Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Mam podłączoną do pieca. Ruszyła zaraz po przestawieniu 5E (nie E5) na 1. Może nie zapisałeś ustawień? Wejdź jeszcze raz w menu pieca i sprawdź.

kurcze zapisałem już dawąłem automatyczną konfigurację systemu i nic dupa, ale 5E pozostało na 01 - własnie wcześniej nie zatwierdziłem i było 00 ale później przestawiłem na 01. A może wbrew logice przewód zółto zielony nie ma byc podłaczony do ramy pieca ? Bo niebieski idzie do N a brązowy do L.

Walka w kotłowni trwa w menu mam : pompa :jest, konfiguracja ciepłej wody zasobnik do urządzenia grzewczego ( jest też jakieś IMP od 3 do 10) ale to chyba nic dla mnie. Osobne programy dla pompy i wody.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to cieszy mnie brak problemów. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Alternatywa na rynku nie jest bogata. Fajna jest Paradigma, nawet cena podobna - ups, to w Euro :)

Mice:

Przytaczany wątek czytałam. Uznanie gwarancji i zwrot kosztów remontu (o ile nastąpi) to jedno. Ale kilka dni (tygodni!!!) bez kotła w domku przy -20 na dworze ?

Dobrze mieć świadomość, że gwarancja i serwis działa ale jeszcze lepiej nie musieć sprawdzać tego na własnej skórze, czego wszystkim życzę :)

Podłączyłeś dobrze. Może to będzie głupie pytanie - program pompy ustawiłeś tak, że powinna być załączona? I jak zmierzysz napięcie na zaciskach gdzie włączyłeś pompę to jest cały czas 0?

napięcie na N jest a może w pompie są źle przewody i trzeba je zamienić.

Zastanawian mnie dlaczego nie mam w parametrach : priorytetu ciepłej wody, temp. zasobnika itd jest tylko : działanie pompy 4/h. Idę zamienić przewody w pompie moze nic nie skopię hehe.

Żółto-zielony to uziemienie i nie podłączaj go nigdzie indziej tylko do zacisku gdzie i inne żółto-zielone kabelki dochodzą. Kolejność brązowego i niebieskiego nie ma większego znaczenia (prąd przemienny), ale standard mówi: brązowy - faza, niebieski - zero.

Jeśli napięcie na zaciskach jest a pompa nie działa, to albo wyrwałeś drugi koniec kabelka z pompy, albo masz zepsutą pompę.

Podłącz zamiast pompy do pieca żarówkę (na 230V, o możliwie małej mocy na wszelki wypadek - np. 25W) - sprawdzisz, czy to nie wina pompy. Żarówka będzie się zapalać gdy pompa powinna ruszać.

Możesz też pompę podłączyć bezpośrednio do gniazdka sieciowego i sprawdzić czy ruszy. Pompę masz na napięcie 230V, prawda?

I na czas grzebania wyłączaj piec z sieci ;-)

Żółto-zielony to uziemienie i nie podłączaj go nigdzie indziej tylko do zacisku gdzie i inne żółto-zielone kabelki dochodzą. Kolejność brązowego i niebieskiego nie ma większego znaczenia (prąd przemienny), ale standard mówi: brązowy - faza, niebieski - zero.

Jeśli napięcie na zaciskach jest a pompa nie działa, to albo wyrwałeś drugi koniec kabelka z pompy, albo masz zepsutą pompę.

Podłącz zamiast pompy do pieca żarówkę (na 230V, o możliwie małej mocy na wszelki wypadek - np. 25W) - sprawdzisz, czy to nie wina pompy. Żarówka będzie się zapalać gdy pompa powinna ruszać.

Możesz też pompę podłączyć bezpośrednio do gniazdka sieciowego i sprawdzić czy ruszy. Pompę masz na napięcie 230V, prawda?

I na czas grzebania wyłączaj piec z sieci ;-)

dzięki własnie tak zrobiłem . Rozebrałem pompę i przewody sprawdziłem były dobrze. Podłaczyłem do sieci zaświeciła się dioda pompa ruszyła ( hm chyba ruszyła bo jest bardzo cicha i mam wrażenie że skopana i nie pracuje jak trzeba. Później była operacja na otwartym sercu z właczonym prądem dioda zapala jak trzeba w chwili jak piec daje sygnał czyli teoretycznie piec chyba jest gitesik teraz muszę jakoś ustalić czy pompa jest dobra czy nie. Biegów w niej nie ma jest to pompa Grundfosa coś w niej brzęczy ale teoretycznie jak chodzi to jakoś nie czuję aby ciepła była szybciej niż normalnie.

• 2 weeks później...

Własnie sie wybieram po kocioł - ale mam szybkie pytanie czy program wygrzewania podłogówki jest w zewnętrznym sterowniku (pogodnowym) czy w piecu?

Jeśli w zewnętrznym to czy FW 100 go ma bo w opisie na stronie junkersa nie piszą o tym w FW200 jak najbardziej, ale mi w zupełności wystarczył by FW100 - przy okazji czy ktoś ma podłączonego smarta z zasobnikiem BIWAR QATRO 150l, zasobnik wygląda na solidny (od strony parametrów) i mam na niego ochotę sie zastanawiam czy warto czy moze coś tańszego wystarczy (dodam że mam cyrkulację, 2 dorosłe i 2 dzieci, )?

Własnie sie wybieram po kocioł - ale mam szybkie pytanie czy program wygrzewania podłogówki jest w zewnętrznym sterowniku (pogodnowym) czy w piecu?

Jeśli w zewnętrznym to czy FW 100 go ma bo w opisie na stronie junkersa nie piszą o tym w FW200 jak najbardziej, ale mi w zupełności wystarczył by FW100 ...

FW100 zgodnie z instrukcją ma funkcję suszenia jastrychu.

newpeter

Jakiej średnicy są przyłacza w junkersie -bo go jeszcze nie mam w rękach a musze kupić złaczki do PEX i ewentualnie przejściowki z rury 25, tam sa śrubunki czy jakieś gwiny stałe?

http://www.szkolenia-junkers.pl/res-instrukcje.phtml?files_dir_id=686

pobierz: "CerapurSmart - instrukcja montażu" i na stronie 23 są wymiary przyłączy.

newpeter

Witam, planuje wtym roku zmodernizować kotłownie (wymiana starego pieca gazowego), poszukuje doświadczonego instaltora, który oceni, doradzi i nie zedrze ostaniego grosza :). Skłaniam sie włanie ku temu piecykowi , został mi on polecony prze Rapczyna. Jesli znacie kogoś takiego kto by mógł podjechać i ocenić to na zywo , to chętnie skorzystam, nie chciał bym natknąć się na kogoś "przypadkowego" w tak ważnych decyzjach. Miejscowość Owczarnia (okolice Pruszkowa)

Dziękuje i pozdrawiam

wazik

Edytowane przez wazik

• 2 weeks później...

Witam,

Stoję przed wyborem kotła i tak powoli czytuję opinię już użytkujących,

czy osoby które posiadają Junkersa 14-3 mogą narzekać?

bardzo popularny sprzęt :) może ze względu na cenę - nie wiem

domek mój raczej standard ok. 190 m, 16cm styro, podłoga 12, dach wełna 25

garaż w bryle, cały dom podłogówka, reku

był wątek o przejściach jednej z Pań na forum ale jak czytałem skończyło się dobrze, raczej poczatkowa niechęć zadziałałą ale w czas (a może już po czasie) się zreflektowali

tak czy inaczej szukam kotła

instalację działałem sam, kotłownie miał mi zrobić wujek - hydraulik starej daty jak sie określa sam :)

on z kolei poleca Immergas (model jeszcze dokładnie nie wiem jaki) - rzekomo takie cudne i on ma super zniżki

kolejna sprawa to zanegował mój pomysł wsadzania rury do szachtu, tylko wyprowadzenie komina bezpośrednio w bok za ścianę - co o tym myślicie - wylot byłby skierowany na zachód i dostawał wiatrem w czoło ...

sterownik - rozumiem że potrzeba mi FV100 - pogodówka czyli czujnik zewn. i regulator pokojowy.

Czy coś jeszcze?

Zasobnik myśle jakiś ponad 200 L z 2 węź - tak przyszłościowo :)

poradźcie doradźcie :)

Witam,

to zanegował mój pomysł wsadzania rury do szachtu, tylko wyprowadzenie komina bezpośrednio w bok za ścianę - co o tym myślicie - wylot byłby skierowany na zachód i dostawał wiatrem w czoło ...

.....

Nie wiem dlaczego Ci to zanegował - ja włożyłem właśnie rurę fi80 do komina który pierwotrnie byl przezanczony do gazu (fi 140) pięknie to wyprowadziłęm na górę i zwińczylem ślicznym ;0 daszkiem jakieś 40 cm nizej jest daszek od 140-ki ponizej którego jest wlot czystego powietrza.

Kominiarz który to odbierał nie miał żadnych zastrzeżeń - stwierdził że robota jest fachowa i przedewszystkim tania bo nie mażadnych "systemowych" zakończeń a to co jest bedzie działać doskonale.

Co do zasobnika - ja sie skłąniam ku 150l z biawaru (qatrro) mam nadzieję ze wyrobi kociołek - a zasobnik ma całkeim ciekawe parametry (małe straty, dobry wymiennik - jeden ale nie zamierzam stawiać drugiego kotła - przynajmneij na razie a i solary nie wchodzą w grę przyanjmneij w tej cenie w ajkiej są teraz))

zanegował że niby dużo taniej z tą rurą przez ścianę

dziś dzwoniłem na infolinię Junkersa i sobie chwilę porozmawiałem, czy inny rodzaj komina wpływa na kondensację

powiedzieli że nie, natomiast że spaliny mogą lekko po elewacji brudzić, lub skraplać w zimie (czy jakoś tak)

a jak z pozostałymi wątpliwościami :)

...tak czy inaczej szukam kotła

instalację działałem sam, kotłownie miał mi zrobić wujek - hydraulik starej daty jak sie określa sam :)

on z kolei poleca Immergas (model jeszcze dokładnie nie wiem jaki) - rzekomo takie cudne i on ma super zniżki

kolejna sprawa to zanegował mój pomysł wsadzania rury do szachtu, tylko wyprowadzenie komina bezpośrednio w bok za ścianę - co o tym myślicie - wylot byłby skierowany na zachód i dostawał wiatrem w czoło ...

sterownik - rozumiem że potrzeba mi FV100 - pogodówka czyli czujnik zewn. i regulator pokojowy.

Czy coś jeszcze?

System spalinowo-powietrzny wypuszczony przez ścianę będzie tańszy niż wpuszczony w szacht kominowy.

FW100 może być zamontowany w kotle lub w pomieszczeniu, jeśli będziesz kupować obcy zbiornik to potrzebujesz czujnika temperatury SF3.

Napisz jakie masz obciążenie cieplne budynku. Jeśli większe niż 11,63kW (1000l/h, dt=10stK) to zgodnie z wytycznymi Junkersa powinno być sprzęgło hydrauliczne. Przy podłogówce profilaktycznie jeszcze TB 1

...zwińczylem ślicznym ;0 daszkiem jakieś 40 cm nizej jest daszek od 140-ki ponizej którego jest wlot czystego powietrza.

Kominiarz który to odbierał nie miał żadnych zastrzeżeń - stwierdził że robota jest fachowa i przedewszystkim tania bo nie mażadnych "systemowych" zakończeń a to co jest bedzie działać doskonale.

Co do zasobnika - ja sie skłąniam ku 150l z biawaru (qatrro) mam nadzieję ze wyrobi kociołek - a zasobnik ma całkeim ciekawe parametry (małe straty, dobry wymiennik - jeden ale nie zamierzam stawiać drugiego kotła - przynajmneij na razie a i solary nie wchodzą w grę przyanjmneij w tej cenie w ajkiej są teraz))

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Masz kocioł kondensacyjny, zakończenie układu spalinowego kotła jest przesłonięte czy w czasie deszczu będzie padać do rury spalinowej?

Ps. Prawdę mówiąc to nie liczyłbym na obniżkę cena kolektorów słonecznych.

Witam,

Stoję przed wyborem kotła i tak powoli czytuję opinię już użytkujących,

czy osoby które posiadają Junkersa 14-3 mogą narzekać?

bardzo popularny sprzęt :) może ze względu na cenę - nie wiem

domek mój raczej standard ok. 190 m, 16cm styro, podłoga 12, dach wełna 25

garaż w bryle, cały dom podłogówka, reku

był wątek o przejściach jednej z Pań na forum ale jak czytałem skończyło się dobrze, raczej poczatkowa niechęć zadziałałą ale w czas (a może już po czasie) się zreflektowali

tak czy inaczej szukam kotła

Czy coś jeszcze?

Mam dokładnie ten piec, z tym sterownikiem i nawet 200l z 2 wężownicami. Wszystko działa :)

Domek podobnie ocieplony tylko trochę mniejszy.

Witam Panowie,

Wdałem się wczoraj w dyskusje z moim instalatorem odnośnie mocy i wymiarów grzejników do mojego domku.

W projekcie mam wyliczone straty i dobrane grzejniki Purmo dla parametrów 75/55 st.C kotła kondensacyjnego. W praktyce straty będą mniejsze, gdyż dom będzie lepiej ocieplony (15cm styro zamiast 12cm i reku zamiast wentylacji grawitacyjnej). I tak przykładowo dla pomieszczenia sypialni o powierzchni 12m2 i wys. 2,5m mam dobrany grzejnik CV22 450x800 co daje moc cieplną 861[W]. Grzejniki będą tylko na piętrze, na dole podłogówka, w sumie ok. 130m2 do ogrzania.

Wychodzi na to, że projektant założył 70W/1m2. Instalator twierdzi, że to jest za mało i trzeba przewymiarować. Pytanie czy faktycznie trzeba przewymiarować ??? Czy przy tym piecu lepiej założyć niższe parametry np. 55/35 st.C i przewymiarować grzejniki ? Czy zakładając że duże mrozy są tylko przez parę dni w roku można zostać przy parametrach 75/55 st.C a przez większą cześć zimy piecyk i tak będzie pracował na niższych parametrach i przewymiarowanie grzejników jest zbędne ? Jak to jest w praktyce ?

pozdrawiam

newpeter