Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UTWARDZENIE DROGI - czy to dobra cena?

iwomalinka

Recommended Posts

Mąż dostał ofertę od firmy, która zajmuje się recyklingiem i sprzedażą kruszyw. Mamy do utwardzenia ok. 100m drogi szerokości 3,5 m.

W skład usługi wchodzą;

- wybranie ziemi 15cm

-zdjęcie starego ogrodzenia(siatki i drewnianych słupków)-droga poszerzy się z 3-do 3,5 m

- położenie 5 cm warstwy miału tłuczniowego(coś takiego)

- na to 15 cm tłucznia

Cena za wszystko to ok. 8500 zł

Czy to dużo czy mało? Proszę o opinie

Mąż dostał ofertę od firmy, która zajmuje się recyklingiem i sprzedażą kruszyw. Mamy do utwardzenia ok. 100m drogi szerokości 3,5 m.

W skład usługi wchodzą;

- wybranie ziemi 15cm

-zdjęcie starego ogrodzenia(siatki i drewnianych słupków)-droga poszerzy się z 3-do 3,5 m

- na to 15 cm tłucznia

Moim zdaniem niewiele. Zasnanowiłbym się tylko czy aby te 15 cm wystarczy. Dobrze chyba jest zebrać tak ze 30 cm (tyle ile jest humusu) żeby później droga nie zmieszała się poprostu z błotem/ziemią.

W skład usługi wchodzą;

- wybranie ziemi 15cm

- na to 15 cm tłucznia

Moim zdaniem niewiele. Zasnanowiłbym się tylko czy aby te 15 cm wystarczy. Dobrze chyba jest zebrać tak ze 30 cm (tyle ile jest humusu) żeby później droga nie zmieszała się poprostu z błotem/ziemią.

No właśnie tyle że wtedy pewnie cena 2x :D Dlatego uważam, że można taniej.

8500 jest z materiałem? komplit?

bo jeśli z materiałem , to nie jest źle ....

100m drogi to nie jest mała odległość ....

a co do pomysłu o koparce i samodzielnym położeniu drogi ....

policz: trza wynająć roboli którzy zajmą się pracą fizyczną, zapłacić koparkowemu, zapłacić za kruszywa i przywóz .... może i wyjdzie taniej , ale czy ma kto się tym zająć? :roll:

pewnie, że można taniej ....

ale tak jak napisałam powyżej - czy ma kto się tym zająć?

poszukać , zatrudnić i przypilnować robotników , zamówić kruszywo, zamówić koparkę i przypilnować bo jak nie przypilnujesz to Ci 30 m. będzie kopał cały dzień :wink:

wszystko się da zrobić ..... jeno czy jest możliwość? :wink:

no to sprawa rozwiązana - nie ma możliwości załatwienia i doglądania .... pozostaje wynajęcie firmy zewnętrznej ....

znaleźliście - żądają za całość 100m - 8500zeta , według mnie cena do przyjęcia ....

oczywiście gdybym ja robiła - zajęłabym się logistyką sama .... ale ja mam taką możliwość , a to jest podstawa - dyspozycyjność i nieco czasu wolnego ....

nas puki co wyszło tak-

Wybranie humusu 30 m drogi szerokości 4,5 metra +wybranie humusu z ronda o srednicy 10 m+60 metrów drogi szerokości 6 m..Wszystko zostało wyprofilowane i wykorytowane

Humus wybrany gdzie niegdzie 30-50 cm ,wszytko zasypaliśmy drobnym gruzem (gruz był za darmo ). Koparka +traktorek z przyczepą 120zł/1h pracowali 14godzin ,cały humus rozplatnowali u nas na działce,gruz zasypał ,rozjezdził .Mogli to zrobic w 2-3 h szybciej .Były koparkowy+kierowca traktorka .Droga przejezdna nawet po ulewach cena 1680zł :)

Uważam ze te 8 tys to bardzo duzo ...

nas puki co wyszło tak-

Wybranie humusu 30 m drogi szerokości 4,5 metra +wybranie humusu z ronda o srednicy 10 m+60 metrów drogi szerokości 6 m..Wszystko zostało wyprofilowane i wykorytowane

Humus wybrany gdzie niegdzie 30-50 cm ,wszytko zasypaliśmy drobnym gruzem (gruz był za darmo ). Koparka +traktorek z przyczepą 120zł/1h pracowali 14godzin ,cały humus rozplatnowali u nas na działce,gruz zasypał ,rozjezdził .Mogli to zrobic w 2-3 h szybciej .Były koparkowy+kierowca traktorka .Droga przejezdna nawet po ulewach cena 1680zł :)

Uważam ze te 8 tys to bardzo duzo ...

pati u Ciebie gruz był darmowy, u nas tłuczeń około 55-60 zł/tonę, a potrzebne będzie pewnie ze 100 ton,wiec tu już mamy koszt ok.6000zł : :(

Właśnie miałem wyceny takiej robocizny dla gminy od wykonawców: oscylowały wokół 50 zł/m2;

piasek i płyty 80;

a piasek, tłuczeń i płyty ok 110zł/m2.

U ciebie wychodzi ok. 25 zł/m2...

Aha, nie jestem pracownikiem gminy, tylko ich męczę o tę drogę i zaproponowali partycypację-to może będzie w tym roku, jak nie chcemy to w przyszłym zrobią wszystko za swoje...

to poczekamy, niech robią...bo u nas koszt ogółem wychodził prawie 200K...

:roll:

Gruz za darmo, w pobliżu chciano się go pozbyć. Droga 40 m o szerokości do 3,5m 6 godzin pracy i 7 wywrotek po ok. 28 ton. Za całość 1500 zł. A ja myślałem, że to dużo. Kombinuj jest gdzie oszczędzić, co jakiś czas widzę że gdzieś się pozbywają gruzu i muszą wywieźć na śmietnisko. A tam jeszcze będą musieli za niego zapłacić.

To co pisała daggulka. Jak masz czas, ochote i mozliwość to możesz się zająć sama organizowaniem poszczególnych etapów, koparki, gruzu, ludzi, itp. to Cie wyjdzie połowe taniej albo i lepiej. Ja zawsze staram się tak właśnie robić ale dysponuje czasem, a to podstawa. A jeśli się nie ma czasu albo ochoty to... niestety ale trzeba bulić. Czasem też sie uciekam do takich kompleksowych rozwiązań :-? i bule niestety :(