bartek42 28.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam! Mieszkam w budynku z 1920 roku bez podpiwniczenia. Fundament wykonany jest z kamieni, ściany z cegły o grubości około 40-50cm z izolacją termiczną /styropian/.Od czasu kiedy tu mieszkam, w rogu budynku, wewnątrz pokoju, przy podłodze wychodzi WILGOĆ a z nią GRZYB... Co jakiś czas usuwałem go preparatem grzybobójczym marki SAWO. Dawał radę, ale odkąd zaczęliśmy w tym pokoju mieszkać - intensywność narastania tego grzyba wzrosła. Co zrobić, aby powstrzymać wilgoć i grzyba? Słyszałem, że można zrobić podcinanie budynku na długości około 1m i założenie izolacji poziomej (której tu na pewno nie ma). Jest też iniekcja krystaliczna... Co zrobić? Jaką metodę wybrać? Ile będzie to kosztować? Kto to zrobi w województwie Kujawsko-Pomorskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 28.11.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 W 97r.wykonywałem izolację poziomą . Na odcinku 2-2.5 m wybieraliśmy cały fundament (był wykonany z kamieni i zaprawy glinianej ). W to miejsce laliśmy beton do poziomu ściany . Na fundament kładliśmy izolację z papy na lepiku x 2 . Dom stoi ponad 10 lat i wszysko gra . Brak wilgoci i pęknięć .Prace trzeba prowadzić bardzo ostrożnie aby nie doszło do katasrofy bud . Cały czas trzeba uważać aby nie przesadzić z podkopem .Próbowaliśmy podcinać ścianę ale wtedy nie było takiej techniki jak dziś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts