gb987t 16.01.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Obecnie trzyma 20stC (21stC dla mnie było za ciepło, mimo, że lubie 22stC, to jednak to jest inne "21"). Odchyły są o +/-0.1stC.Kilka razy spadło do -0.2stC, gdy mocno wiało. Co do gazu się nie wypowiem, bo na jednym liczniku mam dwa piece. Mogę podać co podaje RC300, ale nie mam pojęcia jak to wiarygodne jest (on podaje w kWh; od połowy grudnia do połowy stycznia: średnio 99kWh/dobę, ja to przeliczam na 8,83m3/dobę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 16.01.2019 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Dzieki Ja mam odczyty z licznika W zeszłym roku dzień w dzień z temp rano i wieczorem i zuzyciem w dany dzień. Teraz to ide raz w tygodniu w niedziele Ale tylko odczyt i godziny pracy palnika. W tym roku od 26.09.2018r do 13.01.2019 wyszło 497,331 m3 co srednio na dzień daje 4,56m3 (109 dni grzania) A za okres porównywalny wychodzi 196m3 (28dni)na dzień 7m3 A jaką masz krzywą i wspólczynnik ustawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 16.01.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Krzywa 30/80 (min temp = -20), wspływ pom=7, max temp pieca=75Mam w większości dość niestandardowe grzejniki typu "10"Tylko ja mam Buderusa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 16.01.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Wiem ze Buderus Ja mam na razie krzywą 30/53 wpływ 4 max 55 (-15min temp)Czekam na mróz -5 aby ustawić koniec krzywej A grzejniki to stare zeliwniaki dwa pomieszczenia 19 a dwa 19 i dodatkowo 9 zeberek Na dole 2 blaszaki I w dwóch łazienkach drabinki. Na dole ze pomieszczenia niższe 2,05 cm to jest szybciej do nagrzania . Pomieszczenie dla CW to narozne ale to pokój dzieci i tam troszkę zaburza pomiar temp. Ale to jedyne pomieszczenie gdzie najlepiej było dac CW. W innych pomieszczeniach cieplej około 21+0,2 stopnia.Ale wrescie udało mi sie zrozumieć niemiecką myśl techniczną junkersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.01.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 brak pomysłów co się u mnie dzieje ? Witam, W sprawie rozwiązania Pana problemu z ustawieniami kotła zachęcam do bezpośredniego kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Serwisantów marki Junkers-Bosch, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem pod numerem infolinii: 801 900 810. Ewentualny koszt naprawy może Pan uzgodnić z serwisantem. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 18.01.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 rsat a jak chodzi Ci piec na obnizeniu bo ja mam ustawione 20,5/19,5 i jak po grzaniu jest te 20,5 to jest wylaczony ale jak schodzi ponizej 20,5 czyli mnie niz 1 stopien powyzej temp obnizenia to juz sie wlacza co jakis czas i wylacza tez tak masz/macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 19.01.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) rsat a jak chodzi Ci piec na obnizeniu bo ja mam ustawione 20,5/19,5 i jak po grzaniu jest te 20,5 to jest wylaczony ale jak schodzi ponizej 20,5 czyli mnie niz 1 stopien powyzej temp obnizenia to juz sie wlacza co jakis czas i wylacza tez tak masz/macie? U mnie chodzi na okrągło W czwartek jak było +7 to wyłączył sie na około pół godziny Prawdopodobnie temp powrotu była w poblizu temp zadanej i gdy osiągnął 20,5 to moc zeszła do minimalnej 12% i nie dał rady ciągnąć dalej Za mały odbiór temp Włączył sie gdy różnica między rzeczywistą a zadaną temperaturą zasilania była 6 K (kocioł ustawienie 2.3C ja na kotle mam 12K ) CW 400 to sam sobie oblicza jak napisane w instrukcji Dziś było piękne słońce to nagrzało pokój nawet do 21 ale spokojnie grzeje cały dzień . Tylko nastepuje obnizenie temp kotła o tą nadwyżkę Ja mam 20,5 było 21 więc 0,5 x wspólczynnik pomieszczenia x 3 dla grzejników Ale słoneczko zapewniło komfort. Gdy przestało nagrzewać słońce kocioł podnosił temp tak samo jak obniżało ( ten sam sposób obliczenia patrz wyżej) Obecnie czekam na większe mrozy aby ustawić dokładnie pkt górny krzywej . Ale grzanie kotła cały dzień udalo mi się uzyskać. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 19.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 20.01.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 aha to Ty tez jednak dolaczyles do zwolennikow calodziennego grzania bo wydawalo mi sie ze wczesniej pisales ze masz rozne fazy grzania i jeszcze pytales w jakim czasie kociol dochodzi do zadanej temp po obnizeniu.A jak wy z gbsoft-em macie grzejniki to oplacalne jest takie calodzienne grzanie? myslalem ze jest to raczej domena grzania podlogowego jak u mnieJa poki co to wole miec 2 fazy grzania bo wtedy w moim odczuciu jest przyjemniej a tak jak u mnie pyrkal sobie na min 28st to niby temperatura na regulatorze potrafila sie zgadzac ale odczuwalnie tak sobie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 20.01.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przy grzejnika trudno jest za pomocą sterownika obniżyć temperaturę w pokojach. Obniżenie temperatury na sterowniku spowoduje obniżenie temperatury w pomieszczeniu, gdzie jest sterownik. Spowoduje też ew. wyłączenie pieca lub zmniejszenie jego mocy. Ale jak temperatura w pokoju ze sterownikiem spadnie do wymaganej, to pięc zacznie dalej grzać (może słabiej) i może dalej ustawiona temperatura w pokojach powrócić. Za temperaturę w pokojach odpowiadają termostaty i trzeba mieć oddzielny system do sterowania temperaturami w pokojach, aby zrobić to profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 20.01.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 a nie prosciej miec we wszystkich pokojach termostaty otwarte i ustawic to tak (przeplywy itd) zeby wszedzie byla rownomierna temperatura wzgledem pomieszczenia wzorcowego? ewentualnie tam gdzie chcesz miec chlodniej przykrecasz i tyle. Myslalem ze wlasnie w przypadku grzejnikow fazy grzania bardziej maja sens bo jednak szybciej taki uklad reaguje na zmiany niz podlogowka. Przy podlogowce niekorzy tez robia osobne sterowniki na poszczegolne pokoje ale to sie raczej mija z celem ze zwgledu na duza jej bezwladnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam, W sprawie rozwiązania Pana problemu z ustawieniami kotła zachęcam do bezpośredniego kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Serwisantów marki Junkers-Bosch, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem pod numerem infolinii: 801 900 810. Ewentualny koszt naprawy może Pan uzgodnić z serwisantem. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Jaki koszt naprawy? Urządzenie jest na gwarancji? Z serwisem się kontaktowałem i zostałem skierowany do serwisanta który mu uruchamial kocioł, ustawił mi grzanie według temp pomieszczenia twierdząc, że jest to za pomocą krzywej i pogodowki także żartów sobie nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.01.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Wracając do tematuNa 75h palnika pokazuje 25 startów to źle czy dobrze? Zauważyłem, że pompa za sprzęgłem jest wpieta w kocioł gdzie w instrukcji jest opisane brak funkcji, przepialem ja w miejsce gdzie jest przyłącze sieciowe pompy cyrk lub pompy zewnetrznej za sprzęgłem. Możliwie że wtedy pompa się wyłączal i blokowała przepływ?Minimalna moc pompy w cw400 ustawiłem 50%, za mało czy za dużo? Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Na sprzegle są dwa zegary termomotrowe wkrecone przy zasilaniu i powrocie. Jeżeli temp zasilania na kotle pokazuje 36 to temp na sprzegle pokazuje 34, także ok ( powrotu ok 24)Dodatowo jest włożony czujnik pod osłone piankowa sprzęgła przy termometrze zasilania i co mnie teraz dziwi, temp sprzęgła w cw400 pokazuje 40' co jest nie realne przecież. Gdzie powinien być ten czujnik? Może na środku sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 20.01.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 aha to Ty tez jednak dolaczyles do zwolennikow calodziennego grzania bo wydawalo mi sie ze wczesniej pisales ze masz rozne fazy grzania i jeszcze pytales w jakim czasie kociol dochodzi do zadanej temp po obnizeniu. A jak wy z gbsoft-em macie grzejniki to oplacalne jest takie calodzienne grzanie? myslalem ze jest to raczej domena grzania podlogowego jak u mnie Ja poki co to wole miec 2 fazy grzania bo wtedy w moim odczuciu jest przyjemniej a tak jak u mnie pyrkal sobie na min 28st to niby temperatura na regulatorze potrafila sie zgadzac ale odczuwalnie tak sobie bylo Nie ja dalej mam ustawione 20,5 i obnizenie nocne 18,5 Nie grzeje w nocy. Mea culpa za zle wpisy Zrobiłem skrót myslowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 20.01.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przy grzejnika trudno jest za pomocą sterownika obniżyć temperaturę w pokojach. Obniżenie temperatury na sterowniku spowoduje obniżenie temperatury w pomieszczeniu, gdzie jest sterownik. Spowoduje też ew. wyłączenie pieca lub zmniejszenie jego mocy. Ale jak temperatura w pokoju ze sterownikiem spadnie do wymaganej, to pięc zacznie dalej grzać (może słabiej) i może dalej ustawiona temperatura w pokojach powrócić. Za temperaturę w pokojach odpowiadają termostaty i trzeba mieć oddzielny system do sterowania temperaturami w pokojach, aby zrobić to profesjonalnie. Swięta racja Ale ja staram się aby piec grzał cały zadany czas , bez przerw. Obniza to o wpływ pomieszczenia i inne składniki mierzone i przeliczana przez CW No ale nagrzanie przez słonce nie zmniejsza tak bardzo komfortu. A inne pomieszczenia sa z wyzsza temp. bo pokój ze sterownikiem jest tym najzimniejszym. Da się przezyc Niestety złoty srodek Nie da się miec i zjesc ciasteczka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.01.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 gbbsoft , rsat czy macie sprzegło ?Może wiecie jaki macie czujnik lub jaki powinien być do podłączenia sprzęgła ? według instrukcji powinien to być zewnętrzny czujnik temperatury zasilania ale nie ma oznaczeń jaki to dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 21.01.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ja (jeszcze) nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.01.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Nie mogę nigdzie znaleźć jaki to czujnik. Są jakieś sf3 i sf4 do junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 21.01.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Ja mam wymiennik płytowy mam go aby oddzielić kocioł na gaz od pieca na ekogroszek > Dokładnie aby oddzielić dwa rózne układy. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 25.01.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Konsultant marki Junkers czy jeżeli na cw400 ustawie tryb ręczny 22' to będzie w domu utrzymywać taka temperaturę automatycznie biorąc pod uwagę pozostałe ustawienia tzn pogodowke? Czy musi być wybrana opcja automatyczna? Tylko że tam jest obniżanie i grzanie A ja chce stałą temp Witam. Wybranie trybu ręcznego wyłącza tryb pracy automatycznej – przełączania pomiędzy trybami grzanie a obniżenie. W trybie ręcznym przez cały czas będzie utrzymywana zadana temperatura z wykorzystaniem regulacji pogodowej, jeżeli taka została wybrana przy konfiguracji urządzenia. (str. 34 Instrukcji montażu). Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts