Herne 09.01.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Znajomy zadał mi pytanie o konieczność ocieplania ściany - od zewnątrz Max 20 cm, potem styropian 5 cm, potem Max 9 cm(wiem, że jest na odwrót niż logika wskazuje - chyba wykonawca był nielogiczny). Strop i nadproża są cofnięte w stosunku do lica ściany o 3 cm i wypełnione styropianem. Czy taka izolacja cieplna wystarcza, czy też obkładać dom dodatkowym styropianem i o jakiej grubości?Co z mostkami cieplnymi?Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 09.01.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Oczywiście 5 cm ocieplenia w środku to za mało. Dodatkowym problemem jest max 25 od zewnątrz. No ja bym przykleił przynajmniej 5cm na ścianie zew.Mostki termiczne będą pradopodobie występować przy oknach i drzwiach. (Chyba że zastosujesz jakiś rodzaj styropianowego węglarka?!). A tak całościowo to powinno się wszystko trzymać tylko układ trochę "nietypowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 W takiej docieplonej scianie jest wysoce prawdopodobna kondensacja pary wodnej w grubosci Maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Dokładnie istnieje problem kondensacji pary wodnej w warstwie Maxa. Gdyby tam była pustka powietrzna nie było by problemu, ale tak może zaistnieć prawdopodobieństwo zawilgocenia ściany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 10.01.2004 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 to jest fatalny pomysł na ścianę 3 warstwową.Przy stropie mimo dodatkowej izolacji i tak będą mostki termiczne.Moim zdaniem należy dołożyć solidną warstwę styropianu od zewnątrz. Jak tak można schrzanić? Tylko szkoda utopionej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts