marboc 16.01.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Leniin, nie ma 34% najniżej może zejść do 36%, mogłeś mpomylić odczyt z temperaturą kotłaWskażnik po jakimś czasie wychodzi automatycznie z trybu serwisowego i na wyświetlaczu pokazuje się temperatura kotła, lamki SERWIS i kominiarz gasną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 16.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Kuchenke mam indukcje Wchodzilem w meni serwisanta 9C i przy 27zadana tem pokazywal mi 33% po 10 min zadana tem byla 28 na piecu i pokazywal mi 36 i po 5 min spadlo na 34% Na pewno tak bylo. W instrukcji pisze ze moj piec zaczyna od 33% Jutro rano sprawdze odczyt . PS. marboc jestes jakis serwisant czy samouczek obserwator junkers. Moj serwisant to ...... Byl juz zdziwiony ze kazalem mu ustawic max tem 45c A jak prosilem o pokazanie jak zmniejszyc moc kotla to powiedzial ze to nie moja sprawa a poza tym w duze mrozy nie dogrzeje mi w domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 16.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Sory, ja mam cerapur comfort u mnie jest minimum 36%, jesteś lepszySerwisant to wchodzi i wychodzi, generalnie potrzebny może być jak sie coś zepsuje.Zaden z nich nie ustawi kotła tak jak tego wymaga indywidualnie każdy dom, chyba że go adoptujesz na 2 tygodnie.Niby wszystko podobne, grzejniki jak grzejniki, podłogówka jak podłogówka a u mnie jest coś pomiędzy.Mam przewymiarowane grzejniki i "lekką" podłogówkę (jastrych 4,5 cm) dość szybko reaguje. Cały ukad staram sie trzymać na niskotemperaturowym zasilaniu 40/30 zarówno podłogówkę jak i grzejniki.Zgranie tego wszystkiego wymagało trochę prób a w szczególności czasu, musiałem przekopać instrukcję i wbić teorię do kotłaPraktyka weryfikowała pewne wynalazki, do kazdego domu trzeba naprawdę podejść bardzo indywidualnie, tym bardziej, ze każdy z nas ma inne wymagania. Przy dzisiejszym ocieplonym budownictwie, dom 150 m2 wymaga kotła o mocy okoł max 8-10kW dla CO / CWU i jak najmniejszej modulacji, dobrze jest jak ma ją poniżej 2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pastuszek82 16.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witaj sleep! Również rozpocząłem I sezon (od 10.10.2012) i do tej pory spaliłem tylko(?) 730 m3 W ten sposób osiągam średnią 7,8 m na dobę. Jakie masz ustawienia na piecyku tzn. w panelu serwisowym? Widzę, że ustawiasz dwa programy A i B (adekwatnie grzejniki i podłogówka) - odrębne czasy działania. Z fw200 "bawię się" cały czas i potrafi to naprawdę zirytować (zamiast mniej pali więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 17.01.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam, chciałem Was zapytać tak z ciekawość o ilość spalanego gazu w takiej oto sytuacji: Jak się domyslam (sądzę że większość użytkowników) ma ustawione CWU w ten sposób, że w ciągu nocy nie podgrzewają zasobnik CWU. I tu mam pytanie jakie macie spalanie gazu jesli np. kończycie grzać CWU np o 22:00-23:00 i zaczynacie znów grzać CWU np rano jak wychodzicie do pracy powiedzmy o godz 5:00 ??? Ps. Czy zmniejszenie mocy kotła CWU 1B daje jakiekolwiek oszczędności w gazie ? Czy nie ma sensu zmniejszać moc w CWU skoro jest modulacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 17.01.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Ilość godzin "grzania" cwu nie ma bezpośrednio znaczenia istotne jest zużycie cwu i ewentualnie cyrkulacja (czas pracy, izolacja rurek). Zasobnik ma stratę postojową chyba ok. 1,2 kW na dobę więc dla samego podtrzymania potrzebuje ok. 0,1 m3 gazu/dobę.Jeśli ograniczysz moc grzania cwu to będzie dłużej pracował na niższych temperaturach zasilania, a więc teoretycznie uzyska wyższą sprawność, czyli może jakieś 5% oszczędności w skali roku, ale u mnie w skali roku na cwu i gotowanie wychodzi coś około 150-200m3 więc realny zysk to pewnie max.jakieś 5m3. Podobnie działa tryb Eco, z tym że poprzez grzanie interwałami, aby nie dopuścić (ograniczyć) dochodzenie kotła do maksymalnej temp. zasilania przy grzaniu cwu, a tym samym zwiększyć sprawność. PS/ Modulacja przy cwu nie ma żadnego znaczenia kocioł grzeje z maksymalną dostępną mocą. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pastuszek82 17.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Budynek parterowy: ściana poroterm 25+15 styro, strop 5+15 wełna, poddasze nieocieplone, podłoga 10 styro, 5 jastrych Temperatury: grzanie: 20, oszczędzanie 19,5, przemarzanie 19 1 obieg grzejniki 50m2 PKT-p 26 PKT-k 34 2 obieg podłogówka PKT-p 26 PKT-k 34 Tmin zew: -20 Ogrzewanie wyłączone: +20 Przemarzanie: Korekta temp pom: 0 Wpływ temp pom: 0 Ogrzewanie wył do niższego poziomu temp: NIE Spalanie od 3 do 13-12-2012 - 6,5m3 z CWU i kuchnią temperatury w tym czasie od 0oC do -12oC średnia w tym okresie -5oC Taktowanie: około 20 x na dobę Witaj marboc! Czy naprawdę Twoje dane są prawdziwe??? "Spalanie od 3 do 13-12-2012 - 6,5m3 z CWU i kuchnią" - przez 8 dni spaliłeś aż 6,5m3 JAK? Wynik WOW, czyli ja też tak chcę... Jak na razie to spalam ok 7-8m3 na dobę. Dzisiaj spróbuję oprzeć się o Toje nastawy fw. PS. Przemarzanie: ... - chodziło Ci o 00C czy -50C A Ogrzewanie wył do niższego poziomu temp: NIE w każdym obiegu? A jak masz rozłożone godzinowo poszczególne temp.? Moje grzanie 5.30-6.30, 15.30-1630 oraz 18.00-21.00 reszta to oszczędzanie Grzanie 20,5 C, a oszczędzanie 19,0 C Oba obiegi (grzejniki i podłogówka) działają w tych samych godzinach czy rozbite na programy (A i B)? Z góry dzięki za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 17.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Źle czytasz, to była odpowiedź na inny post, spalanie dotyczy średniej wielkości na dobę w danym okresie.Też bym tak chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 17.01.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witaj marboc! Czy naprawdę Twoje dane są prawdziwe??? "Spalanie od 3 do 13-12-2012 - 6,5m3 z CWU i kuchnią" - przez 8 dni spaliłeś aż 6,5m3 JAK? Wynik WOW, czyli ja też tak chcę... Jak na razie to spalam ok 7-8m3 na dobę. . A tak swoją drogą to w analogicznym okresie do Twojego, mój kocioł spalił 5,3 m3 na dobę oczywiście, temperatury były jakie były Twój ma ciut lepszą modulację bo od 33% a mój od 36% Na resztę odpowiem wieczorem, teraz muszę kończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.01.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam, Kupiłem kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C. W sklepie sprzedali mi nieoryginalny (nie Junkersa) adapter przyłączeniowy do komina (kolanko i kawałek rury). Komin mam systemowy z poborem powietrza. Instalator który mi to montuje przypuszcza, że mogą być problemy przy pierwszej, rozruchowej wizycie serwisanta Junkersa. Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Na przykład brak odbioru, wpis w kartę o nieoryginalnym adapterze, problemy z uznaniem ewentualnej gwarancji, itp. Jest się czego bać i póki czas zamienić ten adapter na oryginalny Junkersa czy zostawić jak jest i liczyć na przychylność serwisanta? Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 18.01.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Śr. tem na dworze w ciagu 24h wyniosla -6 o 7,40 o godz 7.40 tem w domu 15.3C (przy ustawionych 15,0) zasilanie na piecu 28C piec chodzi z moca 33% zuzyl 7,2m3 gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lootek 18.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Panowie, małe pytanie o przycisk ECO - czy to (tak zrozumiałem instrukcję) dotyczy tylko CWU czy też ma jakikolwiek na CO jeżeli nie korzystam w tej chwili z CWU (dom niezamieszkały)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 18.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Według mnie tylko cwu. Pozwala obniżyć temp. zasilania cwu poprzez grzanie z przerwami, a tym samym zwiększyć sprawność pieca. Ja dodatkowo ograniczyłem moc cwu do 45% dzięki czemu przy grzaniu wody do 40oC temp. zasilania maksymalnie sięga pod koniec grzania chyba 55oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 18.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czy podczas dzialania CO woda uzytkowa jest rowniez podgrzewana mimo, ze w programie jest inaczej ? Obecnie grzeje wode do 50 stopni tylko od 18.30 do 20 a pozostaly czas ma miec 15 stopni. Bardzo mnie dziwilo ze okolo 5 rano widze czesto ok 36 stopni, dzis natomiast okolo godziny 15 ciepla woda miala temperature ok 38 stopni mimo ze jej grzanie zakonczylo sie prawie 20 h temu !!MAm zasobnik wbudowany warstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 19.01.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Zależy od tego jak masz ustawiony przycisk ECO oraz program grzania CWU na sterownikuW instrukcji jest opisane.U mnie są ustawione 2 cykle po 1 godzine podgrzewania wody 2 x na dobę do 45oC, zbiornik ma 120 l, temperatura schodzi przez 12 godzin do 30oC, cyrkulacja poza czasem grzania 3 godziny, w sumie 4 z grzaniem.Tryb podgrzewania komfort (ECO się nie świeci), na sterowniku w programie ciepła woda i pompa oddzielne programyMoc 1B 57%, potrzebuje 20 minut na podgrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 19.