Barthelemy 06.02.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Przedwczoraj ustawiłem ta krzywą na 29-45, max temp zasilania tez max 45, układ daje spokojnie rade nawet powyżej -23 jakie było ostatniej nocy, na górze jak się obudziłem ok 2 w nocy miałem 23 stopnie na dole 23,5,piec oczywiście chodził na oszczędzaniu, ustawione miałem na 21C, ogrzewanie na 21,5C, ogrzew. wył do niższego poziomu -tak(dziwne ze jak temp wewn. przekroczyła 23,5C piec dalej chodzi,fakt ze trochę taktuje bo podglądam za dnia od czasu do czasu i piec moduluje temp. zasilania z 42 na 29Cwplyw temp - 60%,akumulacja bud. 70% Juz głupieje nie wiem jak ustawić nisko tą krzywa, jak dam na 40 to będzie ciężko na gorze osiągnąć temp. Moze spróbować na ustawienia ogrzew. podłogowe? Faktycznie masz takie temp. wewn,utrzymuje ci taką czy zawyża? a może ma wpływ to ze w kotłowni mam około 17-18C, a w kuchni gdzie znajduje się FW 200 jest znacznie cieplej. Wrzuć ustawienia mariuszwa i nie zapomnij zmienić ustawień na kotle tych parametrów: 3.A - 0; 3.B - 15; 3.C - 12 zgodnie z instrukcja instalacji - ja właśnie tak zrobiłem i już nie przegrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mariuszwa, jak mogę przestawić pompę na spokojniejsze mieszanie?, który to jest parametr? U mnie co prawda trochę inny kociołek bo Cerapur Comfort 16-3A ale myślę, że program będzie pasował.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Znalazłem w instrukcji coś takiego:1.C Charakterystyka wykreślna pompy (ogrzewania) 00 Możliwość ustawienia krzywej 01 Stałe ciśnienie wysokie 02 Stałe ciśnienie średnie 03 Stałe ciśnienie niskie 04 Ciśnienie proporcjonalne wysokie 05 Ciśnienie proporcjonalne niskie1.D Krzywa charakterystyki pompy (ogrzewania) 02 - 07 numer krzywej1.E Rodzaj przełączenia pompy 00 Tryb automatyczny 01 Dla instalacji bez regulacji 02 Dla instalacji z pokojowym regulatorem 03 Pompa pracuje ciągle 04Inteligentne wyłączanie pompy w instalacjach z regulatorem pogodowym W systemie mam FW200 i FB10, na czerwono zaznaczyłem aktualne ustawienia, które i jak parametry zmienić aby zwolnić pracę pompy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 07.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 U mnie co prawda trochę inny kociołek bo Cerapur Comfort 16-3A ale myślę, że program będzie pasował. Pozdrawiam Obawiam się, że to nie to samo, bo Smart nie ma pompy elektronicznej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 07.02.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No i doczekałem sie, kilka dni temu pisałem o mozliwości zaczopowania wylotu komina z daszkiem przez zamarzające skropliny przy niskich temp zewn i małej mocy na kotle kotła.Stało się, dziś czeka mnie wyprawa na komin a dach dość stromy i zaśnieżony. Cel: usunąć lód, odciąć i wyrzucić daszek.W tej chwili kocioł pracuje , ale jakos ciężko mu osiągnąć żądaną temperature, czasem tez pogwizduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A wie ktoś jak spowolnić pompę Comforta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Który daszek chcesz usunąć, dolny czy górny? od powietrza czy spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 07.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mariuszwa, jak mogę przestawić pompę na spokojniejsze mieszanie?, który to jest parametr? U mnie co prawda trochę inny kociołek bo Cerapur Comfort 16-3A ale myślę, że program będzie pasował. PozdrawiamW Smarcie jest 3-pozycyjny przełącznik na pompie. Jak jest w Comforcie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 W Comforcie pompa jest elektroniczna, wyżej zamieściłem jej parametry jakie ma w ustawieniach serwisowych, kumasz coś z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 07.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Który daszek chcesz usunąć, dolny czy górny? od powietrza czy spalin? Górny, od spalin. Własciwie to zrezygnowalem z tego pomyslu narazie, ślisko na tym dachu nie odważyłem sie. Na szczescie dziś było cieplej, bryła lodu sie nadtopiła. Jak nie wrócą duze mrozy to nie bedzie poblemu mam nadzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 07.02.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak to jest przy FW200 i czujniku pogodowym, czy piec zwraca jeszcze uwagę na temperature powrotną wody z instalacji? czy tylko na temperature w pomieszczeniu i na zewnatrz? pytam bo woda w garazu mi ostatnio zamarzala i musiałem powiesić grzejnik. Teraz sie zastanawiam, czy to ,że z garażu woda będzie wracała chłodniejsza wpłynie na zwiększone zużycie gazu i zwiększenie temperatury wody w instalacji czy może bedzie po porostu puszczał wszędzie taką temperaturę jaka dla domu jest potrzebna? wdrazam sie caly czas w temat stąd takie pewnie proste pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 07.02.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Górny, od spalin. Własciwie to zrezygnowalem z tego pomyslu narazie, ślisko na tym dachu nie odważyłem sie. Na szczescie dziś było cieplej, bryła lodu sie nadtopiła. Jak nie wrócą duze mrozy to nie bedzie poblemu mam nadzieje. Pytam bo u mnie wystaje tylko rura, taki założył mi kominiarz, pewnie wiedział co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 09.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 jak to jest przy FW200 i czujniku pogodowym, czy piec zwraca jeszcze uwagę na temperature powrotną wody z instalacji? czy tylko na temperature w pomieszczeniu i na zewnatrz? pytam bo woda w garazu mi ostatnio zamarzala i musiałem powiesić grzejnik. Teraz sie zastanawiam, czy to ,że z garażu woda będzie wracała chłodniejsza wpłynie na zwiększone zużycie gazu i zwiększenie temperatury wody w instalacji czy może bedzie po porostu puszczał wszędzie taką temperaturę jaka dla domu jest potrzebna? wdrazam sie caly czas w temat stąd takie pewnie proste pytanie podpowiecie mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 09.02.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mogę się wypowiedzieć co do FW100, ale pewnie jest podobnie. Jeżeli zapotrzebowanie jest wyższe niż minimalna moc kotła (tak jak teraz) to i tak pracuje w trybie ciągłym, a więc temperatura powrotu nie ma znaczenia. Jeżeli zaś zapotrzebowanie jest niższe to w momencie przerwy w pracy - upraszczając: czeka aż wystygnie powrót + spadnie temp. pomieszczenia + upłynie minimalny czas przerwy. Jeżeli ustawiona jest pełna automatyka (parametr chyba 3b) to przejmije to sterownik pogodowy, jeżeli automatyka jest wyłączona to histerezę temp. wody i czas przerwy ustawić można manualnie.Jeśli chodzi o twoje pytanie to nie bardzo rozumiem, jeżeli włączysz grzejnik w garażu to zapłacisz więcej za ogrzewanie większej kubatury, a temp. powrotu to element wtórny, jej obniżenie może nawet poprawić sprawność kotła, ale pewnie i tak nie zrekompensuje to kosztów ogrzewania dodatkowego pomieszczenia. PS. Na co zwraca uwagę kocioł zależy od ustawień (wpływ temp. pomieszczenia na 0% i działa tylko według krzywej grzewczej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 09.02.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mogę się wypowiedzieć co do FW100, ale pewnie jest podobnie. Jeżeli zapotrzebowanie jest wyższe niż minimalna moc kotła (tak jak teraz) to i tak pracuje w trybie ciągłym, a więc temperatura powrotu nie ma znaczenia. Jeżeli zaś zapotrzebowanie jest niższe to w momencie przerwy w pracy - upraszczając: czeka aż wystygnie powrót + spadnie temp. pomieszczenia + upłynie minimalny czas przerwy. Jeżeli ustawiona jest pełna automatyka (parametr chyba 3b) to przejmije to sterownik pogodowy, jeżeli automatyka jest wyłączona to histerezę temp. wody i czas przerwy ustawić można manualnie. Jeśli chodzi o twoje pytanie to nie bardzo rozumiem, jeżeli włączysz grzejnik w garażu to zapłacisz więcej za ogrzewanie większej kubatury, a temp. powrotu to element wtórny, jej obniżenie może nawet poprawić sprawność kotła, ale pewnie i tak nie zrekompensuje to kosztów ogrzewania dodatkowego pomieszczenia. PS. Na co zwraca uwagę kocioł zależy od ustawień (wpływ temp. pomieszczenia na 0% i działa tylko według krzywej grzewczej). Dzięki za informacje, jeszcze tylko jedno uściślenie. Pisząc o kontrolowaniu ciepła wody powrotnej przez piec chodziło mi głównie o to czy piec nie będzie przegrzewał wnętrza domu jeżeli będzie wracała zimniejsza woda z garażu niż z reszty pomieszczeń? Czy nie będzie wtedy myślał, że - jedno pomieszczenie jest niedogrzane bo wraca za zimna woda, to puśćmy wszędzie cieplejszą np. o 5 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 09.02.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Wtedy miałbyś kocioł ze sztuczną inteligencją każda instalacja ma inną temperaturę powrotu i nie sposób żeby piec o tym wiedział i dodatkowo wnioskował ze skutku na przyczynę. Podbicie następuje jeśli mimo zadanej krzywej nie osiąga temperatury zadanej na manipulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtia 10.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Wrzuć ustawienia mariuszwa i nie zapomnij zmienić ustawień na kotle tych parametrów: 3.A - 0; 3.B - 15; 3.C - 12 zgodnie z instrukcja instalacji - ja właśnie tak zrobiłem i już nie przegrzewa. Po ostatnich przygodach z krzywą grzewczą przestawiłem na ogrzewanie podłogowe,przy temp.projektowej 42C, zasilania 52C i grzaniu non stop bardzo dokładnie trzyma zadane 21C wewn.Po pierwszej dobie sprawdziłem dobowe zużycie -11m3,po drugiej 9,5m3,temp. na zewn ok -12C noc, za dnia -7C,czy to jest dobry wynik?a tak wogle to za bardzo nie wiem co to za nastawy na tym kotle o jakich piszecie, to są te pokrętła z przodu z temp. wody i ogrzewania cz moze trzeba zdjąć pokrywe pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 10.02.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zacznij od poczytania instrukcji kotła to będziesz wiedział o czym piszemy na forum, a jak na to nie masz czasu to wezwij serwisanta, ryzykowne naprawiać kocioł w środku zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 10.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Po ostatnich przygodach z krzywą grzewczą przestawiłem na ogrzewanie podłogowe,przy temp.projektowej 42C, zasilania 52C i grzaniu non stop bardzo dokładnie trzyma zadane 21C wewn.Po pierwszej dobie sprawdziłem dobowe zużycie -11m3,po drugiej 9,5m3,temp. na zewn ok -12C noc, za dnia -7C,czy to jest dobry wynik?a tak wogle to za bardzo nie wiem co to za nastawy na tym kotle o jakich piszecie, to są te pokrętła z przodu z temp. wody i ogrzewania cz moze trzeba zdjąć pokrywe pieca? Jest dobrze, osiągnąłeś zamierzony cel, wiec nie ma co bawić się w manualne ustawienia, bo to jest zawsze loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mass 10.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Po ostatnich przygodach z krzywą grzewczą przestawiłem na ogrzewanie podłogowe,przy temp.projektowej 42C, zasilania 52C i grzaniu non stop bardzo dokładnie trzyma zadane 21C wewn.Po pierwszej dobie sprawdziłem dobowe zużycie -11m3,po drugiej 9,5m3,temp. na zewn ok -12C noc, za dnia -7C,czy to jest dobry wynik?a tak wogle to za bardzo nie wiem co to za nastawy na tym kotle o jakich piszecie, to są te pokrętła z przodu z temp. wody i ogrzewania cz moze trzeba zdjąć pokrywe pieca? zużycie jak najbardziej w normie co do nastawów to nie musisz zdejmować pokrywy, wywołujesz je poprzez kombinację przycisków na piecu zgodnie z instrukcją obslugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts