Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie sufitu i ściany wałkiem - proste pytanko

Recommended Posts

Witam mam polozona gladz w pokoju zaraz bede zabieral sie za malowanie walkiem sufitu i scian, na sufit pojdzie farba sniezka biała a na sciany jasny bez z duluxa.

Chcialem sie was zapytac czy jest jakas technika malowania walkiem tzn wiem ze trzeba robic pasy a po chwili wracac do poprzedniego i z gory na dol.. ale czy jak poloze 1 warstwe na suficie i scianie to potem 2 warstwe maluje w przeciwnym kierunku czy tak samo jak pierwsza?

Malujesz niewielkimi kawałkami poruszając wałkiem w różnych kierunkach a na koniec w kierunku prostopadłym do okien z których pada najwięcej światła. W szczególności te ostatnie pociągnięcia wałkiem należy robić nie przyciskając mocno wałka. Ja tak robiłem i podobno wyszło profesjonalnie.

W ten sposób malujesz każdy kawałek niezależnie. Ale z tego co widzę to ty pomalowałeś CAŁY sufit w jednym kierunku a teraz chcesz w drugim. To nie tak. Poczekaj aż wyschnie i jeżeli efekt nie jest dobry to pomaluj jeszcze raz, tym razem wg mojej techniki. Zapewniam, że to prościzna i dasz sobie radę.

• 5 months później...

malujesz z gory na doł pionowo, ukosem, drugim ukosem. jesli malujesz drugi raz to robisz tak samo z tym ze przy suficie ostatnie pociagniecia powinny byc prostopadłe do plaszczyzny okna.

w miare mozliwosci pociagniecia powinny byc dlugie i po kilka razy w jednym miejscu - chodzi o to zeby rowno rozlozyc farbe