leniin 15.01.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Po zmianie ustawien po 12 godz dzis o 8.00 było 13,5 C zasilanie 26 chodzi 3 min spada do 18C i 20 sek taktuje Dam mu czas do utra nie "pomysli" i znowu bede kombinowal.Moze zmienic pozniej na 100% wpływ pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jaką masz temperature ządaną (zobaczysz w INFO)ile stopni jest na zewnątrzGdzie masz FW200 i TB10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Wg mnie masz za nisko krzywą System ustawiony jako podłogówka PKT początkowy ma 21oC, tmp projektową masz ustawioną na 35oC,Teoretycznie przy temperaturze na zewnątrz -5oC dla 16,5oC wewnątrz żądaną na kotle temperaturę powinieneś mieć w okolicy 26,5oC. Powinieneś podnieś całą krzywą o 10C albo zmienić sposób grzania z podłogówki na PKT i podnieść pkt początkowy o 2oC czyli na PKT-p 23 PKT-k 35, żądaną przy -5 powinieneś mieć 28oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 15.01.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Sory za głupie pytanie ale jak na sterowniku mam ust grzanie podlłogowe to da sie zmienic krzywa.?Gdzie i jak ja zmieniamy? Mam FW 120 umieszczony w salonie (aktualnie rolety zaciagniete nie ma zadnych wpływow na czujnik)Tem na zewnatz rano mialem -8 a srednia z ostatnich 24H -5,5 Dzis rano chyba mialem tem zadana 26C i tyle mi zadawal na piecuale na piecu z 18 do 26C dochodzi w 15-20 s a pozniej spada. Dodam ze mam 2 rozdzielacze i w kazdym dodatkowo pompki ustawione na 1 biegu. Włanczaja sie i wylanczaja razem z pomka w piecu Rozumiem ze w ustaw ogrzewaniu podłogowym krzywa zmieniam na sterowniku w pkt ...? Edytowane 15 Stycznia 2013 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Przytrzymaj dłużej MENU, PARAMETRY OGRZEWANIAOBIEG GRZEWCZYTYP OGRZEWANIAolej pogodówkę, ustaw 100% wpływ tmp pomieszczeniapóźniej zobaczysz na ile możesz odejść, jeżeli będziesz miał kominek to będzie dość istotneU mnie przy nastawieniu 100% tmp trzyma jak dzwon, System przy 0% działa bardziej miękko, odpuszcza wahnięcia temp zewPrzy 100% wpływu temp żądana zmienia się na każde wahnięcie temp zewnętrznej Przy ustawieniach PKT masz możliwość zmiany początkowej tmp, dla Ciebie bardzo istotnej, masz bardzo ciepły domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jakie masz roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię końcową dla ogrzewania i wentylacji? (jest podane na 2 stronie świadectwa charakterystyki energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 pompki ustaw na III bieg, niech to wszystko zacznie się ruszać , póżniej zobaczysz czy na II biegu da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 15.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak chcesz mieć czystą sytuację to zadaj mu 20oC i ustaw krzywą na PKT-p 23 i PKT-k 35, Temp max 45Narysuj sobie krzywą oś Xod +20 do -20 co 1oCoś Y od 20 do 45 też co 1Nanieś pkt x/y +20/23 (to jest Twój pkt początkowy tej krzywej) przy założeniu, ze w ustawieniach masz ustawioną tem wył 20CNanieś pkt x/y -20/35 (to jest Twój pkt końcowy tej krzywej) przy założeniu, ze w ustawieniach masz ustawioną maksymalną -20Clinia między tymi pkt-ami to Twoja krzywa dla zadanych 20CW INFO możesz sprawdzić czy dla daniej temperatury na zewnątrz np teraz masz -3, żądana temperatura zasilania jest zgodna z krzywąpunkt przecięcia z krzywą pionowej lini dla x= -3 na y odczytasz wartość żądanej temp zasilaniaJeżeli od tego pkt-u odejmiesz 3,5 w dół bedziesz miał żądaną temp dla 16,5 (oczywiście gdybyś taką ustawił) Jak chcesz to pisz na maila będę szybciej reagował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 15.01.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 marboc widze, ze masz obcykany piecyk. Powiedz mi gdzie trzeba wejsc aby zmieniac moc pieca albo podgladac jaki % jest obecny uzywany ?Co do ustawiania krzywej to rozumiem, ze wszystko to ustawienie temp minimalnej , temperatury maksymalnej i tyle ? W mojej pogodowce fw120 z tego co pamietam mam ustawione minimalna temp -20 , maksymalna na podlogowki 48 , projektowa 43. Mam wszedzie podlogowke i obecnie progi temperatur 20 , 21, 19 i szczerze nie wiem dalej czy dac wylaczenie ogrzewania dla nizszej temperatury na TAK czy NIE ? Wplyw pomieszczenia 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 15.01.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Nie wiedzialem jak podnieś całą krzywą o 1C wiec zminilem na na PKT i podniosłem pkt początkowy o 2oC czyli na PKT-p 23 PKT-k 35, żądaną przy -4 (taka pokazuje czujnik pogodówki) mam 28oC aktualnie jest 26C na zasilaniu ale podłogowka wychłodzona 13,3 mialem w domu.Czekam na jutro i zobaczejesli z tym nic nie wyjdzie przejde jak piszesz na 20C i wtedy bede obserwowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 15.01.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 KosGos na stronnie 90 marboc napisal mi jak wejsc cyt:Najpierw musisz przytrzymac przycisk serwisowy na kotle"% nie zobaczysz tylko wartość która jest w % Jak już widzisz 1A to naciśnij kominiarza, pokaże wtedy na wyświetlaczu wartość mocy w % Wartość zmieniasz przyciskami ECO i BLOKADA (mały kluczyk pod eco) ECO w górę BLOKADA w dół Zapisujesz trzymając kominiarza aż zobaczysz zawiasy na wyświetlaczu [ ]" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiec 15.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Mam zamiar zainstalowac ten kocioł ale tylko do c.o. Jest to kocioł używany, bo tanszy i bez listwy z zaworami. Jak maja być zaślepione przyłącza c.w.u. bo nie rozumiem tego z instrukcji instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 15.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Jeśli dobrze rozumiem twoje pytanie to chodzi ci o zasilanie i powrót do zasobnika. U mnie jak był początkowo uruchomiony bez zasobnika to zakręcone były zawory na listwie i na gwint nakręcona ślepa nakrętka z uszczelką. Jeśli nie masz listwy to musisz dobrać nakrętkę z uszczelką i nakręcić na właściwe króćce, a po uruchomieniu sprawdzić organoleptycznie czy nie przepuszcza - raczej nie powinno być problemu bo ciśnienie w sumie jest niższe niż w wodociągu. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 16.01.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Witam dzis tem w wew domu na pogodówce pokazuje 15,0 a na elektronicznym tem obok pokazuje 14,8 Zasilanie na 27C Pompki zostawilem na 1 bo nie zdazylem wczoraj zmienic. Na razie nie zmieniam jak chula Marboc zaczyna to dzialacz zobacze jeszcze wieczorem i jutro rano pozdro Edytowane 16 Stycznia 2013 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.01.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam, w sklepie sprzedali mi nieoryginalny (nie Junkersa) adapter przyłączeniowy do komina (kolanko i kawałek rury). Komin mam systemowy z poborem powietrza. Instalator który mi to montuje przypuszcza, że mogą być problemy przy pierwszej, rozruchowej wizycie serwisanta Junkersa. Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Na przykład brak odbioru, wpis w kartę o nieoryginalnym adapterze, problemy z uznaniem ewentualnej gwarancji, itp. Jest się czego bać i póki czas zamienić ten adapter na oryginalny Junkersa czy zostawić jak jest i liczyć na przychylność serwisanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 16.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Leniin, ok, nic nie rób czekamy na dlasze efekty KosGos, moc na której aktualnie pracuje kociołek zobaczysz w 9CPrzytrzymasz SERWIS aż się zaświeci, ECO i kluczyk pod ECO naciśnij równocześnie aż zobaczysz drugi próg serwisowy (od 8.)ECO w górę, kluczyk pod ECO w dół, Ustawiasz na 9Cwciskasz kominiarza i masz wynik mocy w %, jak porównasz to z tabelą w instrukcji będziesz miał mocjak kociołek nie grzeje wyświetlacz pokazuje [00] O TAK i NIE swoje zdanie pisałem wyżej80% wpływu pomieszczenia trochę obniża Ci tzas, warto jeżeli masz duże zmiany temperatury w pomieszczeniun gdzie jest czujnik.Np sterownik na kotle albo sterownik w ssalonie z kominkiem i nie chcesz wyziębiać podłogówki, NIEpowoduje stopniowe zejście z temperatury zadanej, kocioł do momentu zejścia pracuje ale na coraz niższym pkt początkowym, wydłuża przerwy TAKpowoduje przerwe w pracy kotła do czasu uzyskania niższej tmp Przy grzejnikach to istotne przy podłogówce mniej, po zejściu do niższej tmp kocioł startuje jak zawsze z 57% mocy po 3 sek schodzi do 36 przygląda się sytuacji przez około 3 minuty i startuje z tmp stopniowo do góry, w zależności od potrzeb, przy większej różnicy idzie wyzej przy małej potrafi utrzymać 36%Jeżeli czas podgrzewania utrzymasz w krótkim czasie ok 4 minut to zejdzie z 57 w 3 sekundy do 36 i tak zostawi ale wtedy będziesz mkiał obkaw taktowania w ilości do kilku na godzinę, zysk gazu mały zużycie sprzętu większe. Moim zdaniem utrzymanie kotła w ryzach z załączaniem minimum 1x na godzinę jest ekonomiczneOczywiście najlepsze rozwiązanie to stała praca z minimalną mocą ale to abstrakcja przy piecach od grzejników wykorzystywanych do podłogówkiMoc 3,3 kW tego kociołka jest wystarczajaca do -5oC (39%) i jescze potrafi się wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 16.01.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Leniin, pamietaj, zmieniasz tylko jeden parametr i obserwacja 2 dni, Masz ten komfort że rodzina Ciebie nie zabije za wyziebienie albo rachunek w razie co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 16.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) marboc jeszcze raz wielkie dzieki Jak wszytko bedzie chulac to za 1-2 dni zmniejsze mu moc z 50 na 44 i tak zostawiam wprowadzam sie kolo 20 lutego wiec kolo 15 lutego podniose do 20C i bede obserwowal czy mu moc podniesc zostawic czy obnizyc. Zostanie na koniec tylko ciepla woda i cyrkulacja ale mysle ze to pikus PS. Masz racje zonce cieplo bo siedzi w mieszkaniu a ja sie bawie w ustawienia. Do tego rachunki niskie. Grzeje z 3 tyg wiec dom bedzie sie wygrzewał. Zużycie gazu mam przy wachnieciach ostatnich tem (zmiany ustawień) DATA GODZ Tem.w Tem.z Wilg Zużycie 11.01.13 h-8.00 14,6 2 42 2,5 12.01.13 h-8.00 14,4 -2 40 5,1 13.01.13 h-8.00 14,2 -3 39 4,9 14.01.13 h-8.00 14,5 -4 38 6 15.01.13 h-8.00 13,8 -6 37 4,0 16.01.13 h-8.00 14,8 -3 37 5,8 Edytowane 16 Stycznia 2013 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 16.01.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 U MNIE -4 ZASILANIE 28c piec chodzi z moca 34% w domu 15.0 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 16.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 No, wynik ładny. Zanim się wprowadzisz ustaw i przetestuj go na 20 oC, póżniej możesz mieć problem z domownikami Jak Ci zacznie hulać na 20 to zadasz mu przemarzanie na 15 i będzie git, po przeprowadzce zmienisz na co chcesz Licznik spisuj zawsze o tej samej godzinie, zacznij analizować przynajmniej 1 dzień po zmianach. Zmiany zapisuj, będziesz miał ciekawą lekturę możliwość do powrotu z ustawieniami, tymi lepszymi oczywiście. CWU potrafi być himeryczne i ma swoje zasady, wszystko zależy jakie masz priorytety, Potrafi również dołożyć spory udział w zużyciu gazu, kuchnia też jeżeli jest na gaz. Dotakowy pobór kształtuje się w zakresie 1,5-2,5 m3 (kuchnia+cwu) W nocy z soboty na niedzielę będziesz miał chwilę prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts