danielw 03.02.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Z tego co mowił serwisant podczas pierwszego uruchomienia to możliwe jest zatkanie korkiem lodowym wylotu z komina, szczególnie przy niskich temp zewn. i niskiej mocy na kotle. Nawet zasugerował abym usunął daszek bo to na nim zamarzają skropliny. To zdjęcie z lata, ale dziś patrzyłem i korka lodowego nie widac, wogole szronu nawet nie widac. Wlot powietrza raczej nie może powodowac skraplania i zamarzania ponieważ zimne powietrze ogrzewając się ma bardzo małą wilgotnośc. Tak gdybam, ale może przy tak niskiej temp zewn. powietrze czerpane przelatując przez kanał na tyle schładza jakieś miejsce w kominie (może kotle) ze powoduje skroplenie i przytkanie cześci wylotowej spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 03.02.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Do danielw:jak przeniesiesz do pokoju/salonu to ustaw wpływ temperatury pomieszczenia na 0% - każde inne ustawienie "podbija" temperaturę zasilania lub przestaw na krzywą pkt początkowy/końcowy; mimo że przeczytałem chyba wszystkie posty na ten temat i eksperymentuję od kilku dni to algorytmy w FW100 są bardziej skomplikowane niż na początku sądziłem, pewne zależności między parametrami różnią się w zależności od przyjętego rodzaju krzywej grzewczej. PS. Jak ustawisz na wpływ temperatury pomieszczenia więcej niż 0% to żeby zbilansować podbicie temp. zasilania musisz obniżyć krzywą grzewczą, jeśli wybrałeś inną niż pkt początkowy/końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 04.02.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 odyseuszek Miałem tak ustawione jak piszesz kilka dni temu. Wpływ temp pom na 0, krzywa grzewcza: pkt pocz. 20, pkt konc 33.Faktycznie przy wpływie temp pomieszczenia na 0 nie da się ustawiac żądanej temp pomieszczenia (i to jest logiczne, wszystkie ustawienia wygladją tak jakby sterownik był na kotle) ale mimo to kocioł nadal nie reaguje na żądaną temp czynnika grzewczego ( FW100 żąda np 25 st C a kocioł grzeje do 35 st C, tak jak ustawione pokrętło na kotle).Sprawdzałem jeszcze instrukcje FW i kotła, myśląc ze moze coś przeoczyłem (przy podłączaniu niektórych urządzeń zewnętrznych piszą żeby np usunąc zworki między stykami), niestety dla FW nic dodatkowo nie trzeba robic oprócz podłączenia 2 przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtia 04.02.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Musisz ustawić prawidłowo krzywą grzania. Z tydzien temu miałem ustawioną pkt pocz. 30 - konc.70,parę dni temu zmniejszyłem 25-60, a wczoraj zadałem 29-45,temp. grzania ustawiłem na 21c a oszczedzania 20,wpływ temp.pomieszczenia 100%,ogrzewanie wył. do temp.niz.:TAK, Dzisiaj rano spostrzegłem i temp zasilania na kotle 48c,jak to mozliwe skoro krzywa 29-45, no i temp wewn. oscyluje cały czas 22c nawet w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 04.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Sprawdź jaką masz ustawioną minimalną temp. zewn. bo przy takiej osiąga zadaną temp. pkt końcowego, domyślnie jest chyba -15, a obecnie trochę niżej, jeśli nie chcesz żeby przekraczoł piec 45 stopni to ustaw tak parametr maksymalna temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 04.02.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Kolego Wojtia tak jak pisze odyseuszek temp. punkt końcowy odnosi się do min. temp. zewn. jeśli temp. zewn jest niższa niż wpisana w FW 100 to kocioł pracuje na wyższej temp. wynikającej z krzywej aż do max. temp. zasil. W DTR do FW 100 są przykładowe krzywe i tabelka z parametrami str 47 przyjżyj się temu i wszystko będzie jasne. Jeśli ci przegrzewa temp. wewn. to obniż temp. punk końcowy bo wpływ temp. pomieszcz. ustawiony nawet na 100% na niewielki wpływ na pracę kotła i na temp. wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtia 04.02.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Kolego Wojtia tak jak pisze odyseuszek temp. punkt końcowy odnosi się do min. temp. zewn. jeśli temp. zewn jest niższa niż wpisana w FW 100 to kocioł pracuje na wyższej temp. wynikającej z krzywej aż do max. temp. zasil. W DTR do FW 100 są przykładowe krzywe i tabelka z parametrami str 47 przyjżyj się temu i wszystko będzie jasne. Jeśli ci przegrzewa temp. wewn. to obniż temp. punk końcowy bo wpływ temp. pomieszcz. ustawiony nawet na 100% na niewielki wpływ na pracę kotła i na temp. wewnątrz. OK, tylko w fw 200 tego parametru z temperaturą minimalną nie ma,z kolei jak obniżę ponizej 45c pkt koncowy to boję się ze na górze grzejniki nie wydolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 04.02.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Wszystkie ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla FW 200 są opisane na str. 56. Mam podobny problem i również z tym walczę, wcześniej miałem ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla ogrzewania podłogowego (po mimo, ze mam same grzejniki) i było w miarę, od niedawna mam ustawione na ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla ogrzewania grzejnikowego i podobnie zauważyłem, ze FW 200 strasznie przekłamuje (np. jam ustawiam 20 C, to osiągam temperatury w granicach 22-22,5 C) zwłaszcza w ostatnich dniach jak temperatury na zewnątrz oscylują w granicach -20 C, teraz będę próbował ustawić na parametrach dla metody punkt początkowy - 31/ punkt końcowy -49, z instrukcji wynika, ze minimalna domyślna temp. zewnętrzna to właśnie - 15 C, zobaczymy co z tego wyniknie. Edytowane 4 Lutego 2012 przez Barthelemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 04.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 OK, tylko w fw 200 tego parametru z temperaturą minimalną nie ma,z kolei jak obniżę ponizej 45c pkt koncowy to boję się ze na górze grzejniki nie wydoląW lewym górnym rogu jest wykres krzywej pkt. pocz.- pkt. koń.i tam w miejscu gdzie krzywa przechodzi w położenie poziome to jest moment w którym kocioł osiągną "max. temp. zasil" czyli 80st (domyślne) i dalej pracuje z tą temp. niezależnie od temp. otoczenia. Zauważ że wcześniej krzywa dla -15st czyli "min. tem. zewn." daje 75st zasilania (i to jest właśnie punkt końcowy). Przy spadku temp. zewn rośnie temp. zasil. i osiąga 80 st przy temp. zewn. ok -18 st, dalej temp. już nie rośnie bo osiągnęła wartość max.Temperatury które dodałem są domyślne umieszone w tabeli poniżej wykresów. Dla fw 200 powinno byćtak szmo jak dla fw 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 04.02.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wszystkie ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla FW 200 są opisane na str. 56. Mam podobny problem i również z tym walczę, wcześniej miałem ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla ogrzewania podłogowego (po mimo, ze mam same grzejniki) i było w miarę, od niedawna mam ustawione na ustawienia podstawowe charakterystyki grzewczej dla ogrzewania grzejnikowego i podobnie zauważyłem, ze FW 200 strasznie przekłamuje (np. jam ustawiam 20 C, to osiągam temperatury w granicach 22-22,5 C) zwłaszcza w ostatnich dniach jak temperatury na zewnątrz oscylują w granicach -20 C, teraz będę próbował ustawić na parametrach dla metody punkt początkowy - 31/ punkt końcowy -49, z instrukcji wynika, ze minimalna domyślna temp. zewnętrzna to właśnie - 15 C, zobaczymy co z tego wyniknie. Wpływ "temp wewn."jest niewielki tak więc aby mieć żądaną temp. wewn. należy ustawić właściwiu krzywą najlepiej pkt. pocz.- pkt. koń, trzeba to zrobić metodą doświadczalną, czyli zadać parametry i przez dobe obserwować temp. wewn. następnie jeśli nie osiąga żądanej temp. skorygować punkt koń. obecnie przy mrozach, a jeśli nie będzie osiągał temp. wewn. przy temp. zewn. dodatnich to skorygować punkt początkowy. Ja tak zrobiłem i mam osiągniętą temp. wewn +/- 0,3 st. Jest to jedyna metoda ponieważ parametr "wpływ temp. wewn" ustawiony nawet na 100% ma niewielki wpłwy na temp. zasilania. Jeśli uchyb temp. wewn wynosi 1 st, to korekta temp. wody jest o 2 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtia 04.02.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wpływ "temp wewn."jest niewielki tak więc aby mieć żądaną temp. wewn. należy ustawić właściwiu krzywą najlepiej pkt. pocz.- pkt. koń, trzeba to zrobić metodą doświadczalną, czyli zadać parametry i przez dobe obserwować temp. wewn. następnie jeśli nie osiąga żądanej temp. skorygować punkt koń. obecnie przy mrozach, a jeśli nie będzie osiągał temp. wewn. przy temp. zewn. dodatnich to skorygować punkt początkowy. Ja tak zrobiłem i mam osiągniętą temp. wewn +/- 0,3 st. Jest to jedyna metoda ponieważ parametr "wpływ temp. wewn" ustawiony nawet na 100% ma niewielki wpłwy na temp. zasilania. Jeśli uchyb temp. wewn wynosi 1 st, to korekta temp. wody jest o 2 st. C Mozesz podac swoje ustawienia FW 200?Moze cos zaporzyczę U mnie z ostatnich dwóch dób gdzie temp wewn mieszkania oscylowala non stop ok. 22-22,5 a na zewn. -30C w nocy w ciagu dnia -20C na wczesniejszych parametrach jakie podawalem dobowe zuzycie gazu max 13m3.Pow. do ogrzania ok 160m2 kubatura ok 500m3.,chyba tragedii nie ma?No ale mozna by zmniejszyc trochę bo jak piszę temp w nocy jak dla mnie za wysoka,najlepiej ok 21 w nocy i git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 04.02.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ja posiadam tylko grzejniki i fw 100 FW 100 Min. temp zewn - -20 krzywa - punkt początkowy - punkt końcowy punkt końcowy punkt pocz - 31 punkt końcowy- 49 temp. akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 58 wpływ temp pomieszczenia - 100 wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie, korekcja wskazan:0 ogrzew. wył do niższego poziomu -tak Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc.ponieważ wpływ temp.pomieszczenia ustawiony nawet na 100% ma niewielki wpływ na pracę kotła. Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12 Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na 10%.Temp. grz. 20stTemp. osz. 18st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadi 04.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 No i stało się. Piecyk po okolo roku pracy popsuł się. Tak żeby bylo ciekawiej teraz w największe mrozy Brak plomienia i błąd EA. Serwisant w czwartek stwierdzil uszkodzenie plyty glownej. W piątek jest z płytą. Niestety okazuje się, że armatura pieca jest uszkodzona. Mam czekać do poniedziałku... czesci trzeba "sciągnąć". Budynek (120m) tydzien bez ogrzewania, ratuje sie teraz farelkami. Ktoś z Was miał awarie tego kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtia 05.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja posiadam tylko grzejniki i fw 100 FW 100 Min. temp zewn - -20 krzywa - punkt początkowy - punkt końcowy punkt końcowy punkt pocz - 31 punkt końcowy- 49 temp. akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 58 wpływ temp pomieszczenia - 100 wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie, korekcja wskazan:0 ogrzew. wył do niższego poziomu -tak Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc.ponieważ wpływ temp.pomieszczenia ustawiony nawet na 100% ma niewielki wpływ na pracę kotła. Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12 Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na 10%. Temp. grz. 20st Temp. osz. 18st Przedwczoraj ustawiłem ta krzywą na 29-45,max temp zasilania tez max 45,uklad daje spokojnie rade nawet powyzej -23 jakie było ostatniej nocy,na górze jak sie obudzilem ok 2 w nocy mialem 23 stopnie na dole 23,5,piec oczywiscie chodził na oszczedzaniu,ustaione miałem na 21C,ogrzewanie na 21,5C,ogrzew. wył do niższego poziomu -tak(dziwne ze jak temp wewn.przekroczyla 23,5C piec dalej chodzi,fakt ze trochę taktuje bo podgladam za dnia od czasu do czasu i piec moduluje temp. zasilania z 42 na 29Cwplyw temp - 60%,akumulacja bud. 70% Juz głupieje nie wiem jak ustawic nisko tą krzywa,jak dam na 40 to bedzie ciezko na gorze osiagnac temp.Moze sprobowac na ustawienia ogrzew.podlogowe?Faktycznie masz takie temp. wewn,utzymuje ci taką czy zawyza?a moze ma wpływ to ze w kotłowni mam około 17-18C, a w kuchni gdzie znajduje sie FW 200 jest znacznie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmic 05.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No i stało się. Piecyk po okolo roku pracy popsuł się. Tak żeby bylo ciekawiej teraz w największe mrozy Brak plomienia i błąd EA. Serwisant w czwartek stwierdzil uszkodzenie plyty glownej. W piątek jest z płytą. Niestety okazuje się, że armatura pieca jest uszkodzona. Mam czekać do poniedziałku... czesci trzeba "sciągnąć". Budynek (120m) tydzien bez ogrzewania, ratuje sie teraz farelkami. Ktoś z Was miał awarie tego kotła ? To i tak masz szczęście, że na gwarancji. Podobno części są takie drogie, że głowa mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 05.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zauważyłem dziwność u siebie przy mrozach teraz ok -18 zasilanie 44 stopnie przy -12 32 stopnie mówię sobie coś dużo i zacząłem kręcić. I stwierdziłem, że po podniesieniu max temp zewnętrznej z -15 na -25 temp zasilania spadła z 44 na 37 co mnie strasznie satysfakcjonuje hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 05.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Odkryłeś po prostu jak się obniżą w Junkersie krzywą grzewczą. Możesz dać nawet na -30 spadnie jeszcze bardziej, tyle że w końcu w domu może być za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdrab 05.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No i stało się. Piecyk po okolo roku pracy popsuł się. Tak żeby bylo ciekawiej teraz w największe mrozy Brak plomienia i błąd EA. Serwisant w czwartek stwierdzil uszkodzenie plyty glownej. W piątek jest z płytą. Niestety okazuje się, że armatura pieca jest uszkodzona. Mam czekać do poniedziałku... czesci trzeba "sciągnąć". Budynek (120m) tydzien bez ogrzewania, ratuje sie teraz farelkami. Ktoś z Was miał awarie tego kotła ? Witam, Bład EA oznacza m.in. brak gazu. Tak było u mnie. Kilka dni temu wyświetlił ten błąd. Przyczyną okazało się "zamarznięcie" reduktora gazu w skrzynce gazowej przyłącza gazowego. Po ogrzaniu suszarką do włosów działał dobrze przez kilka godzin i ponownie zamarzł. Wezwane pogotowie gazowe wymieniło reduktor. Tak więc, warto upewnić się, czy to nie taka przyczyna. Serwisant zapewne to zrobił (a może nie.....)? Pozdrawiam i życzę aby to było tylko to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadi 06.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, Bład EA oznacza m.in. brak gazu. Tak było u mnie. Kilka dni temu wyświetlił ten błąd. Przyczyną okazało się "zamarznięcie" reduktora gazu w skrzynce gazowej przyłącza gazowego. Po ogrzaniu suszarką do włosów działał dobrze przez kilka godzin i ponownie zamarzł. Wezwane pogotowie gazowe wymieniło reduktor. Tak więc, warto upewnić się, czy to nie taka przyczyna. Serwisant zapewne to zrobił (a może nie.....)? Pozdrawiam i życzę aby to było tylko to. w sumie tez o tym myslalem na samym poczatku. Serwisant sprawdzal cisnienie gazu przed armatura. Niestety to wina kotla. Tzn na armaturze jest podwojna cewka i dwa zawory. Prawdopodobnie jeden odpowiedzialny za dawkowanie paliwa, drugi bezpieczenstwa- ten wlasnie jest zablokowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 06.02.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Tacim, a temperatury wewnątrz utrzymałeś na tym samym poziomie? jakie masz zadane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts