Feft 09.01.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Mam kilka pytań w tym temacie:1. jako, że płyty będą w większości pomieszczeń mocowane wzdłuż profili, toczy krótszą krawędź (nie sfazowana) mam sfazować (jak duża ta faza)?2. czy płyty dosuwać na styk, czy zostawiać jakąś szczelinę?3. czy do szpachlowania używać jednego gipsu, czy ostatnią warstwę robićjakimś innym (jakie produkty polecacie)?To chyba wszystkoPozdrawiam i z góry dziękuję za rady Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Po pierwsze płyty winno montować się prostopadle do profili, są po prosty sztywniejsze w tym kierunkupłyty dosuwać na styk.używałem jednego gipsu knauf fugendfiller (coś takiego)koniecznie trzeba fazować kąt 45st jakieś 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.01.2004 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Instrukcja Nidy dopuszcza montaż płyt wzdłuż, jedynie trzeba gęściej dawać profile dolnej warstwy (maksymalnie co 40 cm). I tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ja nie twierdzę że nie można też mam płyty wzdłuż profili (co 40cm) lepiej było rozmieścić w pomieszczeniu ale ugięcie tych płyt jest większe niż tych mocowanych prostopadle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.01.2004 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 To mnie zmartwiłeś. U mnie już profile wiszą i jak teraz dam prostopadle, to płyta będzie dłuższym bokiem równolegle do okna - to podobno niekorzystne.No i rozstaw mam 40 cm, a płyta ma 260 cm, więc musiałbym przycinać każdą płytę, bo chyba nie można zostawić łączenia płyt w powietrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 To mnie zmartwiłeś. U mnie już profile wiszą i jak teraz dam prostopadle, to płyta będzie dłuższym bokiem równolegle do okna - to podobno niekorzystne. No i rozstaw mam 40 cm, a płyta ma 260 cm, więc musiałbym przycinać każdą płytę, bo chyba nie można zostawić łączenia płyt w powietrzu? Jak nie masz jeszcze foli to mozna przyczepic dodatkowe profile. Plyty dluzszymi krawedziami prostopadle do okien, ze wsgledów estetycznych - mniej widac szpachlowane polaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 rób tak jak postanowiłeś i nic się nie martw o ugięcie, w końcu i tak później szpachlujesz czy zaszpachlujesz 0.5mm czy 1.5mm nie ma znaczenia tylko zużyjesz trochę gipsu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.01.2004 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 to gdzie to ugięcie powstaje? na samych krawędziach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 płyta obwisa pomiędzy profilami , ugięcie miedzy jednym profilem a drugim jest w granicach kilku mm (wklęśnięcie jest w miejscu gdzie są wkręty które i tak później szpachlujesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.01.2004 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 A czy płyty masz kręcone prostopadle do okien? I czy widać połączenia pod światło? Bo może jednak zmienię układ płyt na prostopadły do profili? Będzie sztywniej, ale niekorzystnie względem padania światła. No i jeszcze więcej odpadu, bo z 2,6 m będę musiał przyciąć 20 cm, bo chyba nie można łączyć płyt w powietrzu, tylko trzeba na profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Właśnie między innymi z tego powodu (prostopadle do okien) mam płtyt równolegle do profili. czy widać połączenia to zależy od tego z jakiej odległości patrzysz i pod jakim kątem ustawisz światło ale jeżeli ustawisz światło pod takim kątem i patrzysz z bliska tak że widać cień faktury farby to i owszem widać zarówno te połączenia równoległe jak i prostopadłe. ale jak się nie wpatrujesz przy naturalnym świetle to nic nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.01.2004 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Dziękuję Ci za rady. Pewnie przykręcę jedną płytę prostopadle, w innym pokoju równolegle i zobaczę jak to wygląda.Z tego co rozumiem, to w określonych warunkach widać wszystkie połączenia i jak się uprę, to je zobaczę nawet jeśli zrobię tak, jak zalecają (dłuższy bok równolegle do padania światła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts