lutek34 28.11.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 WitamRemontuje teraz część kamienicy gdzie były drewniane podłogi na drewnianej kratownicy położonej na betonowej płycie z której równolegle co 2m wystają po kilka centymetrów stalowe trawersy. Mam teraz odbudować tą kratownice i planuje na betonie co 80cm ułożyć kantówki 8x10cm, następnie prostopadle do tych kantówek ułożyć co 40cm kantówki 8x8cm i skręcić je ze spodnimi kantówkami, na to zostaną przybite deski ze starej podłogi o grubości 32mm, następnie przykręcę płytę OSB 18mm i na to w późniejszym terminie zostanie ułożona deska berlinecka. Drzewo jakie zaproponował mi gość w pobliskim tartaku na tego typu konstrukcje to sosna z tym że jest ona mokra i inwestor się mocno obawia czy użycie mokrej sosny czy w ogóle jakiegokolwiek mokrego drzewa nie spowoduje że coś złego zacznie się z podłogą dziać. Jaka jest Wasza opinia na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.11.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 z grubsza rzecz biorąc te mokre drewno wyschnie w podłodze i zmieni nieco swoje wymiary....trochę się skurczy, trochę skręci.... ogólnie nie jest polecane robienie większości robótz drewna mokrego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 28.11.2009 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 ogólnie nie jest polecane robienie większości robót z drewna mokrego... Ja wiem że lepiej użyć drzewo suche ale w tartakach takiego nie sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.11.2009 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 hmmmm..... no nie wiem jakaś dziwna okolica z tym nie sprzedawaniem suchegodrzewa... o ile mi wiadomo to istnieją suszarnie drewna....http://www.cdm-drewno.pl/files/CDM_produkcja04_suszarnia3.JPG ew. można kupić dechy i z pół roku potrzymać na strychu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.11.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Mam teraz odbudować tą kratownice i planuje na betonie co 80cm ułożyć kantówki 8x10cm, następnie prostopadle do tych kantówek ułożyć co 40cm kantówki 8x8cm i skręcić je ze spodnimi kantówkami, na to zostaną przybite deski ze starej podłogi o grubości 32mm, następnie przykręcę płytę OSB 18mm i na to w późniejszym terminie zostanie ułożona deska berlinecka. A nie za dużo tego? Po co ta kratownica? Nie wystarczą kantówki w jednym kierunku? I po co dodatkowo kłaść OSB na deski podłogowe o grubości 32m jeżeli rozstaw legarów będzie 40cm? I do tego jedno z grubszych OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 30.11.2009 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 bo tak życzy sobie inwestor żeby było jak on to mówi pancernie. Pierwotnie miała byc kratownnica a na to płyta OSB 22 ale że zerwaliśmy zdrowe deski i nie było co z nimi zrobić to padła propozycja żeby je użyć jeszcze raz i na to ciensza płyta OSB18, chociaż tez chcieli kłaść na to płyte 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabel200 30.11.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Czy inwestor przewiduje parkować tam czołg? skoro ma być pancernie. Ja sam nie mogę jakoś pojąć po co to wszystko: kratownica, deski, plyta i na to właściwa podłoga. Może jeszcze by zrobić coś ze stali? jakąś siatkę ze stalowych kantówek będzie mocniejsze:)Dobra przepraszam,ale nie moglem sie powstrzymać. Mokre to mokre, chociaż mój kumpel zrobił z mokrego drzewa ( mokrego= ciekło z niego jak to ładowaliśmy na tira), przeleżało to tylko nie cały miehc na dworze bez przykrycia, w listopadzie zeszłego roku, po czym zrobił z tego mokrego( cięzkiego jak cholera) drzewa więźbę dachową( dużą) i dom stoi, dach też.Drzewo co prawda wysychało i trzebabyło co jakiś czas dokręcać śruby łączeniowe, dobijać gwoździe bo był dostęp, czego pod tymi warstwtwami nie bedzieciem ieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 30.11.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Drzewo co prawda wysychało i trzebabyło co jakiś czas dokręcać śruby łączeniowe, dobijać gwoździe bo był dostęp, czego pod tymi warstwtwami nie bedzieciem ieli. no własnie, ale nic jutro mają dowieść drzewo z tartaku i bedziemy działać. Kratownice robimy dlatego że ta podłoge trzeba poziomować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts