Gacusiowa 30.11.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 No więc (wiem, wiem...) sytuacja jest taka... Jestem na etapie już mocno zaawansowanego stanu zamkniętego. Jakieś 2-3 tygodnie temu skończyły mi się robić tynki i podłogi. Przez ostatnie 2-3 tygodnie, jako że pogoda sprzyjała - domek był mocno wietrzony. W tym tygodniu zawiśnie na ścianie klimatyzator (Fujitsu ARY-45LH), którego na tym eatapie zadaniem jest osuszanie chałupki od wewnątrz (póżniej będzie sobie klimatyzatorem ). Wg mnie jest tam w tynkach jeszcze trochę wody... ale... Pytanie mam takie: czy istnieją jakieś logiczne argumenty za tym, żeby na tym etapie wstrzymywać się z ocieplaniem budynku do wiosny? wg mnie nie bardzo: - klimatyzator żeby sprawnie działać potrzebuje żeby pomieszczenia były zamknięte (po co ma osuszać powietrze zza okna??) - mury swoje już odstały (przemarzały zeszłej zimy) - tynki nie schną 'do zewnątrz' - po to ściany są smarowane przed kładzeniem tynków gruntem, żeby woda w tym kierunku się nie przemieszczała - tak czy inaczej trzeba wilgoci się pozbywać przez otwory (lub klimą)? może ktoś ma inne zdanie, a może się zgadza - bardzo proszę o komentarze - mam zdanie różne od moich Rodziców, którzy pomagają mi w budowie, i oni twierdzą, że jak teraz zostanie budynek ocieplony od zewnątrz (chcę teraz tylko nakleić styropian i wstawić parapety...) - to w murach zostanie wilgoć... skończyły mi się argumenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacusiowa 30.11.2009 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 mam nadzieję, że ktoś mi doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.11.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Klej styropian nie czekaj na mrozy. Wigoć to się dopiero wykropli jak ściany będą zimne a para z wewnątrz będzie chciała przecisnąć sie przez mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 30.11.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Wilgoci przez mury nie wyeksimtujesz tylko przez okna. Nie wiem czy ten klimatyzator Ci to załatwi - napewno może pomóc. Przy suchej pogodzie zostawiałbym okna uchylone a przy wilgoci na zewnątrz wspomagał się klimatyzatorem. A ocieplenie na Twoim miejscu bym robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacusiowa 30.11.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedzi. Czyli potwierdza się to co myślałam Na razie sucho w miarę jest to domek się cały czas wietrzy - okna pouchylane plus szpary pod oknami, gdzie mają parapety przyjść, więc jest cały czas przewiew. Co do klimatyzatora, a raczej invertera, to on akurat jest też specjalnie do osuszania przystosowany - wg specyfikacji potrafi 'wyssać' 3 l wody na godzinę, więc całkiem-całkiem Tylko warunkiem jest właśnie 'zamknięcie' domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts