Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piogron ja myślę tak- jak piec potrzebuje wodę 32 to grzeje ją a ona np beton . Po osiągnięciu zakładanej temp pomieszczenia wyłączy piec i nie będzie mieć strat gdyż jeżeli sterownik pokazuje zapotrzebowanie na wodę 28 stopni to pompa przeca cały czas wodę w obieg daje ( pomimo, że piec nie chodzi a cieplo skumulowane posiada) do czasu aż osiągnie ona temp poniżej tej którą sterownik zaplanował i wtedy załączy piec. Tak, że wg mnie Twoja teza jest kompletnie chybiona.

Lotek a gdzie masz sterownik - jak na kotle to jest to możliwe. Ja też tak miałem , ale denerwowało mnie, że piec ma się domyślać ile bym chciał mieć po temp wody.

Witam, mam pytanie czy wam ten piec kondensuje ? tzn. pojawia sie znaczek kondensacji. posiadam ten piec już ponad rok i ani razu go nie widziałem tylko gdy wyłączę i włączę piec z prądu to sie na chwile pojawia. Moje pytanie , czy to należny coś ustawić?

a obecnie mam tak:

1A. 60

Zasilanie 60 stopni

woda ograniczona do 43procent

temp : grzanie 20 stopni

oszczędnie 18

Witam

Użytkuję ten piec od 15 sierpnia 2012 r. i od tego dnia grzeję dom o pow. 137 mkw, z wygrzewaniem jastrychu spalił mi 370 m3 gazu, pierwszy sezon, dogrzewam kominkiem który spalił około 1,5 m3 drzewa.

Konkluzja - tylko dobrze ocieplony dom da nam oszczędności na ogrzewaniu. Wełna 35 cm (0,39), styropian 15 cm (silver), okna 0,8 a i tak zauważyłem straty na poddaszu, muszę poszukać gdzie mam straty, czyli gdzie "fachowcy" źle położyli wełnę. Dom Zoja Lux.

Wracając do pieca:

Testowałem kilka ustawień od fabrycznych do ustawień na których obecnie od kilku tygodni mój piec pracuje. Naprawdę jest to indywidualne ustawienie i dla każdego domu może być zupełnie inne.

Dwa obiegi grzewcze:

parter podłogówka + kaloryfery w łazience

poddasze: kaloryfery.

Kubatura około 800 m3

Powiem tak, ustawiam piec aby pracował nie większą temperaturą niż 50-55 stopni.

Ustawienia dla instalatora

1 obieg - grzejniki: temp. projektowa 55 stopni, max temp. zasilania 55, wpływ temp. pomieszczenia: reguluję w zależności jakie mrozy: od 10% do 30%, ogrzewanie wył do niższego poziomu NIE (zauważyłem że przy szybkim wychłodzeniu instalacji potrzebuję więcej gazu aby ruszyć z odpowiednią temp.)

2. obieg - podłogówka około 60 mkw.: temp projektowa 35 stopni, max temp zasilania 35 stopni, wpływ 90% (kominek w salonie), ogrzewanie wyłączone do niższego poziomu - TAK - bardzo długo trzyma mi ciepło parter.

Woda według programu max temp 50 stopni ( u nas wystarczy - jest gorąca)

Ogrzewanie parametry:

1 obieg grzanie 21,5, oszcz, 20,5 coś około 10 godz. w ciągu doby jest grzanie.

2 obieg : grzanie 21, oszcz 20 coś około 6 godz w ciągu doby.

Przy tych ustawieniach temp na poddaszu maks 20 stopni, w pokoju nad garażem około 17-18 stopni, nie wiem dlaczego szybko ten pokój traci ciepło, jest kilka czynników - balkon, źle położona wełna. Podłoga dobrze ocieplona w sumie 15cm styropianu, ale gdzieś ciepło ucieka.

Na parterze zawsze za gorąco kominek bardzo ładnie dogrzewa, temp około 22-23 stopni, dopiero po 24 h mam około 21 stopni.

Programator FW 200.

Pozdrawiam

-||- coś takiego niby jak mryga to wtedy kondensuje tak mówił serwisant . To jak poznać że pięć kondensuje ?

Poczytaj instrukcję i zmień serwisanta, jeżeli powiedział że tylko przy tym znaczku kondensuje.

Podstaw wiaderko pod rurkę odprowadzającą kondensat - jeśli w trakcie pracy płynie około 20 ml na minutę to kondensuje na maksa.

witam, wykonałem pomiar przez około 5 min mialem 85ml czyli na 1min około 17ml wiec to chyba dobrze:)

ale podczas pomiar zauważalnym coś takiego ze piec miał temp 52 stopnie słyszałem jak ruszył papą to zaczął grzać od 36 stopni i wtedy najwięcej wody poleciało czy temp 36 to jest temp. powrotu ?

chyba ta temp jest ciągle zmienna bo temp. wew/ zew. się ciągle zmienia czy się ja ustawia ?

Dodam jeszcze ze mam ustawiana papę na 3 bieg,

1 nie dawała rady ciągle musiał grzać 2 tak średnio miej miej załączał palnik a na

3 załącza podobnie jak na 2 biegu ale z tego co zaobserwowałem to używa mniejszych temp zasilania .

co do biegów który jest najbardziej optymalny ?

pozdrawiam

Witam, pytanko mam odnośnie C.W.U. dziś zauważyłem, że wodę pod prysznicem mam nadzwyczaj gorącą, sprawdziłem temp w info:

żądana temp ciepłej wody 47st.

aktualna temp ciepłej wody 54st.

Zawsze było tak że podgrzewał mi o 2st więcej czyli do 49st i wyłączał się palnik a dziś taka akcja. Poza tym temp na zasilaniu to 70st jakim cudem skoro pokrętło na max ma 60stopni ???

Obniżyłem moc cwu do 60% zobaczę jak będzie jutro.

Jeszcze pytanko mam: zauważyłem, że jak palnik grzeje podgrzewając cwu bo np co mam wyłączone to w info w obiegu grzewczym jest napisane że palnik: załączony i pompa grzewcza:załączona - dlaczego tak skoro C.O. mam wyłączone więc pompa grzewcza nie powinna być załączona tylko pompa cyrkulacyjna - może ktoś mi to wytłumaczyć i ewentualnie pomóc w rozwiązaniu problemu ?

Ps. Czy obniżenie mocy kotła przełoży się na mniejsze zużycie gazu ?

Witam

Od 3 listopada uruchomiono mi piec junkersa modul 14 kw wiec praktycznie troche lepszy smart z wbudowanym zasobnikiem. Ogrzewa on nowo wybudowany dom o powierzchni uzytkowej ok 151m2 (w tym garaz i kotlownia), podłog ok 176m2. Wszedzie mam ogrzewanie podlogowe. Dom dosc dobrze ocieplony - podlogi 2x5cm grafitu i 3cm styro pod podlogowke, elewacja 15cm grafitu, welna 30cm 0,33, porotherm 25cm, okna 3 szybowe.

Etap tynkowania i wylewek zakonczony w czerwcu, malowanie na poczatku listopada, a zamieszkalismy na poczatku grudnia. Przez okres 3 listopada do 28 grudnia zuzylem 425m3 gazu. Na poczatku przez okolo 7 dni wygrzewano jastrych wg. programu pieca i poszlo 105m3 a do 3 grudnia bylo na liczniku ok 203m3. W okresie zamieszkania przez 25 dni poszlo ok 220m3 grzejemy 21 stopni przez caly dzien, woda praktycznie tylko nad ranem 40 stopni i wieczorem przez 2h 50 stopni.

Jak oceniacie taki poziom zuzycia gazu i czy da sie cos madrze jeszcze poustwiac ? Obecnie mam w pogodowce wybrane:

- ogrzewanie podlogowe

- na piecu ogrzewanie na 3 a woda na e

- temp projektowa 43

-maks zasialania 50

- wplyw temp pomieszczenia 90%

- akumulacja cieplna 50%

- ogrz wyl do nizszego poziomu temp tak

Przełącz "- ogrz wyl do nizszego poziomu temp" na NIE.

Nie ma to znaczenia przy stałej temp., ale jakbyś kiedyś przełączał na noc na obniżenie temp. to według mnie przy podłogówce będzie ci się za bardzo wychładzało.

Dom musi ci się wygrzać i odparować, dopiero następny sezon będzie miarodajny. Jak masz kominek to grzej, ładnie wyciąga wilgoć z domu.

Witam

Od 3 listopada uruchomiono mi piec junkersa modul 14 kw wiec praktycznie troche lepszy smart z wbudowanym zasobnikiem. Ogrzewa on nowo wybudowany dom o powierzchni uzytkowej ok 151m2 (w tym garaz i kotlownia), podłog ok 176m2. Wszedzie mam ogrzewanie podlogowe. Dom dosc dobrze ocieplony - podlogi 2x5cm grafitu i 3cm styro pod podlogowke, elewacja 15cm grafitu, welna 30cm 0,33, porotherm 25cm, okna 3 szybowe.

Etap tynkowania i wylewek zakonczony w czerwcu, malowanie na poczatku listopada, a zamieszkalismy na poczatku grudnia. Przez okres 3 listopada do 28 grudnia zuzylem 425m3 gazu. Na poczatku przez okolo 7 dni wygrzewano jastrych wg. programu pieca i poszlo 105m3 a do 3 grudnia bylo na liczniku ok 203m3. W okresie zamieszkania przez 25 dni poszlo ok 220m3 grzejemy 21 stopni przez caly dzien, woda praktycznie tylko nad ranem 40 stopni i wieczorem przez 2h 50 stopni.

Jak oceniacie taki poziom zuzycia gazu i czy da sie cos madrze jeszcze poustwiac ? Obecnie mam w pogodowce wybrane:

- ogrzewanie podlogowe

- na piecu ogrzewanie na 3 a woda na e

- temp projektowa 43

-maks zasialania 50

- wplyw temp pomieszczenia 90%

- akumulacja cieplna 50%

- ogrz wyl do nizszego poziomu temp tak

W styczniu przy -20 i wygrzewaniu jastrychu miałem 400 m3.

Witam

Ja piec odpaliłem 20.12.12 Nie mam jeszcze zamontowanej pogodówki wiec piec ustawiłem na min 35C grzania na termostatach powrót z podłogówki 25C

Zaczał grzac dom od 9C pobierał 11,5m3 gazu teraz nagrzał mi dom do 20,5C i przed 24h przy silnym wietrze pobiera mi 9m3 gazu.

Mam dobrze ocieplony dom ( ponizej szczegóły) Jak myślicie czy po zamontowaniu pogodówki da sie jeszcze zejsc na zuzyciu.

Wiem ze to dopiero pierwszy sezon i dom sie wygrzewa za rok bedzie mniej ale interesuje mnie teraz

PS. Nie mam jeszcze zamontowanego Reku

Przełącz "- ogrz wyl do nizszego poziomu temp" na NIE.

Nie ma to znaczenia przy stałej temp., ale jakbyś kiedyś przełączał na noc na obniżenie temp. to według mnie przy podłogówce będzie ci się za bardzo wychładzało.

Dom musi ci się wygrzać i odparować, dopiero następny sezon będzie miarodajny. Jak masz kominek to grzej, ładnie wyciąga wilgoć z domu.

Mialem przez pare dni ustawienie 21 dzien a 20 noc i rzeczywiscie zdawalo mi sie ze rano podlogi wystygly bo piec nie musial grzac aby zbic ten jeden stopien. Pozniej podbicie o jeden stopien zajmowalo troche czasu aby rozgrzac posadzke.

Ta zmiana ustawienia na NIE o ktorej piszesz co daje w praktyce ?