agnieszkakusi 21.03.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 hmm...o tym to nie pomyślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 28.03.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Mayland napisał:Moja 15letnia córka też tak w nocy jadła. Byłam padnieta. Teraz wizja takiego karmienia mnie przeraża i boje sie tego bardzo bo nie mam juz tych lat co wtedy i siły. Jak tak będzie to przejdziemy na butle bez żalu. Corke karmiłam do 2 lat. Nie ssała smoczka. W początkowym okresie dostawała tylko pierś. Potem wiadomo, wchodziło normalne żywienie. Mayland, nie stresuj się niepotrzebnie. Moja pierwsza (też już nastoletnia) żarła bez przerwy, ssała na okrągło, pamiętam całe dnie -lewa pierś godzina ciamkania, prawa pierś godzina ciamkania, lewa...i tak dalej, słabo przybierała i myślałam, że zwariuję . A druga jak sie najadła to nie była zainteresowana dalszym ssaniem, poprostu wypluwała cyca i koniec. I cały czas przybierała- poprostu inny model. Więc się kobieto nie martw zawczasu, bo może to drugie bedzie zupełnie inne niż to pierwsze. A i Ty masz już doświadczenie i nie dasz się wmanewrować w "bycie padnietą" . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.03.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam Pytanie nietypowe, ale nie wiem, gdzie pytać (o tej porze)Wypełniam PIT37 i nie wiem czy miesiąc, w którym urodziło się dziecko też zaznaczyć jako miesiąc, za który przysługuje odliczenie?Hanka urodziła się 3 lipca, więc zaznaczam od lipca czy od sierpnia pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.03.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Cytat z broszury informacyjnej MF Prawo do ulgi przysługuje podatnikowi podatku dochodowego od osób fizycznych, uzyskującemu dochody opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej. Odliczeniu od podatku podlega kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali, za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik w stosunku do małoletniego dziecka: wykonywał władzę rodzicielską, pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało, sprawował opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podstawie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą. Kwota odliczenia wynosi 92, 67 zł miesięcznie na każde dziecko. Jeżeli w tym samym miesiącu w stosunku do dziecka wykonywana była władza rodzicielska, pełniona funkcja opiekuna prawnego lub rodziny zastępczej, to za ten miesiąc każdy z podatników może odliczyć 1/30 kwoty 92,67 zł za każdy dzień sprawowania pieczy nad dzieckiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.03.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 czyli za 5 miesięcy po 92,67= 468,35złi za lipiec 28(92,67/30)=86,492zł dobrze liczę? o to chodzi? dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.03.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Z tej broszury wynika, ze tak. Niewiele tracisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.03.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia23 20.10.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Myśl też o sobie także jeżeli nie dajesz rady przejdź na butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 21.10.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 ja mojego synka karmie butlą od urodzenia ,jest zdrowy nie choruje,lekarze mowią,ze rozwija się super a był wcześniaczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.11.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Mały ma 7 tygodni. Od wyjścia ze szpitala na cycu przybył prawie 2,5kg. Ale...... miał żołtaczkę która nie schodziła i ciagłe wysypki, krostki na całej główce. Dziwne takie. Do tego była bardzo niespokojny, ciagle płakał i nie spał w dzień praktycznie wcale. Tylko podsypiał nieco. W nocy spał oczywiscie z cycem w buzi ale też taki utulany. Z racji żółtaczki odstawiłam pierś. Okazało się, że dziecko śpi w dzień, jest spokojne, uśmecha się, je ładnie z butelki. Krostki zaczęły znikać a i żółtaczka ustąpiła. No inne dziecko, jakby kto z niego diabła wypędził. Stoję przed decyzją czy wracać do karmienia piersią czy zostać przy cycu. Pediatra stwierdził, że to moze byc uczulenie na mój pokarm. Wiem, że moja mama tak miała ze mną i z siostrą. Nie mogła nas karmić. Z drugiej strony swoje pierwsze dziecko wykarmiłam wyłącznie piersią....Bardzo trudno podjać decyzję o zaprzestaniu karmienia piersią. Nie sądziłam, że będzie mi aż tak ciężko. Ale gdy pomyślę, że mały miałby znów przechodzić przez to co poprzednio to mi poprostu go żal. Jedna galaretka nerwów trzepocząca ciagle rączkami.... Nie wiem jeszcze co będzie z nocami. Narazie budzi się co 2 godziny. Nad ranem częściej. Nie ukrywam, to męczące. Ale to dopiero 3 noc. Moze sie to unormuje... Mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.11.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Mayland, ja przestałam karmić małą jak miała 5,5 mesiąca. I to było najlepsze co mogłam zrobić. Mała zaczęła ładnie spać, ja przesypiałam noce. O marca dopiero dwa tygodnie temu miała katar. Sylwię miałam na piersi do roku czasu, a chorowała w żłobku i przedszkolu tak, że szok. Z perspektywy widzę, żę to mamine mleko jest po prostu przereklamowane;) Dla "zdrowia psychicznego" Twojego i maleństwa ja bym odpuściła cycka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.11.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Kochane ja wczoraj wieczorem to miałam też już doła odnośnie karmienia piersią. Tak wieczorem. Bo w dzień dziecko prawie cały czas spało. Wyobraźcie sobie, ze zrobiłam obiad (tak a propo obiad robię bardzo rzadko, a że wczoraj pięknie spała więc stwierdziłam czas zjeść porządny posiłek :-) ). No i co sie działo później: od 18-ej do 23-ej płacz, krzyk niemowlęcia, prężenie, no i cycek cycek, cycek. Zero kupki. Moje nerwy już nie wytrzymały. Wyżyłam sie na ulotkach propagujących karmienie piersią i radach tam dawanych. Bez sensu: dieta karmiącej matki powinna być zbilansowana, urozmaicona, więcej kalorii itp itd. Jak można to osiągnąć jeżeli po zjedzonym obiedzie dziecko cierpi. A jak jem bułki z wędliną przez cały dzień to jest Super Extra. Jestem wściekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.11.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Aga jaki ja jadłospis dla matki karmiacej znalazłam to sie za głowe złapać można. Tez tylko buły mogłam jeść. A w tym jadłospisie było praktycznie wszystko oprócz cebuli, czosnku, kapusty, strączkowych i czekoalady. Reszta jak najbardziej była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 06.11.2010 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Aga, i po co te nerwy? Bez sensu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.11.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Aga, i po co te nerwy? Bez sensu ... Aga to co mam zrobić? Te nerwy to wiesz ... jak widzę cierpiące dziecko ... same przychodzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.11.2010 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 ja spokojnie przeszłabym na butlę. Teraz widzę, że to dobre rozwiązanie. Aguś, tu nawet nie chodzi o Twoje nerwy, ale i o maleństwo...po raz kolejny powtórzę: dla mnie cycek jest przereklamowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Aga to co mam zrobić? Te nerwy to wiesz ... jak widzę cierpiące dziecko ... same przychodzą ... Zamiast się denerwować zastanowić się co zjadłaś. Ta osławiona dieta matki karmiącej (ryż marchewka i kurczak) jest rzeczywiście bez sensu, ale dzieci miewają alergie i inne nietolerancje pokarmowe i stąd kolki. Przytrafiło się, że dziecko na coś zareagowało (ale może to przypadek), no trudno. Trzeba się uzbroić w jakieś kropelki, żeby dziecku ulżyć, nauczyć się technik masażu brzuszka, zastanowić się co zjadłaś i co potencjalnie mogło zaszkodzić i z nowo nabytą wiedzą przejść do porządku dziennego. Mówi Ci to mama dziecka z różnymi nietolerancjami, która karmiła dietą i miała w nosie "dietę matki karmiącej". Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.11.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) JoShi masz rację zastanowić się co zjadłam. Był kotlet z piersi kurczaka (fakt smażony nie gotowany) ziemniaki posypane koperkiem i brokuły ugotowane. A powinno być ugotowany kotlet, ziemniaki i chyba bez brokuła. No więc jak mam jeść taki obiad to szkoda mojego czasu bo nim się nie najem. A po drugie jak dziecko tak reaguje już na obiad to prawdopodobnie na wiele innych rzeczy tak będzie reagować. Inna sprawa, ze dzisiaj o 11-ej ściągnełam sobie laktatorem mleko. I po 2 godzinach od ostatniego karmienia udało mi się wyciągnąć 40 ml z lewej i 30 ml z prawej. Przelałam do butli i o 11.50 wypiła. Jest 13.20 i znowu płacze. Czy 70 ml to nie jest za mało? A może jest za mało treściwe moje mleko? Edytowane 7 Listopada 2010 przez Aga - Żona Facia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.11.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 ...po raz kolejny powtórzę: dla mnie cycek jest przereklamowany Ja też tak uważam. A poza tym są różne dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.11.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Jest 13.20 i znowu płacze. To był chwilowy płacz. Śpi zobaczymy do ktorej. A jeszcze napiszę, że jak karmie piersią to czasami ulewała (tak malutko), czasami miła odruchy wymiotne. No i często dopada ją czkawka taka od żołądka. Jakby jej jedzenie podchodziło do góry i zaraz potem ta okropna czkawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts