mariankossy 23.12.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Cały zeszły sezon " jechałem " na propan-butanie ( Junkers Smart 14 KW , 1-funkc). Zasilanie z 2 butli 30/33 kg podpięte równolegle , zasilanie z jednej a po wyczerpaniu gazu otwierałem zawór 2 butli. Butle z Gazpolu, kaucja 200zł/ butle, wymiana butli " na telefon". Dom Sopran 4 , ocieplony, 134m2 ogrzewane do 20oC, średnio wymiana 1 butli co 5 -6 dni. Smart musi byc przezbrojony (wymiana modułu) na propan-butan i ustawione spaliny przed pierwszym uruchomieniem przez serwisanta O tym module słyszałam. Narazie tylko pytałam o palenie na propanie ale słyszałam, że propan-butan jest tańszy. A wiesz coś na temat czy taki piec jakoś nie cierpi jak jest palony na propan-butanie? No i ile kosztuje jedna butla propan-butanu? Bo ta kaucja 200 zł to za samą butle i do zwrotu? Butle zima stoją na zewnątrz dlatego musi być mieszanka lub czysty propan żeby nie zamarzły ( czysty butan zamarza już przy -2 oC i koniec jest zasilania kotła ) Co do cen to są podobne, co do parametrów opałowych to butan jest lepszy od mieszanki propan-butan a to lepsze od samego propanu , ( odwrotnie niz niektórzy podaja , pewnie w dobrej wierze) patrz nizej: http://www.nen.pl/index2.php?pg=dom,info&id=39 " .... Propan-Butan C3H8+C4H10 Temperatura wrzenia (w zależności od proporcji mieszanki): - 20 st. C (dla mieszanki 30% propanu, 70% butanu) Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywania Przeznaczony do użytku w pomieszczeniach Cięższy od powietrza. Propan C3H8 Wysoka wartość kaloryczna Temperatura wrzenia: -42 st. C Temperatura zamarzania: -187 st. C Wartość opałowa górna: na kilogram - 13,8 kWh (49,8 MJ) Wartość opałowa dolna: na kilogram - 12,8 kWh (46,1 MJ) Wysokie ciśnienie - większa zdolność odparowywania Łatwy w magazynowaniu na zewnątrz Cięższy od powietrza. "" Mając butle na zewnatrz po oszronieniu jej widać ile jeszcze w butli jest gazu( to z praktyki) Butla propan-butan 30 kg kosztuje 140zł , butla 33 kg - 154 zł (w Gazpolu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 ja też chce dać do salonu tylko się obawiam, że jak napalę w kominku i wyłaczy ogrzewanie w domu to dupa w sypialniach będzie szron Ale przecież możesz ustawić "wpływ temperatury pomieszczenia" na 0%? mogę tylko ciepła podłoga i moc z kominka to może być lekka sauna nie sądzisz co do ustawień % to jeszcze nie rozgryzłem tematu . Jedno jest pewne od wczoraj poszło 10 m gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.12.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 2 dzień grzania jastrychu 30 stopni na wyjściu podłoga ciepła choc licznik jest w szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 25.12.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 2 dzień grzania jastrychu 30 stopni na wyjściu podłoga ciepła choc licznik jest w szoku U mnie na liczniku już 35 m3 (zacząłem we wtorek wieczorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 2 dzień grzania jastrychu 30 stopni na wyjściu podłoga ciepła choc licznik jest w szoku Początek grzania w nowym domu (tym bardziej po dużych mrozach ) zawsze jest ciężki bo ściany ,strop i podłoga swoją dawke ciepła muszą przyjąc. Na rozruch ( przy ocieplonym domu) te 25-40 m3/kg gazu pójdzie ale potem jak domek szczelny to 7-10 m3/kg na dobe powinno isc przy wygrzewaniu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.12.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 no rano miałem po 2 dniach 25m3 czyli jakieś 50 zł tak? kurna nawet nie wiem ile gaz kosztuje hehe. Ale podłoga przy 30 stopniach na zasilaniu ciepła . No dzisiaj było cieplutko w domu mam 14 stopni zobaczymy dalej będzie widać ile dom kumuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 26.12.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 ja dziś w południe miałem 48 m3, temp. na piecu 28, w pomieszczeniu 18, gaz u mnie po 1,13 zł za m3 plus stałe opłaty abonamentowe ponad 50 zł myslę, że całość będzie dość ekonomiczna (biorąc pod uwagę dość niskie koszty inwestycji w porównaniu np. do kotłowni na ekogroszek z dużym zbiornikiem cwu i solarami...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 26.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 lukasz idziemy ostro choć ja miałem rano 39 i 16 stopni na poddaszu sauna 23 stopnie ciepło pięknie ucieka kominek się sprawdzi - mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 27.12.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 hehe, zmierzyłem dokładnie zużycie gazu w ciągu 24h (od godz. 11.10 w dn. 26.12.09 do godz. 11.10 w dn. 27.12.09), wyszło ono dokładnie 14,73 m3 , przy czym na parterze budynku mam 19 st.C, natomiast na piętrze kilka stopnie więcej (nie mam tam termometru, ale jest duszno i gorąco), temperatura na zewnątrz ok. -5 st.C, budynek w całości ocieplony, brak jednak drzwi zewnętrznych (prowizorka poobklejana styropianem i uszczelniona z grubsza pianką, właściwe drzwi maja przywieźć lada dzień), tak więc myślę, że trochę ciepła tamtędy ucieka, budynek oczywiście jest świeży i pełen wilgoci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 hehe, zmierzyłem dokładnie zużycie gazu w ciągu 24h (od godz. 11.10 w dn. 26.12.09 do godz. 11.10 w dn. 27.12.09), wyszło ono dokładnie 14,73 m3 , przy czym na parterze budynku mam 19 st.C, natomiast na piętrze kilka stopnie więcej (nie mam tam termometru, ale jest duszno i gorąco), temperatura na zewnątrz ok. -5 st.C, budynek w całości ocieplony, brak jednak drzwi zewnętrznych (prowizorka poobklejana styropianem i uszczelniona z grubsza pianką, właściwe drzwi maja przywieźć lada dzień), tak więc myślę, że trochę ciepła tamtędy ucieka, budynek oczywiście jest świeży i pełen wilgoci... Jest na górze duszno bo pary w powietrzu dużo, trzeba ostro wietrzyc tak 5-10 min co 4-5 godzin ( ściany i podłoga oddaje wode ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.12.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 u mnie też duchota w 45 procent wilogotność coś jest nie tak . Gazu poszło 60 m3 to jest wynik hehe na 4 dni. To średnio i tak 15 czyli mamy tak samo . Zobaczymy co będzie po wygrzaniu jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Jak również zmniejszenie zużycia gazu o 5-10% przy pracy z temperaturą obniżoną wszystko zależy od ilości godzin pracy z wyższą i niższą temperaturą. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 28.12.2009 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 u mnie też duchota w 45 procent wilogotność coś jest nie tak . Gazu poszło 60 m3 to jest wynik hehe na 4 dni. To średnio i tak 15 czyli mamy tak samo . Zobaczymy co będzie po wygrzaniu jastrychu. kurcze muszę kupić higrometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.12.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no stacja pogodowa to podstawa lukasz czy u Ciebie tez już kocioł śmiga na 50 stopni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas12611261 29.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam Kilka dni temu pisałem na forum jaki piec gazowy wybrać przesłałem ogólna charakteystyke domu powierzchnię, ocieplenie. Otzrymałem odpowiedx o d mariankossy propozycje junkersa. Po wstepnym przeanalizowaniu zdecydowałem sie na niego. Dzieki mariankossy za infrmację. Wiem jak kształtuja sie ceny tego kotła, widze coraz wieksze zinteresowanie nim, to cieszy. Napisałem do junkersa o wycene tego kotła a oni do mnie, że lepszy będzie ten ZBS 14100S-3MA,do tego dodali komplet zaworów,zwrotnice hydrauliczne,fw 200 jakis moduł ipm 2, napęd elektryczny sm3. Najlepsze na koniec cena 15500 brutto. Rozumiem sprzedaż ale jeszcze troszke i dobili by to pompy cieplnej. Ale ok Czytam tu o czujnikach zewnetrznych na wysokości 2,5m regulatorach ok . Mam pytanko co i gdzie mam doprowadzic prądzamierzam ścignąć elektryków, żeby mi zrobili przyłacza do tych urządzeń. Skończyli juz praće ale przyjda zakładac alarm. Dodam, że mam duża kotłownie około 7m2, ale moge umieścić te programatory równiez w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas12611261 29.12.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Przepraszam za pisownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 29.12.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 no stacja pogodowa to podstawa lukasz czy u Ciebie tez już kocioł śmiga na 50 stopni ??? U mnie dzisiaj chodzi na 34 oC, codziennie temp. na piecu wzrasta zatem o 2 oC. Natomiast 50oC wydaje mi się za dużo Masz w całości podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.12.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Czytam tu o czujnikach zewnetrznych na wysokości 2,5m regulatorach ok . Mam pytanko co i gdzie mam doprowadzic prądzamierzam ścignąć elektryków, żeby mi zrobili przyłacza do tych urządzeń. Skończyli juz praće ale przyjda zakładac alarm. Dodam, że mam duża kotłownie około 7m2, ale moge umieścić te programatory równiez w innych pomieszczeniach. Czyjka pogodowa najlepiej na północnej lub północno zachodniej scianie budynku ok. 2,3 - 2,5 m nad terenem , conajmniej 1m od okien. Sterownik pogodowy FW100/ programator umieść np. w salonie na wewnętrznej ścianie domu ( nie na ścianie zewnetrznej bo wewnętrzny czujnik temp. w sterowniku jest bardzo czuły ) FW 100 mam zamontowany na wysokości 1,6 m od podłogi. ( wystarczy kabel 2 parowy , może być też taki jak w alarmach np.4-parowy) Jezeli kabel od sterownika FW100 do kotła ma sie krzyżować z innymi to powinien byc ekranowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolbix 30.12.2009 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam, Mam problem z wyregulowaniem tego kotła. Dom w zabudowie szeregowej, kocioł jak w temacie, zasobnik Junkers ST 120 - 2 E, regulator FW 100 umieszczony w wiatrołapie, czujnik pogodowy, ogrzewanie podłogowe z możliwością regulacji głowicami termostatycznym w wiatrołapie, kuchni i 2 łazienkach, w pozostałych 4 pomieszczeniach grzejniki kermi x2 z głowicami herz mini, w salonie kominek bez płaszcza wodnego, ale z instalacją umożliwiającą dogrzewanie pomieszczeń na piętrze, nie podłączony do instalacji co, brak mieszacza,I tu zaczynają się problemy, żeby to wszystko zgrać. Instalator ustawił parametry standardowo we wszystkich segmentach, nie biorąc pod uwagę zróżnicowanych warunków np kominka.Mimo ustawionej na FW100 temperaturze grzania 20 st, oszczędzania 18,5 st. temperatura była wyższa o ok. 3 st (poprawiło się po zmniejszeniu temperatury końcowej na krzywej grzania do 70 st.i przestawieniu wpływu temperatury pomieszczenia na 80%- było 30%- teraz jest ok. 1- 1,5 stopień wyższa niż żądana- czy można jeszcze to poprawić)W związku z tym mam kilka pytań:1. Na jakim poziomie najlepiej ustawić temperaturę zasilania i cwu na kotle2. Jak najlepiej ustawić wpływ temperatury pomieszczenia3. Na jakim poziomie ustawić maksymalną temperaturę zasilania w FW 1003. Przy zapalonym kominku, mimo wzrostu temperatury w pomieszczeniu piec nadal jest włączony temp. zasilania 45-50 st.- tutaj nie mam pomysłu jak to poprawić4. Przy takim mieszanym CO jaka jest optymalna ekonomiczna temperatura zasilania na kotle (podłogówka niskotemperaturowa- 40-50 st., grzejniki do 75 st)-jak to pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.12.2009 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 lukasz masz ustawione jak w książce na 57 stronie czy coś zmieniałeś bo dziwne u mnie już wali 45 stopni 2 dni. A suszenie mam na 17 dniowym cyklu do 9 stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts