lukas1261 31.10.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam, Pytanie do justkiaaa, Barthelemy, lasekD, lukasa1261. Jak macie ustawioną opcję: wpływ tem. pomieszczenia skuteczny w trybie? czy grzanie/oszcz./przeciw czy tylko oszcz./przeciw? Nie wiem czy zauważyliście, ale są znaczne różnice w temperaturze zasilania pomiędzy tymi trybami. Jeżeli sterownik pracuje w trybie grzanie/oszcz/przeciw, to znacznie zwiększa temperaturę zasilania, aby jak najszybciej dojść do temp zadanej. Mankamentem tego jest gigantyczne spalanie. Jeżeli mamy tę drugą nastawę, to no właśnie. Chyba brana jest pod uwagę zależność pomiędzy krzywą grzewczą i temp. zewnętrzną. Ciekawostką jest to. że wpływ temp pomieszczenia skuteczny w trybie oszcz./przeciw nie działa w trybie grzania i stąd piec nie dochodzi do temp zadanej. Jak piszecie, że macie podniesioną wartość czujnika temp pom. o 3 stopnie to oszukujecie sterownik i podnosicie krzywą grzewczą. to wybieg, który jest skuteczny. Przydała by się rozmowa z jakimś łebskim serwisantem Junkersa, który dokładnie opisał by zależności pomiędzy ustawieniami. Pozdrawiam, Remigiusz u mnie sa ustawienia wpływ skuteczny w grzaniu/oszczedzaniu/przeciw zamarzaniu gdyż tylko na grzaniu jestem w stanie osiaganąć to wyzsza temp oczekiwaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.11.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Zamierzam zmniejszyć moc kotła na CO. Czy po takie zmniejszenie mocy mogę wykonac sama na podstawie instrukcji czy powinno sie ustawiać to poprzez instalatora, tzn czy po takim zmniejszeniu mocy powinno sie jeszcze ustawiać mieszanke spalin lub przeprowadzac inne zabiegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 02.11.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Lukas1261: U Ciebie kocioł grzeje cały czas wyższymi temperaturami. Sugeruję ustawić wpływ na 50%. I tak spalanie masz gigantyczne.Justkaaa: Ja u siebie z 27kw CO ustawiłem programowo moc na 10kw (50%) Co. Czyli mam modulację od 7kw do 10kw. Mój dom, wg zapotrzebowania z mocy 10kw będzie korzystał poniżej -15C. CWU mam ustawioną na 15kw z 28kw. Do wszystkich: zauważyłem, iż kocioł ma problemy z dogrzaniem pomieszczenia do zadanej temp. gdy temp na zewnątrz jest wyższa niż min. moc cieplna. Tak jakby kocioł nie mógł zmodulować np. temp 28C i próbował to robić ciągłymi on/off. Gdy tylko temp spada w okolice 0C, to piec pracuje płynnie i osiąga zadaną temp. Wracając do rozumowania kolegi Rapczyna, wszystko się zgadza - mój kocioł jest grubo przewymiarowany. Zazdroszczę tym, co mają smarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 02.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Justkaaa: Ja u siebie z 27kw CO ustawiłem programowo moc na 10kw (50%) Co. Czyli mam modulację od 7kw do 10kw. Mój dom, wg zapotrzebowania z mocy 10kw będzie korzystał poniżej -15C. CWU mam ustawioną na 15kw z 28kw. I przy takiej zmianie mocy CO nie trzeba nic więcej regulować i ustawiac przy pomocy serwisanta...? Edytowane 2 Listopada 2010 przez justkaaa literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markam79 02.11.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Słuchajcie mowicie o pkt. pocz i końcowym a ja ich nie posiadam!!!!!!!!!Mam tylko:typ ogrzewania w obwodzie grzewczym grzejniki a następnie odrazu temperatura projektowa a powinno między tym być temp pocz i końcowa!!!!!!!Help co jest grane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 02.11.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Pkt. początkowy i końcowy pojawi się gdy zmienisz typ ogrzewania w obwodzie grzewczym na pkt.pocz/pkt.koń.teraz masz grzejniki. Pytanie z innej beczki. Piec mam uruchomiony, same grzejniki. Przed chwila rozmawiałem z serwisantem, dowiadując się o nastawy. Poprosiłem go co zrobić aby piec grzał maksymalnie długo z minimalna mocą. Miałem pkt. pocz/pkt. końcowy z parametrami ustawionymi na 30/60, kazał zmienić na 25/55, a wpływ temperatury pomieszczeń ustawić na 100%. Na moją sugestię, że w ten sposób niweluję wpływ czujnika pogodowego, odpowiedział, że nieprawda bo nadal wpływ jest. Poddaje to pod wątpliwość informacje uzyskane w tym wątku, bo tu notorycznie i kategorycznie pada twierdzenie że 100% w tym parametrze odłącza pogodynkę. No i się gubię jak to jest, serwisant szkolony przeca przez producenta a my domorośli beta testerzy . Pytanie dodatkowe dotyczące kalibracji temperatury pomieszczeń. Mój FW100 pokazuje zawyżoną względem termometru bazowego temperaturę o 1 C. O ile trzeba zwiększyć, bądź zmniejszyć korektę bo tam widnieją stopnie K, 1=1? Jeśli na FW100 mam 22 a powinno być 21 to +1K czy -1K??? Na chłopski rozum -1K ale czy na pewno? Wczoraj zmieniłem i wg. mnie zmiany nie widać, jak zawyżał tak zawyża. Podkreslam w kalibracji podane są stopnie K a nie C, Edytowane 2 Listopada 2010 przez mustaffapolonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 02.11.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Justkaaa: zmieniasz samemu. Serwisant ma raz w roku sprawdzić i dokonać konserwacji kotła. mustaffapolonez: Jak masz ustawiony parametr "wpływ temp pomieszczenia na": 1) jezeli masz ustawiony na grzanie/oszcz/przeciw, to jezeli dasz 100% to sterownik bedzie starał się utrzymać zadaną temp pomieszczenia za wszelką cenę (gazu spala straszne ilości)2) jezeli ustawiony masz na oszcz./przeciw, to w tych przedzialach czasu, gdy masz tryb grzanie kocioł będzie grzał z temp zadana przez pogodynke, jak zegar dojdzie do parametru oszcz. to kociol bedzie grzal z temp. zadana przez pokojówke. i wtedy sugeruje dac na 50%. Parametry grzania musisz ustawic metodą prób i błędów. Ja mam 100% podłogówki i taki mam włączony program grzewczy. Co do kalibracji czujnika, ustaw na -1 ale parametr "korekcja wskazan temp. pomieszczenia", a nie "kalibracja wewnętrzna czujnika temp. pomieszczenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 02.11.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Czyli jeśli chcę aby grzało długo z małą mocą to co powinienem ustawić bo zgłupiałem. teraz jest pkt. pocz. 25 pkt. koń. 55 wpływ temp. pom. 70% (zgodnie z sugestiami Remigiusza) grzanie/oszcz/przeciwzam.Wziąłem-1 na parametrze wskazanym przez Remigiusza ale FW100 pokazuje po staremu. Być może zmiana nastąpi później bo zmieniłem 5 minut temu, ale korekta jak by się zdawało powinna być natychmiastowa.Proszę pamiętać mam same grzejniki.Dodam jeszcze, że od wczoraj średnie dobowe spalanie przy tej temperaturze czyli ok. 15 stopni wyniosło 4.5 m3. Zasobnik był na 45 stopni z tą temperaturą przez ok. 6h w ciągu doby . Również było gotowanie na gazie. Wiem, zobaczymy jak temperatura spadnie, ale do tego czasu wole działać świadomie i być technicznie przygotowanym. Edytowane 2 Listopada 2010 przez mustaffapolonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 03.11.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Mustafapolonez: zrób tak:ustaw sobie program grzewczy, czyli w jakich godzinach masz grzanie a w jakich oszczędzanie. następnie przestaw "wpływ temp pomieszczenia aktywny w" na oszczedzanie/przeciw. Następnie ustaw "wpływ temp. pomieszczenia" na 50%. Akumulację budynku ustaw na 50% - ma nikły wpływ na spalanie. Parametr "korekcja wskazan temp. pomieszczenia" ustawiony na -1 oszuka sterownik aby grzał do temp o 1 st. mniejszej. Parametr "kalibracja wewnętrzna czujnika temp. pomieszczenia" po zmniejszeniu o 1 spowoduje, że na wyświetlaczu sterownika zobaczysz o 1 st. zmniejszoną wartość temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 03.11.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jak rozumiem pkt. pocz i pkt. koń. nie zmieniać? Zostawić na poziomie 25/55? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 03.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Hmmmmmmm..... Tak, zostaw bez zmian. Do 55C masz kondensację, po to kupiłeś ten kocioł. Pytanie zasadnicze, czy przy 30 - 40C zasilania nagrzejesz dom do 21C? Sam musisz dojść do zakresu temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 04.11.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 A jak jest u Was z minimalna temp zasilania? U mnei jest ustawiona na 25 st. W domu jest ciepło ok, 21 st ale kociołek jeszcze chce dogrzac do ok 21,5. Ja wolałabym by to dogrzewanie trwało powoli, czyli z minimalna mocą i niska temp zasilania bo tak to kociołek w ciagu godzinki podniesie tą temp do 21,5 potem się wyłaczy na godzine i potem znów to samo. Na dworze w sumie tez jest ciepło bo ok 10 st więc temp zasilania powinna byc niewysoka, czyli ok te 25 st a u mnie chyba nigdy nie zeszło poniżej 30. teraz mam zasilanie z temp 34 st. Aha moc max moc grzewczą obnizyłam do 50%, ale nic się w tej kwesti nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 04.11.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Wyjaśnijcie proszę, po co obniżacie maks. moc grzewczą jeśli kocioł sam moduluje? Czyli co przyjdzie -20 i znów lecicie podwyższać moc? Chyba po to mamy automatykę i modulację. Te pytania są laika, może jest racjonalne wyjaśnienie tego pędu, ale ja nie łapię więc pytam.A tak przy okazji w jaki sposób to robicie? Przez FW100 czy bezpośrednio na piecu? Jeszcze nie doszedłem do tej części zabawy z piecem stąd zapytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 04.11.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Nie wiem czy obniżanie mocy jest az tak uzasadnione, ale zrobilam to. U mnie kociołek jest wyliczony na cała powierzchnie domu a obecnie ogrzewam ok pół domu, więc obnizyłam moc.Robi sie to na piecu. Przez FWxxx tego nie zrobisz. Nie wiem tylko dlaczego kociołek ma takie kłopoty z dopasowanie rzeczywistej temperatury zasilania do żądanej temp zasilania. FWxxx podaje że żądana temp zasilania jest np 30 st a kociołek faktycznie zasila z temp 33-34 st. Wytłumaczy mi to ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janex0 04.11.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 To reklamuj usługę. Sama to co najwyżej jeszcze bardziej napsocisz. witam nastaw pokrętło na kotle na 4ub 5 te od co i wyłącz mu tzw. dogrzewanie tryb eco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 04.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Menu: Parametry ogrzewania > ogrz.wył. do niższego poziomu temp.B Wybór fazy schładzania:– nie: tryb grzewczy odpowiednio do krzywej grzewczej.– tak: tryb grzewczy odpowiednio do krzywej grzewczej, jednak brak trybu grzewczego w fazie schładzania, aż bieżąca temperatura pomieszczenia (np. grzanie = 21,0 C)pierwszy raz osiągnie żądaną wartość przewidzianą dla trybu o poziom niżej (np. oszczędzanie 15,0 °C). Następnie rozpoczyna się grzanie odpowiednie dla trybu pracy o poziom niżej (np. oszczędzanie 15,0 °C). Zastanawiam się co to dokładnie oznacza. Na chłopski rozum kocioł przy parametrze TAK nagrzewa według krzywej, wyłącza się i czeka aż dojdzie do zadanego parametru trybu oszczędzanie bez podgrzewania pomimo, że krzywa grzewcza każe mu grzać. Dopiero jak osiągnie tą obniżoną temperaturę ponownie zacznie podgrzewać, ale tylko do poziomu oszczędzanie. Teraz zmieniłem na NIE zobaczę co to spowoduje, bo jeśli to co napisałem powyżej jest prawdą to jest to funkcja bez sensu (parametr TAK) bo powoduje , że fazę grzanie mamy tylko do pierwszego wyłączenia palnika, a potem jedynie oszczędzanie. Nie rozumiem po co ta funkcja? Ktoś wie?Tak w ogóle czy ktoś na forum zna wszystkie meandry (albo choć większość) nastaw i byłby w stanie opisać ich wpływ działanie kotła? Parametr po parametrze, oczywiście mówię o głównych. Wiem jest instrukcja, ale ona nie wyjaśnia co będzie jeśli np. zmienię parametr opisywany powyżej, albo robi to tak zawile że mamy wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 04.11.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Był temat o wyborze kotła do domu, a w nim kolega Rapczyn wyjaśnił, dlaczego tak ważne jest dobranie mocy kotła do zapotrzebowania domu.W skrócie, to coś mniej więcej jak kupno auta z silnikiem V12 i 5 litrami pojemności do jazdy z prędkościa do 60 km//h.Zużycie gazu giganyczne a jedzie się tak samo. Po to zmniejszamy moc grzewczą, aby dopasować się do zapotrzebowania domu na ciepło. Dolna granica zależy od typu palnika, górna zależy wlasnie od zapotrzebowania. Nie tłumaczę dalej, zapraszam do tematu o wyborze kotła. Co do ustawień, faktem jest, że w instrukcji nie ma logicznego wytłumaczenia parametrów, powoduje to komplikacje. Co ciekawe, jak zadzwonimy na infolinę do Junkersa, to osoby, z którymi będziemy rozmawiać, również będą zielone.Potrzebny jest długoletni doświadczony PRAKTYK, który wyjaśni o co chodzi i z czym to się je.Od dłuższego czasu zastanawiam się, nad niektórymi z parametrów, w tym nad tym, o który zapytał się mustafapolonez.Cóż, ja mam na tak i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 04.11.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) Remigiusz ja wiem po co zmniejszamy moc, tylko czemu ręcznie jeśli mamy modulację? Jak ręcznie zmienisz moc to i tak w cudowny sposób nie zwiększysz zakresu modulacji. W naszym piecu nie spowodujesz że modulacja zacznie się od 1 kW. Szkoda, ale niestety nadal będzie taka jaka jest przed dłubaniem w mocy. A więc po co ludzie zmniejszają? Edytowane 4 Listopada 2010 przez mustaffapolonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 05.11.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 A nie kojarzysz jak zachowuje się silnik samochodu w temp. w okolicach zera lub poniżej? Jak zachowuje się silnik o 5 litrach pojemności?Startuje i rozgrzewa się z dużym zapotrzebowaniem na paliwo. Tak naprawdę, to startuje kocioł z połową mocy, a niektóre nawet z minimalną.W wątku o wyborze kotła, kolega Rapczyn wyjaśnił to. Podsumowując, zmniejszamy moc maks. aby kocioł miał mniejsze zużycie gazu. Just like that. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 05.11.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 A można wiedzieć jak mocno wy ograniczacie moc swoich kociołków. Do 60, 40, a może 30% jego mocy. Mój kociołek jednak potrafi grzać wode zasilającą do mniej niz 30 st. W nocy nagrzewał wode na zasilaniu do 25, choć teraz zasila z 31 stopniami a żadana temp zasilania jest 30. Może ten kociołek ma jakies problemy i sam ze sobą się nie może zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts