Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie drzwi sosnowych lakierobejcą - efekty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byliśmy dzisiaj w Castoramie. Drzwi surowych, sosnowych były trzy rodzaje. Pełne skrzydła za ok. 265 i 147 zł różniły się grubością frezu wewnątrz skrzydła, ale były dość niedbale wykonane i miały sporo takich zadziorów. Natomiast drzwi za 400 zł były gładziutkie, tych zadziorów zdecydowanie mniej, jakość wykonania dużo wyższa.

Drzwi będę wybierać dopiero ok sierpnia- do tego czasu obejrzę Wasze i się zdecyduję. :D

do malowania lakierem, czy lakierobejcą polecam wałki gąbkowe..... efekt nieporównanie lepszy niż pędzlem....

Nie uwierzę, jeśli nie zobaczę :wink:

Proszę o jakieś dowody....

....wizualne :p

A ja mam do pomalowania 10 sztuk dzrzwi dębowych również z załatanymi szpachlą ubytkami (ale to już zrobił stolarz). Mam malować bejcą Sopur w kolorze orzech a następnie lakierem. I jak to zrobić, też przecierać drzwi papierem ściernym?

Czy ktoś malował i wie?

do malowania lakierem, czy lakierobejcą polecam wałki gąbkowe..... efekt nieporównanie lepszy niż pędzlem....

a jeszcze lepszy efekt malowane pistoletem.

pewnie tak, ale nie miałem okazji..... natomiast wałek w stosunku do pędzla jest bezkonkurencyjny....

trzeba samemu spróbować..... :wink:

W sumie.....wałek nie majątek :D

Aczkolwiek..............sądzę, że mamy diametralnie różny gust :D .

Ja dąże do uzyskania możliwie gładkiej powierzchni.

Tymczasem.....wałek zostawia fakturę :evil: podobną do

....skórki pomarańczy.

Nieprawdaż :wink: ?

....skórki pomarańczy.

skórka pomarańczy w przypadku lakierów jest chyba spowodowana zbyt wysoką temp. w czasie ich malowania a co za tym idzie - zbyt krótkim czasem schnięcia, lakier nie ma odpowiedniego czasu żeby się równomiernie rozlać - rozwiązaniem jest dodawanie do lakieru specjalnych opóźniaczy schnięcia.

Co do wałka - to dla lakierów wodnych polecany jest wałek z mikrofibry - na pewno nie gąbkowy, ale jak wychodzi to czemu nie ;) Drzwi i tak trzeba malować pędzlem - zbyt dużo zakamarków dla wałka niedostępnych

Ehhhhhhh......Wiedziałam, że ta "skórka pomarańczy" namiesza....

Mi chodziło o fakturę wynikającą z użycia wałka.

Używałam ja, używali znajomi....do malowania akrylami i ftalowymi....na drewnie, na ścianie....w chłodzie i upale - delikatny wzorek zostawał.

No chyba, że jest jakiś cud-patent by tego efektu uniknąć.... :roll:

BOHO wie....ale nie powie :(

P.S. Z pewną nieśmiałością.... :oops: - jak tam lakier nawierzchniowy? Schnie?

W sumie.....wałek nie majątek :D

Aczkolwiek..............sądzę, że mamy diametralnie różny gust :D .

....skórki pomarańczy.

nie ma żadnej faktury...... może miałaś zbyt gęstą bejcę/lakier.....

.ajk Ty jesteś a zdjęcia gdzie??? :roll:

lece tu jak poparzona ... i znowu zonk :(

chyba się trochę za wiele spodziewacie po tych fotkach - tak jak mówiłem drzwi mam dopiero zabejcowane - zatrzymałem się na etapie szukania szkieł

http://i1.fmix.pl/fmi1637/7d3a201c001b4d5b4b40d759/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2713/084fc354000c57f64b40d766/zdjecie.jpg

FUTRYNA

http://i1.fmix.pl/fmi18/5c2c1b940005c0054b40d750/zdjecie.jpg

zdjęcia dość mizerne - rzeczywistość jest sporo lepsza ;)

Gość Gosc_123

.ajk pięknie Ci to wyszło! :) Wiadomo, że to zdjęcia z połowy roboty, ale myślę, że po wstaweiniu szyb, klamek, przy wykończonej podłodze, listwach - drzwi i całość będą się prezentować pięknie.

Dzięki za zdjęcia. Sama też będę chciała uzyskać efekt sosny bielonej. Dodałeś mi otuchy, że efekt może być taki fajny!

.ajk - super!

jakie szybki planujesz? pokaz koniecznie efekt końcowy.

Planowałam pomalowanie swoich sosnowych na biało, efekt bielenia " o niebo" ładniejszy!

Dzięki :oops:

Szybki planowałem białe matowe (mleczne) ewentualnie dla bezpieczeństwa córeczki będzie pleksi w takim kolorze.