tacim 13.12.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 a dlaczego korekcję masz na 3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 13.12.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 kursze pomyliłem sie mam 55 max temp zasilania sorki korekcje mam taką bo albo niedogrzewał albo przegrzewał. teraz jest mniej więcej dobrze +/- 1st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.12.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 a rozumiem sterownik masz na kotle ja też tak miałem na kotle 18 stopni a w domu 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 13.12.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 W salonie mam sterownik. Mam 18st bo nie mieszkam. To jak to jest z tymi zużyciami u was i ustawieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.12.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) to dziwne że sterowni przekłamuje aż 3,5 stopnia ale może taki jego urok, jeżeli na foto to twój dom to chyba mało idzie Ci gazu mi średnio 5,3 przy słabej zimie do -3. Jak jest naście to też nie ma tragedii może z 7-8. Dzisiaj się przemogę i zobaczę ile na dobę przy -5 idzie. U mnie od 04 do 14.12 w domu 21 stopni non top grzanie 100% podłoga zużycie 55m to chyba ładnie . Edytowane 14 Grudnia 2010 przez tacim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 14.12.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Wiesz co? obliczyłem sobie średnią arytmetyczną tego mojego zużycia od początku grudnia i wyszło mi średnio za grudzień czyli 13 dni - 7,3m3 dziennie. Od początku tego sezonu co zacząłem grzać czyli od 13.10.2010 poszło 233m3, średnia wynosi 3,75m3. Bo coś sie w październiku i listopadzie grzało a coś nie jak było cieplej. Ale średnia jest średnią. Patrzyłem na zeszły sezon i w styczniu były podobne temperatury jak teraz w grudniu, w lutym było nawet średnio cieplej. Bo to wszystko skrzętnie notuje Za syczeń, luty i do 19 marca bo wtedy wyłączyłem piec poszło 460 m3 (z tymi samymi ustawieniami co mam teraz) co dało średnią 5,8m3 dziennie. W sumie za ten okres najzimniejszych 3m/s w zeszłym sezonie poszło około 1000 zł z opłatami. Teraz mam nabite od nowości licznika,czyli od stycznia 2010 - 693m3. A jest już koniec roku praktycznie. Nie no ja uważam że to nima aż tak źle. Jednostkowo sie wydaje dużo ale jak obliczysz caly okres grzewczy to nima tak źle. Tym bardziej że idzie praktycznie cały czas. No i statyka w domu czyli 0 ruchu. Uwidzimy w marcu jak to bedzie....Teraz sie bawie z ust. grzania - podłogówka bo sie mi wydaje że jakoś bardziej precyzyjnie piec chodzi. Jak bedzie spalał to sie okaże. ( jak zmieniacie rodzaj ogrzewania to zapisujcie poprzednie ust na papierze bo sie niektóre przestawiają na domyślne i są chocki klocki ) No trzeba to testować przy różnych ustawieniach by ustalić złoty środek. Każdy użytkownik ma inne warunki i mieszkaniowe i budowlane a przede wszystkim są różne rejony Polski, a co za tym idzie różne temp zewnętrzne. Jedno wiem na pewno z autopsji. Jeśli ogrzewać domy gazem to tylko niskimi temperaturami i cały czas dogrzewać z niewielkimi różnicami między grzaniem a oszczędzaniem. Podłogówa jest w tym przypadku najlepsza bo ma ogromną powierzchnię grzewczą. Max. temp zasilania 40-43st w najzimniejsze okresy. Normalnie z 33-37st i gitara. Jednym słowem odpadają kaloryfery i konwektory oraz zasilanie ich na poziomie 55-60 st non stop, chyba że są dobrze przewymiarowane i 40 st wystarcza;) Ponad to znaczenie mają jednak parametry: akumulacja cieplna budynku oraz wpływ temp. pomieszczenia. W zależności odpowiednio: od użytych materiałów budowlanych i skoków temp na zewnątrz. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez slawos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.12.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 no i co najważniejsze poniżej 1000m gazownia schodzi na niższy abonament ja właśnie nie wiem ile miałem na 01.01.2010 i czy wyrobię w 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 14.12.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 No u nas próg jest 1200m3. Jak przekroczy to około 200 zł jest więcej na rok za abonamenty. Sam gaz jest wtedy tańszy ale to są groszowe sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 14.12.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Jeśli zużyjemy 1200 m3 i wejdziemy do taryfy W3 to płacimy więcej o ok. 300 pln w porównaniu z taryfą W2. Tak więc w szczególnym przypadku gdy ktoś przekroczy próg taryf o 1 m3to ten 1 m3 kosztować go będzie 300 pln.Paranoja,Zysk będzie gdy zużycie gazu wyniesie ok.2800 m3. Taka niestety jest konstrukcja taryf, na którą zgodził się URE.Do roku 2008 taryfy były tak skonstruowane, że zyskiwało się odrazu wchodząc na wyższą taryfe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.12.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 no ja byłem w gazowni i wyciagneli mnie z dołka mam zużycie 1430 od grudnia 2009 z czego 400 poszło w 1 miesiącu kurna ale trudno wygrzewanie posadzki kosztuje hehe. Za rok idę na W2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 to dziwne że sterowni przekłamuje aż 3,5 stopnia ale może taki jego urok, jeżeli na foto to twój dom to chyba mało idzie Ci gazu mi średnio 5,3 przy słabej zimie do -3. Jak jest naście to też nie ma tragedii może z 7-8. Dzisiaj się przemogę i zobaczę ile na dobę przy -5 idzie. U mnie od 04 do 14.12 w domu 21 stopni non top grzanie 100% podłoga zużycie 55m to chyba ładnie . Tacim, mozesz wrzucic parametry swojego domku bo nie moge odszukac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.12.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 no ja po roku zdecydowałem się przenieść FW do salonu i bardziej nastawić go na temp pokojową . Ja mam 100 % podłogi i gazu miałem średnio 5,3 w październiku i listopadzie przy 120m2. Postanowiłem zmusić go do oszczędności większych hehe. Krzywą dałem na 20-35 zobaczymy co będzie się działo grzanie non top nie nastawiam oszczędzania . Dom mam Ytong 24 + 15 styro, Styro 17 w podłodze i wełna 28 na poddaszu plus 18 na stychu. Wpływ temp pomieszczenia 70%, Zagadkowy jest dla mnie temat dlaczego : żadana temp jest 30,2 a aktualna 23,1 i tak sobie godzinke dwie stoi i nic . Ok juz znalazlem z czego i jak budowales pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.12.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Ytong 24 cm +15 styro. Klejone na klej do betonu komórkowego. Stawiała firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 17.12.2010 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 No u mnie -16 wczoraj było na kotle 37 stopni jest gitesik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 17.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Zmieniłem rodzaj ogrzewania na: ogrzewanie podłogowe.I powiem że jest znacznie lepiej. Po pierwsze obniżyły się temp. zasilania. Przy -10 na zewnątrz i +19 w środku temp. zasilania jest na poziomie 33-34 st czyli się obniżyła o ok. 3 st. Oszczędność na dobe to ok. 1m3. Po drugie jest bardziej precyzyjny w dochodzeniu do zadanych temp. Przedtem jak miałem na krzywej grzewczej to trzeba było to korygować bo przy -10 niedogrzewał, a przy +5 przegrzewał lub na odwrót. Teraz jest idealnie, a korekcja wskazań temp,pomieszcz.: - 0.5K I nic nie trzeba kombinować z żadną krzywą. Tak już raczej zostane.- wpływ temp. pomieszczenia: 70% i jak w dzień temp rośnie po nocy to od razu koryguje temp zasilania, zmniejszając ją odpowiednio lub jeśli zmiana jest znacząca wyłącza piec całkowicie bo czuje że będzie cieplej, nie czekając aż temp wewnątrz się zwiększy. Także ma ten parametr również znaczenie przy oszczędności zużycia gazu, a jak nie zużycia to na pewno komfortu cieplnego w domu. Wydaje mi się że jest nierozerwalnie związany z parametrem: akumulacyjność cieplna budynku. Chodzi pewnie o długości czasu między wyłączeniami pieca. Może więc wykorzystywać tzw. bezwładność cieplną budynku do obliczania funkcji tych czasów (np opóźnień włączenia lub wyłączania przy nagłych zmianach temp. na zewnątrz). Edytowane 17 Grudnia 2010 przez slawos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 18.12.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 W salonie mam sterownik. Mam 18st bo nie mieszkam. To jak to jest z tymi zużyciami u was i ustawieniami? Jestem w identycznej sytuacji (tz. nie mieszkam/ strerownik /FW 200 w salonie) zuzycie gazu mam nieco wieksze niz u ciebie o okolo 1-2m3 przy podobnych temperaturach zew. i wew. Po eksperymentach z ustawieniami doszlem do podobnych wnioskow, po mimo, ze mam 100% grzejnikow, to kociolek najlepiej i najoszczedniej pracuje na ustawienu: ogrzewanie podlogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 18.12.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 u mnie też tak jest już 4 czy 5 razu próbowałem atakować krzywą i ciągle dupa więc mam podłogowe i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 18.12.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Posiadam Junkersa Smarta 2 funkcyjnego, przez kilka miesięcy pracował bez pogodówki i cwu była dostępna natychmiast w trybie komfort (wymiennik był podgrzewany co jakiś czas)Natomiast po zamontowaniu pogodówki FW 100 wymiennik nie jest podgrzewany, cwu jest dostępna znacznie później. Zauważyłem, że wymiennik jest podgrzewany gdy zatrzyma sie pompa w kotle (prawdopodobnie), a ponieważ pompa chodzi prawie cały czas tak steruje nią pogodówka to cwu nie jest wstępnie podgrzewana. Nastawy na kotle i pogodówce są prawidłowe.Czy można temu zaradzić. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez mariuszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 18.12.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Tacim, Barthelemy, obaj macie tylko grzejniki?Podajcie mi jakie macie inne ustawienia, prosze.Tez mam tylko grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 19.12.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Tacim, Barthelemy, obaj macie tylko grzejniki? Podajcie mi jakie macie inne ustawienia, prosze. Tez mam tylko grzejniki. Ja mam tylko grzejniki bez podlogowki, w tej chwili mam nastepujace ustawienia: min. temp zewnetrzna: -5C akumulacja cieplna budynku: 50% typ ogrzewania: ogrz. podłogowe temp.proj. 55 C maks. temp. zasilania: 55C wpływ temperatury pomieszczeń 70% wpływ skuteczny w trybie grzanie-oszcz.-przamraz. ogrz.wyl. do nizszego poziomu temp: tak ogrz wył przy temp zewnetrz 15C temp graniczna mrozu 3C FW 200 temp. grzanie 19 C (12 godzin) temp. oszczedzanie 17 C (12 godzin) ustawienia na piecu C.O pokretlo na 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts