Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czy ktoś z użytkowników wie jaka jest pompa w forumowy piecu i czy dałaby radę pchnąć wodę w podłogówce 8 obiegów po około 75m (baz mieszacza i pompy) i 7 grzejników?

Witam ponownie.Czytam ten wątek już od kilku miesięcy, ale nie jestem pewny czy Smart 14-3 pchnie w pętle podłogówki. A mam mieszane uczucia, bo słyszałem już tyle sprzecznych opini, że mam lekki zawrót głowy. Chciałbym spróbować grzać jednakową temperaturą podłogówkę i grzejniki. Dom parterowy ściany 15 styro szary, podłoga 20, strop 25, reku, okna u=0,8. Podłogówka 84 m, grzejniki w 3 pokojach (15, 16m2 - V 21 1800x600), dwie drabinki, kotłwnia, garaż. Co myślicie na ten temat? No i czy ta pampa da radę?

Witam ponownie.Czytam ten wątek już od kilku miesięcy, ale nie jestem pewny czy Smart 14-3 pchnie w pętle podłogówki. A mam mieszane uczucia, bo słyszałem już tyle sprzecznych opini, że mam lekki zawrót głowy. Chciałbym spróbować grzać jednakową temperaturą podłogówkę i grzejniki. Dom parterowy ściany 15 styro szary, podłoga 20, strop 25, reku, okna u=0,8. Podłogówka 84 m, grzejniki w 3 pokojach (15, 16m2 - V 21 1800x600), dwie drabinki, kotłwnia, garaż. Co myślicie na ten temat? No i czy ta pampa da radę?

Chyba tylko jakiś praktyk-hydraulik może Cie wspomóc, albo ktoś kto tak ma zrobione. Dla spokoju możesz w instalacji zrobić sobie bypass z możliwością wpięcia w szereg dodatkowej większej pompy, gdyby ta piecowa "nie wyrabiała".

newpeter

Dzieki za odpowiedzi.Rapczyn - a dlaczego stosuje się sprzegło i na czym to polega.

Newpeter- z wpięciem pompy się liczę, tylko nie wiem czy na zasilaniu czy powrocie i dlaczego bypass?

http://www.instalator.pl/archi/mi10%2862%29/48.pdf

http://www.instalator.pl/archi/mi10%2862%29/49.pdf

http://www.instalator.pl/archi/mi10%2862%29/50.pdf

Newpeter- z wpięciem pompy się liczę, tylko nie wiem czy na zasilaniu czy powrocie i dlaczego bypass?

Pompa na zasilaniu. Bypass, jakbyś się na początku nie zdecydował na tą dodatkową pomkę to możesz potem łatwo dołożyć. Jeśli zakładasz od początku użytkowanie dodatkowej pompki to bypass raczej zbędny.

Link do schematów przykładowych instalacji:

http://www.szkolenia-junkers.pl/modules/files/download.phtml?id=2488

1000l/h -> 1000dm3/h -> 1m3/h, nie wiem jaka jest pompka w tym piecyku ale wydajność powinna być na poziomie 5-10m3/h więc sprzęgło nie powinno być konieczne. Jak coś nie tak w obliczeniach to niech ktoś skoryguje.

newpeter

Witajcie

Prosze o pomoc - Czy Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C nie będzie za słaby dla następujących parametrów:

Woj. Pomorskie

1. DOM dwukondygnacyjny (parter i poddasz mieszkalne), dach czterospadowy, bez piwnicy

2. Mieszkańcy: 2 os. Dorosłe i 3 dzieci (4+ 4 lata – co ważne do rozliczeń wody – dziewczyny i 0,6 chłopak)

3. Powierzchnia użytkowa – 200m2 + 50m2 (garaż – 1 grzejnik, pracownia- 1 grzejnik, kotłowna)

4. Kubatura – 1000m3

5. Moc 11kW –podana na projekcie i wyliczona w szablonie

6. Ściany zewnętrzne – Eder 25 + 15 styropian

7. Ściany działowe Eder 12 (coś jak porotherm tylko precyzyjniej wykonane)

8. Izolacja poddasza: Poddasze użytkowe ocieplone wełną 15cm + 10cm maty

9. Izolacja podłóg: garaż styropian 10cm, parter styropian 12cm, poddasze 5cm + pomieszczenie nad garażem (ok. 50m2) styropian 10cm i podłogówka

10. Went. Mechaniczna + Rekuperator z dołączonym kanałem z ciepłym powietrzem znad kominka

11. Kominek podłączony do rekuperatora (zastępuje DGP)

12. Koza na poddaszu – pomieszczenie rekreacyjne – odpalana okazjonalnie

13. Około 10 grzejników

14. Około 130m2 podłogówki –parter 75m2 poddasze: 55m2

15. 3 łazienki (w tym: 3 umywalki, 2 prysznice, 1 wanna) + zlewozmywak kuchnia

16. Piec w osobnym pomieszczeniu – w kotłowni

zapotrzebowanie na moc w projekcie podane 11 KW – o ile spadnie jeśli zamontowałem :

1. okna 3 szybowe a nie 2 szybowe jak w projekcie

2. montaż okien trójstronny – taśma illbruck

3. rekuperator

z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli

Tomasz

Tomaszu

Co do Junkersa nie pomogę - nie znam się

moją uwage natomiast zwróciły dwie rzeczy - kubatura aby na pewno 1000m3 ?

druga sprawa to ten kominek - nie pamiętam gdzie ostatnio ktoś pokazywał taki patent z mixem DGP i reku - nie wyszło mu to na dobre :( - a może dlatego że robili mu partacze? nie wiem natomiast jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś zastanów się czy będziesz puszczał bezpośrednio takie gorące powietrze do kanałów i reku i czy na pewno to przemyślana konstrukcja

sorki za lekki offtop

pozdr

serwus Manieq82

dzięki za poruszenie tematu.

kubatura .. hmm 250m2, kubatura 1000m3 - jak w mordule strzelil http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nagietkach-3/m480efb44117b6

coś za coś - dlaczego walczę jak lew aby na przyszłość ograniczyć koszty mediów

co do kominka i reku - problem w tym że technicznie niestety nie znam się dobrze na tym. Wiem co bym chciał, Ano chciałbym wykorzystywać ciepło palone w kominku na ogrzewanie domu. Pytanie czy poza reku/WM robić osobno DGP

Czy ktoś wie jak do tego powiniennem podejść?

Tom

uu kubatura do ogrzania jest pewnie mniejsza - chodzi o pojemność pomieszczeń masz pewnie cyrka 700m3

co do kominka i ogólnie sam wentylacji poczytaj tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119897-Wentylacja-mechaniczna-a-kominek&p=3867277#post3867277

i szczególnie przedostatnia wypowiedź gdzie kolega DM01 daje link do swojego lekko podobnego do twojego patentu

DGP i reku lekko się zakłócają - będą Ci psuć przepływy powietrza

można pomyśleć - le trzeba to bardzo z głową zrobić - nie ma gotowych rozwiązań

sory za tą offtopową swawolę

Edytowane przez manieq82
.

no i mam zapytanie

zamawiam kociołek i nawiązała się rozmowa ze sprzedawcą

twierdzi on iż pompa w piecu na pewno nie pociągnie układu

mam ok. 1200m rurki podłogówki (mam mniej ale uwzgledniam grzejniki pod nią podpięte) czyli wg moich wyliczeń ok. 135lwody

dwa poziomy

rozdzielacze zwykłe bez pomp

teoria sprzedawcy:

- powinny być rozdzielacze z pompami

- najlepiej elektrozawory lub co najmniej rotametry - bez tego zero szans na regulację

- pompa w piecu nie ma szans na pompowanie - ew. jakaś bardzo mocna pompa za piecem i sprzęgło hydrauliczne

co to to sprzęgło to uno

czy ma rację i na ile to due

poradźcie panowie jak u was - macie dodatkowe pompy czy tyllko ta kotłowa?

pozdr

no i mam zapytanie

zamawiam kociołek i nawiązała się rozmowa ze sprzedawcą

twierdzi on iż pompa w piecu na pewno nie pociągnie układu

mam ok. 1200m rurki podłogówki (mam mniej ale uwzgledniam grzejniki pod nią podpięte) czyli wg moich wyliczeń ok. 135lwody

dwa poziomy

rozdzielacze zwykłe bez pomp

teoria sprzedawcy:

- powinny być rozdzielacze z pompami

- najlepiej elektrozawory lub co najmniej rotametry - bez tego zero szans na regulację

- pompa w piecu nie ma szans na pompowanie - ew. jakaś bardzo mocna pompa za piecem i sprzęgło hydrauliczne

co to to sprzęgło to uno

czy ma rację i na ile to due

poradźcie panowie jak u was - macie dodatkowe pompy czy tyllko ta kotłowa?

pozdr

http://www.szkolenia-junkers.pl/res-vip.phtml?files_dir_id=708

Przeczytaj kilka kolejnych stron od 18.

Na stronie 111 masz charakterystyki pomp z których wiesz jakie masz ciśnienie dyspozycyjne przy danym przepływie. Sprawdź z projektem czy pompa zamontowana w kotle przepchnie wodę przez obieg stawiający największy opór hydrauliczny.

pompa 25-40 radzi sobie z 1800 metrami rury do podłogówki. Warto spróbować na tej z kotła, jak nie da rady zawsze można dołożyć. Rotametry tak. Rozdzielacze z pompami jeśli nie zależy Ci na niezależnym sterowaniu obiegami to raczej są zbędne, tym bardziej bez mieszaczy. Elektrozawory raczej na tak, mogą okresowo zamykać niektóre pętle. pozdr adam

• 1 month później...

Witam!

Wczoraj włączyłem wygrzewanie jastrychu na 15dni z temp. max 45st. na 5 dni. Rozpoczął od 24 st. i grzał tak 2, albo 2,5 godziny, a potem, gdy przyszedłem sprawdzić piec nie grzał, pompa pracowała, temp. 20 st. Za chwilę pompa zatrzymala sie i cisza. Pokilkunastu sekundach Smart "zagadał" , ale tylko na 15 sek., bo temp wzrosła do 25 st. i palnik się wyłączył, pompa dalej pracowała i powali temp spadała znowu do 20 st jakąś minutę, pompa popracowała jeszcze minutę i się wyłączyła i znowu minuta ciszy. I tak cały czas. Czy to normalne? Czy podłogówka przez te 2h nagrzała się do temp poczatkowej (20 st.?) i piec taktuje? Od jakij temp. Smart zaczyna wygrzewanie jastrychu?

Prośba o pomoc do fachowców.

Chcę kupić taki zestaw:

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3C

Wymiennik Biawar Classic Spiro OW-E 100.12L

Regulator pogodowy Junkers FW 200

czujnik Junkers SF-3

Czy to jest wszystko co potrzeba, żeby uruchomić kotłownię?

Jak wygląda sprawa podłączenia tego pieca do komina? Mam komin z cegły z włożoną rurą z kwasówki. Mój hydraulik tłumaczył, że włoży rurę od pieca do tej rury w kominie (jeśli dobrze zrozumiałem, nie bardzo znam się na tych sprawach). Ta rura wewnątrz ma oddawać spaliny a ta zewnętrzna, która jest w kominie zasysać powietrze. Czy to faktycznie da się tak podłączyć? Jaki przekrój powinna mieć ta rura wewnętrzna, że pasowała do tego pieca?

Prośba o pomoc do fachowców.

Chcę kupić taki zestaw:

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3C

Wymiennik Biawar Classic Spiro OW-E 100.12L

Regulator pogodowy Junkers FW 200

czujnik Junkers SF-3

Czy to jest wszystko co potrzeba, żeby uruchomić kotłownię?

Jak wygląda sprawa podłączenia tego pieca do komina? Mam komin z cegły z włożoną rurą z kwasówki. Mój hydraulik tłumaczył, że włoży rurę od pieca do tej rury w kominie (jeśli dobrze zrozumiałem, nie bardzo znam się na tych sprawach). Ta rura wewnątrz ma oddawać spaliny a ta zewnętrzna, która jest w kominie zasysać powietrze. Czy to faktycznie da się tak podłączyć? Jaki przekrój powinna mieć ta rura wewnętrzna, że pasowała do tego pieca?

Rura spalinowa ma średnicę 80mm, tzw. LAS czyli rura w rurze ma 125/80mm. tak jak mówi hydraulik da się zrobić i będzie dobrze.

Prawdopodobnie układ spalinow-powietrzny będzie wyglądał jak na rysunku 153 (1) str.176

http://www.szkolenia-junkers.pl/modules/files/download.phtml?id=2772

Jaki masz dom, że bierzesz taki duży kocioł? Ile będziesz maił obiegów grzewczych?

Edytowane przez RAPczyn