Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Kolejne pytania odnosnie uzytkowania kotla. Macie jakies pomysly/metody aby tak ustawic grzanie aby uniknac nastepujacej sytuacji. Majac temperature ustawiona na 20 stopni kocioł grzeje w taki sposob, ze grzanie ma miejsce jak spie bo w nocy temperatura spada na zewnatrz. Jak sie budze czuc cieplejsze podlogi, w ciagu dnia gdy temperatura na dworze wzrasta praktycznie nie mam grzania i zasilanie jest na poziomie ok 24 stopni albo i mniej. W zwiazku z tym praktycznie do wieczora (jak ide spac) mam zimne podlogi ( wszedzie podlogowka) co obniza komfort chodzenia nie mowiac o kąpieli i wyjsciu na kafle.

Milo by bylo jakby caly dzien oraz jak wstaje nad ranem miec ciepla posadzke :).

Możesz na przykład ustawić tak aby grzanie było od 5 rano do 22 a jesli podłogę chcesz mieć cały czas ciepłą to musiałbyś podnieś temperaturę w domu tak gdzieś pewnie do 25stopni mam to samo poprostu mamy za dobrze ocieplone domy i za dużo podłogówki .

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poeksperymentuj w ten sposób, że:

1) ustawiasz temp. żądaną na np. 3 stopnie więcej niż byś chciał, a potem obniż krzywą na tyle żeby nie pozwalała osiągnąć zakładanej temp., lub

2) wpływ temp. pomieszczenia 0, wówczas grzeje tylko według krzywej,

3) ograniczasz moc kotła, że pracuje w deficycie, ale wtedy trzeba co jakiś czas zmniejszyć/zwiększyć jeśli zmieni się radykalnie temp zewnętrzna,

4) obniżasz temp. mocno na dzień kiedy cię nie ma w domu a z 2-3 godzinnym wyprzedzeniem zadajesz zadaną temp.

Mam wrazenie, ze albo na dworze jest za cieplo za dnia albo domu dobrze trzyma cieplo. Jesli nawet obnize temperature za dnia nawet o 3 stopnie to nie ma szans aby ona o tyle spadla obecnie.

Gdzie trzeba pogrzebac aby ograniczyc moc kotla oraz poustawiac krzywa bo nawet w pogodowce w ustawieniach serwisowych (trzymac menu 3s) nie widze tych ustawien - tylko max temp zasilania i minimalna temperatura ?

Patrz jak to ludziom źle na świecie że kociołek nie spala gazu. Ustaw w domu 25 tak jak pisano i bedzie chodził całą dobę. To normalka, że po nocy te 22 utrzyma się do nocy.

Ale ja mam pomysł robisz tak jak w kościołach- ogrzanie tak wielkiej powierzchni nie jest możliwe a przynajmniej trudne i potwornie drogie więc wierni siedzą na matach bądź pod ławkami są listwy grzejne i tu masz rozwiązanie skoro w domu masz ciepło a podłoga jest za mało ciepła załóż kapcie lub w miejscu gdzie siedzisz zrób grzany chodniczek hehe a może są na alle... dywany podgrzewane.

A tak na poważnie jeżeli zima jest do dupy tak jak w tym roku to tak właśnie jest bo jak są mrozy to podłoga non toperek jest ciepła wróć nie jest zimna.

Edytowane przez tacim

Kurcze mi grzał do 42, 45 itd ale nigdy na sterowniku nie pokazywał kratki że ma to grzanie ustawione. Dopiero od 50 stopni pokazuje i grzeje tak do 52 stopni. Swoją droga tak poza konkursem zauważyłem dziwną zależność jak piec źle chodzi, samochód nawalił, pralka za głośna jest to czyja to wina !!!!!!!!!!!!!

Czy program "oszczedzanie" rozni sie czyms od normalnego grzania ? Czy moze to tylko rozroznienie programowe aby bylo mozna rozne temperatury ustawiac ?

Drugie pytanie dotyczy grzania wody, jest mozliwosc aby nie grzac wody w ciagu dnia? Jak narazie moge ustawic np 50 stopni od 18 a pozniej od 21 dac 15 stopni a chcialbym wogole jej nie grzac ale pogodowka nie ma takiej opcji albo nie wiem jak to zrobic. Jest roznica jak puszcze zimna wode a z ciepla ustawiona na 15 stopni. Nie widze potrzeby w pewnych godzinach podgrzewac wody nawet do 15 stopni.

Kocioł grzeje ci wodę dopiero po ustawieniu na programatorze (sterowniku) temperaturę 40st i wyżej. wtedy piec się załącza i grzeje wodę tak przynajmniej jest w kotłach ZSB 14-3C wraz z FW100. Jeśli nie chcesz żeby w ogóle ci grzało to ustaw sobie np PN-PT od 00:00 15 st SO i NI tak samo, lub po prostu wyzeruj wpisane wartości (przycisk kosza na FW100/200) lub wpisz od 6:00 15 st od 12:00 15st od 18:00 15st od 00:00 15st.

Masz 3 warianty ustawienia tak aby w ogóle Ci nie grzało wody.

Nie ma opcji żeby piec podgrzał Ci wodę do 15st ponieważ woda która jest zgromadzona w zasobniku cwu ma temperaturę w granicach 15-20st w zależności gdzie masz zbiornik. Ja mam w piwnicy i mam 15st.No chyba, że masz zbiornik na dworze ;)

Panowie, jedno pytanko: mam piec Cerapur 22-3C, FW100, mam tez założoną pompę przy mieszaczu do podłogówki, chciałbym ,aby ta pompa nie chodziła non-stop, tylko załączała się przy określonej temperaturze w układzie. Czy mozna ją jakoś podłączyć pod piec,czy tylko w grę wchodzi podpięcie czujnika temperatury na rurze wychodzącej z pieca,z góry dzięki

Czy program "oszczedzanie" rozni sie czyms od normalnego grzania ? Czy moze to tylko rozroznienie programowe aby bylo mozna rozne temperatury ustawiac ?

Drugie pytanie dotyczy grzania wody, jest mozliwosc aby nie grzac wody w ciagu dnia? Jak narazie moge ustawic np 50 stopni od 18 a pozniej od 21 dac 15 stopni a chcialbym wogole jej nie grzac ale pogodowka nie ma takiej opcji albo nie wiem jak to zrobic. Jest roznica jak puszcze zimna wode a z ciepla ustawiona na 15 stopni. Nie widze potrzeby w pewnych godzinach podgrzewac wody nawet do 15 stopni.

Optymalnie jest aby np ustawić grzanie do 20 godziny na 50 stopni. Kąpiecie się np 21 i później już piec nie grzeje wody zostanie jakieś 15.

Tak wlasnie mamy ustawione na 2h wieczorem a praktycznie caly dzien na 15 stopni bo nizej nie da sie na sterowniku wpisac. Zapewne tak jak tren90 pisal piec nie dogrzewa raczej tej wody bo w pomieszczeniu gdzie sie znajduje jest z 18 stopni.

Jak jest optymalna wartosc wplywu temperatury pomieszczenia ustawiana w sterowniku. Serwisant ustawil 90% ja zszedlem na 80 (roznicy nie widze).

Jakie parametry/ustawienia, ktore mozna poustawiac sa istotne ze wzgledu na ilosc spalanego gazu ?

oj , sam przerabiam temat, przeszedłem przez wszystkie strony i teraz jestem w fazie testowania. To mój pierwszy sezon, więc spalam sporo gazu ale cały czas testuje - trochę lipa bo zimy nie ma wysokie temperatury i nie ma za bardzo jak sprawdzać, chociaż mówią teraz w TV , że przyszły tydzień będzie na "-"

Parametrów jest full do ustawienia, poczytaj i testuj :)

Panowie, jedno pytanko: mam piec Cerapur 22-3C, FW100, mam tez założoną pompę przy mieszaczu do podłogówki, chciałbym ,aby ta pompa nie chodziła non-stop, tylko załączała się przy określonej temperaturze w układzie. Czy mozna ją jakoś podłączyć pod piec,czy tylko w grę wchodzi podpięcie czujnika temperatury na rurze wychodzącej z pieca,z góry dzięki

Na płycie kotła masz złącze pompy zewnętrznej. Możesz pod nią podpiąć pompę podłogówki i będzie działać tylko wtedy kiedy działa pompa kotła. Patrz p-kt 6.3.6, strona 31 instrukcji montażu..

Edytowane przez psulek

Też mam taką sytuację że pompa przy mieszaczu działa cały czas (oprócz kiedy załącza się tryb oszczędzania w FW200), pytanie jest takie czy przy podłogówce lepiej jest jak pompa chodzi cały czas czy raczej lepiej jak się wyłącza ? Jak Wy macie u siebie ?

ja mam działającą cały czas..... co pewnie nie jest najlepsze ale tak mam zrobione.

a nie wiem, czy już padała odpowiedź na pytanie o różnice między trybem grzania i oszczędzania przy ustawieniu takiej samej temperatury w obu - czy ją przeoczyłem. czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie różnicy i może się nim podzielić?