domtk 13.10.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 witam mam pytanie od osób, które korzystają z tego pieca i mają zbliżone parametry jeżeli chodzi o powierzchnie do ogrzewania (dom z garażem: ~ 150 m2 - BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu, 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach) czy Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 będzie trafnym wyborem czy może powinienem kupić coś mocniejszego (24kW np. DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trofim 13.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 witam mam pytanie od osób, które korzystają z tego pieca i mają zbliżone parametry jeżeli chodzi o powierzchnie do ogrzewania (dom z garażem: ~ 150 m2 - BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu, 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach) czy Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 będzie trafnym wyborem czy może powinienem kupić coś mocniejszego (24kW np. DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20) pozdrowienia Nie do końca na temat ale jak się zdecydyjesz na Junkersa to z FW 100 będziesz miał problem z sterowaniem osobno podłogówką, bo obsługuje tylko jeden obieg grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.10.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 No to kupi z FW200 który steruje dwoma obiegamiJa mam inne pytanieCzy da się wyliczyć ile cerapur smart 14 zużyje gazu przy ciągłej pracy w ciągu godzinyprzy założeniu że temperatura na zasilaniu to 50C a na powrocie będzie 40CJeśli tak to proszę o takie wyliczenie A może ktoś to sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 14.10.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jestem szczęśliwą użytkowniczka Kociołka Smart, i mam jedno pytanie. Czy jest możliwość w miarę prostego (szybkiego) przełączenia ustawienia ładowania zasobnika i pompy na tryb "eco", tzn by gdy wychodzimy z domy przełączyć tak kociołek by nie włączała się pompka cyrkulacyjna i nie podgrzewał niepotrzebnie CWU podczas naszej nieobecności? W ustawieniach jest możliwość ustawienia włączania cyrkulacji w różnych godzinach i w różne dni tygodnia, z tym, ze my mamy nienormowane godziny pracy i nic nam z takich ustawień. Wychodzimy z domu o różnych godzinach w różne dni i na różny czas. Nie wiem czy jest taka opcja ale ja chciałabym w miarę prosty sposób wychodząc z domu móc wyłączyć cyrkulacje i włączyć obniżona temperaturę CWU by pod nasza nieobecność nie ładował zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.10.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 a ja zachodzę w głowę czy przy 100% podłogówki nie będzie lepiej aby junker chodził non top na grzaniu i nie wychładzał na noc temp - powolutku pchał ogzrewanko do przodu ? Jak to widzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.10.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Ja też to tak widzę z tym że na grzejnikach bo nie mam podłogówki ale nikt nie chce mi powiedzieć ile spali gazu przy pracy 24/24 podgrzewając wodę z 40 do 50st:) Mam atmosferyka junkersa z modulowaną mocą ale nie sprawdza się Po osiągnięciu zadanej temperatury kocioł wyłącza się,grzejniki dość szybko stygną i w domu powiewa chłodem Przy paleniu węglem na grzejniki mam ustawione 40C i w domu ciepełko ale grzeją cały czas jednakowo Chciałbym wymienić tego atmosferyka na kondensata junkersa ale nie wiem ile spali mi gazu przy ciągłej pracy i póki co waham się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.10.2010 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 LasekD nie da sie tego wyliczyćkażdy ma inną instalację i inaczej odbiera się ciepłopompka może szybciej lub wolniej pracować (ze względu na opory) i inna porcja gazu pójdzieprzy 50-40 mało będzie kondensacji ale w porównaniu do atmosferyka będzie chyba zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.10.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Z tym 50/40 strzelałemByć może że będzie to 50/30-35Kupię termometr przylgowy i zmierzę ile mam na powrocie z instalacjimając na zasilaniu np 50CMyślałem że można to jakoś wyliczyćWłaściwości budynku i instalacji c.o są nie istotne bo kocioł ma podgrzać wodęz powiedzmy 30C do 50C na pierwszym biegu pompy przy ciągłej pracy w ciągu np godzinyJednak przy modulowanej mocy kotła może okazać się to niewykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.10.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 no to tylko Rapczyn może chyba policzyć pomożecie kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 16.10.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Jestem szczęśliwą użytkowniczka Kociołka Smart, i mam jedno pytanie. Czy jest możliwość w miarę prostego (szybkiego) przełączenia ustawienia ładowania zasobnika i pompy na tryb "eco", tzn by gdy wychodzimy z domy przełączyć tak kociołek by nie włączała się pompka cyrkulacyjna i nie podgrzewał niepotrzebnie CWU podczas naszej nieobecności? W ustawieniach jest możliwość ustawienia włączania cyrkulacji w różnych godzinach i w różne dni tygodnia, z tym, ze my mamy nienormowane godziny pracy i nic nam z takich ustawień. Wychodzimy z domu o różnych godzinach w różne dni i na różny czas. Nie wiem czy jest taka opcja ale ja chciałabym w miarę prosty sposób wychodząc z domu móc wyłączyć cyrkulacje i włączyć obniżona temperaturę CWU by pod nasza nieobecność nie ładował zasobnika. A mi nikt nie pomoże? Podzielcie się swoją wiedza bo zapewne macie ją większa ode mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.10.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 witam mam pytanie od osób, które korzystają z tego pieca i mają zbliżone parametry jeżeli chodzi o powierzchnie do ogrzewania (dom z garażem: ~ 150 m2 - BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu, 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach) czy Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 będzie trafnym wyborem czy może powinienem kupić coś mocniejszego (24kW np. DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20) pozdrowienia ZSB 14-3C + zbiornik (ile osób korzysta z c.w.u.? + FW100 + drobne rzeczy dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.10.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 No to kupi z FW200 który steruje dwoma obiegami Ja mam inne pytanie Czy da się wyliczyć ile cerapur smart 14 zużyje gazu przy ciągłej pracy w ciągu godziny przy założeniu że temperatura na zasilaniu to 50C a na powrocie będzie 40C Jeśli tak to proszę o takie wyliczenie A może ktoś to sprawdzał Można coś oszacować. 1,3616610333172038049251569290198m^3h (do 1,4m^3/h ) Dużo zmiennych ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.10.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Dzięki @RAPczyn Czyli w mojej sytuacji nie za wesoło:bash: Moje kobitki lubią ciepło 23-24C Przy temp. ok -5C na zasilaniu muszę mieć 40C na okrągło Przyjmę optymistycznie że dla tej temperatury spali 1m3/h x 24 = 24m3 na dobe Niby na nocy trochę mozna zaoszczedzic ale........ Coś mi za dużo wychodzi więc dalej musze bawić się w palacza w węglowym:bash: A tak chciałem uprzyjemnić sobie życie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.10.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Dzięki @RAPczyn Czyli w mojej sytuacji nie za wesoło:bash: Moje kobitki lubią ciepło 23-24C Przy temp. ok -5C na zasilaniu muszę mieć 40C na okrągło Przyjmę optymistycznie że dla tej temperatury spali 1m3/h x 24 = 24m3 na dobe Niby na nocy trochę mozna zaoszczedzic ale........ Coś mi za dużo wychodzi więc dalej musze bawić się w palacza w węglowym:bash: A tak chciałem uprzyjemnić sobie życie:) Z 1m^3/h będzie ok 10,355kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 17.10.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Chyba podejmę męską decyzję i kupię ten kocioł Cena nie jest kosmiczna a może będzie się lepiej sprawował niz obecny euroline zs23 który prawdę powiedziawszy pracuje od ośmiu lat bez zarzutu Zużywa jednak sporo gazu Jeśli ktoś ma atrakcyjną ofertę zapraszam na PW;) Potrzebował będę kocioł,FW100 i zestaw powietrzno-spalinowy do podłączenia do szachtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markam79 21.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam. Posiadam właśnie ten kocioł i przedemna pierwszy sezon grzewczy.Mamm nastepujące pytania. Temperatura w pomieszczeniu zadana jest na 21,5 st a FW200 pokazuje 20,5 i za nic nie chce dogrzac tego do 21,5. Grzejniki sa chlodne.Instalator zostawil cos takiego po sobie a gdzies czytałem ze tak nie powinno byc ustawione: "korekcja wskazan temp. pomieszczenia" wskazuje ustawienie = 3,0 K dla obiegu 1 i 2 i"Kalibr.wewn. czujnika temp. pom." wskazuje 0,0 K natomiast wpływ temperatury pomieszczenia na 70%. Proszę o jakieś uniwersalne ustawienia tego pieca gdyż zaczynam się bać zimy. Piec spala mi około 15m3 na dobe przy ustawieniach grzanie 21,5 od 16 do 23 oszczedzanie 19,5 od 23 do 16.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 21.10.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Ja własnie z takim samym problem jak markam 79. Ustawione mam grzanie na 22 stopnie a kociołek dogrzewa do 20-20,5, rzadko do 21 i się wyłacza. Mam ustawiony wpływ temp wewn na 50%. Nie wiem czemu tak jest. Może powinnam ustawić temp żądana na 25 st by on był łaskawa nagrzac do 22 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 21.10.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Mam ten sam problem, prosze o jakas rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.10.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Nie wiem czy obecnie wszystkie kotły tak mają ale to jakaś kpina jestJesli ustawię na regulatorze pokojowym 22C to dla kotła powinna być to swietosca nie grzeje jak mu się podobaCzytając ten wątek zauważyłem że bardzo dużo ludzi ma z tym problemyJa bym się z tym jakoś uporał ale co jak gdzies wyjadę na dłużejRodzinka mi zamarznie albo się ugotuje bo zmienią się warunki na dworze i kocioł będzie fiksowałMoj stary atmosferyk pod tym względem to XXII wiek w stosunku do cerapura:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.10.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Trzeba zrobić korekt krzywej grzewczej i/lub/oraz zwiększyć wpływ temp. pomieszczenia na 100% i/lub/oraz skalibrować czujnik temp. pom. i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts