Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Mice, masz na mysli zamotowanie tegoż FW 100 wewnątrz domu zamiast na zewnątrz, czy dokupienie drugiego FW100 i montaż i tu i tu?

FW100 to sterownik i jest montowany wewnątrz domu, na zewnątrz jest tylko czujnik :wink:

FW100 ma w sobie dodatkowy czujnik temp. wew. który działa jeśli sterownik jest zamontowany poza kotłem. Wówczas można ustawiać dodatkowe opcje. Także wpływ temp. wewnętrznej pomieszczenia na działanie sterownika.

A z tym południowym kablem to czasami ma to sens, jak zimą słonko grzeje przez okna a masz ich dużo to pogodówka będąc od strony północnej ładuje w palnik ... ale jeśli na grzejnikach są termostaty lub podłogówka ma czujniki z siłownikami to nie ma to aż takiego znaczenia. Generalnie północ 2m npt jak najbardziej osłonięte od czynników typu słońce itp.

A czy przy ogrzewaniu podłogowym jest sens montowania FW100 np. w pomieszczeniu z kominkiem z dgp i ustawienia wpływu tego pomieszczenia? Wydaje mi się, że ze względu na dużą bezwładność podłogówki nie będzie to funkcjonowało prawidłowo, mylę się?

Założenie jest takie, że podłogówka sama z siebie posiada coś w rodzaju samoregulacji. Ja mam termostat od siłownika w salonie który jest od południa, oprócz tego pogodówkę od strony północnej a sam sterownik na piecu. Jak przy -10 słońce daje prosto w okna to w salonie robi się o 2-3 stopnie cieplej niż założona. I na to nie ma opcji, podobnie będzie z kominkiem, jeśli będzie szybko się nagrzewał, żaden system nie pomoże.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FW100 to sterownik i jest montowany wewnątrz domu, na zewnątrz jest tylko czujnik :wink:

FW100 ma w sobie dodatkowy czujnik temp. wew. który działa jeśli sterownik jest zamontowany poza kotłem. Wówczas można ustawiać dodatkowe opcje. Także wpływ temp. wewnętrznej pomieszczenia na działanie sterownika.

To byłoby super, bo czujnik wywale na zewnątrz a sterownik FW 100 w hallu, bo tam mam wypuszczony kabelek.

Pamiętaj, że musisz mieć przewód do czujnika i do pieca pociągnięty.

Pamiętaj, że musisz mieć przewód do czujnika i do pieca pociągnięty.

No właśnie tak mam puszczone kabelki. Na zewnętrzny czujnik mam kabelek od południowej strony ale mysle, że nie będzie problemu przeciągnąc go pare metrów na wschodnia strone i lekkie zacieniowanie go podbitką.

Mam też kabelek do czujnika wewnętrznego w korytarzu, więc tam poprostu podepne sterownik FW 100

Ja mam tylko F100.

Według mnie nie ma potrzeby dodatkowej pokojówki :)

listek a gdzie masz zainstalowaną pogodówke FW100? na kotle czy w pomieszczeniu?

FW100 jest w hallu (stwierdziłem ze tam mu bedzie najlepiej).

Czujnik zewnętrzny zamontowałem tak jak jest w instrukcji - od strony pólnocnej na wysokości ok 2,5m.

Witam poraz kolejny:) Juz wiem ze z rozdzielaczem u mnie klapa bo mam tyklko dwie rury wypuszczone ale zdjecie podesle dla sprawdzenia. Mam inny problem: Od kilku dni piec był ":uspiony" bo ładowalismy kominkiem. Wczoraj ok 22 ustawilam piec na ciagłe grzanie na zadana temp 21st. W nocy mylslamam ze wyschne badz sie roztopie:) Masakra! Grzalo niesamowicie! Na dole gdzie ejst podłogowka temp podskoczyla do 24 st pomimo ze zadana byla nizsza (21) Zmienilam ustawienia o 7 rano z zadanej 21 na 19 jednak do teraz temp nie spada ponizej 23 a wrecz nawet rosnie! w Tej chwili jest 23,5...a zadana jak wczesniej napisalam 19...cos jest nie halo z tymi ustawieniami???? Wczesniej nie bylo tego problemu bo jak byla ustawiona zadana temp to takiej sie trzym,al i wylanczal jak ja osiagnal a teraz ciagle chodzi...Moze nie kreci juz tak szybko licznikiem bo w nocy od 22 do 7 rano wciagnł 4m3 tak od 7 do 13 przy zmianie zadanaej temp zjadlo 2 m3. Na czym to polega??? Ustawiac nizsza temp zadana skoro on i tak nagrzewa o wiele wiecej??? Ma to jakis sens czy moze piec mi sie buntuje????:))

Działa :D :D :D

Pompe nalezy przepiąć do Np i Lp i w ustaiweniach kotła wejść w tryb serwisowy 5E i zmienic z 00 na 01 (nie ma tego w instrukcji, powiedzieli mi na infolinii)

Podłączyłem pompę cyrkulacyjną pod zaciski Np i Lp i nie działa. W meni serwisowym nie mam parametru 5E tylko opis Pompa cyrkulacyjna i zaznaczone jest. O co z tym chodzi, jak znaleźć ten parametr? Wcześniej pompa cyrkulacyjna była podłączona pod zacisk Lz Nz i działała cały czas z pompa obiegu grzewczwgo,tak podłączył pan serwisant.

RAPczyn, lukasz_p - dzięki wielkie :D

pozdrawiam, majki

/edit/

A czy zastosowanie zamiennika tego modelu zestawu ma jakieś negatywne skutki ? Oczywiście mówimy o zamienniku do kotła kond. i tych samych średnicach przyłączeniowych.

dzięki, pozdrawiam, majki

Podłączyłem pompę cyrkulacyjną pod zaciski Np i Lp i nie działa. W meni serwisowym nie mam parametru 5E tylko opis Pompa cyrkulacyjna i zaznaczone jest. O co z tym chodzi, jak znaleźć ten parametr? Wcześniej pompa cyrkulacyjna była podłączona pod zacisk Lz Nz i działała cały czas z pompa obiegu grzewczwgo,tak podłączył pan serwisant.

Jest ten parametr. Poruszaj sie po menu serwisowym pieca tak jak w instrukcji.

Nie chodzi o menu serwisowe fw 100

Tez chcialbym (moze cos na infolinni doradza, ale troche watpie) sie dowiedziec jak poradzic sobie z problemem ciaglego grzania, mimo osiagnietej temeperatury na sterowniki FW100,

Nie bylo problemu jak nie bylo mrozow, natomiast teraz piec troche glupieje - jakby ignorowal czujnik pokojowy w FW100 i ustawienie "wplyw temp. pomiesz.cz = 100%.

Mam wersje firmwaru sterownika 13.05 - moze cos poprawili - ktos ma nowsza i w serwisie moge przeprogramowac???

Co do pompy cyrkualcyjnej to walczylem z nastawami Junkersa ( 2....7/h) ale sie poddalem bo wlaczala sie roznie i mam teraz regulator mechniczny pompy (zegar mechaniczny).

_pozdrawiam

Bartek

A ja mam następujące pytanie; przed zasilaniem każdego z rozdzielaczy mam po jednej pompie. Czy powinny one być podłączone jakoś do pieca? Jeżeli tak, to w którym miejscu i jakimi "wtyczkami"???

Pytam, bo jestem przed wizytą elektronika, który ma to wszystko podłączyć i wspólnie z instalatorami uruchomić. :roll:

A ja mam następujące pytanie; przed zasilaniem każdego z rozdzielaczy mam po jednej pompie. Czy powinny one być podłączone jakoś do pieca? Jeżeli tak, to w którym miejscu i jakimi "wtyczkami"???

Pytam, bo jestem przed wizytą elektronika, który ma to wszystko podłączyć i wspólnie z instalatorami uruchomić. :roll:

Możesz tio zrobic na dwa sposoby (wczesniejsza moja rozmowa z RAPczynem).

Pompy mozna podpiąć pod Lz i Nz i pracują wtedy wspólnie z pompa kotła.

Drugi sposób (tak ja mam):

Regulator/włącznik termostatyczny, który włacza pompy powyzej zadanej temperatury.

Tearz bym chyba podpiał pod piec bo ten regulator tani nie jest

Mam takie pytanie i problem.

Załaozmy, że chce miec w domu temperaturę 19 stopnie. Aby to uzyskac musze ustawić (oszukać kocioł/sterownik) temperature żądano na 21,5 stopnia.

W jaki sposób te wskazania skorygować?

Czy zmienic ustawieni krzywej grzewczej?

O co w tym biega?

"Menu: Parametry ogrzewania > korekcja wskazań temp. pomieszczenia B Ustawienie ciągłej nadwyżki żądanej temperatury pomieszczenia, np. w celu

skorygowania odchyleń powstałych w systemie."

Możesz tio zrobic na dwa sposoby (wczesniejsza moja rozmowa z RAPczynem).

Pompy mozna podpiąć pod Lz i Nz i pracują wtedy wspólnie z pompa kotła.

Drugi sposób (tak ja mam):

Regulator/włącznik termostatyczny, który włacza pompy powyzej zadanej temperatury.

Tearz bym chyba podpiał pod piec bo ten regulator tani nie jest

A mogę podłączyć obie pompy? Jakie "złaczki" muszę mieć, gdzie takie dostać i jak podpiąć?