gonzo93 27.10.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Poszukaj w necie pliku w pdf: "CerapurSmart wytyczne projektowe" może pomoże.Już to wertowałem. Za nic w świecie nie mogę tam znaleźć jasnych wskazówek i odpowiedzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Czy mam prawo samemu zamontować sterownik FW100, jeśli nie miałem jeszcze 'uruchomienia kotła' przez serwisanta? I czy to prawda że na takowe uruchomienie czeka się aktualnie około miesiąca? Ewentualnie czy jest jakaś możliwość zmuszenia kotła (bez sterownika) do dania mniej niż 35 stopni na CO? Niestety ustawienie na 1 daje właśnie 35 stopni na CO Edytowane 27 Października 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 27.10.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Odradzam samodzielny montaż, jak okaże się że coś nie teges to ci odfrunie gwarancja, a raczej na pewno będzie to pierwszy argument żeby nie uznać naprawy za gwarancyjną, bo np. "przytrzasnąłeś" kabel przy skręcaniu albo zgiąłeś rurkę jak demontowałeś obudowę etc. Nawet po uruchomieniu formalnie nie możesz sam ingerować chyba że odbyłeś szkolenie u Junkersa ale życie oczywiście sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.10.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Uhm.No to bez sterownika nie bardzo mam po co odpalać kocioł, bo zaczynając od 35 stopni nie wygrzeję poprawnie podłogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 27.10.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jak sam odpalisz kocioł to też tracisz gwarancję. Zresztą jak wyregulowałbyś ilość gazu - jeśli na oko to odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Nie no, instalator to jedno, a serwisant to drugie.Znaczy że jak instalator dokona montażu, to mu nawet nie wolno odpalić kotła w celu sprawdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 27.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Z tego co pamiętam to jeżeli jest to autoryzowany instalator Junkers'a to może odpalić ale chyba w ciągu x dni musi być oficjalne uruchomienie - sprawdź na stronie Junkersa tam były te informacje albo w książce gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluzaw1 28.10.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Nie muszę - słowo "musisz" jest ograniczeniem swobody Im mniejsze taktowanie kotła tym lepiej - mniejsze zużycie paliwa i sprzętu. Jeśli ilość włączeń w roku przekracza 5000 powinno się mocno nad zainstalowanie zbiornika buforowego.Właśnie ja mam przewymiarowany kocioł kondensacyjny, mam pytanie jaki ma to być zbiornik buforowy i jak go podłączyć w obwód c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 29.10.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Witam. Po raz kolejny proszę o pomoc. 1. Czy podłączenie styków od sterownika TATAREK (od kominka) do pieca CerapusSmart 14-3 spowoduje wyłączenie pieca i jego pompy obiegowej? 2. Czy można podłączyć zewnętrzny czujnik temperatury wody CO? Chciałbym, by piec mierzył temperaturę w buforze i włączał się (także swoją pompę obiegową) dopiero jak temperatura spadnie poniżej założonego poziomu. 3. Wyczytałem w instrukcji serwisowej coś o czujniku TB1 (pkt 6.3.4) czy ten czujnik będzie właśnie mierzył temperaturę na zewnątrz pieca i wg tych wskazań będzie sterował swoją pracą? No i sam musiałem znaleźć rozwiązanie problemów. Ad 1. Jest opcja serwisowa 1E gdzie można ją ustawić na 01 czyli włączanie pompy wyłącznie razem z palnikiem (sterowanie zewnętrzne kotłem) Ad 2. Mam TATARK-a który mierzy temperaturę w buforze na dole i na górze. Ma tez wyjście sterowania (stycznik). Okazało się, że w ustawieniach TATARK-a można tak ustawić opcję zadziałania sterowania stycznikiem, żeby wyłączał piec kiedy temperatura w buforze na dole lub na górze osiągnie zadaną wartość. Ad 3. dodatkowy czujnik niepotrzebny. Zaoszczędziłem na zakupie dodatkowego sterownika i czujnika temperatury. Oczywiście okazało się, że pytanie nr 1 było na tyle trudne, że na infolinii Junkersa konsultant musiał się sam skonsultować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czy w swojej instalacji macie naczynie wzbiorcze dla CO?U mnie zarówno hydraulik, jak i instalator kotła zgodnie sugerują że skoro mam tylko jeden obieg grzewczy i do tego niskotemperaturowy (2 rozdzielacze), to nie ma potrzeby instalowania naczynia wzbiorczego CO. Przy okazji instalacji kotła okazało się że mam za duże ciśnienie z sieci miejskiej (prawie 5bar).Możecie polecić jakiś sensowny reduktor ciśnienia który można zamontować na wejściu (niekoniecznie najtańszy, raczej dobry i sprawdzony).Niedługo mi zabraknie miejsca na spinanie wszystkiego na wejściu, bo nie dość że muszę wcisnąć reduktor, to jeszcze chciałem zamontować elektrozawór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 31.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 salik - co ty w końcu instalujesz kocioł czy piec, cerapur smart czy coś innego? Jeśli jednak Cerapur Smart to zmień instalatora i hydraulika jeśli nie zauważyli że on w ma "w sobie" naczynie wzbiorcze, a kiedy trzeba dodatkowe to z instrukcji też do tego można dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Smarta, Smarta.Czyli jeden i drugi mają rację, chociaż argumentacja u obu kuleje (a może po prostu im właśnie chodziło o argumentację dlaczego nie ma zewnętrznego, a ja po prostu źle zrozumiałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 01.11.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Będę miał w całym domu podłogówkę, planuje tam gdzie będzie kominek zamontować Eurostera żeby zamykał pętle jak będe palił w kominku. Czy w takim układzie FW 100 montowac na kotle czy tez w innym miejscu. Poradzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19710128 03.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Czy w swojej instalacji macie naczynie wzbiorcze dla CO? U mnie zarówno hydraulik, jak i instalator kotła zgodnie sugerują że skoro mam tylko jeden obieg grzewczy i do tego niskotemperaturowy (2 rozdzielacze), to nie ma potrzeby instalowania naczynia wzbiorczego CO. Przy okazji instalacji kotła okazało się że mam za duże ciśnienie z sieci miejskiej (prawie 5bar). Możecie polecić jakiś sensowny reduktor ciśnienia który można zamontować na wejściu (niekoniecznie najtańszy, raczej dobry i sprawdzony). Niedługo mi zabraknie miejsca na spinanie wszystkiego na wejściu, bo nie dość że muszę wcisnąć reduktor, to jeszcze chciałem zamontować elektrozawór... witam naczynie jest w kotle. jest to kocioł nie piec jak niektórzy piszą. ja mam drugi kocioł na paliwo stałe obieg otwarty sprzęgnięty z obiegiem zamkniętym kotła na gaz wymiennikiem i mam jedno naczynie w kotle na obiegu zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 03.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jaki system kominowy wzięliście do swojego Junkersa - w pełni stalowy czy stal/poliwęglan?Jakoś nie mam przekonania do tego poliwęglanu chociaż sprzedawca upiera się, że nie ma prawa się z nim nic dziać i tylko część 'powietrzna' jest z niego wykonana a spalinowa z kwasówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 U mnie część spalinowa jest kwasówką, a część powietrzna to szacht wokół kwasówki i tylko przy samym wyjściu ze ściany jest stalowy 'pierścień'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Mam jeszcze jedną zagwozdkę odnośnie pompy CO wbudowanej w kocioł.W związku z tym że mam na całości podłogówkę, w sumie podpięte jest u mnie (w 2 rozdzielaczach) 17 pętli + 3 pętle na łazienkowe grzejniki drabinkowe.Z charakterystyki pracy pompy wbudowanej w kocioł wynika że dla ciśnienia ok. 1.2bara wydajność pompy to ok. 17 litrów na minutę.Ze zwykłej matematyki wychodzi mi że to jakoś mało i spowoduje bardzo małe przepływy na rozdzielaczach i konkretnych pętlach.Czy coś mi umyka i jednak jest to bardziej skomplikowane, czy też powinienem zamontować dużo wydajniejszą pompę do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 04.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Jak masz rotametry na rozdzielaczach to sprawdź jaki masz przepływ, jeśli nie masz to bez obliczeń pozostaje gdybanie albo obserwacja, czy będzie wystarczająco ciepło. Ktoś na forum pisał, że mu działa na samej pompie z pieca, ale nie pamiętam ile miał metrów pex'a. Może ktoś bardziej doświadczony na podstawie samego opisu coś podpowie, ale napisz jakie masz długości pętli i czy jeden poziom czy piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.11.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Po jednym rozdzielaczu na parterze i poddaszu.Na rotametrach właśnie widać znikomy przepływ, stąd moje zastanawianie się.PEX-a w sumie ok. 1200m więc całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 04.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 No nie straszcie mnie ze pompa w kotle nie da rady. Instalacja gotowa ale nie odpalona, czekam na podłączenie do gazociągu.Instalacja zrobiona jako podłogówka + 2 grzejniki łazienkowe, wszystko na dwoch rozdzielaczach bez dodatkowych pompek, w sumie 15 petli a kazda nie dluższa niz 70 m PEX 16 wraz z doprowadzeniami, razem jakies 700mb. Doprowadzenia do rozdzielaczy pexem 32.Bedzie to chodzic na tej pompie w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts