kriss73 20.04.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2002 Witam! Zastanawiam się nad kilkoma sprawami związanymi z murowaniem ścian z Porothermu.1. Aby ściana była ciepła to wnętrze pustaków powinno być puste, ale tak sobie myslę, że jak sie muruje to w te otwory wpływa zaprawa i jak to ma być ciepłe?2. Czy wstawianie okien, drzwi czy chociażby montowanie szafek w murze z Porothermu jest trudne? Jak w tym można cokolwiek osadzić skoro Porotherm to taka kratka cienkościenna... jak w to wbić np. kołek pod szafke?Pozdrawiam Kris73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 20.04.2002 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2002 zaprawa powinna trochę wejść w te szczeliny. Przy prawidłowej jej konsystencji nie ma obaw zeby się w nie wlewała zaprawa.W przypadku ceramiki szczelinowej wspU podawany jest dla m2 ściany,a wiec też z zaprawą która tu i tam się dostała podczas murowania,a więc dokładnie tak jak w rzeczywistości.Z mocowaniem w porothermie jest tak jak w pustakach max (zwykłe kołki rozporowe załatwiają sprawę)Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 20.04.2002 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2002 Kriss, sprawa naprawdę nie jest tak skomplikowana:ad1 - po pierwsze - zaprawa tzw. ciepła, w tym przypadku (teraz przemawia moje doświadczenie) oryginalna. Ja wtopiłem na podróbce, zaprawy wyszło znacznie więcej. Zaprawa o należytej konsystencji nie zapełni Ci szczelin. Zakładany wsp. U jest określany z uwzględnieniem większych strat ciepła na spoinach.ad 2 - osadzanie puszek, kabli - to łatwizna, znegocjuj w dół elektryka za ułatwienie w pracy. Osadzanie kołków - są specjalne, dłuższe kołki do cienkościennej ceramiki budowlanejW sumie to przyjemnośc - w porównaniu z innymi technologiami.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intergips 21.04.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2002 witamduzo ekip popełnia bładwg. mnie na spoinach powinno sie układac pasek styropianu po srodku szerokosci 5 cm które eliminuja czesciowo mostki termicznea tak wogole sa specjalne kołki do porotermu kture załatwiaja sprawe pustek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts