RAPczyn 15.12.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 jeśli pracuje na okrągło a nie taktuje to znaczy, że zapotrzebowanie na moc do pokrycia strat budynku mieści się w jego zakresie modulacji. Prawdopodobnie wszystko jest okey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzich44 15.12.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Wczesniej piec troche taktował, teraz przy temp ponizej 0 pracuje troche inaczej. Np kociołek pracuje sobie cały czas (palnik) i daje tmperature powiedzmy 37 stopni w zalezności jaka jest temperatura na zewnatrz. Mieszczae zasilaja układ temperaturą powiedzmy 25 stopni. Mój zachowuje się podobnie (nie Junkers a Viessmann ale to bez znaczenia), ilość odpaleń w porównaniu do temperatur jakie były tydzień temu spadła o 30-40% a czas pracy się wydłużył. A czy jest to ekonomiczne dowiesz się jak otrzymasz rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.12.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 jeśli pracuje na okrągło a nie taktuje to znaczy, że zapotrzebowanie na moc do pokrycia strat budynku mieści się w jego zakresie modulacji. Prawdopodobnie wszystko jest okey. uff Mniejszych kociołków w tych pieniądzach nie było. Mam do tego zasobnik Biawar 120 (albo 125l) i mocy do CWU wystarcza w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.12.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A i jeszcze jedno pytanie odnosnie pomp. Jak jest lepiej:Czy pompy w mieszaczach powinny byc włączane termostatem (tak jest teraz) czy podpiete powinny jako pompa obiegowa i sterowane powiny byc z kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 15.12.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Iwett27. Powinien być rozdział obiegów już przy kotle. Jeśli jest tak że podłogówka rozdziela się dalej to będzie to trudniejsze do wykonania. pozdr adam Adam co znaczy rozdzial obiegów juz przy kotle? Kto p[owinien to zrobic?? Bo nie wiem kogo mam zbesztac z blotem:) Tego co kladl podlogowke czy tego co piec podlanczal:) Piszesz ze bedzie to trudnirjsze do wykonania- rozumiem ze jednak da sie zrobic? Adam widze ze jestes z Poznania...to moze znasz gogos kogo mozesz polecic zeby jakos pomógł???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.12.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Już w kotłowni powinno być osobne zasilanie na grzejniki i na podłogówkę. Czyli powinnaś widzieć dwie rury zasilające i dwie powrotne. Jeśli tak jest to można to przerobić czyli dołożyć mieszacz na obieg podłogowy. Jeśli kto inny robił instalację niż montował kocioł to trudno znaleźć winnego. Raczej ten który robiło instalację powinien przygotować rury pod konkretny układ, czyli dwa obiegi. Ten co łączył kocioł musiał sie dopasować do tego co zastał, no chyba, że miał przygotowane dwa obiegi a zrobił z nich jeden. pozdr adamjaka to okolica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 16.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czerwonak. Mam nadzieje ze da sie cos jeszcze zrobic:( Teraz palimy kominkiem wiec cieplo jest wszedzie ale kiedys drewno sie skonczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.12.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 RAP czyn pompa cykrulacyjna zewnatrzna lest podłączona do Lz i Nz powoduje to, ze pompa cyrkulacyjna pracuje wtedy kiedy pompa obiegowa- nie reaguje za ustawienia FW 100. na infolini Junkerska twierdzą , że nalezy pompe przepiąc do Ls i Ns. Mozna tak? I co zadziałało? Tez mam ten sam problem z pompą cyrkulacyjna. Jeszcze przed sezonem grzewczym sciagnalem seris Junkersa do domu. Facet 2 godziny grzebał i rozłożył rece. Co smowil o uszkodzonej plycie glownej i o tym, ze oddzwoni. NIe oddzwonił a ja kupilem za 20 zl elektroniczny sterownik w ktory wpiąłem pompe. Ale jesli udało Ci sie pompe uruchomic to napisz pod jakie zaciski podłączyłes zasilanie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.12.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 RAP czyn pompa cykrulacyjna zewnatrzna lest podłączona do Lz i Nz powoduje to, ze pompa cyrkulacyjna pracuje wtedy kiedy pompa obiegowa- nie reaguje za ustawienia FW 100. na infolini Junkerska twierdzą , że nalezy pompe przepiąc do Ls i Ns. Mozna tak? I co zadziałało? Tez mam ten sam problem z pompą cyrkulacyjna. Jeszcze przed sezonem grzewczym sciagnalem seris Junkersa do domu. Facet 2 godziny grzebał i rozłożył rece. Co smowil o uszkodzonej plycie glownej i o tym, ze oddzwoni. NIe oddzwonił a ja kupilem za 20 zl elektroniczny sterownik w ktory wpiąłem pompe. Ale jesli udało Ci sie pompe uruchomic to napisz pod jakie zaciski podłączyłes zasilanie pompy. Działa Pompe nalezy przepiąć do Np i Lp i w ustaiweniach kotła wejść w tryb serwisowy 5E i zmienic z 00 na 01 (nie ma tego w instrukcji, powiedzieli mi na infolinii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.12.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Dołaczam do grona chcących kupić Junkerska Smarta 14-3. Początkowo chciałem kupić zasobnik jakiś tańszy, ale kupując zestaw kocioł+zasobnik+czujka pogodowa, wszytsko Junkersa to cenowo jest to drożej niż, np. z zasobnikiem Biawaru o ok 100zł, bo kupując osobno zasobnik, np. Biawaru i osobno kocioł musze dokupić jeszcze jakiś czujnik, który w zestaie Junkersa jest w pakiecie ( w cenie).Mam inne pytanie. Czy jest sens dokupywania czujkę pokojową. W watku o kotłach wyczytałem że poleca się czujke pogodową FW100, ale czy dodatkowa "pokojówka" tez by się przydała czy to raczej niepotrzebny wydatek, bo pewnie tez będzie kosztować pare stów. Jak robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Ja mam tylko F100. Według mnie nie ma potrzeby dodatkowej pokojówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 16.12.2009 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Ja mam tylko F100. Według mnie nie ma potrzeby dodatkowej pokojówki listek a gdzie masz zainstalowaną pogodówke FW100? na kotle czy w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czujka pogodowa ma za wczasu reagować na zmiany pogody, czyli jest bardziej słonecznie- kocioł mniej grzeje; mniej słonecznie-kocioł bardziej gdzeje. Mam racje? A czy kocioł jakoś zareaguje jak rozpalę w kominku? W domu robi się cieplej więc ogrzewanie gazowe mogłoby sie zmniejszyć. I pytanie, czy musze kocioł "przydusić" ręcznie, czy kocioł to jakoś wyczuje? Ale jak? Chyba kocioł zrobi to automatycznie jak będe miał czujke pokojową. Przy okazji zapytam, jakie jest optymalne miejsce (strona świata) na umieszczenie czujnika zewnętrznego do czujki pogdowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.12.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czujka pogodowa nie reaguje na nasłonecznienie tylko na temperaturę. Na rozpalenie w kominku może zareagować po odpowiednim podłączeniu czujnika pokojowego. Optymalne miejsce to połnocna strona. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 17.12.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 mój instalator też mówi, że północ ale elektryk wypuścił na południe - tam gdzie salon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.12.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Czujka pogodowa nie reaguje na nasłonecznienie tylko na temperaturę. Na rozpalenie w kominku może zareagować po odpowiednim podłączeniu czujnika pokojowego. Lub wrzuceniu FW100 do tegoż pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 17.12.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mice, masz na mysli zamotowanie tegoż FW 100 wewnątrz domu zamiast na zewnątrz, czy dokupienie drugiego FW100 i montaż i tu i tu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.12.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mice, masz na mysli zamotowanie tegoż FW 100 wewnątrz domu zamiast na zewnątrz, czy dokupienie drugiego FW100 i montaż i tu i tu? FW100 to sterownik i jest montowany wewnątrz domu, na zewnątrz jest tylko czujnik FW100 ma w sobie dodatkowy czujnik temp. wew. który działa jeśli sterownik jest zamontowany poza kotłem. Wówczas można ustawiać dodatkowe opcje. Także wpływ temp. wewnętrznej pomieszczenia na działanie sterownika. A z tym południowym kablem to czasami ma to sens, jak zimą słonko grzeje przez okna a masz ich dużo to pogodówka będąc od strony północnej ładuje w palnik ... ale jeśli na grzejnikach są termostaty lub podłogówka ma czujniki z siłownikami to nie ma to aż takiego znaczenia. Generalnie północ 2m npt jak najbardziej osłonięte od czynników typu słońce itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 17.12.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mice, masz na mysli zamotowanie tegoż FW 100 wewnątrz domu zamiast na zewnątrz, czy dokupienie drugiego FW100 i montaż i tu i tu? FW100 to sterownik i jest montowany wewnątrz domu, na zewnątrz jest tylko czujnik FW100 ma w sobie dodatkowy czujnik temp. wew. który działa jeśli sterownik jest zamontowany poza kotłem. Wówczas można ustawiać dodatkowe opcje. Także wpływ temp. wewnętrznej pomieszczenia na działanie sterownika. A z tym południowym kablem to czasami ma to sens, jak zimą słonko grzeje przez okna a masz ich dużo to pogodówka będąc od strony północnej ładuje w palnik ... ale jeśli na grzejnikach są termostaty lub podłogówka ma czujniki z siłownikami to nie ma to aż takiego znaczenia. Generalnie północ 2m npt jak najbardziej osłonięte od czynników typu słońce itp. A czy przy ogrzewaniu podłogowym jest sens montowania FW100 np. w pomieszczeniu z kominkiem z dgp i ustawienia wpływu tego pomieszczenia? Wydaje mi się, że ze względu na dużą bezwładność podłogówki nie będzie to funkcjonowało prawidłowo, mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 17.12.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 FW100 to sterownik i jest montowany wewnątrz domu, na zewnątrz jest tylko czujnik FW100 ma w sobie dodatkowy czujnik temp. wew. który działa jeśli sterownik jest zamontowany poza kotłem. Wówczas można ustawiać dodatkowe opcje. Także wpływ temp. wewnętrznej pomieszczenia na działanie sterownika. To byłoby super, bo czujnik wywale na zewnątrz a sterownik FW 100 w hallu, bo tam mam wypuszczony kabelek. A z tym południowym kablem to czasami ma to sens, jak zimą słonko grzeje przez okna a masz ich dużo to pogodówka będąc od strony północnej ładuje w palnik ... ale jeśli na grzejnikach są termostaty lub podłogówka ma czujniki z siłownikami to nie ma to aż takiego znaczenia. Generalnie północ 2m npt jak najbardziej osłonięte od czynników typu słońce itp. Chyba pociągne kabelek na stronę wschodnią i zamontuje pod okapem (podbitką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts