Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich

Wracam po 8 m-cach i ciągle mam dylematy :-)

stoję przed wyborem pieca gazowego, instalację mam już zrobioną od 7 lat połączone grzejniki i podłogówka z mieszaczem i sterowaniem pogodowym.

Kubatura mojego domu to 750 m3

Powierzchnia użytkowa 175 m2 po podłogach około 300 m2 z użytkowym poddaszem

Ściana 30 cm porotherm+10 cm styropianu poddasze wełna 25 cm

Generalnie dom jest ciepły a aktualnie ogrzewany ekogroszkiem

Stoję przed dylematem który kocioł wybrać:

1. Cerapur Smart 14-3

2. Cerapur Comfort 16-3 - czy warto dopłacać, jaka jest różnica między tymi kociołkami?

Instalacja będzie na sprzęgle hydraulicznym ze sterowaniem FW 200, IPM2 i zasobnikiem z wężownicą.

Mam jeszcze do wyboru:

De Dietrich Innovens MCA15 - ale ten jest już dużo droższy

I rodzinkę Buderusa GB072 - przyzwoita cena - porównywalna do Smarta i GB162 cena Junkersa Comforta

Podpowiedzcie mi proszę - szczególnie do użytkowników Junkersa Smarta

Tak, z zasobnika wprost do instalacji.

Natomiast na CO zbiornik wyrównawczy jak najbardziej jest (musi być!), tylko u mnie jest troszkę schowany:

JP266481.jpg

J.

ok, jeszcze dwa pytania:

1. jaki zawór bezpieczeństwa 3 bary wystarczy czy większy?

2. w którym miejscu wpiąć to naczynie wzbiorcze jeżeli chodzi o c.o.

Zawór większy z całą pewnością. U mnie jest bodajże 6 barów, 3 bary to normalne, robocze ciśnienie w instalacji.

Naczynie wzbiorcze - u mnie jest wpięte na powrocie obiegu. Ale czy tak być musi, czy też tak u mnie wyszło z powodu braku miejsca - nie wiem.

J.

OK, macie racje, a mi własnie odskoczyła klapka w pamięci - tak, ten kocioł ma naczynie do CO, ale jak mi tłumaczyli moi "kotłownicy", to naczynie ma niewielką objętość i w przypadku bardziej rozległych instalacji trzeba je uzupełnić zewnętrznym.

J.

Witam Wszystkich

Wracam po 8 m-cach i ciągle mam dylematy :-)

stoję przed wyborem pieca gazowego, instalację mam już zrobioną od 7 lat połączone grzejniki i podłogówka z mieszaczem i sterowaniem pogodowym.

Kubatura mojego domu to 750 m3

Powierzchnia użytkowa 175 m2 po podłogach około 300 m2 z użytkowym poddaszem

Ściana 30 cm porotherm+10 cm styropianu poddasze wełna 25 cm

Generalnie dom jest ciepły a aktualnie ogrzewany ekogroszkiem

Stoję przed dylematem który kocioł wybrać:

1. Cerapur Smart 14-3

2. Cerapur Comfort 16-3 - czy warto dopłacać, jaka jest różnica między tymi kociołkami?

Instalacja będzie na sprzęgle hydraulicznym ze sterowaniem FW 200, IPM2 i zasobnikiem z wężownicą.

Mam jeszcze do wyboru:

De Dietrich Innovens MCA15 - ale ten jest już dużo droższy

I rodzinkę Buderusa GB072 - przyzwoita cena - porównywalna do Smarta i GB162 cena Junkersa Comforta

Podpowiedzcie mi proszę - szczególnie do użytkowników Junkersa Smarta

Podbijam, pomożecie???

Witam.

Podniosę jeszcze raz kwestie CUW.

Mam ust. grzanie wody w godź od 18 do 19 i zadaną temp. 40 st. od 19 do 18 mam ust na 15 st. i faktycznie o godź 18 włącza sie i zagrzeje do 40 st. Grzeje z 30 min i sie wyłączy. To gra. Zmnieniając natomiast zadaną temp na 35 st piec wogóle sie nie załączy a zakres jest niby od 15 do 60 st. Co jest grane bo nie moge do tego dojść że nie chce grzać do 35 st nawet jeśli w zasobniku panuje 18 st. Może coś w ust mam nie halo? Jak jest u was? Wolał bym te 35 st od 19 godź i wychlapać ją na maxa by nie magazynować ciepłej wody przez noc, a tym samym uniknąć strat z tego tytułu. Dodam żeciepła woda jest tylko do kąpieli i mycia rąk.

Witam.

Podniosę jeszcze raz kwestie CUW.

Mam ust. grzanie wody w godź od 18 do 19 i zadaną temp. 40 st. od 19 do 18 mam ust na 15 st. i faktycznie o godź 18 włącza sie i zagrzeje do 40 st. Grzeje z 30 min i sie wyłączy. To gra. Zmnieniając natomiast zadaną temp na 35 st piec wogóle sie nie załączy a zakres jest niby od 15 do 60 st. Co jest grane bo nie moge do tego dojść że nie chce grzać do 35 st nawet jeśli w zasobniku panuje 18 st. Może coś w ust mam nie halo? Jak jest u was? Wolał bym te 35 st od 19 godź i wychlapać ją na maxa by nie magazynować ciepłej wody przez noc, a tym samym uniknąć strat z tego tytułu. Dodam żeciepła woda jest tylko do kąpieli i mycia rąk.

Jak już pisałem mam tak samo nie spotkałem się aby piec dogrzewał do tych 39 a nie 50.

U mnie też tak jest nie działa na mniej niż te 50 ale to dziwne bo na sterowniku jak dasz mniej się nawet kwadracik nie pokazuje :)

Zrób tak jak ja kiedyś ustaw grzanie wody np na 19 do 20 . O godz. 21-22 po kąpieli piec nie bedzie grzał :)

Edytowane przez tacim

tacim, no widzisz mi grzeje do 40 st ale poniżej jak ustawie np te 39 to nawet nie pierdnie ;) na skali jest przecież nawet 25 st nie? czyli jak by dopływająca woda w zimie miała 10 st to jak ustawie na 25 to powinno dogrzać do 25 a tu min musi być 40, przynajmniej u mnie tak jest. A powiedz mi jak sobie dasz na 40 to ci też nie zagrzeje? musisz mieć aż 50???

tacim, no widzisz mi grzeje do 40 st ale poniżej jak ustawie np te 39 to nawet nie pierdnie ;) na skali jest przecież nawet 25 st nie? czyli jak by dopływająca woda w zimie miała 10 st to jak ustawie na 25 to powinno dogrzać do 25 a tu min musi być 40, przynajmniej u mnie tak jest. A powiedz mi jak sobie dasz na 40 to ci też nie zagrzeje? musisz mieć aż 50???

kurcze nie wiem ale jak na sterowniku zjadę poniżej 50 stopni to znika mi znacznik godziny grzania musze miec 50 i grzeje do 52 średnio.

• 3 weeks później...

Witam Kolegów i Koleżanki

stało się, zamówiłem kociołek Junkers Cerapur Smart 14-3 z zasobnikiem 120 l Junkersa i sterowaniem FW200 - udało się jeszcze przed podwyżką, uruchomienie przewidziane na połowę września (jak podłączą mi gaz :-))

Jako ciekawostka instalował mi będzie serwisant Junkersa i w kwestii dwóch obiegów i sprzęgła - kilka osób już o to pytało w tym wątku - sterowanie będzie się odbywało bez sprzęgła hydraulicznego i wszystko ma działać poprawnie i dać się sterować.

Gdyby się okazało, że jest inaczej serwisant gwarantuje przeróbkę instalacji i założenie sprzęgła na Własny koszt!!!

Oczywiście doświadczeniami będę się mógł podzielić dopiero we wrześniu, ale już dzisiaj cieszę się że jestem w gronie posiadaczy tego kociołka.

Pozdrawiam

Zbyszek

mam pytanko, gdzie można zjechać do 25 stopni z CWU, ustawiając w tych programach na fw100?

podłączyłem zasobnik, temp ustawiłem na piecu na 1, mam podpięty fw100 ale z tego co patrzyłem to tam nie można ustawiać temp tak jak jest w przypadku c.o. że sterownik wyłącza pokrętło na kotle?

Ogólnie to jestem zadowolony, ustawiłem na 40 i tyle jest na zasobniku, dogrzewa do 44 spada do 38 i grzeje, ogólnie super zapomniałem o tym że mam kocioł i zasobnik :) do tego mało gazu zużywa, zasobnik mam galmet kwadro 100 l, wody ciepłej nie brakuje, temp podczas 2 pryszniców pod rząd też nie spada, kombinował nie będę, ale świadomość by się przydała w kwestii jak wyżej.

Witam Kolegów i Koleżanki

stało się, zamówiłem kociołek Junkers Cerapur Smart 14-3 z zasobnikiem 120 l Junkersa i sterowaniem FW200 - udało się jeszcze przed podwyżką, uruchomienie przewidziane na połowę września (jak podłączą mi gaz :-))

Jako ciekawostka instalował mi będzie serwisant Junkersa i w kwestii dwóch obiegów i sprzęgła - kilka osób już o to pytało w tym wątku - sterowanie będzie się odbywało bez sprzęgła hydraulicznego i wszystko ma działać poprawnie i dać się sterować.

Gdyby się okazało, że jest inaczej serwisant gwarantuje przeróbkę instalacji i założenie sprzęgła na Własny koszt!!!

Oczywiście doświadczeniami będę się mógł podzielić dopiero we wrześniu, ale już dzisiaj cieszę się że jestem w gronie posiadaczy tego kociołka.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zdradzisz to rozwiązanie ?

OK, macie racje, a mi własnie odskoczyła klapka w pamięci - tak, ten kocioł ma naczynie do CO, ale jak mi tłumaczyli moi "kotłownicy", to naczynie ma niewielką objętość i w przypadku bardziej rozległych instalacji trzeba je uzupełnić zewnętrznym.

J.

Wykres jest na 39 stronie instrukcji.

Np. dla temperatury maksymalnej 55 stopni i ciśnienia wstępnego 0,5bar (czyli maksymalnie jedna kondygnacja 3m) naczynie wbudowane wystarczy na 150l instalacji.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem , także prosze o wyrozumiałość. Udało mi się przeczytać wszystkie 76 stron tego wątku; wiadomo nie pamięta sie już o tym co było na początku ale ogólny zarys mam.

Jestem w trakcie budowy domu i zacząłem interesować się kotłem do ogrzewania, a że wypowiedzi Tacima z innego forum nakierowały mnie tutaj zacząłem się przekonywać do tego kociołka. (Właściewie to chyba jestem zdecydowany).

Jeżeli ktoś ciekawy to domek nazywa się APS191.

Rozmawiałem z instalatorem i przedstawiłem mu moją koncepcję ogrzewania. Chciałem na dole w kuchni i salonie ogrzewanie podłogowe tj ok 45m2 i do gory łazienka też jakieś10 m2 a na reszcie grzejniki. No i oczywiście bojler 120 litrów obok.

Czytając to forum byłem przekonany że pompa na piecu powinna bez problemu sobie z takim obciążeniem poradzic. Niestety mój instalator stwierdził że w kotłowni zrobi dodatkowo skrzyneczkę z zaworami na ogrzewanie podłogowe (jakies 1500 zł ??? WTF jakaś masakra) no i że musi dołożyc dodatkowo pompę bo ta na piecu napewno nie da rady podłogowki i grzejników. Kłócic sie z nim nie chciałem bo zupełnie się na tym nie znam także odpusciłem. Wydaje mi się ta pompa zbyteczna, ale co ja tam wiem prosty inwestor.

Jeżeli moglibyscie jakos skomentować i coś podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.