Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

karmienie sztuczne czy naturalne? Mam doła:(

agnieszkakusi

Recommended Posts

Aga, jak zakładałam ten temat miałam wiele różnych obiekcji, bo chciałam karmić, bo uważałam, że to lepsze dla dziecka....to był po prostu koszmar. Mała będąc na butli nie choruje, przesypia całe noce. Ostatnio jest trochę problem z nockami, ale wychodzą jej dwie czwórki i dlatego trochę marudzi.

• Odpowiedzi 784
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JoShi masz rację zastanowić się co zjadłam. Był kotlet z piersi kurczaka (fakt smażony nie gotowany) ziemniaki posypane koperkiem i brokuły ugotowane. A powinno być ugotowany kotlet, ziemniaki i chyba bez brokuła.

Głupstwa opowiadasz. Według mnie, jeśli to nie zbieg okoliczności to powinno być bez koperku ;)

No więc jak mam jeść taki obiad to szkoda mojego czasu bo nim się nie najem. A po drugie jak dziecko tak reaguje już na obiad to prawdopodobnie na wiele innych rzeczy tak będzie reagować.

Zupełnie błędne założenie.

Inna sprawa, ze dzisiaj o 11-ej ściągnełam sobie laktatorem mleko. I po 2 godzinach od ostatniego karmienia udało mi się wyciągnąć 40 ml z lewej i 30 ml z prawej. Przelałam do butli i o 11.50 wypiła. Jest 13.20 i znowu płacze.

Czy 70 ml to nie jest za mało? A może jest za mało treściwe moje mleko?

Ło matko !!!! Co Ty opowiadasz? Kto Ci wmówił że jest coś takiego jak zbyt mało treściwe mleko matki? Co najwyżej mogło Ci się zbyt mało ściągnąć. A tak w ogóle to czemu ściągasz laktatorem a nie karmisz?

A jeszcze napiszę, że jak karmie piersią to czasami ulewała (tak malutko), czasami miła odruchy wymiotne. No i często dopada ją czkawka taka od żołądka. Jakby jej jedzenie podchodziło do góry i zaraz potem ta okropna czkawka.

Wszystko w normie i nie ma się czym przejmować.

Przeczytałam cały wątek. Ciekawy, pouczający.

Aga podziwiam Cię. Bo ja w tej chwili zastanaiam się co ja zrobię.

Hania spała tak do 15.00. Dostała 75 ml mojego mleka z butli (ściągnięte jeszcze przed obiadem). Potem przysypiała sobie. Po 17-ej dostała jeść z obu piersi. No i ulewała i jedzenie jej podchodziło do góry. Za to bez czkawki.

O 19.30 kąpiel i pierś (lewa). Leżała, lekko zasnęła, potem się obudziła. Ok. 21 prawa pierś przy której zasypiała, ja ją przebudzałam zeby jadła. Jak wyciągałam to był bunt. Ok. 22.30 zasnęła i śpi.

Piszę to bo mam w pamięci mojego 6-latka. Był inny. Jak był malutki jak zjadł to wypuścił. I spał. Potem to się też zmieniało. Jak miał 8-9 m-cy to w nocy miętolił mojego cycka zamiast się najeść i spać. Wtedy zakończyłam karmienie.

I tak zobaczymy co będzie dalej...

Gorąco Was pozdrawiam

Ja zmieniłam mleko z Nan na Bebilon. Po Nan cieżko małemu było zrobić kupke. Zobacze jak będzie po Bebilonie. Zmiane zaakceptował. Na butli skóra mu się wygładziła, uczuleniowe krostki zaczęły zanikać. Już mało co zostało.

Ale to spanie w nocy to ruletka. Nieraz śpi 4godziny a nieraz pobudka co godzinę. 17 listopada minie mu 2 miesiące. Jka sądzicie, mozna takiemu maleństwu dosypać kleiku do mleka na noc?

mayland słyszałam, że NAN ma żelazo po którym dzieci mają problemy z kupkami. Oczywiście nie wszytskie. Jak wiemy każde dziecko jest inne :-)

Ja zawsze kupowałam BEBILON i byłam zadowolona. Teraz jak mialabym kupić to też BEBILON.

Dobrze, że Karol zmianę zaakceptował i uczulenie znika. A w nocy może byc tak że się nastawisz na ciągłe budzenie a on np. prześpi cała noc. Na to nie masz żadnego wpływu. Chociaż widzę, ze chcesz/myślisz/zastanawiasz się nad kleikiem do mleka. Czy to nie za wcześnie? Akurat nt. temat się nie wypowiem. A i tak dosyppując kleik nikt Ci nie zagwarantuje że synek prześpi całą noc.

A u mojej córci. No cóż nie jest źle, ale ja i tak myślę / zastanawiam się / rozważam / chcę :-) dawać jeden posiłek (wieczorny) z mleka modyfikowanego. Jeszcze nic nie zrobiłam w tym kierunku ale ...

Aga - Żona Facia napisz prosze czy ten kotlet smazony to jadlas juz wczesniej karmiac dziecko czy to byl Twoj pierwszy kotlet smazony od porodu?

Jesli jadlas juz wczesniej to ok, a jezeli to byl pierwszy to powinnas zjesc tylko 2 kesy, nastepny obiad 3 i tak powoli zwiekszac.

Karmiac mozna jesc wszystko (poza napojami gazowanymi, bo wtedy dziecko strasznie cierpi) nawet musztarde czy cebule ale zaczynasz od mikroskopijnych ilosci np. musztardy pierwszy raz kropelke. Gdy dziecko ma 3 msc mozesz jesc praktycznie w normalnych ilosciach to co lubisz jesli przyzwyczajasz od urodzenia.

Jesli jadlas juz wczesniej to ok, a jezeli to byl pierwszy to powinnas zjesc tylko 2 kesy, nastepny obiad 3 i tak powoli zwiekszac.

Karmiac mozna jesc wszystko (poza napojami gazowanymi, bo wtedy dziecko strasznie cierpi)

Przepraszam, ale bzdury piszesz. A co to? Od gazowanego napoju to się mleko gazowane robi? Takie obiegowe opinie to mity niemające potwierdzenia w medycynie, wynikające z kompletnej niewiedzy i nieznajomości procesu powstawania mleka.

Narazie mu nie dosypuję. Zreszta poczekam jeszcze i jak juz naprawdę będize nas zrywał co godzine w nocy to wtedy zacznę szukać alternatyw.

Znam z autopsji. Znalazłam banalne rozwiązanie i zastosowałam je już w drugim tygodniu zycia mojej córki. Powiedziałam do męża: posuń się, bo nie mam zamiaru wstawać na okrągło. No i się posunął. Potem kupiliśmy większy materac. Po jakimś czasie nie byłam nawet w stanie powiedzieć ile razy dziecko w nocy jadło, szczególnie jak już było prawie samoobsługowe.

moja dziś zaszalała. Poszła wczoraj spać o 19.30, o 2.30 obudziała się i wypiła 50 ml mleka i wstała dziś o...9!!! I to starsza poszła ją po prostu obudzić;)

Słuchajcie, ile nabiału typu Danonki czy Danio lub jakieś jogurty można podawać prawie 13-miesięcznemu brzdącowi?

moja dziś zaszalała. Poszła wczoraj spać o 19.30, o 2.30 obudziała się i wypiła 50 ml mleka i wstała dziś o...9!!! I to starsza poszła ją po prostu obudzić;)

Jestem w szoku. Chyba naprawdę była zmęczona. Podobno wczoraj było bardzo niskie ciśnienie. No właśnie wczoraj w dzień moja córcia spała pięknie a dzisiaj się nie mogła ułożyć.

Słuchajcie, ile nabiału typu Danonki czy Danio lub jakieś jogurty można podawać prawie 13-miesięcznemu brzdącowi?

Słyszałam, ze danonki są od 3 roku życia. Ja starszemu pamietam że starałam się nie dawać za szybko.

Może spróbuj pokombiniować z zamiennikami. Zresztą sama już nie wiem co o tym sądzić.

Mojego kuzyna dziecko ma 5 m-cy karmią ją już parówkami, ziemniakami sosami itp. itd. Fakt wygląda jak kulka ale czy to o to chodzi.