kasienka80 30.11.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam, budowe zakonczylam i chcialabym teraz zakonczyc ja oficjalnie w Nadzorze Budowlanym. Sciagnelam liste dokumentow, ktore trzeba dostarczyc i zalamalam sie !!! To znowu wyglada jak chinski Czy ktos mi powie z doswiadczenia czy to wszystko musi byc? I gdzie tego szukac? No i co jest co mowiac po polsku...ehhhhh....ta biurokracja to dobija! Wymagane dokumenty Przyjęcie zawiadomienia o zakończeniu robót budowlanych, na które wymagane jest pozwolenie na budowę: • Zawiadomienie o terminie zakończonych robót budowlanych • Oświadczenie kierownika budowy (rozbiórki) o zakończeniu budowy • Oryginał dziennika budowy (robót) zarejestrowany w wydziale Urbanistyki i Architektury • Protokół kontroli przewodów kominowych • Protokół odbioru wewnętrznej instalacji gazowej - próba szczelności • Protokół odbioru zewnętrznej sieci gazowej lub umowę o dostawie gazu • Protokół odbioru wewnętrznej instalacji elektrycznej lub oświadczenie elektryka + kopia uprawnień • Protokół odbioru zewnętrznej sieci elektrycznej lub umowę o dostawie prądu • Protokół odbioru zewnętrznej sieci wodnej - lub umowę o dostawie wody • Protokół odbioru zewnętrznej sieci kanalizacji/ lub szamba • Inwentaryzacja geodezyjną powykonawczą z namierzeniem i naniesieniem obiektów na mapę zasadniczą (budynki, sieci, szambo) • Kserokopia decyzji o pozwoleniu na budowę. • Stanowisko organów wymienionych w art.56 ustawy Prawa budowlanego tj. PIOŚ, PIS, PIP, PSP. • Kopia rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego z naniesionymi zmianami lub projekt powykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.11.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 No nie ma co skreślić. Może jedynie to stanowisko PIOŚ, PIS, PIP, PSP. tego raczej w decyzji na domek jednorodzinny nie ma, ale na decyzji sprawdzić czy czasem nie jest wpisane jako potrzebne przy odbirze. Co do reszty to kierownik budowy powinien wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 30.11.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Część dokumentów masz od kierownika - resztę tak jak piszą czyli : Odbiór gazu jak jest Badanie skuteczności zerowania od elektrykaOdbiór kominów - kominiarz Geodezja powykonawcza ( czeka się najdłużej ja czekałem 3 m-ce ) Badanie wody - Sanepid Z badaniami do Wodociągów A i nie piszesz nic o certyfikacie energetycznym - przecież teraz jest niezbędny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 01.12.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Stanowisko organów wymienionych w art.56 ustawy Prawa budowlanego tj. PIOŚ, PIS, PIP, PSP. -- jezeli mowa o domku to to jest zbędne, no chyba, że z jakichś przyczyn w pozw na bud. zapisano, że ma być pozw na użytkowanie, ale nie wydaje sie mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 01.12.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Hejka W Wawie nie potrzeba badania wody , za to potrzebny jest certyfikat na szambo.Trzeba też dostarczyć protokoł odbioru przyłącza energetycznego - żeby to dostać w RWE potrzebny jest wniosek i czeka się dwa tygodnie.Koniecznie świadectwo energetyczne budynku.Reszta :- dziennik - kierownik budowy- kopia pozwolenia - kominiarz - geodeta- elektryk Zdaje się że to wszystko , kończyłem miesiąc temu i było ok .Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 01.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 U nas (Wrocław) potrzeba było 22 dokumenty Jak przeczytałam tą listę pomyślałam -nie,ja tego nie przeskoczę Ale powoli zaczęłam zbierać te papierzyska.Zdarzyło mi się szukać po całym domu protokołu z badań wewnętrznej instalacji elektrycznej,wyzwałam wszystkich od bałaganiarzy ale się nie znalazły.Zadzwoniłam do elektryka i co się okazało:nie znalazły się bo ich nigdy w domu nie było .Czekały na nas w rejonie energetycznym . dobrze w razie wątpliwości zwrócić się do wykonawcy lub kierownika budowy. Da się przez to przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts