Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie Porothermu

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad kilkoma sprawami związanymi z murowaniem ścian z Porothermu.

1. Aby ściana była ciepła to wnętrze pustaków powinno być puste, ale tak sobie myslę, że jak sie muruje to w te otwory wpływa zaprawa i jak to ma być ciepłe?

2. Czy wstawianie okien, drzwi czy chociażby montowanie szafek w murze z Porothermu jest trudne? Jak w tym można cokolwiek osadzić skoro Porotherm to taka kratka cienkościenna... jak w to wbić np. kołek pod szafke?

Pozdrawiam Kris73

zaprawa powinna trochę wejść w te szczeliny. Przy prawidłowej jej konsystencji nie ma obaw zeby się w nie wlewała zaprawa.

W przypadku ceramiki szczelinowej wspU podawany jest dla m2 ściany,a wiec też z zaprawą która tu i tam się dostała podczas murowania,a więc dokładnie tak jak w rzeczywistości.

Z mocowaniem w porothermie jest tak jak w pustakach max (zwykłe kołki rozporowe załatwiają sprawę)

Hej!

Kriss, sprawa naprawdę nie jest tak skomplikowana:

ad1 - po pierwsze - zaprawa tzw. ciepła, w tym przypadku (teraz przemawia moje doświadczenie) oryginalna. Ja wtopiłem na podróbce, zaprawy wyszło znacznie więcej. Zaprawa o należytej konsystencji nie zapełni Ci szczelin. Zakładany wsp. U jest określany z uwzględnieniem większych strat ciepła na spoinach.

ad 2 - osadzanie puszek, kabli - to łatwizna, znegocjuj w dół elektryka za ułatwienie w pracy. Osadzanie kołków - są specjalne, dłuższe kołki do cienkościennej ceramiki budowlanej

W sumie to przyjemnośc - w porównaniu z innymi technologiami.

Powodzenia