Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

witam

mam pytanie od osób, które korzystają z tego pieca i mają zbliżone parametry jeżeli chodzi o powierzchnie do ogrzewania (dom z garażem: ~ 150 m2 - BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu, 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach) czy Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 będzie trafnym wyborem czy może powinienem kupić coś mocniejszego (24kW np. DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20)

pozdrowienia

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

mam pytanie od osób, które korzystają z tego pieca i mają zbliżone parametry jeżeli chodzi o powierzchnie do ogrzewania (dom z garażem: ~ 150 m2 - BK24 + 12 cm styropian, poddasze 20 cm wełna, podłoga 8 cm styropianu, 12 grzejników i ~ 40 m2 podłogówki na rtl-ach) czy Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 będzie trafnym wyborem czy może powinienem kupić coś mocniejszego (24kW np. DE DIETRICH MCR/II 24 BS 150 + regulator celcia 20)

pozdrowienia

Nie do końca na temat ale jak się zdecydyjesz na Junkersa to z FW 100 będziesz miał problem z sterowaniem osobno podłogówką, bo obsługuje tylko jeden obieg grzewczy.

No to kupi z FW200 który steruje dwoma obiegami

Ja mam inne pytanie

Czy da się wyliczyć ile cerapur smart 14 zużyje gazu przy ciągłej pracy w ciągu godziny

przy założeniu że temperatura na zasilaniu to 50C a na powrocie będzie 40C

Jeśli tak to proszę o takie wyliczenie

A może ktoś to sprawdzał

Jestem szczęśliwą użytkowniczka Kociołka Smart, i mam jedno pytanie. Czy jest możliwość w miarę prostego (szybkiego) przełączenia ustawienia ładowania zasobnika i pompy na tryb "eco", tzn by gdy wychodzimy z domy przełączyć tak kociołek by nie włączała się pompka cyrkulacyjna i nie podgrzewał niepotrzebnie CWU podczas naszej nieobecności? W ustawieniach jest możliwość ustawienia włączania cyrkulacji w różnych godzinach i w różne dni tygodnia, z tym, ze my mamy nienormowane godziny pracy i nic nam z takich ustawień. Wychodzimy z domu o różnych godzinach w różne dni i na różny czas. Nie wiem czy jest taka opcja ale ja chciałabym w miarę prosty sposób wychodząc z domu móc wyłączyć cyrkulacje i włączyć obniżona temperaturę CWU by pod nasza nieobecność nie ładował zasobnika.

Ja też to tak widzę z tym że na grzejnikach bo nie mam podłogówki

ale nikt nie chce mi powiedzieć ile spali gazu przy pracy 24/24

podgrzewając wodę z 40 do 50st:)

Mam atmosferyka junkersa z modulowaną mocą ale nie sprawdza się

Po osiągnięciu zadanej temperatury kocioł wyłącza się,grzejniki dość szybko stygną i w domu powiewa chłodem

Przy paleniu węglem na grzejniki mam ustawione 40C i w domu ciepełko ale grzeją cały czas jednakowo

Chciałbym wymienić tego atmosferyka na kondensata junkersa ale nie wiem ile spali mi gazu przy ciągłej pracy

i póki co waham się:)

Z tym 50/40 strzelałem

Być może że będzie to 50/30-35

Kupię termometr przylgowy i zmierzę ile mam na powrocie z instalacji

mając na zasilaniu np 50C

Myślałem że można to jakoś wyliczyć

Właściwości budynku i instalacji c.o są nie istotne bo kocioł ma podgrzać wodę

z powiedzmy 30C do 50C na pierwszym biegu pompy przy ciągłej pracy w ciągu np godziny

Jednak przy modulowanej mocy kotła może okazać się to niewykonalne

Jestem szczęśliwą użytkowniczka Kociołka Smart, i mam jedno pytanie. Czy jest możliwość w miarę prostego (szybkiego) przełączenia ustawienia ładowania zasobnika i pompy na tryb "eco", tzn by gdy wychodzimy z domy przełączyć tak kociołek by nie włączała się pompka cyrkulacyjna i nie podgrzewał niepotrzebnie CWU podczas naszej nieobecności? W ustawieniach jest możliwość ustawienia włączania cyrkulacji w różnych godzinach i w różne dni tygodnia, z tym, ze my mamy nienormowane godziny pracy i nic nam z takich ustawień. Wychodzimy z domu o różnych godzinach w różne dni i na różny czas. Nie wiem czy jest taka opcja ale ja chciałabym w miarę prosty sposób wychodząc z domu móc wyłączyć cyrkulacje i włączyć obniżona temperaturę CWU by pod nasza nieobecność nie ładował zasobnika.

A mi nikt nie pomoże? Podzielcie się swoją wiedza bo zapewne macie ją większa ode mnie...

witam

pozdrowienia

ZSB 14-3C + zbiornik (ile osób korzysta z c.w.u.? + FW100 + drobne rzeczy dadzą radę.

No to kupi z FW200 który steruje dwoma obiegami

Ja mam inne pytanie

Czy da się wyliczyć ile cerapur smart 14 zużyje gazu przy ciągłej pracy w ciągu godziny

przy założeniu że temperatura na zasilaniu to 50C a na powrocie będzie 40C

Jeśli tak to proszę o takie wyliczenie

A może ktoś to sprawdzał

Można coś oszacować.

1,3616610333172038049251569290198m^3h (do 1,4m^3/h ;-) )

Dużo zmiennych ma znaczenie.

Dzięki @RAPczyn

Czyli w mojej sytuacji nie za wesoło:bash::)

Moje kobitki lubią ciepło 23-24C

Przy temp. ok -5C na zasilaniu muszę mieć 40C na okrągło

Przyjmę optymistycznie że dla tej temperatury spali 1m3/h x 24 = 24m3 na dobe

Niby na nocy trochę mozna zaoszczedzic ale........

Coś mi za dużo wychodzi więc dalej musze bawić się w palacza w węglowym:bash:

A tak chciałem uprzyjemnić sobie życie:)

Dzięki @RAPczyn

Czyli w mojej sytuacji nie za wesoło:bash::)

Moje kobitki lubią ciepło 23-24C

Przy temp. ok -5C na zasilaniu muszę mieć 40C na okrągło

Przyjmę optymistycznie że dla tej temperatury spali 1m3/h x 24 = 24m3 na dobe

Niby na nocy trochę mozna zaoszczedzic ale........

Coś mi za dużo wychodzi więc dalej musze bawić się w palacza w węglowym:bash:

A tak chciałem uprzyjemnić sobie życie:)

Z 1m^3/h będzie ok 10,355kWh

Chyba podejmę męską decyzję i kupię ten kocioł:)

Cena nie jest kosmiczna a może będzie się lepiej sprawował niz obecny euroline zs23

który prawdę powiedziawszy pracuje od ośmiu lat bez zarzutu

Zużywa jednak sporo gazu

Jeśli ktoś ma atrakcyjną ofertę zapraszam na PW;)

Potrzebował będę kocioł,FW100 i zestaw powietrzno-spalinowy do podłączenia do szachtu

Witam. Posiadam właśnie ten kocioł i przedemna pierwszy sezon grzewczy.

Mamm nastepujące pytania. Temperatura w pomieszczeniu zadana jest na 21,5 st a FW200 pokazuje 20,5 i za nic nie chce dogrzac tego do 21,5. Grzejniki sa chlodne.

Instalator zostawil cos takiego po sobie a gdzies czytałem ze tak nie powinno byc ustawione: "korekcja wskazan temp. pomieszczenia" wskazuje ustawienie = 3,0 K dla obiegu 1 i 2 i"Kalibr.wewn. czujnika temp. pom." wskazuje 0,0 K natomiast wpływ temperatury pomieszczenia na 70%. Proszę o jakieś uniwersalne ustawienia tego pieca gdyż zaczynam się bać zimy. Piec spala mi około 15m3 na dobe przy ustawieniach grzanie 21,5 od 16 do 23 oszczedzanie 19,5 od 23 do 16.

Proszę o pomoc.

Ja własnie z takim samym problem jak markam 79. Ustawione mam grzanie na 22 stopnie a kociołek dogrzewa do 20-20,5, rzadko do 21 i się wyłacza. Mam ustawiony wpływ temp wewn na 50%. Nie wiem czemu tak jest. Może powinnam ustawić temp żądana na 25 st by on był łaskawa nagrzac do 22 stopni

Nie wiem czy obecnie wszystkie kotły tak mają ale to jakaś kpina jest

Jesli ustawię na regulatorze pokojowym 22C to dla kotła powinna być to swietosc

a nie grzeje jak mu się podoba

Czytając ten wątek zauważyłem że bardzo dużo ludzi ma z tym problemy

Ja bym się z tym jakoś uporał ale co jak gdzies wyjadę na dłużej

Rodzinka mi zamarznie albo się ugotuje bo zmienią się warunki na dworze i kocioł będzie fiksował

Moj stary atmosferyk pod tym względem to XXII wiek w stosunku do cerapura:)