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Przycisk EKO wlaczony a w programie CWU mam ustawione grzanie jedynie przez 2h wieczorem, wiec skad taka ciepla woda sie wziela po 20h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pastuszek82 20.01.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Przycisk EKO wlaczony Właśnie przez włączony ECO. Spróbuj wyłączyć owy przycisk. Ja mam ustawioną wodę na 450C rano i wieczorem po godzince (5-6 i 18-19). Swoją drogą to sam serwisant przy pierwszym uruchomieniu zasugerował mi, aby z tej fantastycznej opcji nie korzystać. Istotne też aby nie pomylić przycisku "ECO" z pokrętłem na "e" - to dwie różne opcje. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Pastuszek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 21.01.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mam takie pytanie: 1) Jak macie ustawiony program grzania - w nocy też grzejecie ? Jakie macie poziomy temperatur w jakich godzinach ? 2) Obecnie mam tak że na parterze mam ciepłe grzejniki a u góry lekko letnie czy to wina pompy na kotle ? Mam obecnie ustawiony na bieg II - czy zmienić na bieg III ? 3) Czy ktoś wiem jak dokładnie działa parametr " Wyłączenie do niżej temperatury - TAK / NIE " ? Nie wiem jak ustawić ten parametr tak by było ciepło i oszczędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 21.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witajcie, borykam się z przewymiarowanym kotłem, mam wersję 22kW... Po prostu wbrew intuicji i logice, zamiast zaufać Forumowiczom, zaufałem instalatorowi (panieee ten 22KW to tylko 300zł droższy a mocy lepiej nadto niż marznąć w mrozach) i projektowi (zakładał 16-18kW). I teraz zostałem z minimalną modulacją 7kW do tego ogrzewając 2/3 pow. domu (ok 170m2 podłogach). W tym wątku były już rady jak sobie radzić w podobnej sytuacji, niemniej jednak chciałbym je zebrać i potwierdzić, ew. uzupełnić: 1. Mityczne ograniczenie mocy C.O. - mam w tej chwili parametr 1A ustawiony na 50, a można jeszcze niżej. Instrukcja pisze, że przydaje się to tylko w celach 'rozliczeniowych' jeżeli gazownia uzależnia cenę od mocy odbiorników. Ja to rozumiem tak, że w tej chwili mam do dyspozycji moc 7-11kW zamiast 7-22kW, ale czy kocioł w przypadku ustawienia na FW100 max temp. zasilania np. na 55st będzie w ogóle wchodził na wyższe obroty ? 2. FW100 parametr 'Prędkość rozgrzewania (?)' - mam w tej chwili oszczędnie. I na tym kończy się chyba rola FW100 w pomocy z przewymiarowanym kotłem 3. 3A=0 Automatyczna blokada taktowania wyłączona - wg instrukcji zapobiega to taktowaniu w przypadku przewymiarowanych kotłów, ale czy tak jest naprawdę ? Czy nie lepiej wymusić ręcznie czas np. na 15 min i histerezę na 15st ? Czy są inne przydatne opcje w kotle/fw100 w walce z za dużym kotłem ? Tragedii chyba nie ma, aktualne zużycie gazu przy pow. ustawieniach to 8-10m3 dla 170m2 (15cm styr, 25 welna), temp 22 dzień/19 noc/CWU+cyrk/Kuchnia (50% podłogówka /50% grzejniki) dla takiego kolosa. Ale zdaję sobie dobrze sprawę, że najgorsze w mojej sytuacji są okresy przejściowe... Sytuacja na pewno się poprawi gdy dojdzie dodatkowa powierzchnia (60m2) do ogrzania (wykończenie 3 pokoi i 2 łazienek), w której aktualnie jest utrzymywana temp. 12 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mam takie pytanie: 1) Jak macie ustawiony program grzania - w nocy też grzejecie ? Jakie macie poziomy temperatur w jakich godzinach ? W nocy też grzejemy, jedynie temperaturę mam ustawioną na dwa stopnie niżej (czyli na 19 stopni, w dzień mam 21). Próby ustawienia niższej temperatury na noc spowodowały jedynie poważny (bardzo) kryzys małżeński 2) Obecnie mam tak że na parterze mam ciepłe grzejniki a u góry lekko letnie czy to wina pompy na kotle ? Mam obecnie ustawiony na bieg II - czy zmienić na bieg III ? A obiegi górny i dolny są porównywalne? Może któryś coś dławi? Z drugiej strony: masz już na grzejnikach głowice? 3) Czy ktoś wiem jak dokładnie działa parametr " Wyłączenie do niżej temperatury - TAK / NIE " ? Nie wiem jak ustawić ten parametr tak by było ciepło i oszczędnie Bardziej opisowo mówiąc, ten parametr decyduje, jak piec ma się zachowywać po przełączeniu się z dziennej temperatury na nocną: wyłączyć się w cholerę i czekać, aż dom ostygnie, czy po prostu grzać słabiej oczekując wyrównania temperatur. Opcja pierwsza jest traktowana jako domyślna, bo teoretycznie jest oszczędniejsza, ale w praktyce może się nie sprawdzać: jako pomieszczenie referencyjne mam hol, a w momencie zatrzymania grzania, pomieszczenia na poddaszu o wiele szybciej się wychładzały, w skutek czego zanim piec na nowo się włączył, tam robiła się lodówka. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts