odyseuszek 30.12.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ta zmiana ustawienia na NIE o ktorej piszesz co daje w praktyce ? Przy obniżeniu temperatury i opcji "NIE" kocioł nadal grzeje według krzywej tyle że obniża temp. zasilania, przy opcji "TAK" wyłącza się i czeka aż odnotuje iż temp. w domu spadła do zadanej i dopiero zaczyna grzać. Przy dużej bezwładności pogodówki oznacza to iż w praktyce temp. pewnie spadnie bardziej niż chciałeś. Według mnie ta opcja ma sens przy grzejnikach, czyli gdy reakcja odbiornika jest stosunkowo szybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Zaobserwowałem niepokojący objaw w naszym Junkersie. Mamy podłączoną tylko podłogówkę. Przy 0C na obieg idzie niby 28-29C. Niestety od jakiegoś tygodnia-dwóch cała chata jest niedogrzana. Ustawień nie zmieniałem... Ktoś ma jakiś pomysł? Czy zostaje tylko serwis? Jak chcesz jechać 100 km/h a samochód jedzie 80km/h to najpierw wciskasz gaz czy od razu dzwonisz po lawetę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam Jak myślicie czy po zamontowaniu pogodówki da sie jeszcze zejsc na zuzyciu. Pogodówka co do zasady to komfort nie oszczędności, a więc tracisz rok na precyzyjne ustawienie i potem zapominasz o kotle niezależnie czy na zewnątrz jest +15 czy -25oC. Oszczędności pewnie minimalne też są bo nie przegrzewa niepotrzebnie domu jak robi się ocieplenie, ale pewni jest to znikome bo kompensuje się z wychłodzeniem gdy nagle robi się przymrozek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 30.12.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Zaobserwowałem niepokojący objaw w naszym Junkersie. Mamy podłączoną tylko podłogówkę. Przy 0C na obieg idzie niby 28-29C. Niestety od jakiegoś tygodnia-dwóch cała chata jest niedogrzana. Ustawień nie zmieniałem... Ktoś ma jakiś pomysł? Czy zostaje tylko serwis? Spróbuj podnieś krzywą grzewczą - pokrętłem 1 na FW100 - u mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 30.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam, pytanko mam odnośnie C.W.U. dziś zauważyłem, że wodę pod prysznicem mam nadzwyczaj gorącą, sprawdziłem temp w info: żądana temp ciepłej wody 47st. aktualna temp ciepłej wody 54st. Zawsze było tak że podgrzewał mi o 2st więcej czyli do 49st i wyłączał się palnik a dziś taka akcja. Poza tym temp na zasilaniu to 70st jakim cudem skoro pokrętło na max ma 60stopni ??? Obniżyłem moc cwu do 60% zobaczę jak będzie jutro. Jeszcze pytanko mam: zauważyłem, że jak palnik grzeje podgrzewając cwu bo np co mam wyłączone to w info w obiegu grzewczym jest napisane że palnik: załączony i pompa grzewcza:załączona - dlaczego tak skoro C.O. mam wyłączone więc pompa grzewcza nie powinna być załączona tylko pompa cyrkulacyjna - może ktoś mi to wytłumaczyć i ewentualnie pomóc w rozwiązaniu problemu ? Ps. Czy obniżenie mocy kotła przełoży się na mniejsze zużycie gazu ? A na moje kwestie nikt nie jest w stanie pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A na moje kwestie nikt nie jest w stanie pomóc ? problem I : serwis problem II: w moim Smarcie jest jedna pompa która albo służy co albo cw jesli u ciebie są dwie to też serwis problem III: po obniżeniu mocy do zera (czyt. wyłączeniu zasilania) uzyskuje się największa oszczędność - możesz próbować jeżeli priorytetem ogrzewania nie jest osiągnięcie zadanej temp. w domu poczytaj instrukcje, pooglądaj schemat kotła, poczytaj ten watek, bo zadajesz pytania na pograniczu wiedzy serwisowej, a mam wrażenie że nie masz wiedzy o podstawowych pojęciach, jak choćby na czym polega modulacja pracy palnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 30.12.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Spróbuj podnieś krzywą grzewczą - pokrętłem 1 na FW100 - u mnie działa. Tylko, że napisałem przecież, że ustawienia w zeszłym roku, i jeszcze parę tygodni temu działały. Czemu nagle mam podnosić krzywą? Ktoś mi styropian zdarł ze ścian w nocy? Możliwe, że czujnik temperatury przekłamuje i grzana woda jest zimniejsza niż pokazuje czujnik? Czy kocioł ma jakiś tryb diagnostyczny? A może wymiennik ciepła jest zabrudzony... i działa nieefektywnie? Jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.12.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) ... Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Czy kocioł ma jakiś tryb diagnostyczny? A może wymiennik ciepła jest zabrudzony... i działa nieefektywnie? Jak to sprawdzić? W instrukcji masz opisany sposób sprawdzenia czy wymiennik wymaga czyszczenia. Trzeba zrobić U-rurkę z plastikowego wężyka o fi 6mm (wewnętrzna średnica) i sprawdzić ciśnienie na króćcu mieszacza. Przyczyn większego zapotrzebowania po stronie domu może być wiele: np. zmiany w wentylacji, ale też zawilgocenie izolacji dachu (przy remoncie wymieniałem starą membranę bo skraplała się na niej woda). PS. Jeśli miałeś przerwę w dostawie prądu przez kilka godzin to mogły się ustawienia wyzerować. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 30.12.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 PS. Jeśli miałeś przerwę w dostawie prądu przez kilka godzin to mogły się ustawienia wyzerować. To jest w dokumentacji? Bywało, że prądu nie było i 12 godzin. Gdyby się przywróciła fabryczna krzywa grzewcza,.. to bym miał za gorąco, a nie za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Strona 36 instrukcji FW100 - przy przerwie w zasilaniu 12h trzeba ponownie ustawić co najmniej datę i godzinę, aczkolwiek faktycznie reszta ustawień jest zachowywana. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 30.12.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Podniosłem temp. projektową z 37 do 38C. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.12.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Przy 0oC nic nie będzie Musisz przesunąć krzywą równolegle a nie podnosić jej końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 30.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 I Panowie zapytam o to przegrzewanie mi temp c.w.u: jak ustawić te parametry 3A 3B i 3C ? Rozumiem że muszę w 3A dać 00 w 3B np 10 i 3C też 10 tak będzie w miare ok ? jak macie u siebie ? II Chciałem też zapytać o funkcje serwisowe a konkretnie o 4.F mam u siebie ustawione fabrycznie 02 ale nie wiem co to jest zasobnik NTC - czy chodzi o zasobnik cw.u ? III Kolejna kwestia : opcja serwisowa 7.d - o co tu biega fabrycznie mam ustawione 00 czyli ntc wyłączone jednak w opcji powyżej (4.F) jest niby załączone - czy nie powinienem ustawić parametru 7.d na 01 (NTC w Heatronic) ? Przepraszam za może laickie pytania jednak wśród ponad 80 stron tego wątku nie znalazłem nic na ten temat. IV posiadam ZSB14-3C rozumiem, że mój kocioł jest jednofunkcyjny ? jeśli tak to jaki ma sens przycisk ECO na kotle ? Byłbym wdzięczny za udzielenie wyczerpujących odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 31.12.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Przy 0oC nic nie będzie Musisz przesunąć krzywą równolegle a nie podnosić jej końca. To który parametr zwiększyć? Nie mogę tego rozczaić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 31.12.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 średnie zużycie na dobę:listopad 5,6grudzień 7,6 temp 21-22 - ogrzewanie podłogowe- mam fw100, cwu na 40 stopni (2 osoby)- temp projektowa 45-maks zasilania 53- wpływ temp pomieszczenia 70%- akumulacja cieplna 50%- ogrz wyl do niższego poziomu temp nie- pompa na 3 biegu, wybieg ustawiony na 3 min. - graniczna temp mrozu -5 cały czas uzupełniam ubytki w ociepleniu, więc może być tylko lepiej, od dłuższego czasu nie mieszam już nic w ustawieniach i widzę że kocioł się unormował, jedynie jak jest na zewnątrz na plusie to minimalna moc jest za duża i zaczyna taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 31.12.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Panowie, zmienilem u siebie ustawienia wpływ temp pomieszczenia z 90 na 80% i ogrz wyl do niższego poziomu temp na nie oraz od 20 do rana ma byc zamiast 21 20 stopni. Rano jak spojrzalem na zuzycie gazu to mimo sporo wyzszej temperatury na dworze ( wczoraj -5 dzis 0) zuzycie gazu bylo 10 m3 a dzien wczesniej ok 8 m3. Zbieg okolicznosci czy zmiana parametrow tak namieszala ? Sprawdze po dzisiejszej nocy jak sprawy wygladaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 02.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Panowie, zmienilem u siebie ustawienia wpływ temp pomieszczenia z 90 na 80% i ogrz wyl do niższego poziomu temp na nie oraz od 20 do rana ma byc zamiast 21 20 stopni. Rano jak spojrzalem na zuzycie gazu to mimo sporo wyzszej temperatury na dworze ( wczoraj -5 dzis 0) zuzycie gazu bylo 10 m3 a dzien wczesniej ok 8 m3. Zbieg okolicznosci czy zmiana parametrow tak namieszala ? Sprawdze po dzisiejszej nocy jak sprawy wygladaja. hm generalnie to nie wiem dlaczego kazano Ci dać ogrzewanie wyłaczone do niższego poziomu na nie , ja jako że mam kominek to mam pływ temp 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lootek 02.01.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 ciach..............Lotek a gdzie masz sterownik - jak na kotle to jest to możliwe. Ja też tak miałem , ale denerwowało mnie, że piec ma się domyślać ile bym chciał mieć po temp wody.ciach............. @tacim: sterownik mam w przedpokoju, grzeję juz drugi miesiąc (nie mieszkając w domu) i od początku mam ustawienie na 19 lub 20 a na sterowniku pokazuje m temperaturę pomieszczenia 15 lub 16 stopni (odpowiednio do ustawionej żądanej).Mam piec 22-3C więc moc kotła zmniejszyłem parametrami ale to i tak po około 3 tygodniach grzania - więc ustawienie to nie miało jakoby wpływu na temp w pomieszczeniach. Fakt, że nie sprawdzałem innym termometrem niż ten na sterowniku, może to byc problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 02.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Kolejne pytania odnosnie uzytkowania kotla. Macie jakies pomysly/metody aby tak ustawic grzanie aby uniknac nastepujacej sytuacji. Majac temperature ustawiona na 20 stopni kocioł grzeje w taki sposob, ze grzanie ma miejsce jak spie bo w nocy temperatura spada na zewnatrz. Jak sie budze czuc cieplejsze podlogi, w ciagu dnia gdy temperatura na dworze wzrasta praktycznie nie mam grzania i zasilanie jest na poziomie ok 24 stopni albo i mniej. W zwiazku z tym praktycznie do wieczora (jak ide spac) mam zimne podlogi ( wszedzie podlogowka) co obniza komfort chodzenia nie mowiac o kąpieli i wyjsciu na kafle. Milo by bylo jakby caly dzien oraz jak wstaje nad ranem miec ciepla posadzke . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts