Wiech 09.01.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Zamierzam kupić w promocji zestaw z Makrotermu 1.Turbokominek 18 KW . 2.Kocioł kondensacyjny De Dietrich 4-18 KW Domolight 3.Zasobnik 130 l. Razem 14600zł.Czy ktoś to kupował lub podobny zestaw?Do ogrzania mam ok.200 m/2 dość dobrze ocieplony.Jak się to sprawuje w praktyce,i na co należy zwracać uwagę.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ja mam cos takiegoale jak sie sprawuje to powiem za jakies 2 tyg bo dopiero wtedy bedzie uruchomiony.Warto przy instalacji pompy do obiego CWU i CO umieścić w kotłowni a kabelek sterujący puścić ze sterownika w peszlu (no ale to chyba oczywiste) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 a jeszcze jedno co do promocji to nie daj sie wyryracja za to samo kupowane osobno zapłaciłem 13 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 09.01.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Ja mam sam Turbokominek (w przyszłości będzie jeszcze gaz) i grzeję nim od października / listopada dom o powierzchni ok. 200m2. Na razie w nim nie mieszkam i grzeje na próbę oraz aby mozna było coś zima robić.Musze przyznać, że działa całkiem, całkiem.W tej chwili temperatura w domu to jakieś 15 stopni ale mam jeszcze prześwity pod oknami i drzwiami, bardzo często dom stoi przez cały dzień otwarty (bo coś koło niego robię).Fakt jest jednak taki, że jak na taka kubaturę domu, kominek 18kW jest zbyt mały. Ja kupiłem taki specjalnie bo docelowo będzie on tylko dogrzewał dom a kasa była głównym wyznacznikiem.pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 10.01.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Ja zamówiłam turbokominek CTM 24KW z opcją wytwarzania c.w.u.Znajomy ma taki sam ,użytkuje już drugi sezon i jest super-zadowolony.Brałam pod uwagę taki zestaw, o jakim piszesz,ale 18 KW,to za mało na 200m2,poza tym ten kominek jest -już "na oko" jakiś mały (chodzi mi o jego głębokość - ok 45cm), więc mało prawdopodobne,żeby naładować tam tyle drewna,żeby paliło się przez całą noc. "Mój" kominek ma ok. 70 cm głębokości i tam rzeczywiście można naładować paliwa na ok.10 godzin palenia.Pozdrowienia.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 11.01.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Ja mam sam Turbokominek (w przyszłości będzie jeszcze gaz) i grzeję nim od października / listopada dom o powierzchni ok. 200m2. Na razie w nim nie mieszkam i grzeje na próbę oraz aby mozna było coś zima robić. Musze przyznać, że działa całkiem, całkiem. W tej chwili temperatura w domu to jakieś 15 stopni ale mam jeszcze prześwity pod oknami i drzwiami, bardzo często dom stoi przez cały dzień otwarty (bo coś koło niego robię). Fakt jest jednak taki, że jak na taka kubaturę domu, kominek 18kW jest zbyt mały. Ja kupiłem taki specjalnie bo docelowo będzie on tylko dogrzewał dom a kasa była głównym wyznacznikiem. pozdrawiam, Mam pytanie odnośnie mocy wkładu.Przedstawiciel makrotermu wyliczał mi że 18 kw do 210 m (z cwu) to aż nadtto.Dlaczego uważasz że to zamało ? Kolejna kwestia to zamarzanie wody w kaloryferach. jeśli nie Masz gazu, to Nie boisz się że rozwali instalację pod Twoją nieobecność gdy kominek wygaśnie ? pozdrawiam serdecznie richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 11.01.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Zapytaj o wyliczenie KW w nnych firmach , większość mówi że 18 to za mało.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 11.01.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Kolejna kwestia to zamarzanie wody w kaloryferach. jeśli nie Masz gazu, to Nie boisz się że rozwali instalację pod Twoją nieobecność gdy kominek wygaśnie ? pozdrawiam serdecznie richie grzeje tylko kominkiem, musialbym nie palic okolo 3-4 dob, przy temperaturze zewnetrzej -20C, zeby woda w kaloryferach zamarzla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 11.01.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 paj^ to nie ja napisałem o zamarzaniu wody w kaloryferach Ale masz rację, że przerwa 2 dniowa w paleniu niczemu nie przeszkadza. Co do mocy kominka to mój instalator wyliczył, że powninienem mieć kocioł 21 kW (kupuję ok. 23 kW). Ta 18 ma wystarczyć na większość roku (zimy) ale statystycznie w roku jest ok. 10 dni b. zimnych i na tą okoliczność nalezy mieć większy kocioł. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 12.01.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 ja mam Makroterma 24KW grzeję nim dom około 220m2 i przygotowuję cwu w zasobniku Vailannta 120l, robię to od początku pażdiernika i jest ok. Kocioł gazowy wisi bezrobotny bo gazownicy z przyłączem wyrobią się dopiero w kwietniu. jest jedna "uciążliwość " trzeba donośić drewno i wynosić popiół a oprócz wysokiej ceny uważam że był to bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 12.01.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 ja mam Makroterma 24KW grzeję nim dom około 220m2 i przygotowuję cwu w zasobniku Vailannta 120l, robię to od początku pażdiernika i jest ok. Kocioł gazowy wisi bezrobotny bo gazownicy z przyłączem wyrobią się dopiero w kwietniu. jest jedna "uciążliwość " trzeba donośić drewno i wynosić popiół ma też swoje mankamenty, za taki uważam brak możliwości ograniczenia wlotu powietrza na wentylator ( dostarcza zbyt dużo powietrza do spalania gdy nie chodzi dmuchawa) i ten trzystopniowy przełącznik wstępnego wyboru mocy dmuchawy głęboko pod kominkiem, ale oprócz wysokiej ceny uważam że był to bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 12.01.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Witajcie!!!Może trochę nie na temat, ale kominek Makrotermu, który kupiłem, to dla mnie wielki niewypał!!!Paliłem przez ostatni tydzień i kanał!!!.Posiadam kominek 18kW, ogrzewam ok. 200m2 powirzchni (11kw w grzejnikach otwartych i 11 kw z termostatami)i bojler 140 litrów (3 osoby dorosłe i 2 dzieci).To co pisał "paj^" że gwiżdże powietrze zasysane przez otwór przy szybie to nic w porównaniu z tym że:1. dmuchawa pracuje tak głośno, że słychać ją w całym domu, nie tylko w salonie- to słychać buczenie uzwojenia!!!,2. praktyczność sterowania w moim przypadku problematyczna, piec bez dmuchawy wypala cały załadunek drzewa (ok. 15-20 kg)w 3h-4h,3. stosowanie kominka w temperaturze > 0 st. C- to zagotowanie wody w płaszczu wodnym i ugotowanie mieszkańców!!!,Dziś wygasiłem kominek i myślę co napisać producentowi, kupiłem bezpośrednio u producenta poprzez aukcję internetową.Na noc zatykałem wlot powietrza przy dmuchawie i dokładałem po 5h, ale wtedy rano było 32-35 st. C na płaszczu wodnym ( po co mi sterownik i dmuchawa?).Zastosowałem prosty sterownik: równolegle do pompki przekaźnik R15, który po wyłączeniu pompki (przez sterownik kominka), załącza piec gazowy. Teraz jestem w pracy, ciekawe czy zadziałało?, w domu została reszta rodziny!!!. Może nie zmarzną.Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję że takie problemy to mam tylko ja. Marek.P.S. Jeszcze z tym powalczę, mam parę koncepcji przeróbek (ale to miała być sprawdzona konstrukcja). A może nowy wątek?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 12.01.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 nie wiem co napisac ....od poczatku, dmuchawe wylaczylem przy sterowniku elektronicznym, nie dlatego, ze glosno dzialala, ale po prostu jak mam duzo popiolu, np po tygodniu cialglego palenia to powietrze nie "przebije" popiolu, kominek mam zabudowany i nie slysze nawet jak wlacze dmuchawe jak zaladuje pol suchego buka o 22.00 to rano okolo 7-8.00 spokojnie dokladam drzewa i rozpala sie od nowa, jest bardzo duzo zaru, na sterowniku temperature mam najczesciej okolo 40C trzeba zdawac sobie sprawe,ze kominek to nie piec gazowy lu bolejowy, jest pewna uciazliwosc, ale da sie z tym zycmamy tez drugi kominek z nadmuchem powietrza, z plaszczem wodnym jest o niebo lepszy, ale nie ma roznicy w firmach, CTM czy Makroterm ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 12.01.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Marek K, dziwią mnie twoje problemy (choć wierzę, że tak jest jak piszesz). Ja mam 18kW i ogrzewam 200m2 i nie ma problemu. Od tygodnia palę trochę lepszym drewnem (mokra brzoza ) a dotychczas paliłem resztkami z budowy + resztki orzecha. Woda gotowała się jak nie miałem podłączonych kaloryferów (tylko podłogówka) ale odkad mam kaloryfery bez problemu kominek trzyma 70 stopni przez 4-5 godzin, później temperatura powoli spada. Dmuchawa pracuje tak sobie ale słychać głównie szum powietrza a nie pracę silnika. Jak będzie obudowany (kominek) to nie sądzę aby to przeszkadzało. Nie wiem skąd jesteś ale mam namiary na przedstawiciela w Trzebini i ten facet był u mnie na budowie w trakcie robienia instalacji podał kilka wskazówek mojemu instalatorowi i teraz całość działa jak ta lala. Owszem miałem problemy z kominkiem w pierwszym dniu ale nie poczytałem instrukcji i nie ustawiłem odpowiednio parametrów. Ale ja nigdy na początku nie czytam instrukcji. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts