Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Pozdrawiam.

Do takiej, jaką ustawisz w automatyce. "ogrzewanie wył. przy temp. zewnętrznej" (proponuję 15stC) oraz "min. temp. zewnętrzna" (-20stC dla Warszawy). Wszystko jest w instrukcji od automatyki.
Dzięki RAPczyn za precyzyjną odpowiedź. W instrukcji może wszystko pisze tylko, że w sposób trochę nieprzystępny dla laika w tej branży.

PROSZĘ Ciebie o odpowiedź na pytanie.

1. Co to jest temp.projektowa, mój dom jest z lat 50 po remoncie więc w projekcie domu tego parametru nie znajdę, myślę że jest to temperatura zasilania która przy najniższej temp. zewnętrznej zapewni zakładaną temp. wewnątrz- czy mam rację?

Będę wdzięczny za odpowiedzi, ponieważ w poniedziałek kupuję FW 100 a obecnie czytam instrukcje i śledzę forum i teoretycznie przygotowuję się do zaprogramowania pogodówki.

Wtej chwili kociołkiem steruje termostat pokojowy wł./wył.

Edytowane przez mariuszwa

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrawiam.Dzięki RAPczyn za precyzyjną odpowiedź. W instrukcji może wszystko pisze tylko, że w sposób trochę nieprzystępny dla laika w tej branży.

PROSZĘ Ciebie o odpowiedź na pytanie.

1. Co to jest temp.projektowa, mój dom jest z lat 50 po remoncie więc w projekcie domu tego parametru nie znajdę, myślę że jest to temperatura zasilania która przy najniższej temp. zewnętrznej zapewni zakładaną temp. wewnątrz- czy mam rację?

Będę wdzięczny za odpowiedzi, ponieważ w poniedziałek kupuję FW 100 a obecnie czytam instrukcje i śledzę forum i teoretycznie przygotowuję się do zaprogramowania pogodówki.

Wtej chwili kociołkiem steruje termostat pokojowy wł./wył.

Słowo "projektowa" wskazuje iż autor ma na myśli temperaturę zasilania na jaką są dobrane np. grzejniki aby zapewnić odpowiednie temperatury w pomieszczeniach, przy temp. projektowej na zewnątrz. Da się bardziej zagmatwać odpowiedź?

no ja po roku zdecydowałem się przenieść FW do salonu i bardziej nastawić go na temp pokojową . Ja mam 100 % podłogi i gazu miałem średnio 5,3 w październiku i listopadzie przy 120m2. Postanowiłem zmusić go do oszczędności większych hehe. Krzywą dałem na 20-35 zobaczymy co będzie się działo grzanie non top nie nastawiam oszczędzania . Dom mam Ytong 24 + 15 styro, Styro 17 w podłodze i wełna 28 na poddaszu plus 18 na stychu. Wpływ temp pomieszczenia 70%, Zagadkowy jest dla mnie temat dlaczego : żadana temp jest 30,2 a aktualna 23,1 i tak sobie godzinke dwie stoi i nic . Edytowane przez tacim

Justka, ustaw następujące parametry:

1) grzejniki:

wpływ temp pomieszczenia na 70%

wpływ skuteczny w trybie: oszcz-przeciw.

ogrzewanie wylacznie do nizszego poziomu: tak

2) podłogówka:

przestaw typ na podłogówkę

maks temp: 55C

temp projektowa na 45C

wpływ temp pomieszczenia na 70%

wpływ temp skuteczny w trybie: oszcz-przeciw

ogrzewanie wyłącznie do niższego poziomu: tak

poczekaj po tych zmianach kilka dni i pochwal sie co do efektów

acha, zmien temp oszczedzania z 17C do 19C. Podłogówka powinna trzymać temp. stale.

Pozmieniałam wg tych wytycznych. Zobaczymy jak będzie. narazie widze, że jest inaczej, ale np. ciagle jest nie tak jak powinno w kwestii grzejników. Mianowicie Przy tych ustawieniach, w trybie oszczędzania FW informuje, że "Żądana temp zasilania" to 0,0 st "zero"(bo wg takich ustawień nie powinien ogrzewać) a realna temp zasilania to np 40st i pompa załączona i grzejniki faktycznie grzeją a nie powinny, bo FW daje info że temp powinna byc 0,0 (zero) oraz jest ustawione "ogrzewanie wyłącznie do niższego poziomu": tak

Witam

Mam pytanie, czy funkcja Histereza (funkcja serwisowa 3.C) jest aktywna po podłączeniu pogodówki FW100.W instrukcji pisze następująco:

Przy podłączeniu regulatora pogodowego

niewymagane jest dodatkowe ustawianie na

kotle.

Regulator ogrzewania przejmuje tą nastawę.

Według mnie to wyjaśnienie nie jest jednoznaczne, konsultant z infolinii Junkersa twierdzi że funkcja będzie aktywna, ale stwierdziłem podczas rozmowy, że wiedza jego jest niewiele większa od mojej dlatego pytam.

Funkcji tej i Blokada taktowania (funkcja serwisowa 3.b) chciłbym użyć do ograniczenia taktowania, ponieważ myślę że moc mojego kotła jest za duża 28 kW (tak mi doradził monter) i kocioł będzie taktował. Teraz kocioł pracuję z reg. pokojowym, a planuję zakup pogodówki FW 100. Teraz taktowanie wyeliminowałem nastawami histerezy na reg. pokojowym, temp. zasilania i mocą kotła.

Pozdrawiam

mariuszwa ja Ci nie pomogę gdyz aż tak głeboko nie wchodziłem swoją droga kręcił bym jajca tym co doradzają takie piece.

Wracając do moich walk z FW100 przełaczyłem z krzywej grzewczej no podłogowe i piec wrócił do normy nagrzał ładnie pokój do 21,5 i wyłaczył się , cwu również ładnie nagrzał zgodnie z planem. Może nasz piec nie lubi krzywych grzewczych i mu się w deklu wali woli programowo jechać hehe.

mariuszwa - moim zdaniem ma wpływ, ja z domyślnej wartości 10 na kotle zmieniłem na 5. Dało to taki efekt, ze kocioł przy tych samych temp ujemnych na zewnątrz grzał wodę do mniejszej temperatury a taka sama była temperatura w domu. Opisywałem to kilka postów wcześniej - moje dotychczasowe doświadczenia.

Co do ustawienia podłogówki, to też mam tak ustawione - ogrzewanie podłogowe, mimo, że paradoksalnie mam podłogówki tylko trochę - prawie wszędzie grzejniki.

pozdrawiam, majki

ja mam 3 kalafiory drabinkę, i dwa w garażu w razie czego i jak trzeba to puszczam w nich wodę z podłogi i nie jest źle. Zrobiłem dla nich 2 obieg ale pompy dodatkowej nie instalowałem. A wracając do moich walk temp w domu jest super 21 stopni. Piecyk nawet nie szaleje powolutku wodę wtłacza w rurki choc skręciłem mu max temp do 40 . od 04 do 09 zużycie 28metrów. Edytowane przez tacim

mariuszwa - moim zdaniem ma wpływ, ja z domyślnej wartości 10 na kotle zmieniłem na 5. Dało to taki efekt, ze kocioł przy tych samych temp ujemnych na zewnątrz grzał wodę do mniejszej temperatury a taka sama była temperatura w domu. Opisywałem to kilka postów wcześniej - moje dotychczasowe doświadczenia.

Co do ustawienia podłogówki, to też mam tak ustawione - ogrzewanie podłogowe, mimo, że paradoksalnie mam podłogówki tylko trochę - prawie wszędzie grzejniki.

pozdrawiam, majki

Witam

To co piszesz ma logiczne wytłumaczenie, przy mniejszej histerezie średnia temp. wody na zasilaniu jest wyższa więc kocioł może grzać wodę do niższej temperatury.

Symik

podłogowe, oszczędnie, temp projektową obniżyłem do 40 stopni, kumulację ciepła dąłem na 50 %, sterownik na 80% wpływu na temp. Praktycznie żadnych cudów mi po prostu lepiej kocioł chodzi na podłogowym niz na krzywej grzewczej. temp 21 stopni bez przełaczania non top (przy 100% podłogi ma to uzasadnienie gdyż jak podłoga się wychłodzi to nagranie jej trwa długo więc lepiej powolutku dodawać niż wtłaczać gorącą wodę. Zauważyłem taka dziwna prawidłowość w mieszkaniu lepiej grzejniki non top na niskim poziomie niz jak to robią na noc amen zimno jak w dupce, wieczorem lekko ciepło w kurtkach siedzą a rachunki wcale nie sa dużo niższe.

Edytowane przez tacim

Symik

podłogowe, oszczędnie, temp projektową obniżyłem do 40 stopni, kumulację ciepła dąłem na 50 %, sterownik na 80% wpływu na temp. Praktycznie żadnych cudów mi po prostu lepiej kocioł chodzi na podłogowym niz na krzywej grzewczej. temp 21 stopni bez przełaczania non top (przy 100% podłogi ma to uzasadnienie gdyż jak podłoga się wychłodzi to nagranie jej trwa długo więc lepiej powolutku dodawać niż wtłaczać gorącą wodę. Zauważyłem taka dziwna prawidłowość w mieszkaniu lepiej grzejniki non top na niskim poziomie niz jak to robią na noc amen zimno jak w dupce, wieczorem lekko ciepło w kurtkach siedzą a rachunki wcale nie sa dużo niższe.

Dzięki za podanie ustawień, przestawiłam i zobaczę jakie będzie zużycie i komfort w domu :-) U mnie cały dom w podłogówce, miałam ustawione na grzanie 22 stopnie w godz. 6-22 i oszczędzanie na 21 stopni w godz. 22-6, teraz ustawiłam non stop grzanie, zobaczymy jak będzie. To mój pierwszy sezon, więc kombinuję z ustawieniami.

Dzisiaj pierwszy raz testowalam programator.

Kupilam jednak ten wiekszy kociol.

Poustawialam, jak radziliscie.

Tacim, to co lepiej nie ustawiac na grzanie i oszczedzanie w okreslonych godzinach?

U siebie ustawilam na razie caly czas na oszczedzanie, bo nie mieszkam, ale musze ustawic u brata i chcialam zmienic na grzanie od 4-10, a pozniej od 17-24. Reszta oszczedzanie.

Na kotle nic juz nie musze ustawiac, jak ustawilam na programatorze?

Aha, mam tylko grzejniki.

Symik Ja też praktycznie mam 1 sezon bo w zeszłym roku jak były majstry to wygrzewałem jastrych to była sauna. Uważam że przy ciągłym ogrzewaniu jest optymalnie jak wstajesz nie biegasz po domu w co się ubrać bo zamarzasz. Ja skręciłem programator aby dawał maxa 30 stopni wodę zobaczymy co będzie .

Elaj Jeżeli w domu są grzejniki to ustawianie non top grzania jest bez sensu gdyż nie ma co kumulować ciepła (poza ścianami oczywiście) ale nie tędy droga. Na pewno trzeba poprzestawiać aby grzejniki nie dygały do 75 stopni przy kondensacie (ale temat jest obszerny i są tu mądrzejsi ode mnie ) bo to ma być oszczędnie. Poczytaj co pisali wcześniej na temat ustawień pod grzejniki. To co pisałem wcześniej o grzejnikach było w mieszkaniu a nie domu i dotyczyło wychładzania pomieszczeń a przy obecnych materiałach i izolacjach nie jest tak źle.

Edytowane przez tacim

Witam

W piątek nareście podłączyłm pogodówkę FW 100. podzielę się więc swoimi uwagami. Instrukcja obsługi napisana w sposób niezrozumiały dla kogoś z poza branży, może kwestia tłumaczenia. Ja instrukcję czytałem przez 2 tygodnie, czytałem to forum (dużo mi pomogło), rozmawiałem z infolinią Junkersa (trudno się dodzwonić konsultanci mało kompetentni), tak więc teoretycznie byłem dobrze przygotowany. Kocioł pracuje od początku sezonu dotychczas z reg. pokojowym.

Wstępną konfiguracje przeprowadził serwisant widzę że po wprowadzić niewiwlkie korekty.

Teraz do sedna sprawy,czyli ustawienie krzywych.Mam grzejniki więc dla grzejników:

1. Ogrzewanie wył. przy temp.zew. +15C

2. Temp.projektowa +55C

3. Min.temp. zewn. -22C

4. Max. temp. zas. +60C

5. Wpływ temp. pomieszczenia 30%

Nachylenie krzywej będzie od 25C przy tem. otocz.15C do 55C przy temp. zew. 22C.

I tutaj brakuje możliwości zmiany temperatury początkowej wody domyślnie jest 25C.

Inaczej natomiast jest na końcu charakterystyki temp. projektowa odnosi się do nim.temp. zewn. i tutaj mamy możliwość ustawienia temp. wody i do temp. otoczenia. Dlaczego brak takiej możliwości na początu charakterystyki? Moim zdaniem powinna być ponieważ 25C na grzejniki to mało. Tak samo jest z pozostałemi krzywymi domyślnymi dla podłogówki i konwektorów.

Jest jeszcze krzywa nazwana punkt początkowy, punkt końcowy , można w niej samemu ustawić krzywą i pewnie przejdę na tą charakterystyke. Jeśli chodzi o pracę kotła to bardzo ładnie dopasowuje się do wyliczonej krzywej.

Niepokoi mnie natomiast taktowanie kotła, jest chyba przewymiarowany 22kW, pracuje 5 min, 5 min przerwy, zaraz po zapaleniu moduluje i schodzi na najniższą moc która jest i tak za duża dogrzewa wodę do wyliczonej temp. i wyłącza się, a następnie temp. wody spada i po 5min załącza się.

Zastanawiam się nad ręcznym ustawienim blokady taktowania na piecu, teraz blokada jest ustawiana automatycznie, ale przerwa zawsze wynosi 5 min. Czy taka praca 5 min pali 5 niepali jest właściwą czy ma to wpływ na awaryjność kotła?

Pozdrawiam

Edytowane przez mariuszwa

No u mnie jakieś dziwności w nocy temp spadła do -3 czyli luzik. Wczoraj mu zapodałem max temp 30 stopni i co ? A no nie właczył się dziad wcale podniosłem do 35 i załaczył się odrazu na 32 tak myślałem że będzie chodził na niższych temp aż mrozy mu to uniemożliwią a tu dupa wymyślił inaczej nie wiem dlaczego. Macie jakieś pomysły.

U mnie następujące ustawienia:

grzanie 19st 9-20, oszcz 17st 20-9

- pkt.pocz/pkt.końcowy : 35/55st

- max. temp.zasilania: 55st

- wpływ temp. pomieszczenia: 90%

- wpływ.temp.pom.skut.w: grzanie-oszcz-p.zamr

- korekcja wskazań temp,pomieszcz.: -3,5K

- ogrz.wył do niższego poziomu: tak

- ogrz. wył. przy temp.zew: 12st

- temp.graniczna mrozu: -5 st

- akumulacja cieplna: 40%

- kalibracja wew czujnika temp: 0,1K

Parter podłogówka na RTL i kaloryfery w salonie, góra kaloryfery. 150m2 do ogrzania. Ściany YTONG U=0.26, podłoga na gruncie: 10cm styropian, poddasze ok. 35cm wełna mineralna.

Przy temp około 0 zużywa 5m3, przy -10 zużywa 10m3, przy -15 zużywa 12m3. Idzie praktycznie cały czas. Czasem jak przekroczy zadaną temp. to sie wyłączy. Ale to wtedy jak ja jestem i coś robię. Jak jest koło 0 grzeje ok 33-35 st, przy -10 grzeje 36-38st, przy -15 grzeje 40-42st. Nie mieszkam, same ściany i żadnych dodatkowych źródeł ciepła typu:lodówka,tv, ludzie czy piesek ;) Czyli statyka. Jak sie mieszka to zużycie powinno być mniejsze bo są zyski energetyczne, więc kilka stopni można zyzskać ale pytanie ile więcej? Jak jest u was i jakie macie warunki mniej więcej?

Musze sprawdzić ustawienia grzania - podłogówka. Może weźmie mniej. Co sądzicie? Jakieś sugestie?

Edytowane przez slawos