Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma fundamentu budynku z 1920 roku !

bartek42

Recommended Posts

Witam!

Mieszkam w budynku z 1920 roku bez podpiwniczenia. Fundament wykonany jest z kamieni, ściany z cegły o grubości około 40-50cm z izolacją termiczną /styropian/.

Od czasu kiedy tu mieszkam, w rogu budynku, wewnątrz pokoju, przy podłodze wychodzi WILGOĆ a z nią GRZYB... Co jakiś czas usuwałem go preparatem grzybobójczym marki SAWO. Dawał radę, ale odkąd zaczęliśmy w tym pokoju mieszkać - intensywność narastania tego grzyba wzrosła.

Co zrobić, aby powstrzymać wilgoć i grzyba?

Słyszałem, że można zrobić podcinanie budynku na długości około 1m i założenie izolacji poziomej (której tu na pewno nie ma).

Jest też iniekcja krystaliczna...

Co zrobić?

Jaką metodę wybrać?

Ile będzie to kosztować?

Kto to zrobi w województwie Kujawsko-Pomorskim?

W 97r.wykonywałem izolację poziomą . Na odcinku 2-2.5 m wybieraliśmy cały fundament (był wykonany z kamieni i zaprawy glinianej ). W to miejsce laliśmy beton do poziomu ściany . Na fundament kładliśmy izolację z papy na lepiku x 2 . Dom stoi ponad 10 lat i wszysko gra . Brak wilgoci i pęknięć .Prace trzeba prowadzić bardzo ostrożnie aby nie doszło do katasrofy bud . Cały czas trzeba uważać aby nie przesadzić z podkopem .Próbowaliśmy podcinać ścianę ale wtedy nie było takiej techniki jak dziś .