Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnetrzne,kiedy?

Recommended Posts

mam mały dylemat , mój stolarz uważa ,że drzwi wewnetrzne lepiej montować przed podłogami(chodzi o płytki na podłodze), tłumaczy to tym że lepiej jak rame opasa płytka , wszystko jasne i nawet zrozumiałe , tylko niewidze sie jakoś objeżdżać opaski płytkami , dość że przesrane z dokłanym dopasowaniem to i nie wiadomo jak to wykonczyć , silikon ,czy jak .

Ja zawsze daje po podłogach jeśli podłoga jest z płytek to dodatkowo na spód ościeżnicy która przylega do płytek daje jakiś silikon lub klej tak na wszelki wypadek

Jeśli są panele to nic nie daje bo panele pracują, jak na razie pianka wystarczająco trzyma nic złego się nie dzieje.

Zapytaj swojego stolarza jak wykończyć łączenie paneli lub jakiegoś drewna z ościeżnicą jeśli zamontuje drzwi wcześniej. :wink:

ja też uważam że po wszystkich pracach , podłogach i takich tam

tylko nie moge kapnąć o co gościowi chodzi , co chce tym osiągnąć, napewno nie chodzi o kase , bo wie dobrze że mogę zapłacić już teraz gdy dopiero maluje , ale nie chce ,bo pytałem , stolarzem jest bardzo dobrym , robi idealnie , wszystko dopracowane i dlatego sie zastanawiam o co mu biega.

ale i tak sie nie zgodze , zamontuje na sam koniec :lol:

a co w przypadku łączenia na progu dwóch materiałów, np. paneli z płytkami w drzwiach do łazienki? jak dokładnie ustalić miejsce tego łączenia by wyszło idealnie pod drzwiami??

Musisz wiedzieć w którą stronę będą się otwierać drzwi a to na pewno było ustalane przy montażu puszek do włączników świateł.

Nastepnie bierzesz coś co się nazywa miarka i mierzysz od lica ościeżnicy która będzie się licowała ze ścianą do środka drzwi, a dalej to już chyba wiadomo. :wink:

ja też uważam że po wszystkich pracach , podłogach i takich tam

tylko nie moge kapnąć o co gościowi chodzi , co chce tym osiągnąć, napewno nie chodzi o kase , bo wie dobrze że mogę zapłacić już teraz gdy dopiero maluje , ale nie chce ,bo pytałem , stolarzem jest bardzo dobrym , robi idealnie , wszystko dopracowane i dlatego sie zastanawiam o co mu biega.

ale i tak sie nie zgodze , zamontuje na sam koniec :lol:

A może jak zamontuje po podłogach to mu nie wejdą w otwór, bo już zrobił a mierzył do betonu i będzie musiał obcinać ościeżnice?

Na pewno miałby łatwiej bo nie musi uważać na podłogi ze porysuje czy zniszczy

a co w przypadku łączenia na progu dwóch materiałów, np. paneli z płytkami w drzwiach do łazienki? jak dokładnie ustalić miejsce tego łączenia by wyszło idealnie pod drzwiami??

Musisz wiedzieć w którą stronę będą się otwierać drzwi a to na pewno było ustalane przy montażu puszek do włączników świateł.

Nastepnie bierzesz coś co się nazywa miarka i mierzysz od lica ościeżnicy która będzie się licowała ze ścianą do środka drzwi, a dalej to już chyba wiadomo. :wink:

tia.. i takie łączenie na środku ościżnicy będzie zakryte skrzydłem, gdy drzwi będą zamknięte :o

Drzwi wewnętrzne montuje się prawie zawsze po podłogach. Lepiej. Ale bywają drzwi "stolarskie", które mają ościeżnice o 3 cm dłuższą niż skrzydło - do postawienia na posadzce. Tylko właśnie - jak później podocinać równo podłoge?

Sam mam takiego "producenta" który nie chce się przestawic na robienie gotowych ościeżnic - za każdym razem musimy je przycinać na budowie :(

A ja sie nie zgodzę z przedmówcami.

Wszystko zależy czy chcemy ościeżnice regulowane czy stałe.

Jak wiadomo stałe ościeżnice, trzeba w montować w scianę. Nie wyobrażam sobie kucia ścian po malowaniu i podłogach. Ja mam ościeżnice stałe w całym domu, tak więc drzwi wewnętrzne znalazły sie u mnie przed płytkami.

tia.. i takie łączenie na środku ościżnicy będzie zakryte skrzydłem, gdy drzwi będą zamknięte :o

A masz inną opcje możesz zrobić łączenie na środku pokoju jeśli chcesz i postawić jakiś mebel :D :D Zapewne chodzi ci o jakąmś listwę wykończeniową listew jest mnóstwo są przykręcane na wkręty, przyklejane,ja osobiście używam takich w które się wsuwa panele podczas układania najmniej wystają ponad podłogę :wink:

A masz inną opcje możesz zrobić łączenie na środku pokoju jeśli chcesz i postawić jakiś mebel :D :D Zapewne chodzi ci o jakąmś listwę wykończeniową listew jest mnóstwo są przykręcane na wkręty, przyklejane,ja osobiście używam takich w które się wsuwa panele podczas układania najmniej wystają ponad podłogę :wink:

Chodziło mi o to, że łączenie powinno być idealnie pod skrzydłem drzwiowym. Chyba że się mylę.

A ja sie nie zgodzę z przedmówcami.

Wszystko zależy czy chcemy ościeżnice regulowane czy stałe.

Jak wiadomo stałe ościeżnice, trzeba w montować w scianę. Nie wyobrażam sobie kucia ścian po malowaniu i podłogach. Ja mam ościeżnice stałe w całym domu, tak więc drzwi wewnętrzne znalazły sie u mnie przed płytkami.

A skąd kucie ścian? Wszystko odpowiednio trzba zaplanować:\

to fakt, że część ościeżnic stałych jest dłuższa i stawia się je na posadzce, ale już np. w dużych firmach (Porta, Pol-skone itp) ościeżnice stałe stawia się też na podłodze. Nie ma kucia ścian, bo otwór powinien być nietynkowany.

Jest za to inna sprawa: oscieżnice stałe wymagają na ogól większych otworów i to może stąd bierze siętwoje przekonanie że trzeba kuć ściany... ?

Na pewno warto zainteresować się drzwiami jeszcze zanim zacznie się robić podłogi - najlepiej jeszcze przed gipsami, by bez problemu ukryć potencjalne zmiany wysokości otworów.