Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - o wym 150 x 150 - jednoskrzydłowe czy dwu skrzydłowe

GośkaR

Recommended Posts

Witam, muszę podjąć decyzje odnośnie okien o wym. 150 x 150 pod koniec tygodnia bedziemy zamawiać a ja ciągle niewiem co zrobić, czy jednoskrzydłowe czy dwuskrzydłowe? Bardziej zastanawiałam sie nad jednoskrzydłowych ale niewiem jak bedzie to w rzeczywistości wyglądać. Może ktoś ma takie okna?

ja mam wszedzie jednoskrzydlowe, ladnie okno wyglada.....ale po uzytkowaniu 6 lat zdecydowanie zrobiłabym dwuskrzydłowe.

ciezko jest otworzyc takie okno na osciez, zostaje tylko uchylnie...

sasiadzi maja taki sam dom jak moj i w salonie kuchni jadalni maja jednoskrzydłowe, ale w pokojach juz dwu ( pokoje sa z innej strony domu - nie widac od razu wszystkich okien)

ja mam wszedzie jednoskrzydlowe, ladnie okno wyglada.....ale po uzytkowaniu 6 lat zdecydowanie zrobiłabym dwuskrzydłowe.

ciezko jest otworzyc takie okno na osciez, zostaje tylko uchylnie...

sasiadzi maja taki sam dom jak moj i w salonie kuchni jadalni maja jednoskrzydłowe, ale w pokojach juz dwu ( pokoje sa z innej strony domu - nie widac od razu wszystkich okien)

Witaj, mam do Ciebie prośbę mogłabys mi wysłać zdjęcia na maila [email protected].

Okna te maja być w salonie i kuchni a i jedno w łazience. Tylko na parterze domku. Otwierane będą tylko do mycia okien, ponieważ salon jest połączony z kuchnią a tam jest okno tarasowe. Bardziej zależy mi na opinia odnośnie wyglądu i niż od strony praktycznej.

Miałam taki sam dylemat, z oknami trochę mniejszymi, bo 145x135. Jednoskrzydłowe miały tą zaletę, że były tańsze i dawały więcej światła. Wybrałam jednak dwuskrzydłowe i nie żałuję :D Są zgrabniejsze, bardziej przytulne i co chyba najważniejsze: wygodne w użyciu. Jak teraz sobie mierzę jak te okna w opcji jednoskrzydłowej miałyby się otwierać..... :o Poza tym sądzę, że powójne obciążenie zawiasów może po kilku latach mieć negatywne skutki.

No cóż, a ja to sobie tłumaczę inaczej. W domu założyliśmy tylko jedno okno taflowe o wymiarach 150/150, bo pozostałe są większe i musiały być dzielone. Mi osobiście podobają sią takie duże tafle, ponieważ dają więcej światła, łatwiej się je myje, a jeśli chodzi o estetykę, to świetnie wygląda jakiś kwiatek lub inny stroik stojący lub wiszący na środku. Co do otwierania... obecnie mamy w mieszkaniu mamy zarówno duże okna niedzielone, jaki i takie same wymiarowo, ale ze słupkiem. No i powiem Wam, że nie pamiętam, kiedy którekolwiek z oken bym otwierała na oścież (nie licząc mycia, oczywiście). Nawet kiedy mamy podziałkę i te 70cm otworzymy na pokój, to i tak zajmuje to mase miejsca, jest niepraktyczne, bo przecież trzeba czymś podeprzeć, co by sie nie zamknęło, firanka (jeśli takowa jest) może się pobrudzić lub ucierpieć w inny sposób. itd, itp. Poza tym, zazwyczaj okna sie uchyla, a nie otwiera, zwłaszcza te na parterze.

Co do dużych okien, to powiem (napiszę :) ) więcej - wstawiliśmy witrynę 240/150 bez żadnych podziałek i uważam to za świetny wybór. Nie traktujcie okien jako zła koniecznego, tylko jako rewelacyjny element dekoracji.

Aha, no jeszcze ta różnica w cenie...

U nas wygląda to tak:

http://lh3.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/StEFal4P4cI/AAAAAAAAC9M/cw30Fk2oKVU/s720/DSC_0157.jpg

i w środku:

http://lh4.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/StEEsvW8FII/AAAAAAAAC8k/YGrMGgQ816U/s720/DSC_0140.jpg