Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie papy do odeskowanego dachu

A_dam

Recommended Posts

Witam!

Zapewne podobne tematy już były na tym forum. Na razie nie sprawdzałem. Dziś sobie sprawdzę i poczytam.

Mam pytanie do osób, które już swoje domki opapowały lub wiedzą jak to powinno być zrobione. Mój wykonawca dachu chce na deskowaniu położyć papę i przymocować ją tylko za pomocą kontrłat. Na moją uwagę, - czy słyszał o gwoździach papiakach, które służą do mocowania papy - oburzył się, że to wymysł. On robił wiele dachów i nigdzie nie przybijał papiakami. Powiedziałem mu, że będzie miał okazję zrobić to po raz pierwszy. Byle dobrze. Uważam, że na zakładkach należy mocować papę papiakami.

Czy mam rację?

Pozdrawiam.

Witam!

Zapewne podobne tematy już były na tym forum. Na razie nie sprawdzałem. Dziś sobie sprawdzę i poczytam.

Mam pytanie do osób, które już swoje domki opapowały lub wiedzą jak to powinno być zrobione. Mój wykonawca dachu chce na deskowaniu położyć papę i przymocować ją tylko za pomocą kontrłat. Na moją uwagę, - czy słyszał o gwoździach papiakach, które służą do mocowania papy - oburzył się, że to wymysł. On robił wiele dachów i nigdzie nie przybijał papiakami. Powiedziałem mu, że będzie miał okazję zrobić to po raz pierwszy. Byle dobrze. Uważam, że na zakładkach należy mocować papę papiakami.

Czy mam rację?

Pozdrawiam.

Tak. masz rację. polecam nadto papy termozgrzewalne ale przystosowane do mocowania wyłacznie mechanicznego, np. któreś z pap vedag

Dziękuję za podpowiedzi. Nie myślałem o papie termozgrzewalnej. Mam zamiar wykorzystać papę podkładową 2,5 - 3 mmm.

Na dzisiaj mam inną zagwozdkę.

Buduję dom parterowy bez użytkowego poddasza (może ktoś/kiedyś będzie go użytkował). Fachowcy stawiający więźbę przekonują mnie, że w tym przypadku nie warto deskować i papować, bo szkoda pieniędzy i czasu. Mnie pieniędzy nie szkoda. Z czasem mam mały problem, bo go nie mam. Namawiają mnie do położenia folii. Mówią, że będzie szybciej i taniej. I wcale nie gorzej. Ja jednak upieram się przy deskowaniu i papowaniu. Tylko sam już zaczynam mieć wątpliwości czy warto.

Poradźcie mi coś, bo zwariować można. Więźbę skończą w czwartek/piątek i ... co dalej? Deskować?

Pozdrawiam.

Buduję dom parterowy bez użytkowego poddasza (może ktoś/kiedyś będzie go użytkował). Fachowcy stawiający więźbę przekonują mnie, że w tym przypadku nie warto deskować i papować, bo szkoda pieniędzy i czasu. Mnie pieniędzy nie szkoda.

Też mam taki typ poddasza i dach cały odeskowany ( 400 m2 ).

Deskowałem i w przypadku kolejnego domu i dachu nadal bym deskował. Ja osobiście nie widze innej możliwości. No chyba że kasa :wink: ale jak sam piszesz że nie szkoda, to ja Cię akurat doskonale rozumiem :D :wink:

pozdrawiam, majki

Fachowcy ... Namawiają mnie do położenia folii. Mówią, że będzie szybciej i taniej. I wcale nie gorzej.

Tylko w jednym mają rację "będzie szybciej i taniej" ale znacznie gorzej. A no jacy fachowcy takie rady. Pozdrawiam.

• 4 months później...

po pokryciu papą (na zszywki) natychmiast nabili łaty/kontrłaty. Dziś była ulewa i wiatr......w kilku miejscach delikatnie (ale jednak) kapie. Co teraz robić?? Niebawem zaczynają klaść ceramikę.

Pytania:

Czy samo krycie papą bez zgrzewania ma być w 100% szczelne?

Wstrzymać kładzenie dachówki w takiej sytuacji??

Jak uszczelnić obity łatami dach???

Dach 45st

Edytowane przez krolik2002