odyseuszek 01.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Ja robię akurat wygrzewanie jastrychu - zadana temperatura zasilania 45 stopni - 75 m2 podłogówki plus włączonych 5 grzejników i dobowe zużycie przekracza w ostatnich 2 dniach 23 m3. Mam nadzieję, że po zamontowaniu sufitów (na razie jest ocieplenie plus folia) i nagrzaniu domu jakoś się ustabilizuje na niższym poziomie, bo na razie przy tych parametrach temp. wewnętrzna zaledwie 18 stopni.Teoretycznie kocioł przy mocy maksymalnej zużywa 1,4 m3/h Edytowane 1 Stycznia 2011 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 01.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Piec podłączony 10-12 -2010 .Pierwsza doba 30m3 druga 20m3 do dzisiaj spalił 202m3.Dom pietrowy pustak 24+12 styro.Temperatura na parterze 22 a na poddaszu 17-18 grzanie 5-9 i 16-22 jeszcze nie rozgryzłem tych wszystkich ustawień mam ustawione przez serwisanta . Dużo wietrzenia bo ze ścian potrafi woda popłynąć . Jak na pierwsze 21 dni to chyba nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.01.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 JarekP jeśli ciepło na piętrze ulatuje to i tak zużycie małe Jak już się wszystko wygrzeje i przestanie ulatywać to będzie tylko lepiej i nie powinno być większego zużycia przy grzaniu do normalnych temperatur. Pierwszy sezon jest najgorszy tym bardziej jeśli pierwsze nagrzewanie dzieje się w mrozy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.01.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ono nie ulatuje, nie ma dokąd (chyba, że wentylacją), ono z parteru na górę spierdziela, dlatego tam jest 2-3 stopnie cieplej. Ucieczkę mam póki co przez garaż. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.01.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 16m^3/24h x 9,5kWh/m^3 / 24h = 6,33kWZ taką mniej-więcej mocą pracuje kocioł.Jak podniesiemy temperaturę do ~20stC przy takich samych temp. zew. to moim zdaniem można się spodziewać zużycia gazu na poziomie ~19m^3/24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.01.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Spokojnie moi drodzy ma gdzie uciekać ciepłe zamieszkacie będzie dużo lepiej a co do zużycia przy grzaniu jastrychu ja w styczniu 2010 zużyłem 400m gazu a do grudnia od stycznie 1000 to widzicie jakie są kosmos różnice. Jarek P wydaje mi się że diabeł tkwi w ustawieniu max temp na 75 czy tam ile masz jak pisali koledzy daj max 55 i zobaczysz. A ja zgłębiam teraz temat grzania CWU czy piec musi dawać 80 stopni w trybie CWU od zaraz . Przestawiłem na piecu na 50 sterowniku na 50 i dalej daje 80 na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.01.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Jarek P wydaje mi się że diabeł tkwi w ustawieniu max temp na 75 czy tam ile masz jak pisali koledzy daj max 55 i zobaczysz. Faktycznie, serwisant przy uruchomieniu kotła przestawił mi tą temperaturę na 75 stopni. Nawet myślałem o tym, żeby ją zmniejszyć, ale póki co nawet przy mrozach temperatura czynnika rzadko kiedy przekracza 51 stopni. Chodzi może jednak o nachylenie krzywej grzania? Co w takim razie lepiej wypróbować? Zostawić tryb pracy "krzywa grzania" (czy jak to się tam zwie), jedynie zmieniając tmax na 55 stopni, czy jak parę osób pisało, przestawić tryb na "podłogówkę"? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.01.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Hm ja mam tylko podłogowe to nie mam tego problemu ale u mie nawet przy podłogowym krzywa nie działała jak trzeba to przestaw lepiej na podłogowe max 55 i zobaczysz co się będzie działo. Co do sterownika na piecu uważam że nie jest to dobre rozwiązanie miałem tak rok i ciągle przestawiałem lewo prawo bo nigdy nie sterował tak jak chciałem teraz dałem do salonu i jest super trzyma 21,5 (a dokładnie to da na 22 schłodzi do 21 i tak w koło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.01.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 OK, dzięki.Sterownik na piecu u mnie jest tymczasowo, docelowo ma być... no właśnie. Stwierdziłem, że salon to kiepski pomysł na pomieszczenie referencyjne, bo tam jest kominek, dogrzewa kuchnia, krótko mówiąc wyszło mi, że w reszcie domu może być zimno. Zastanawiałem się nad którąś sypialnią, ale w końcu stanęło na tym, że sterownik będzie zainstalowany w holu na poddaszu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.01.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 No dokładnie z kominkiem tak jest wcześniej właśnie testowałem jaki ma wpływ palenie w kominku na temp w domu u mnie przy rozpalonym kominku na dole jest np 24 a na górze 22 więc i tak jest spoko tylko muszę drzwi otwierać Tak, że jak piec się wyłączy to na górze nie mam szronu jest cieplej niż przy podłogowym hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 03.01.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Co do CWU to ktoś wcześniej pisał, że ograniczył moc pieca do 40% na CWU i wprawdzie grzeje zasobnik 120l ok. 40 minut, ale cały czas kondensuje, czyli chyba nie przekracza temp. zasilania 55 stopni. Tez tak mam ustawione, tylko na razie zasobnik nie podłączony więc nie mam jak sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.01.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Hm ja mam tylko podłogowe... czy masz rozdzielacz bezpośrednio do pieca podłączony czy jakiś układ mieszający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 07.01.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Hej Ciekawy jestem jak u Was ? U mnie przy obecnych +2-3 stopnie piec jakoś nie dogrzewa do zadanych 21 w domu, mam 20-20,5 ...Nie badzo wiem dlaczego ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 07.01.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 witam, mam dziwny objaw mam ustawienia na punkt pocz punkt końcowy mam ustawione 19-39 dotychczas było ok - temperatura normalnei na 19 od 06:00, od 16: 00 oszczędzanie na 15 stopni ciągle budujemy normalnie daje w palnik tak 26 stopni przy ostatnich mrozach dziś patrzę wyświetla 18 stopni i palnik wyłączony w domu ok 16 jak dam info to że zadana temp ma 24,5 a aktualna 18?.... czemu nie dochodzi do zadanej? mam podnieść pkt początkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proger 08.01.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Hej Ciekawy jestem jak u Was ? U mnie przy obecnych +2-3 stopnie piec jakoś nie dogrzewa do zadanych 21 w domu, mam 20-20,5 ... Nie badzo wiem dlaczego ... ? pozdrawiam, majki Witam. Zauważyłem taką zależność, że im cieplej na zewnątrz tym chłodniej w domu, a im zimniej na zewnatrz tym cieplej w domu. Ja mam nastawione grzanie na 22,5 (6-9 i 17-21) oszczędzanie na 22 st.. Gdy jest zimno np. -5st i temp. nadal spada piec grzeje i nawet jeżeli osiągnie temp nastawioną grzeje nadal. Analogicznie, gdy temp na zewnątrz rośnie, piec nie grzeje, choć nie osiągnął temp 22,5. Tak jak dzisiaj temp była o 0,5-1 st niższa od nastawy, ale wieczorem, gdy temperatura za oknem zaczęła spadać, piec zaczął grzać i nie wyłączył się. Nie wiem, czy chodził cały czas (pewnie nie), ale byłem zerknąć i teraz grzeje - 30 st zasilanie i do 22 st w salonie brakuje 0,2. Gdy robi się coraz zimniej na zewnątrz piec grzeje długo i lekko wyżej od nastaw, ale nie wiecej niż 0,5 st, wtedy podłogówka jest pieknie wygrzana i odczucie komfortu jest tym większe im zimniej za oknem. Tak poprostu działa pogodówka. Zbiera dane temp z zewnątrz i z wewnątrz, temp wody na powrocie w piecu i określa jaka powinna być temp zasilania na piecu, aby uzyskać temp w domu według nastaw FW (szybkość rozbiegu, krzywa grzewcza i inne podane przez nas parametry mniej lub bardziej trafne, ale o tym przekonujemy sie po czasie, z reguły pokilku rachunkach). Pogodówka dba o to z wyprzedzeniem, zanim dom zdoła się wyziębić lub przegrzać jak przy zwykłym "dawaniu do pieca". Pozdrowionka dla Smartowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 08.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja tak miałem jak piszecie jak sterownik miałem na piecu teraz jak mam w salonie na 90% wpływu nie mam tego, trzyma zdane 21 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 08.01.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Co do CWU to ktoś wcześniej pisał, że ograniczył moc pieca do 40% na CWU i wprawdzie grzeje zasobnik 120l ok. 40 minut, ale cały czas kondensuje, czyli chyba nie przekracza temp. zasilania 55 stopni. Tez tak mam ustawione, tylko na razie zasobnik nie podłączony więc nie mam jak sprawdzić. o kurcze nie widziałem tego przypuszczam, że zrobił to na piecu bo sterownik nie ma chyba takiego ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proger 08.01.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Tak, moc ustawia się tylko na piecu. Pod 1a. moc co, a pod 1b moc c.w.u. Ja zmniejszyłem wczoraj na 50% moc na c.w.u , właśnie niedawno wystartował z grzaniem, to zobaczę ile mu schodzi z 200l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 witam, mam dziwny objaw mam ustawienia na punkt pocz punkt końcowy mam ustawione 19-39 dotychczas było ok - temperatura normalnei na 19 od 06:00, od 16: 00 oszczędzanie na 15 stopni ciągle budujemy normalnie daje w palnik tak 26 stopni przy ostatnich mrozach dziś patrzę wyświetla 18 stopni i palnik wyłączony w domu ok 16 jak dam info to że zadana temp ma 24,5 a aktualna 18?.... czemu nie dochodzi do zadanej? mam podnieść pkt początkowy? Dobrze rozumiem? Od godziny 16 jest temperatura obniżona, więc może się wyłączył i czekał aż temperatura w budynku spadnie do 15stC (temp. obniżona). Mogło się również zdarzyć iż kocioł nie był wstanie już zejść niżej z mocą, temperatura na zasilaniu przekroczyła o wartość X temperaturę żądaną na zasilaniu, więc kocioł się wyłączył - taktuje. Ps. Jeśli przy temperaturach zewnętrznych na poziomie +15stC - -5stC w domu jest za zimno to można podnosić pkt. początkowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja tak miałem jak piszecie jak sterownik miałem na piecu teraz jak mam w salonie na 90% wpływu nie mam tego, trzyma zdane 21 stopnia. Ja mam wpływ ustawiony na 60% ... Dlatego, bo jak pale w kominku - w salonie w sumie sterownik, to przy ustawieniu 90% wyłącza od razu piec jak się robi ciepło od kominka i w reszcie domu zaczyna być zimniej. A tak w salonie zamykają się termostaty i w rescie domu ciągle piec dogrzewa. Ale wiem, że sterownik do przeniesienia na wiosnę w punkt bardziej reprezentacyjny pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts