oorbus 29.11.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam, wiem, wiem wkładam kij w mrowisko i wywołuję pewnie wojnę...Ale zastanówmy się:np taki pies. Człowiek udomowił psa, aby był mu pomocny w łowach, pilnowaniu dobytku, obrony,itd. Są psy przewodniki, ratownicy, psy są w policji, psy służą niepełnosprawnym i wymieniać można by w nieskończoność. Niewątpliwie pies jest najlepszym towarzyszem człowieka ( szkoda, że my nie zawsze się mu za to odwdzięczamy, ale to nie temat na ten wątek ) A taki kot?Co kot daje nam ludziom, oprócz możliwości pogłaskania go czasami? Pozdrawiam kociarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 29.11.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Łapie myszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 29.11.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 To kot udomowił człowieka stosując mruczenie jako nagrodę . Łowienie myszy to tylko opcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.11.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Pierwotnie kota udomowiono do tępienia gryzoni, tak jak psa do pomocy w polowaniu. Np. taka armia rzymska woziła ze sobą koty, żeby im nocą szczury cięciw w łukach nie zjadały. A teraz podobnie jak pewnie 90% psów do towarzystwa i tyle. Choć jakby policzyć wszystkie wsiowe koty trzymane głównie do tępienia gryzoni i porównać z odsetkiem psów użytkowych (przewodników, ratowników, tropiących itd) to nie wiem czy nie wyszło by że większy procent kotów jest "użytkowych" niż psów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.11.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 kot jest jednostką czasupragmatycznie da się ją przedstawić tak:to czas w którym jednocześnie i “na raz” możnastłuc doniczkęwydrapać psu okozdobyć skarpę w pierwszym podejściuzmienić nie do poznania firankępozbyć się obiadu wraz z talerzamiwywołać zawał u wujka Stefanai zasnąć na fotelu kotem odmierza się brak fantazji u ludziczas pełnego rozpadu błędnych poglądów na temat kotówwynosi mniej – więcej 5 kotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.11.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Tak mi się przypomniało. Pamiętacie tę okropną powódź na południowym zachodzie Polski. Pamiętam, że jak woda opadła, to się nagle okazało, że są bardzo duże straty w pogłowiu kotów. Gryzonie były wszędzie. W telewizji pojawiały się apele o przekazywanie kotów do tej części Polski. To tak w kwestii pożytku z tych zwierzaków. PS>: A jeszcze można tu zajrzeć:http://forum.muratordom.pl/ja-wykurzyc-te-chol-na-mysz,t175124.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam, wiem, wiem wkładam kij w mrowisko i wywołuję pewnie wojnę... Ale zastanówmy się: np taki pies. Człowiek udomowił psa, aby był mu pomocny w łowach, pilnowaniu dobytku, obrony,itd. Są psy przewodniki, ratownicy, psy są w policji, psy służą niepełnosprawnym i wymieniać można by w nieskończoność. Niewątpliwie pies jest najlepszym towarzyszem człowieka ( szkoda, że my nie zawsze się mu za to odwdzięczamy, ale to nie temat na ten wątek ) A taki kot? Co kot daje nam ludziom, oprócz możliwości pogłaskania go czasami? Pozdrawiam kociarzy Też pytanie Jakie zwierze jest największym przyjacielem człowieka?? Odpowiedź: Kot (nie pies bo czy widział ktoś kota policyjnego ) Poza tym jeśli chodzi o dom to koty maja same zalety: -same chodzą na spacer, -nie obsrywują i nie dewastują działki przez co nie skazują się w efekcie końcowym na kojec, -mogą zostać na działce na 2-3 dni same bo nie zdechną z głodu i pragnienia -w zależności jak się trafi są dobrymi łowcami. - Kot sam dba o higienę i nie śmierdzi jak pies, bo nie ma gruczołów łojowych przez to i się nie poci. -poza tym za to psiarze mnie zagryzą ale co tam , koty nie zjadają cudzych kup co u psów jest częste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.11.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Prawda... swojej nie obsrywają. Najcześciej sąsiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.11.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Mój wyczuwa akwizytorów przez drzwi i warczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 29.11.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 ... Co kot daje nam ludziom, oprócz możliwości pogłaskania go...? Pozdrawiam kociarzy a to mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 30.11.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Pierwotnie kota udomowiono do tępienia gryzoni, tak jak psa do pomocy w polowaniu. Np. taka armia rzymska woziła ze sobą koty, żeby im nocą szczury cięciw w łukach nie zjadały. no to mamy 1 dobrą wiadomość. Kot tępi gryzonie. I w tym niewątpliwie pomaga człowiekowi. Choć nie wiem czy drapnie takiego szczura - zmorę miast. ... Choć jakby policzyć wszystkie wsiowe koty trzymane głównie do tępienia gryzoni i porównać z odsetkiem psów użytkowych (przewodników, ratowników, tropiących itd) to nie wiem czy nie wyszło by że większy procent kotów jest "użytkowych" niż psów Tylko czy ilość idzie w jakość? nie tępienia gryzoni oczywiście, bo to na pewno koty robią rewelacyjnie, ale pod kątem "przydatności człowiekowi. Jakie zwierze jest największym przyjacielem człowieka?? Odpowiedź: Kot (nie pies bo czy widział ktoś kota policyjnego ) No właśnie nikt. Kot nigdy by nie zaryzykował swojego życia w obronie swojego opiekuna, np.chociaż ma ich aż 7. Poza tym jeśli chodzi o dom to koty maja same zalety: -same chodzą na spacer, Otwierają sobie drzwi w bloku, naciskają domofon, etc -nie obsrywują i nie dewastują działki przez co nie skazują się w efekcie końcowym na kojec, Ale obsikują i obsrywują piwnice bloków, a także mój ogród ( koty sąsiadów ) -mogą zostać na działce na 2-3 dni same bo nie zdechną z głodu i pragnienia -w zależności jak się trafi są dobrymi łowcami. łowią szyneczki pozostawione na chwilę na blacie kuchennym i inne smakołyki. oczywiście łażą wszędzie gdzie popadnie, po całym domu. nie ma dla nich granic. - Kot sam dba o higienę i nie śmierdzi jak pies, bo nie ma gruczołów łojowych przez to i się nie poci. Ale jak zostawi ślad na kanapie no to nie idzie zapachu się pozbyć. -poza tym za to psiarze mnie zagryzą ale co tam , koty nie zjadają cudzych kup co u psów jest częste Zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 oorbus Moje zalety posiadania kota dotycza wyłącznie kota posiadanego w domu i to zaznaczyłem. W bloku zarówno kot jak i pies odpada ewentualnie jakieś akwarium. Blok jest wystarczająco mało prywatnym miejscem żeby zagwarantowac spokój współlokatorom i sobie. Poza tym większośc tutaj pisze o uciażliwościach zwierzat w bloku, a zastanowił sie ktoś co czuje taki kot czy pies mieszkając w mieszkaniu w bloku???? Chyba nie . Skazując zwierze na samotne przesiadywanie całymi dniami w mieszkaniu w imie "przyjaźni" zwierzecia i człowieka jestesmy po prostu egoistami. Wyjatkiem są tu tylko ludzie samotni lub emeryci któerzy moga poświęcic dużą ilość czasu swojemu psu czy kotu i dla których to jest czasem jedyny przyjaciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 no to mamy 1 dobrą wiadomość. Kot tępi gryzonie. I w tym niewątpliwie pomaga człowiekowi. Choć nie wiem czy drapnie takiego szczura - zmorę miast. Mój drapnie. Ostatnio mi nawet jednego całkiem sporego przytaszczył. Szczury nie byłyby zmorą miast, gdyby przewrażliwieni mieszkańcy bloków nie tępili kotów i dali im wolny dostęp do piwnic. Ale obsikują i obsrywują piwnice bloków, a także mój ogród ( koty sąsiadów ) Tylko wtedy,, kiedy nie moga się z niej wydstać. Zdrowy kot nie załątwia się w miejscu w którym mieszka i woli załatwiać się do piachu niż na beton (co innego posikiwanie przez kocury, to może być problem, póki się ich nie wykastruje) łowią szyneczki pozostawione na chwilę na blacie kuchennym i inne smakołyki. Podstawowy błąd w rozumowaniu. Koty można wychować. Moje nigdy nie ściągają nic z blatów. Ba, nawet nie wchodzą na nie. Ale jak zostawi ślad na kanapie no to nie idzie zapachu się pozbyć. Odpowiedzialny właściciel sterylizuje koty i nie ma problemów z zapachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 30.11.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 JoShi, Ilu masz odpowiedzialnych właścicieli? zarówno kotów jak i psów? rozmawiamy o realu, nie o utopii. Chcesz wyłapać wszystkie kocury i je kastrować? to jak będą sie rozmnażać? Po za tym, jest spora grupa tzw bezpańskich kotów. Koty w bloku moich rodziców załatwiły pięknie piasek przeznaczony do posypywania zimą chodnika. był składowany właśnie w piwnicy, gdzie zostały wpuszczone koty by tępiły gryzonie. Miały okno otwarte do wydostania się z niego. I piwnica nie była ich domem pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 30.11.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 porównujecie psy do kotów? przecież to nie ma sensu i fajnie, że są tak różne od siebie, a my możemy wybrać sobie przyjaciela. oorbus, koty nie mają 7 żyć, mają jedno i to kruche, należy je kastrować i to im więcej tym lepiej, bo zbyt dużo jest bezpańskich kotów, koty pomagają ludziom np. felinoterapia a co do piasku w piwnicy hihihi - dali im "kuwetę", i mają pretensje, że piasek jest zanieczyszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.11.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 JoShi, Ilu masz odpowiedzialnych właścicieli? zarówno kotów jak i psów? Jaaaaa. Moja siostra, niektórzy moi sąsiedzi (a mieszkam na wsi), Niektórzy moi znajomi. Kilka dziesiątek by się uzbierało. Chcesz wyłapać wszystkie kocury i je kastrować? Przynajmniej większość. Takie akcje są z powodzeniem od lat przeprowadzane. Między innymi na mojej uczelni grupa ludzi zajmuje się kotami dziko żyjącymi na dziedzińcu, a więc w zasadzie bezpańskimi. Każdy nowy jest odłowiony, wysterylizowany, doprowadzony do stanu używalności jeśli ma robaki lub inne choroby i wypuszczony na wolność. Do utrzymania populacji na zadowalającym poziomie wystarczy niewielki odsetek nieodpowiedzialnych właścicieli. Koty w bloku moich rodziców załatwiły pięknie piasek przeznaczony do posypywania zimą chodnika. był składowany właśnie w piwnicy, gdzie zostały wpuszczone koty by tępiły gryzonie. Miały okno otwarte do wydostania się z niego. I piwnica nie była ich domem Należało więc piasek zabezpieczyć, a nie mieć do kota pretensję, że skorzystał z wcześniej przygotowanej kuwety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 30.11.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 do czego służy kot? nasz rewelacyjnie robi masaż jak się układa na plecach albo na brzuchu i udeptuje sobie wygodne gniazdko, jest też świetnym termoforem - polecam na bóle menstruacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 30.11.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 do czego służy kot? nasz rewelacyjnie robi masaż .... Hmm... Ja na ten przykład, mam do tego żonę. A ona mnie. też świetnym termoforem - polecam na bóle menstruacyjne Tychże nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 01.12.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 "Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł głaskać tygrysa." W. Hugo "Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał i kota, który będzie go ignorował" B. Derek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.12.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ... pies ma Pana,a kot ?...personel pomocniczy...J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts