walkes 29.11.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Przebrnąłem przez 34 strony i dalej muszę prosić kogoś mądrego o pomoc. Mam w pełni wyremontowany dom z lat 60dziesiątych z szczelnymi oknami obłożony grubym styropianem i dobrze ocieplonym wełną dachem. Instalacja była projektowana pod piec kondensacyjny więc mam ogromne grzejniki które według pana projektanta miały być zasilane niską temperaturą. (według informacji 55 stopni). Panowie z Junkersa przyszli uruchomili piec i w zasadzie prawie wszystko jest ok poza tym że w trybie oszczędzania piec powinien utrzymać 19 stopni a ich nie utrzymuje, Wyłącza się i włącza dopiero przy trybie grzania gdzie grzeje ciągle. Efektem było spalenie 19 metrów gazu z soboty na niedzielę. Zadane temperatury to 19 stopni tryb oszczędzania i 21 stopni tryb grzania. Zacząłem zaglądać opcje i okazało się że opcje w (ustawieniach instalatora) są dokładnie takie jak standardowe opisane przez instrukcję. Panowie coś zmienili przynajmniej strefa była zmieniona na naszą. Tryb ogrzewania mam ustawiony na grzejnikiTemperatura projektowana 75 stopniTemperatura Max zasilania 85 stopniKumulacja Ciepła 60 %Wpływ programatora mam 40% i we wszystkich trzech trybach.ogrzewanie wył do niższego TAK Dom z piwnica i strych ma 120 metrów (głowice ustawione na stałe na 19 stopni)Reszta domu też 120 metrów ( głowice ustawione na 21 stopni) W dni powszednie 6 - 10 grzanie, 17-22 grzanieW weekend 8-22 grzanie Reszta oszczędzanie. Od czego zacząć ? Edytowane 29 Listopada 2010 przez walkes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 29.11.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Chyba nie ma się co dziwić ... 75 stopni wody, to ten kocioł pracuje jak zwykły kocioł a nie kondensat ... Dlatego żre gaz. Jak masz przewymiarowane grzejniki ( jak w sumie ja, żeby nie trzeba dawać w nie wrzątku ) to bym zmniejszył do jakiś max 55 stopni max temp zasialania i projektową. Do tego ten parametr z TAK na NIE - wtedy grzeje w/g krzywej i nie potrzeuje od tych 19C do np 21C ... Głowice ustawione na 21C tzn na ile ? ( cyfra na głowicy ) ? pozdrawiam, majki PS. Ja też cały czas kombinuję, więc ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkes 29.11.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Chyba nie ma się co dziwić ... 75 stopni wody, to ten kocioł pracuje jak zwykły kocioł a nie kondensat ... Dlatego żre gaz. Jak masz przewymiarowane grzejniki ( jak w sumie ja, żeby nie trzeba dawać w nie wrzątku ) to bym zmniejszył do jakiś max 55 stopni max temp zasialania i projektową. Do tego ten parametr z TAK na NIE - wtedy grzeje w/g krzywej i nie potrzeuje od tych 19C do np 21C ... Głowice ustawione na 21C tzn na ile ? ( cyfra na głowicy ) ? pozdrawiam, majki PS. Ja też cały czas kombinuję, więc ja się nie znam Mam głowice elektroniczne programowalne Honeywella, ustawione w tryb manualny na 21 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markam79 30.11.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Dokładnie, ustaw te wartości na "0" odczekaj 2 dni i pisz jakie temperatury zostaną osiągnięte. Witam Czekałem dwa dni i 35 m3 gazu poszło !!!! HELP!! Jeszcze jedno powiedzcie jak zniewlowac roznice 3 stopni miedzy gora a dolem. Gore mam ocieplona welna ale mam 3 tarasowe drzwi balkonowe i chyba przez nie duuuuzo ciepla ucieka. Jak na dole mam 23 stopnie to na gorze 20 a tryb bgrzanie ustawione na 23 stopnie. Powiedzcie czy zalozyc na kaloryfery termastaty czy cos innego wymyslec? I powiedzcie jak ustawic ten piec zeby nie palil tyle gazu. temp na zewnątrz -15 stopni w nocy w dzien - 8. Pierwsza zima w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.11.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 a moje 100% podłogi chodzi jak trzeba choć w domu mam 22 stopnie a na kotle zadaną 18 obniżam co dwa dni bo chce docelowo dojśc do 21 stopni i na oszczędzaniu nie mam wcale non toper grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.11.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Hej Spróbuję zebrać swoje przemyślenia co do ustawień pieca. Zaznaczam, że to są moje przemyślenia Warunki brzegowe : do ogrzania doma parterowy 170 m2, ściany 15 cm styro, podłoga 15 cm styro, sufit 40 cm wełna, reku, wilgotność 45-50%, kocioł ZSB 22-3C Pompa od podłogówki chodzi cały czas na 1 biegu, pompa na piecu na biegu 2. Zakładam, ze wszyscy mają instrukcję i się do nich odnoszę. Najpierw ustawienia samego kotła : max moc grzewcza 1.A - 70 - oznacza, że kocioł jest obcięty do 13,5 kW i w/g tabeli ma spalać 23,2 l gazu/min przy max obciążeniu. Obciąłem, bo nie widze potrzeby żeby kocioł startował z max mocą zawsze. moc podgrzewania C.W.U 1.b - 70 tryb włączania pompy 1.E - 4 maksymalna temperatura zasilania 2.b - 60. Co ciekawe jest ta sama funkcja w FW 100 i nie ma ona wpływu na kocioł ani odwrotnie. histereza 3.C - standardowo 10, ja zmieniłem na 5. Tyle w kotle, reszta opcji bez zmian. Jest sporo opcji które są a nie sa opisane w instrukcji ... Hmmmm ..... FW 100 grzanie od 8-22 - 21oC oszczędzanie 22-8 - 20oC tryb ogrzewania w obwodzie grzewczym - ogrzewanie podłogowe. Mam podłogówki ... tylko 30 m2. Reszta grzejniki, na razie sprawdzam taka opcję, mam przewymiarowane specjalnie grzejniki więc jak sobie do nich płynie 45oC to jest ok. temperatura projektowa - 55oC maks temp. zasilania - 55oC. wpływ temp. pomieszczenia - 70%. Już wiem, że chyba mam źle powieszony regulator. Jest na styku salonu i hallu, a jak tam kopne kominkiem 15kW to jest sauna a w dalszej części domu chłodniej .... Jak na razie sie sprawdza w takim sensie że inna opcja dalej dogrzewa reszte domu (*) wpływ temperatury skuteczny w trybie - grzanie-oszczędzanie-pzamarz ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu (*) - NIE - to ta opcja - piec grzeje w/g krzywej więc nawet jak w salonie mam 26oC to w reszcie domu co najmniej te zadane 21oC ... ogrzewanie wyłączone przy temperaturze zewnętrznej - 10oC temperatura graniczna mrozu - ( - 5oC ) minimalna temperatura zewnętrzna - ( -15oC ) akumulacja budynku - 50% Reszta domyślnie. W menu pierwszego poziomu : prędkość rozgrzewania - normalnie Teraz kilka obserwacji. Przy histerezie kotła na poziomie 10 kocioł przy temp zewnętrzje taką "żądał" temp zasilania ( widoczne pod "info" ) - 6oC - 45oC - 7oC - 47oC - 9oC - 46oC -10oC - 54oC Nachylenie krzywej grzewczej około 0,9 ( dzielę temp mniejszą przez większą ) Przy histerezie na kotle poziom 5 ( reszta parametrów taka sama ) - 11oC - 43oC - 14oC - 48oC - 15oC - 50oC Widać wyraźnie, ze kocioł "żąda" niższych temperatur na osiągnięcie takiego samego poziomu temp. w domu. Jeszcze to co mnie męczy to opcja ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu ... za kilka dni sprawdze jak ustawię na TAK. Widać z moich obserwacji, że kocioł przy opcji TAK wyraźnie czeka jak np. spadnie u mnie w trybie ogrzewania z 21oC do np 20,5oC i się załącza.Tylko, że pracuje dłużej żeby z powrotem osiągnąć 21oC i np w trybie oszczędzania w nocy wyłącza sie całkiem ( temp w domu nie spada poniżej zadanych 20oC na oszczędzaniu ) więc po nocy kaloryfery całkiem zimne i podłogówka również. Bardzie logiczne wydaje mi się grzać cały czas ale po trochu niż skokami ale wtedy większa mocą. Czy mam rację ? Nie wiem ... Wszystko tutaj ma status "IMO". Brakuje w tym wątku kogoś kto się na tym zna i powiedział by nam wszystkim co i jak. Albo specjalnie się nie odzywa. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 01.12.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Jeszcze to co mnie męczy to opcja ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu ... za kilka dni sprawdze jak ustawię na TAK. Widać z moich obserwacji, że kocioł przy opcji TAK wyraźnie czeka jak np. spadnie u mnie w trybie ogrzewania z 21oC do np 20,5oC i się załącza.Tylko, że pracuje dłużej żeby z powrotem osiągnąć 21oC i np w trybie oszczędzania w nocy wyłącza sie całkiem ( temp w domu nie spada poniżej zadanych 20oC na oszczędzaniu ) więc po nocy kaloryfery całkiem zimne i podłogówka również. Bardzie logiczne wydaje mi się grzać cały czas ale po trochu niż skokami ale wtedy większa mocą. Czy mam rację ? Nie wiem ... Wszystko tutaj ma status "IMO". Brakuje w tym wątku kogoś kto się na tym zna i powiedział by nam wszystkim co i jak. Albo specjalnie się nie odzywa. pozdrawiam, majki Brawo Majki - widać, że starasz się zgłębić problem - pełen szacun. Zastanawiam się tylko, czy przy ustawieniu parametru "ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu" na NIE piec w trybie oszczędzania nie będzie wyłączał się w nocy (ja mam na TAK i faktycznie się wyłącza - rano zimne kaloryfery, ale temperatura pomieszczeń nie spada poniżej ustawionej). Korzystniejsze z punktu widzenia oszczędności byłoby pewnie grzanie z minimalną chociaż mocą niż potem dogrzewanie do poziomu wynikającego z krzywej grzewczej. Tylko czy to właśnie ten parametr o tym decyduje??? To chyba najbardziej tajemniczy z junkersowskich parametrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A ja sie w zeszłym sezonie bawiłam krzywymi i innymi pierdułami na sterowniku, a w tym ustawiłam grzanie całodobowe, na niskiej temperaturze zasilania na podłogówce (30 stopni)i grzejnikach (60 stopni-nie są przewymiarowane)i jest lepiej. Dom się nie przegrzewa jak nagle słońce zaświeci,ani nie ma chwilowego odczucia chłodu-gdy temperatura zewnętrza nagle spadnie, podłoga jest delikatnie ciepła cały czas, w domu na sterowniku 21 stopni, a zuzycie gazu spadło. Zeszłej zimy były czasem cyrki z komfortem cieplnym-zwłaszcza w okresie przejsciowym, gdy temperatury skakały- piec pracował chwilowo na złej krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Brawo Majki - widać, że starasz się zgłębić problem - pełen szacun. Zastanawiam się tylko, czy przy ustawieniu parametru "ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu" na NIE piec w trybie oszczędzania nie będzie wyłączał się w nocy (ja mam na TAK i faktycznie się wyłącza - rano zimne kaloryfery, ale temperatura pomieszczeń nie spada poniżej ustawionej). Korzystniejsze z punktu widzenia oszczędności byłoby pewnie grzanie z minimalną chociaż mocą niż potem dogrzewanie do poziomu wynikającego z krzywej grzewczej. Tylko czy to właśnie ten parametr o tym decyduje??? To chyba najbardziej tajemniczy z junkersowskich parametrów... Dla mnie to na pewno tak działa - jak ustawie na NIE - to piec cały czas w nocy lekko podgrzewa. Jak na TAK - to w nocy jest zupełnie OFF i rano ni jakoś zimno, ale wyraźnie chłodniej, podłogi i kaloryfery zimne ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A ja sie w zeszłym sezonie bawiłam krzywymi i innymi pierdułami na sterowniku, a w tym ustawiłam grzanie całodobowe, na niskiej temperaturze zasilania na podłogówce (30 stopni)i grzejnikach (60 stopni-nie są przewymiarowane)i jest lepiej. Dom się nie przegrzewa jak nagle słońce zaświeci,ani nie ma chwilowego odczucia chłodu-gdy temperatura zewnętrza nagle spadnie, podłoga jest delikatnie ciepła cały czas, w domu na sterowniku 21 stopni, a zuzycie gazu spadło. Zeszłej zimy były czasem cyrki z komfortem cieplnym-zwłaszcza w okresie przejsciowym, gdy temperatury skakały- piec pracował chwilowo na złej krzywej Super Jak byś znalazła czas to napisz jakie masz ustawienia na sterowniku u Ciebie i jakie masz zużycie gazy, średnio np. dziennie jak teraz są takie mrozy ? pozdrawiam majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.12.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Majki ostatniej doby miałam zuzycie 13m3 gazu, na dom 260 m ogrzewanej powierzchni.Ciągle zapominam ile mam tej kubatury grzanej. Nie wiem ile było stopni w nocy-teraz jest -12 .Ile Tobie zeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Głupio powiedzieć, ale nie wiem ... jakoś tak licznik od środka zaparował, ze nie mogę nic odczytać ... A jakos świeczką, czy zapałka licznika gazowego nie chcę ogrzewać Musze poczekac na lekkie ocieplenie, bo najzwyczajniej w świecie nie wiem co pokazuje ... Ale u Ciebie 13 m3 na 260 m to chyba wynik bardzo ok pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.12.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 ciężko powiedzieć. Nie ociepliłam jeszcze wszystkich zakamarków i przedewszystkim ściana pomiędzy garażem a domem ciągle nie oklejona styropianem. No i kalenica jakaś podejrzanie zimna, ale tam nie chcę się narazie dokopywać Rekuperacja jest, ale anemostaty jeszcze nie regulowane. Włączam okresowo. No i gwc działa dziwnie-pewnie woda w nim siedzi-bo na wejsciu do reku odczytuje temperature nawet -4 stopnie Celsjusza:(. ale wtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 01.12.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Czasem na FW100 nie mogę znaleźć opcji ustawienia temp. minimalnej (ust. fabryczne -15) - wydaje mi się, że kiedyś to widziałem, w instrukcji też jest, ale na regulatorze się nie pojawia teraz. Niby instrukcja mówi, że niektóre opcje mogą nie być wyświetlane, gdy inne ustawienia je same wyłączą, ale które konkretnie co powoduje ... o tym już nie mówi. W ogóle instrukcja mało mówi - np. co zmienia ustawienie akumulacyjności budynku 30% zamiast 80%, albo czy wpływ temp. pomieszczenia ma jakiś wpływ czy 30% czy 80% - jakoś ciężko mi to zauważyć. Podobnie - czy temp. projektowa ma jakikolwiek wpływ na pracę kotła? Bardzo lakonicznie tam wszystko jest opisano... U mnie 100% podłogówki, grzanie krzywą początkowy 26, końcowy 37 st i trochę przegrzewa (wczoraj przy -13, ustawiłem 20,5 a doszło do 22,5). Chciałem ustawić temp. minimalną na ok -20 (bo przeczytałem, że wtedy krzywa jest bardziej płaska) a nie mogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 01.12.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Ten parametr (minimalna temperatura zewnętrzna) pojawia się wtedy jak masz ustawienie typ ogrzewania w obwodzie grzewczym na grzejniki , a ty masz punkt początkowy i końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam Czekałem dwa dni i 35 m3 gazu poszło !!!! HELP!! Jeszcze jedno powiedzcie jak zniewlowac roznice 3 stopni miedzy gora a dolem. Gore mam ocieplona welna ale mam 3 tarasowe drzwi balkonowe i chyba przez nie duuuuzo ciepla ucieka. Jak na dole mam 23 stopnie to na gorze 20 a tryb bgrzanie ustawione na 23 stopnie. Powiedzcie czy zalozyc na kaloryfery termastaty czy cos innego wymyslec? I powiedzcie jak ustawic ten piec zeby nie palil tyle gazu. temp na zewnątrz -15 stopni w nocy w dzien - 8. Pierwsza zima w domu. 35m^3 x 9,5kWh/m^3 / 48h ~= 6,9kW - Teoretycznie kocioł pracował cały czas z taką mocą. Na górze masz grzejnik na dole podłogówkę? Jaką powierzchnie ma dom? Jeśli na dole masz podłogowe i jest za ciepło (jest 23stC a powinna 21stC) to przy temp. zewnętrznych -5stC i mniej obniż punkt końcowy o 5stK (do 50stC) i poczekaj 2 dni by zobaczyć co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 03.12.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ten parametr (minimalna temperatura zewnętrzna) pojawia się wtedy jak masz ustawienie typ ogrzewania w obwodzie grzewczym na grzejniki , a ty masz punkt początkowy i końcowy. Przy ustawieniu : ogrzewanie podłogowe - też jest. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 03.12.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Muszę powiedzieć, że jestem z kociołka super zadowolony - za zeszłą dobę zużył ok 12m3, za poprzednią 14 m3 (temp ok -10 w dzień, -14 w nocy) - w tym czasie przynajmniej raz ładował się zasobnik 220 l - myślę, że to super wynik jak na 200m2 - pierwszy sezon mieszkania, drugi grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 03.12.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 WitamMam pytanie do jakiej temperatury zewnętrznej odnosi się punkt początkowy i końcowyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.12.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Do takiej, jaką ustawisz w automatyce. "ogrzewanie wył. przy temp. zewnętrznej" (proponuję 15stC) oraz "min. temp. zewnętrzna" (-20stC dla Warszawy). Wszystko jest w instrukcji od automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts