tacim 09.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 czy masz rozdzielacz bezpośrednio do pieca podłączony czy jakiś układ mieszający? Nie mam , mam bezpośrednio do skrzynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.01.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak, moc ustawia się tylko na piecu. Pod 1a. moc co, a pod 1b moc c.w.u. Ja zmniejszyłem wczoraj na 50% moc na c.w.u , właśnie niedawno wystartował z grzaniem, to zobaczę ile mu schodzi z 200l. Wielkie dzięki . Możesz mi przypomnieć jak się wchodzi w menu serwisowe na piecu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 09.01.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Trzymasz przycisk z "kluczem" powyżej 2 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.01.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 tacim i mówisz że przy samej podłogówce masz ustawiony wpływ pomieszczeń na sterowniku i jest w stanie utrzymać zadaną temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz78 09.01.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 To ja Wam powiem co jest przyczyną.Przyczyną jest opcja: "Ogrzewanie wyłącznie do niższego poziomu temperatury"Wszyscy (no, większość) macie ustawioną na "tak" i to jest efekt pracy tej opcji.Tylko, proszę, jak zmienicie na "Nie" to nie miejcie pretensji o zwiększone zapotrzebowanie na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 10.01.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Remigiusz Ja mam non toper słoko to ta opcja u mnie nie działa tak trzyma zadaną temp. 21 Odyseuszek dzięki poradziłem sobie choć temp obiegu wzrosła powyżej 55 stopni i myślę dać 39% mocy palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 10.01.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Do jakiej temperatury ładujesz zasobnik - do 45 stopni czy wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 10.01.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) ja mam 47, wieczorem jest gorąca jak lubię No poszło dość gładko ale woda max miała 59 stopi na zasilaniu teraz pytanie czy ograniczaie mocy coś da? Edytowane 10 Stycznia 2011 przez tacim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proger 10.01.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Ja mam wieczorem 45. A ograniczanie mocy moim zdaniem pozwala dłużej działać piecowi na temperaturze, w której następuje kondensacja. Schodzi to wprawdzie dużo dłużej, ale jak się komuś nie spieszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 11.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A widzisz bo nikt nie pisał że temp może wzrosnąć np do 58 czy 60 stopni mimo ograniczenia mocy.Tak się zastanawiam jak się to ma do dezynfekcji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.01.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A widzisz bo nikt nie pisał że temp może wzrosnąć np do 58 czy 60 stopni mimo ograniczenia mocy. Tak się zastanawiam jak się to ma do dezynfekcji termicznej. A własnie, kiedyś pytałem, ale jakoś nie było odzewu : jak często robicie dezynfekcję temiczną u siebie ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.01.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 O własnie, możecie coś więcej na temat tej dezynfekcji? Jak się ją przeprowadza i czy dotyczy to tylko CWU, czy również CO? Pytam, ponieważ z instalacja CO jeszcze co jakiś czas robię jakieś ruchy i za każdym razem, kiedy go otwieram (bo np. dołączam kolejny grzejnik), zlatującą siłą rzeczy z instalacji woda śmierdzi jak licho. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.01.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Termiczną dezynfekcję powinno się robić jak się wraca z urlopu lub w przypadku gdzie są bardzo duże zbiorniki a mały rozbiór wody. W domach jednorodzinnych raczej tylko po urlopie. Z wody kotłowej ma "pachnić" - jest to woda "martwa" i o niej zapominamy, że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.01.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 OK, dzięki. W sumie ma to sens, w razie rozszczelnienia CO, po samym zapachu się rzecz wykryje J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.01.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Termiczną dezynfekcję powinno się robić jak się wraca z urlopu lub w przypadku gdzie są bardzo duże zbiorniki a mały rozbiór wody. W domach jednorodzinnych raczej tylko po urlopie. Z wody kotłowej ma "pachnić" - jest to woda "martwa" i o niej zapominamy, że jest. Czyli jeśli dobrze rozumiem, robić np. 2 razy w roku, np. na wiosnę i lato ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jak wyjeżdżasz gdzieś na tydzień czy miesiąc i nie korzystasz z ciepłej wody to po przyjeździe warto zdezynfekować wodę w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proger 11.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Oczywiście producenci pieców zalecają robić to raz na tydzień Znalazłem odpowiedź "eksperta": "W zasobnikach ciepłej wody powinna być utrzymywana temperatura na poziomie 50–60°C, co nie sprzyja rozwojowi tych bakterii, gdyż optymalna dla nich temperatura to 38–42°C. Jednak podczas okresowych przestojów, w instalacji c.w.u. temperatura w rurach obniża się, zwłaszcza w odcinkach oddalonych od zbiornika. Dlatego co 2–3 tygodnie konieczna jest dezynfekcja termiczna całej instalacji. Polega ona na podwyższeniu temperatury wody do ponad 70°C przez 30 minut. W układach z cyrkulacją wystarczy uruchomić obieg wody w czasie przegrzewu, natomiast w instalacji bez cyrkulacji konieczne jest otwarcie zaworów czerpanych. Ze względu na wysoką temperaturę wody w bateriach powinno nastąpić domieszanie wody zimnej. Strumień wypływu z baterii warto utrzymać na możliwie niskim poziomie, aby nie powodować niepotrzebnych strat wody i energii cieplnej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robaszki 12.01.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Co to znaczy" macie starą instalację" ? ile: 2 , 5, 20 lat ? Co to znaczy "sporo wody w obiegu" ? ile 50 , 150, 400 litrów? ".. nie widzę przy jednakowych warunkach atm. jakiejkolwiek różnicy eksploatacyjnej. moje ustawienia dla 140m2 i dość dużego układu." jaki masz układ kalafiory czy podłogówka ? I ile w twoim przypadku powino mieć (obliczone) pojemności naczynie wzbiorcze ?? Co znaczy pompka mniej wariuje ?? " .... zalecam ustawianie programów z łagodnymi przejściami - ( pompka mniej wariuje ) " Jakie masz dla domu zuzycie gazu przy: grzanie - 19,5, oszczędz. - 17, p.zamr.- 11st : Dlaczego p.zamarz. masz ustawione na 11 oC ? Witaj, to dość komiczne odpowiadać po około roku ale .... już spieszę z odpowiedzią. Stara Instalacja - około 15 lat Układ - kalafiory Naczynko powinno mieć około 30l pompka mniej wariuje - nieaktualne, okazało się że przy zbyt małym naczynku wzbiorczym, jak nad ranem temperatura cieczy była niska, rozszerzalność cieczy malala i piec nie był w stanie wystartować, ciśnienie spadało poniżej 1 i przechodził w stan awarii ( żaden znany mi serwis Junkersa nie mógł sobie z tym poradzić..ale cała noc spędzona w kotłowni przyniosła efekty ) zużycie gazu przy tych ustawieniach było na poziomie 300/mies, obecnie próbnie wyeliminowałem całkowicie oszczędzanie i wbrew opinii że nie powinno się pozwalać wychładzać budynkowi, jak mam dwa razy dziennie tylko grzanie przy krzywej 30-70 zużycie w grudniu wyniosło 220m. dlaczego PZ na 11C ? a dlaczego nie, nie ma to większego znaczenia czy nastawię ją na 12 czy na 13, przynajmniej z punktu widzenia temp. w pomieszczeniu, a czy piec dojdzie w trybie grzania do zadanej temp. od 11C czy od 13C nie wpływa to drastycznie na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.01.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Hm ja mam dezynfekcję raz na tydzień chyba ustawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proger 15.01.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 A jak macie zabezpieczone zbiorniki przed nadmiernym wzrostem ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.