odyseuszek 13.01.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam 1.Tem. projektowa 35C (nie zmieniane) Zmień na 40 i obserwuj, chociaż jak zmieniłeś wpływ temp. pomieszczenia na 100% może już nie być to konieczne bo wtedy dość mocno sterownik sam podnosi temp. jesli nie osiąga zadanej. Masz nowy dom i cały czas schnie, przez pierwszy sezon musi odparować parę ton wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 13.01.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zmieniłem dzis rano o 8.00.Dzis o 18.00 jest juz 15.5CZobacze przez nocA co z tym ze nie dogrzewa do 16.5 tylko tylko o 1c nizej Co do wilgoci to mam w domu 40% wiec dosc nisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Proponuję podnieść temperaturę zasilania na 40*C i zmniejszyć wentylację na 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Odyseuszek, dlaczego Lennin ma podnosić krzywą do 40? na bank będzie miał problem z taktowaniem. Nie ma co zmieniać zbyt duzo parametrów, u mnie krzywa jest ustawiona na 34 i piec spokojnie daje radę 20oC przy mocy 42% Nich zacznie spokojnie od dołu i to z wpływem temp pom na 0%, ma ten komfort, że dom jeszcze normalnie nie funkcjonuje i nie wprowadza zamieszania grzaniem w kuchni, ludzi, plazmy itd. Ma czas, nie marznie, niech sprawdzi jak chodzi pogodówka w pełnym swoim zakresie. Po tylu zmianach kociołek tez potrzebuje spokuju ze dwa dni żeby to ogarnąć Przy parametrze ogrzewanieb wyl do niższego poziomu temp wg mnie ustawione na TAK/NIE przy tak dużej różnicy temperatur 16,5 - 20,0 jest tylko istotne przy mieszanym sposobie ogrzewania budynku (podłogówka i grzejniki). W takiej sytuacji kocioł do momentu zejścia z temperatury 20 do 16,5 będzie wyłączony (inna sprawa że będzie miał co robić żeby przywrócić temperaturę 20oC, zużycie gazu będzie większe) grzejniki w tym czasie również znacznie wystygną, hibernacja w czasie snu gwarantowana.) Dla ogrzewania domu wyłącznie podłogówką wg mnie może być na TAK, dla grzejników i systemów mieszanych powinno być na NIE Leniin, pogoda na najbliższy okres w naszych rejonach jest podobna, temperatury również, możemy porównać ustawienia i wyniki Budynek parterowy: ściana poroterm 25+15 styro, strop 5+15 wełna, poddasze nieocieplone, podłoga 10 styro, 5 jastrych Temperatury: grzanie: 20, oszczędzanie 19,5, przemarzanie 19 1 obieg grzejniki 50m2 PKT-p 26 PKT-k 34 2 obieg podłogówka PKT-p 26 PKT-k 34 Tmin zew: -20 Ogrzewanie wyłączone: +20 Przemarzanie: Korekta temp pom: 0 Wpływ temp pom: 0 Ogrzewanie wył do niższego poziomu temp: NIE Spalanie od 3 do 13-12-2012 - 6,5m3 z CWU i kuchnią temperatury w tym czasie od 0oC do -12oC średnia w tym okresie -5oC Taktowanie: około 20 x na dobę W sumie to teraz jest najlepszy okres do testowania. Leniin, proponuję ustaw moc na 42, zmień krzywą na PKT PKT początkowy - zacznij od 23oC PKT końcowy zostaw 35oC Sprawdź w INFO jaka jest tmp żądana i poczekaj z 1 dzień na reakcję kotła i temperatury TB Wpływ temp na pom zacznij od 0% Ogrzewanie wył do niższego poziomu NIE Jutro podaj wyniki Edytowane 14 Stycznia 2013 przez marboc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Odyseuszek, dlaczego Lennin ma podnosić krzywą do 40? na bank będzie miał problem z taktowaniem. ... Podniesienie krzywej na 40*C nie spowoduje, że na podłogę pójdzie 40*C. Przy aktualnych temperaturach na zewnątrz, temperatura zasilania wzrośnie o 2*C. Mówimy o krzywej grzewczej, a nie o zmianie temp. zasilania. Dlaczego tak mocno obniżacie max moc kotłów? Przedstawcie, ile wynoszą Wasze oszczędności wynikające z obniżenia górnej granicy np. z 50 do 36%. Jak wydłuża się wtedy czas ładowania zasobnika? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Dzisiaj juz nic nie zmienie bo siedze sam z chora corka w bloku. Robie odczyty codziennie o 8.00 data godz tem11.01.13 h-8.00 14,612.01.13 h-8.00 14,413.01.13 h-8.00 14,2 (tu wrocilem do poprzednich ustawien)14.01.13 h-8.00 14,5 Jak widac cos sie ruszylo po wrocenu do poprzednich ustawien. Daje mu 48h wiec jutro rano o 8.00 zmienie mu krzywe i zobacze jak zareaguje. Mam tem:Temperatury: grzanie: 16.5, oszczędzanie 16,5, przemarzanie 4Czy przemarzanie moze tak zostac czy zmienic nap 15,5? Moc pieca ustawiona na 50%. Zmienic mu najpierw krzywa odczekac 2 dni zobaczyc reakcje i pozniej zmienuc moc kotła na 42% czy wszytko naraz?Boje sie ze jak cos sie nie sprawdzi to nie bede wiedzial czy to krzywa czy moc kotła.Mam sama podłogówke i tak ustawione na sterowniku wiec chyba nie da sie utsawic krzywej. Dobrze pisze czy sie myle? Jesli sie da to jak? Teraz taktuje mi zadziej. Rano jak przyszedłem było na piecu 32 zasilanie tem w domu 14,5 a o godz 14.30 tem 15c zasilanie 29C piec chodzil cały czas (ladnie sie kondensat saczy) Wpływ temp na pom zacznij od 0%Ogrzewanie wył do niższego poziomu NIEMam teraz 100% i na TAK zmieniac mu wszytko naraz czy stopniowo? Jutro planuje mu zmienic Wpływ temp na pom zaczne od 0% i moc kotła z 50% na 42% Edytowane 14 Stycznia 2013 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.01.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 PS. A co do wentylacji wydaje mi sie 38 w sam raz mam Reku ale nie wlaczony bo wydaje mi sie ze skoro nie mieszkam i wilgotnosc 38 to dobra...Ale moze wlaczyc wil spadnie do 30 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Moc zostaw już na 50% bedziesz miał już rezerwę na 22oC, Wszystkie temperatury ustaw na 14,5 (grzanie, oszczędzanie i przemarzanie jeżeli zastosowałeś w programieWpływ temp na pom ustaw na 0%Ogrzewanie wył do niższego poziomu NIE (TAK przy powyższych ustawieniach nic nie zmienia bo wszystkie tmp są równe) Czyli, zadaj mu stałą temperaturę 14,5 przy 50% mocy jako podłogówkę z 0% wpływu temp pomieszczenia i czekaj na jegomreakcję aż się ustabilizujeZobaczysz działanie swojej pogodówki bez względu na temperature w środkuPotem zmienisz wpływ % temp pomieszczenia na 100% czyli zmusisz układ do dostosowania sie do temperatury wykazywanej przez TB Leniin, co z cwu u Ciebie, jak masz ustawioną i w jakim programie, godziny stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jeszcze jedno pytanie, gdzie masz czujnik temp zew jak to się ma do wyrzutni powietrza z wentylacji? i kierunków wiatru? Moze mieć wpływ na ustawiąna tmp i wprowadzać błędnie znaczne różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 zrobione dzis o 20.00 CWU nie mam ustawione nie grzeje gdyz jej jeszcze nie potrzebujeczujnik temperatury zew mam we wnece od stronu zachodniej (światło tam zima nie dociera - moze w lato przy zacjodzie ale to dopiero sprawdze)2,5 m od czujnika mam czerpnie wyrzutnia na inne stronie. marboc dziekuje za pomoc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Karisen, nie mówimy (my) o temperaturze zasilania tylko o krzywej, po co ma chłopak zaczynać od maksa jak potrzebuje 16,5 i ma problem z taktowaniem, jak ktoś ładnie napisał, częściej się zmienia niż światła na skrzyżowaniu, chodzi o to że ma małymi krokami podnieść krzywą na tyle ile potrzebuje, im niższy będzie miał poziom zasilania tym dłużej będzie włączony i mniejsze taktowanieOszczędności nie są duże i wynikają ze sposobu modulowania, kociołek startuje z 57% w ciągu około 3 sekund spada do 36 i stopniowo podnosi do góry przed zakończeniem spada w ciągu kilku minut do 36,Im większą ma m moc tym krócej grzeje i częściej się załączy, zresztą ten temat był już wielokrotnie poruszanyDla mnie optymalna moc kotła dla CO i CWU to około 6 kW a dla naszego kolegi który ma znacznie cieplejszy dom myślę, ze około 4,5 kWJezeli nie zjedzie w dół z krzywą to będzie miał problem z taktowaniemCzy się opłaca? to zależy jak długo wytrzyma to kociołek, ja mam zamiar eksploatować go przez 10 lat, oszczędności gazu? odpowiem inaczej, na pewno nie jest więcej A najważniejsze dla mnie jest to ze nie mam skaczącej temperatury w domu.Nie rozumiem, też dlaczego mam ustawiać krzywą wyżej niż potrzeba co to i w czym pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zuwazylem ze Ogrzewanie wył do niższego poziomu NIE / TAK nie da sie zmienic funkcji (nie mam jej) jak ustawione mam wszystkie tem rowne. Jak ustawilem przemarz. 1 stopien nizej to funkcja sie pokazala zmienilem na NIE pozniej tem wyrownalem. Mam ustawione na 15C czekam do srody i podam wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 14.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Psulek,patrzę w tę instrukcje na tsronę 31 i widzę tutaj PKT 7 - URUCHOMIENIE, natomiast na stronie 30 jest pkt. 6.3.6,ale on dotyczy wymiany kabla sieciowego,jest też pkt. 6.3.5,ale w nim chodzi o podłączenie POMPY CYRKULACYJNEJ,a nie zewnętrznej,kurde,przejrzałem całą instrukcję instalatora i nie widzę tego badziewia do pompy zewnętrznej,pomóżcie Odpisałem Ci na priv, ale powtórzę tutaj. Podałem dane korzystając z instrukcji na stronie producenta: http://www.szkolenia-junkers.pl/materialy,104.html Instrukcja konserwacji i instalacji, strona 31 Może instrukcje drukowane dołączane do kotła są w innej wersji - chociaż kolega nabył ostatnio taki sam kocioł i miał podobny problem - u niego było. Numer strony masz w prawym dolnym rogu na każdej. Chyba się kopnąłeś z liczeniem. Wymiana kabla jest na 32 (6.3.8 ) a rozdział 7 na 33. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Karisen, nie mówimy (my) o temperaturze zasilania tylko o krzywej, po co ma chłopak zaczynać od maksa ... Nawet przez chwilę nie sugerowałem, aby piec ustawić na max. Kocioł potrafi modulować, więc nie dostrzegam wielkich oszczędności, aby skręcać jego moc do poziomu 36%. Nie rozumiem również kwestii skaczącej temperatury, może dlatego, że ten problem nie dotyczy mego domu. A jeżeli ktoś ma taki problem to należy poprawnie ustawić krzywą, a nie zmniejszać moc kotła. Chyba, że Junkersa palniki mają problemy z modulacją. I powtórzę pytanie: Jak długo ładujecie zasobnik na wodę np. 100 litrowy kotłem o max mocy 36%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aroz75 14.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Odpisałem Ci na priv, ale powtórzę tutaj. Podałem dane korzystając z instrukcji na stronie producenta: http://www.szkolenia-junkers.pl/materialy,104.html Instrukcja konserwacji i instalacji, strona 31 Może instrukcje drukowane dołączane do kotła są w innej wersji - chociaż kolega nabył ostatnio taki sam kocioł i miał podobny problem - u niego było. Numer strony masz w prawym dolnym rogu na każdej. Chyba się kopnąłeś z liczeniem. Wymiana kabla jest na 32 (6.3.8 ) a rozdział 7 na 33. Psulek,dzięki za info,ale chyba nie uwierzysz w to co teraz napiszę Nie mogę zrobić zdjęcia, ale opiszę to,mam przed sobą tę instrukcję, wygląda identycznie na okładce jak ta ze strony Junkersa,ale...no właśnie, u mnie w spisie treści jest: 6. Przyłącze elektryczne str 27 6.1. informacje ogólne str 27 6.2. przyłącze elektryczne str 27 6.3. podłączenie osprzętu str 27 6.3.1. otwarcie modułu heatronic str 27 6.3.2 podłaczenie elektryczne regulatora ogrzewania lub modułów obsługi zdalnej str 28 6.3.3 przyłączenie zasobnika cwu str 29 6.3.4 czujnik temperatury TB 1 podłączyć od strony zasilania podłogowego str 29 6.3.5 podłaczenie pompy cyrkulacyjnej str 30 6.3.6 wymiana kabla sieciowego str 30 i to koniec rozdziału 6 Po prostu w mojej instrukcji nie ma podłaczenia zewn pompy obiegu co z obigiem pierwotnym i wtórnym tak jak to jest na stronie Junkersa,pytanie czy ja tego nie mam w ogóle (tej opcji), czy ta instrukcja jest jakas lewa,ale dodam,że nie jest jakaś przedrukowana czy jakoś tak,normalna oryginalna instrukcja,co wy na to,bo ja już zgłupiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aroz75 14.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 dodam jeszcze,że ten mój piec to rocznik 2010 chyba wrzesień (tak jest w ustawieniach serwisowych zapisane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Mam zasobnik 120 ładowanie zasobnika przy 57% mocy do 45 C trwa 20 minut Moc dla CWU ustawiasz niezależnie od CO Moc na 36% ustawiona została po to aby sprawdzić co w tym domu zrobi kociołek na minimalnej mocy jako punkt wyjścia do dalszych ustawień. Samą krzywą nie zlikwidujesz taktowania Testując kocioł od minimum nie wystawisz się na ryzyko przepału 18m3 na dobę, takie jest moje zdanie, święte w moim regionie ps krakowiacy podobno są gorsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 14.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Leniin, latem to nie będzie problemu, generalnie to straszą ociepleniem Czujnik we wnęce od zachodniej strony to myślę, ze jest ok, oczywiście jeżeki ta wnęka nie osłania od wiatru bo tem ma duzy wpływ na wychładzanie budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 osłania od wiatru jak wieje od wschodu (zadko) i od poludnia. mam dom w szczerym polu wiec u mnie doswiadczam jak wieje najczesciej wiatry od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 14.01.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Po prostu w mojej instrukcji nie ma podłaczenia zewn pompy obiegu co z obigiem pierwotnym i wtórnym tak jak to jest na stronie Junkersa,pytanie czy ja tego nie mam w ogóle (tej opcji), czy ta instrukcja jest jakas lewa,ale dodam,że nie jest jakaś przedrukowana czy jakoś tak,normalna oryginalna instrukcja,co wy na to,bo ja już zgłupiałem Najprościej sprawdzić na płycie czy są zaciski. Może już nie dają tak szczegółowej, co by się użytkownik nie rozbestwił a serwis miał robotę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts