobie tłumienie wyłączyłem, bo (a) łatwiej mi liczyć w Excelu (b) łatwiej mi odczytywać parametry w programie Buderusa na Androida.

to wylaczenie tlumienia nie zaburza ci całego procesu? bo mi sie wydaje ze jak to w zeszlym roku wylaczylem to chyba mi przegrzewal czy cos

a co to program buderusa? jakis zdalny?

w tym wzorze k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(75-35)/40+35:

20 - maksymalna temperatura zewnętrzna

35 - punkt początkowy krzywej

75 - punkt końcowy krzywej

40 - odległość między +20 a -20 (czyli 20-(-20) ), czyli między maksymalną i minimalna temperaturą zewnętrzną.

Czyli dla krzywej 27/43 z -15 wzór powinien wyglądać tak

k(tz) = (20-zaokr.do.calk(tz))*(43-27)/35+27

dzieki policzylo mi to dokladnie tak jak wczesniej i krzywa na wykresie tak samo wyglada tylko jak tak teraz podstawiam wartosci mierzone to odejmujac te 0,5 (dla 20,5) i minus (lub plus) wplyw to tak srednio zgadza - w okolicach zadanej temperatury 20,5 sie zgadzaja ale jak juz mi delikatnie przegrzewa do np. do 20,8 lub po obnizeniu wlacza sie faza grzania i startuje od 20,0 to wtedy te wartosci odbiegaja od wyliczonych (sa odpowiednio ok 2 stopni mniejsze i większe) czyli mam wrażenie ze sterownik mocniej jakos uwzglednia wplyw pomieszczenia

to wylaczenie tlumienia nie zaburza ci całego procesu? bo mi sie wydaje ze jak to w zeszlym roku wylaczylem to chyba mi przegrzewal czy cos

a co to program buderusa? jakis zdalny?

Razem z piecem GB192i dawali w pakiecie moduł KM100 (to jest to "i" w nazwie pieca). Jest to moduł, który łączy piec z serwerami Buderusa poprzez internet.

Na komórce mam program "MyDevice" firmy Buderus, który też się łączy z serwerami Buderusa i poprzez je komunikuje się z moim piecem. Dzięki temu oprócz ustawianie temperatury grzania, odczytu aktualnych kodów błedów, mogę także odczytać podstawowe dane o piecu (patrz załącznik). Mogę dzięki temu np.: w pracy wpisywać dane do mojego Excela.

MyDevice.jpg

Jednej z informacji, której nie ma w tym programie, to właśnie temperatura tłumiona. Więc kosztem lekkiego pogorszenia grzania wyłączyłem tłumienie, aby wpisywać dokładniejsze dane do Excela. Taka chwilowa zmiana moich priorytetów. :-)

dzieki policzylo mi to dokladnie tak jak wczesniej i krzywa na wykresie tak samo wyglada tylko jak tak teraz podstawiam wartosci mierzone to odejmujac te 0,5 (dla 20,5) i minus (lub plus) wplyw to tak srednio zgadza - w okolicach zadanej temperatury 20,5 sie zgadzaja ale jak juz mi delikatnie przegrzewa do np. do 20,8 lub po obnizeniu wlacza sie faza grzania i startuje od 20,0 to wtedy te wartosci odbiegaja od wyliczonych (sa odpowiednio ok 2 stopni mniejsze i większe) czyli mam wrażenie ze sterownik mocniej jakos uwzglednia wplyw pomieszczenia

A jaki masz "System grzewczy" w ustawieniach obiegu?

Nikt nie twierdzi, że w moich wzorach nie ma błędu. Dla "grzejniki" na pewno jest współczynnik 3, z opowieści innych wynika, że dla podłogówki jest 1, ale może oni się mylą, i jest np. 2. Może pomożesz mi to ustalić... Spróbuj "wpływ pomieszczenia" dodatkowo pomnożyć przez 2.

Co masz ustawione jako "Wpływ pomieszczenia"?

Jeszcze jest kwestia zaokrągleń do 0.1stC lub do 0.01stC. Mnie się nie udało do końca odkryć w których miejscach program dokonuje tych zaokrągleń, więc w moim Excelu są czasami drobne odchylenia.

Edytowane przez gb987t

a ten moduł KM100 jak sie laczy z siecia - po kablu czy wifi? fajny bajer dla taki wariatow jak my ;)

wlasnie zapomnialem napisac ze mam ustawiony wplyw pomieszczenia 3K, typ ogrzewania oczywiscie podloga

Ten po kablu. Mam doprowadzony kabel do pieca z routera, po prostu.

Edytowane przez gb987t

Jedna z rzeczy, która mnie do dzisiaj zastanawia, to fakt, że są dwa współczynniki:

- współczynnik używany przy przesuwaniu krzywej grzania, gdy się ustawi inną temperaturę niż 21stC

- współczynnik używany przy przesuwaniu krzywej grzania, gdy temperatura pokoju zmierzona jest inna niż zadan

Oczywiście podświadomie założyłem, że te współczynniki są zawsze takie same. Dla grzejników =3.

Ale tak nie musi być...

Ja dla zabawy ustawiłem sobie wpływ pomieszczenia na 10stC, wtedy bardzo ładnie liczyło się dane w Excelu. I ładnie wtedy wyszło, że dla grzejników współczynniki są 3 (ustawiłem sobie temperaturę w pokoju na 20stC, aby też ułatwić sobie liczenie).

Ale dlaczego dla grzejników jest akurat 3, to nie mam pojęcia... I ciągle się nad tym zastanawiam...

no to d... do kotlowni nie mam sieci pociagnietej ;)

przy 6k tez niestety tez nie wychodzi tzn tak na szybko to jak dogrzewamy czyli np od tych 20,0 do zadanych 20,5 to mniej wiecej sie zgadza ale nie zgadza sie jak mamy juz powyzej 20,5

wydaje mi sie ze wlasnie dla podlogowki moze byc ten wspolczynnik inny , myslalem tez ze moze trzeba inaczej zaokragalac (nie tylko w dol) ale skoro Tobie to wychodzi to metoda przynajmniej dla grzejnikow powinna byc ok chyba ze sa jakies roznice w programach Junkersa i Buderusa

Jedna uwaga: KM100 to taki moduł, który ma dwa wejścia: jedno typu BUS do pieca, drugi do internetu. Więc w sumie to on nie musi być w piecu (tak jak kontroler nie musi być w piecu). Wystarczy, że miedzy KM100 a piecem masz dwużyłowy kabel...

https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/logamatic-web-km100-755500-p/

Jeszcze jest KM200:

https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/logamatic-web-km200-746332-p/

przy 6k tez niestety tez nie wychodzi tzn tak na szybko to jak dogrzewamy czyli np od tych 20,0 do zadanych 20,5 to mniej wiecej sie zgadza ale nie zgadza sie jak mamy juz powyzej 20,5

wydaje mi sie ze wlasnie dla podlogowki moze byc ten wspolczynnik inny , myslalem tez ze moze trzeba inaczej zaokragalac (nie tylko w dol) ale skoro Tobie to wychodzi to metoda przynajmniej dla grzejnikow powinna byc ok

A może współczynnik do przesunięcia krzywej, gdy ustawiasz temperaturę inną niż 21stC też nie jest 1 a 2?

chyba ze sa jakies roznice w programach Junkersa i Buderusa

Jeszcze może być róznica w wersja oprogramowania w zależności od roku zakupu... :D

PS. Może dla testów ustawić temperaturę 21stC, aby wyeliminować jedną rzecz. Wtedy łatwiej można policzyć współczynnik dla drugiej rzeczy...