Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

karmienie sztuczne czy naturalne? Mam doła:(

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 784
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:-)))))

Wczoraj bylo tak - o 18 zjadla 150 mleka na maizenie i usnela kolo 19. Na takiej ilosci maizeny to ona wytrzymuje bez jedzenia 4-4,5 godziny. Ale obudzilismy ja do kapania przed 21. O 21.30 zjadla ale tylko 100 maizeny bo pewnie jeszcze glodna nie byla. Nawet mowilam do chlopa, ze pewnie o 4 bede miala wstawanie a tu taka niespodzianka. Moze ja tak na noc trzeba dopchac? Dzis zrobie ekseryment...

No i doopa. Zjadla o 19.30 normalne mleko, potem jej dalam po 22 maizene prawie na spiaco. Zjadla 130 i...obudzila sie o 3, czego juz dawno nie robila, bo normalnie kolo 4,5 sie budzi. Nic juz z tego nie rozumiem. Jak raz w nocy moze wtrzymac bez jedzenia 9 godzin bez mala, a na drugi dzien budzi sie po 5? Moze to chodzi o spanie w dzien? Wczoraj praktycznie caly dzie spala. Ale bede probowac dalej - nie poddam sie ;-)

Moja też śpi różnie.

Moja mała dzisiejszej nocy spała tak: o 20.30 dostała mleko 120 ml. Głośno zaczęła się domagac o mleko o 5.15. Potem chwilkę się pośmiała i zasnęła o 6-ej a wstałyśmy o 10.30.

Wczoraj w ciągu dnia spała 2 razy bo męczy ją troszkę kaszelek.

Moja dzisiaj spala do 5.30!!!

Dzisiaj dostala pierwszy raz zupe jarzynowa - wrabala 150 od razu, jakby bylo wiecej to zjadlaby :-)))

Jutro tez dostanie, a od poniedzialku juz na wywarze z cieleciny. Potem powoli ta cilecine zmiksuje do zupy - niech je.

Dzisiaj cala garderobe wynienilam malej, bo rosnie jak na drozdzach. Ale gruba nie jest - raczej na dlugosc ja wyciaga.

Aga - a ten kaszelek to nie od za duzej ilosci sliny???

Dzisiaj dostala pierwszy raz zupe jarzynowa - wrabala 150 od razu, jakby bylo wiecej to zjadlaby :-)))

Ja pierdziu... ale ma apetyt. Chyba ma duży żołądek :-)

Jutro tez dostanie, a od poniedzialku juz na wywarze z cieleciny. Potem powoli ta cilecine zmiksuje do zupy - niech je.

Nie boisz się że cielęcina uczuli?

Dzisiaj cala garderobe wynienilam malej, bo rosnie jak na drozdzach. Ale gruba nie jest - raczej na dlugosc ja wyciaga.

Ile waży Asia?

Aga - a ten kaszelek to nie od za duzej ilosci sliny???

Możliwe że tak. Lub od tego co jej spływa z nosa do gardła. Staram się często wyciągać FRIDą. Ale mimo wszystko tak okropnie jej charczy.

Aga - nie wiem ile teraz wazy, bo nam sie szczepienie drugie przesuwa, a co za tym idzie wizyta u lekarki tez. Raz lekarka byla chora, a w tym tygodniu radzili nie przyjezdzac, bo grypa panuje.

Cieleciny sie nie boje - ja w jej wieku juz dawno wcinalam i nic mi nie bylo.

A mala az sie rwie do jedzenia - jak maz je wieczorem obiad to ja sobie trzymam na kolanach, patrzy na niego co robi i sie oblizuje - tak jej pachnie. No ale ja dobrze gotuje :-)))))))

A tak na powaznie - zdecydowalam sie na ta zupe, bo przedwczoraj mi numer wyciela straszny.

O 16.30 wrabala 130 kaszki, po okolo 1,5 godziny krecie sie i kreci. Zabawiam tratatata, pol godziny minelo, a ta w ryk. Mysle - kolka, zeby, ucho - pieron wie co. Ale okazalo sie, ze glodna...

Po dwoch godzinach od zjedzenia kaszy!!!! Wrabala 120 samego mleka. Dalej sie kreci i placze do jedzenia. Dorobilam jej jeszcze - wrabala 100 i sie uspokoila - walnela mi usmiech i usnela.

Wiec pomyslalam, ze jak ona potrafi na jedno posiedzenie 220 mleka wypic, to moze jej potrzeba juz czegos konkretnejszego. Bo po jakiego diabla tak jej zoladeczek rozpychac.

A tak zje mniej a konkretniej. No chyba, ze sie myle

Edytowane przez madd

Ona od samego poczatku duzo jadla.

Urodzila sie z waga 2900, przy wypisie ze szpitala miala 2765 (31 pazdziernika), 15 grudnia przy pierwszym szczepieniu wazyla 4400.

Wyczytalam, ze zwykły przyrost w pierwszych 3 m-cach życia to:

120 - 210g / tydz , czyli 765 - 945 g /miesiąc .

Bywają niemowlaki, które będą przybierały ponad 300 gram/tydzień, czyli przez miesiąc zwiększą masę o 1,5 lub 2 kg (!).

Wiec mniej wiecej w normach sie miescila wtedy.