Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnetrzne,kiedy?

Recommended Posts

No cóz, tez myslałam że drzwi założe po malowaniu i podłogach, ale tak się nie dało między innymi dlatego, że w kilku pokojach mam tak, że z jednej strony jest szpaleta z drugiej jest całkiem prosta ściana.

Niestety nie obeszło się bez ubytków w ścianie, przed malowaniem trzeba przy ościeznicach zagipsować.

• 2 years później...

Ościeżnica stała czy regulowana nie wyprostuje Ci podłogi..

Jak duży to uskok? Na środku ściany czy na krawędzi? Ościeżnica stała daje większą szansę na zastosowanie progu który teoretycznie może ukryć ten uskok, ale wobec skromynych informacji z Twojej stony to wróżenie z fusów.

Moim zdaniem najrozsądnijeszym rozwiązaniem jest ościeżnica regulowana postawiona na uskoku. Zawsze można próbować wycinać w nogach wycięcia na ten uskok, ale.. to nie jest standardowy montaż i zawsze wcześniej trzeba to ustalić z montażystą, bo nie musi być przygotowany na takie rzeźbienie. Ryzyko błędu, zwykle konieczność przycięcia skrzydła to zdecydowanie dodatkowa praca za którą można oczekiwać innej kwoty za montaż.

Już wyjaśniam jak to dokładnie wygląda...

między pomieszczeniami jest różnicy ok 5 cm. Niestety to jest stary dom i obawiam się, że nie znali wówczas pojęcia wylewki ;p

Wracając do uskoku... między pomieszczeniami jest mur 29 cm, w pierwszym pomieszczeniu jest niżej. Ten niższy poziom zachodzi do wnęki drzwiowej jakieś 10 cm a potem jest wyżej. Oczywiście można trochę podkuć.

Mam nadzieje, że logicznie to napisałam ;) Jaką wobec tego zamówić ościeżnicę?

Moja strona jest uboga ponieważ nie odkryłam jeszcze wszystkich możliwości forum.

Jeśli mogę skorzystać z pomocy to proszę o radę w sprawie wyprostowania poziomu podług. W niektórych miejscach są różnice w poziomach (w jednym pokoju) nawet 3 cm! Chodzi mi o względnie najkorzystniejszy sposób (niedrogi a skuteczny).

z wylewkami nie pomogę. Sam mam w starym domu dlaeko od ideału.

5 cm to bardzo dużo. Wyjaśnienia sporo pomagają, ale wciaż nie wiadomo wszystkiego by jednoznacznie powiedzieć co zrobić. I obawiam się że nawet zdjęcie nie pokaże dość dobrze sytuacji. SKupiasz się na podłodze, a problem może być jeszcze w krzywiźnie ścian, jakiś zabudowach itp. Nie masz w Krakowie jakiegoś dobrego salonu, który zrobi CI pomiar i doradzi na miejscu?

Prostrowane bywają, ale czy są w miarę pionowe? Bywa różnie. Wybacz - w takich przypadkach nawet na miejscu, z poziomicą nie potrafię od ręki zaproponować najlepszego rozwiązania, więc na odległość też nie - tym bardziej że moja wyobraźnia tego nie widzi? Może ktoś inny pomoże?

Witam

Co do ościeżnicy to tak naprawdę różnica poziomów nie ma znaczenia w wyborze czy stała czy regulowana, ja bym zastosował regulowaną - można zawsze zgubić ewentualne nierówności ścian - i na szerokość całej wnęki, wysokość dobrana do wyższego pomieszczenia, różnicę oczywiście na dole trzeba będzie przyciąć.

Odnośnie wylewek do są takowe samopoziomujące się "cuda" czy to działa nie wiem ale dostać je można w każdym markecie budowlanym, np takie http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=15 - nie wiem jednak czy da radę aż 3 cm zgubić.

Pozdrawiam