Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

karmienie sztuczne czy naturalne? Mam doła:(

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 784
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziecko po ukończeniu trzeciego miesiąca życia może już startować do soków.

No cóż. Specjaliści są innego zdania, ale nie będę się z Tobą kłócić. Dla mnie EOT. Aha. Mam dziecko i wiem co to znaczy rozszerzanie diety i odróżniam to od odstawienia od piersi :p Proszę nie rób ze mnie idiotki.

Co do tego, ze diete u dziecka karmionego piersia rozszerza sie po 6 miesiacu, to zgodze sie z Toba JoShi.

Ale co do specjalistow, to Nefer sporo racji ma. Jak moje dziecko rozszerzalo diete, te pare lat temu, to gluten mozna bylo wprowadzac dopiero po skonczeniu roku, a teraz w kalendarzu jest juz w pierwszym miesiacu, kiedy zaczyna sie diete rozszerzac, czyli w 5 lub 7.

I wzajemnie Joshi, i wzajemnie :)

A specjaliści co roku są innego zdania.

A więc tak samo można olać zacytowanego tu gdzieś wyżej specjalistę :p

JoShi - wg Twoich zrodel i specjalistow - nalezy karmic dziecko piersia do roku, pol roku jako jedyny i wylaczny pokarm. Napisz mi prosze w takim razie, po co karmic dziecko piersia po skonczeniu przez nie roku?

Oblesne :o

Mialam taka kolezanke, ktora karmila 3-letnia corke. Identycznie, jak opowiadasz Nefer.

Ja karmilam prawie 12 miesiecy. Juz nie moglam dluzej. W ciazy dostalam alergii i astme. Nic nie moglam brac i po prostu umieralam.

Dlatego lekarz kazal mi przestac i dostalam w koncu jakies lekarstwa.

moja sąsiadka "karmiła" syna do 6 roku.....porazka, jak napisała Nefer , podchodził i dorywał się do cycka....obleśne to....i sorry nie miałam przyjemności gapiąc się na coś takiego....

swojego karmiałam miesiąc.....no cóż żyje i ma całe 25 lat....chorował mało.

I fakt to ,co najbardziej rajcuje - się cytuje , sedno sprawy szlag trafił ...

mega ekstema by się pośmiać ..

A z Twojego Teska przykładu niewiele wynika ,tyle co i z mojego i mej siostry - delikwent żyje ...

Jeszcze są jakieś tam niuanse trudne tutaj do zgłębiania i poza naocznymi stwierdzeniami lub opowiastkami (tzw. doświadczenie życiowe ) niestety trudno swoje racje 100% wykazać .. ...

JEDNEMU NIE MOŻNA ZAPRZECZYĆ - jesteśmy tak a nie inaczej ukształtowani i taka nasza natura nie inna ...a z tym Walczyć się nie da ,bo przegramy ...

Obecnie życie dopisało cd. do historii przeze mnie opisywanej ..

dziecko ,które kotlety od 12 m życia jadło i ogólnie wszystko , wcześniej karmione butlą ...wyglądowo okaz zdrowia i bez szczególnych zachorowań do ok.10 lat

1 -szą operację miało na wyrostek , a 3 następne na jelita , które mu coraz bardziej mu skracano (martwica i stany zapalne ) i po długich perturbacjach ma być na diecie 1 rok , znów choruje i okazem zdrowia już nie jest ...

I możnaby napisać ,że to znów jednostkowy przypadek ,ale wątpię ..raczej układa mi sie to w logiczny ciąg = konsekwencji radosnej beztroski .Dla porównania mam moją córę ,która poprzez cały czas z niedowagą , na karmieniu piersią i nutramigenie a do dziś na diecie ma się dobrze (chyba ,że coś zawalimy z dietą ) i od kuzyna wszystko pochłaniającego młodsza o rok -jest wyższa ,lepiej zbudowana więcej waży ....mniej choruje ...na czas obecny.

Ale co do specjalistow, to Nefer sporo racji ma. Jak moje dziecko rozszerzalo diete, te pare lat temu, to gluten mozna bylo wprowadzac dopiero po skonczeniu roku, a teraz w kalendarzu jest juz w pierwszym miesiacu, kiedy zaczyna sie diete rozszerzac, czyli w 5 lub 7.

No cóż. Dokonali pewnych spostrzeżeń jeśli chodzi o mechanizm nadwrażliwości na gluten i wyszła taka propozycja. Efekty są.

JoShi - wg Twoich zrodel i specjalistow - nalezy karmic dziecko piersia do roku, pol roku jako jedyny i wylaczny pokarm. Napisz mi prosze w takim razie, po co karmic dziecko piersia po skonczeniu przez nie roku?

Może dla tego, że ono to lubi? Może dlatego, że jest to najlepszy sposób na jego wyciszenie i uśpienie? Może dlatego, że nie toleruje nabiału a potrzebuje go? Może dlatego, że jeszcze nie dojrzało do odstawienia więc nie ma co robić tego na siłę i kosztem wrzasków? Nie wiem, moje dziecko nie ma jeszcze roku. Jak przekroczy rok, a ja będę dalej karmić to Ci odpowiem :)

Może dla tego, że ono to lubi? Może dlatego, że jest to najlepszy sposób na jego wyciszenie i uśpienie? Może dlatego, że nie toleruje nabiału a potrzebuje go? Może dlatego, że jeszcze nie dojrzało do odstawienia więc nie ma co robić tego na siłę i kosztem wrzasków? Nie wiem, moje dziecko nie ma jeszcze roku. Jak przekroczy rok, a ja będę dalej karmić to Ci odpowiem :)

Aaa, no to rzeczywiscie, najlepiej wrocic do tej rozmowy jak skonczy rok.

no i zonk, starsza ma zapalenie oskrzeli. Trzymajcie kciuki, żeby młodsza ne złapała :-?

Trzymamy. Nie załapie. Zobaczysz :)

i tu muszę się zgodzić z przedmówczynią :D :D

i życze szybkiego powrotu do zdrowia starszej siostrze :D

Nie chcę zakładać nowego wątku więc podpytam w tym. Może mi coś doradzicie. Michasia spała dziś na dworze od 11 do 16. Przy czym o 16 po prostu na siłę zabraliśmy ją do domu. Wiem, mam się cieszyć, bo spokój cisza, dziecko grzecznie śpi i się dotlenia. Gdyby było lato to bym wcale o tym nie myślała, ale jest zima, idą mrozy. Do jakiej temperatury i ile czasu mogę trzymać ją na powietrzu? Starsza też potrafiła tyle spać, ale w grudniu to miała już pół roku więć była trochę wieksza. Wtedy lekarka mówiła mi, że do -10 topni mogę ją trzymać 2-3 godziny. A co z takim 2-miesięcznym brzdącem? Stawiam ją pod daszkiem więc jest okryta od jakiegokolwiek wiatru, ale buźka jest chłodna. Nie wiem też jaki jest wpływ na płucka.

• 1 month później...

nie mam już siły...dziewczyny, pomóżcie :cry: :cry: :cry: :cry:

Budzenie w nocy co 1,5-2h, czasami co 0,5h. I jedzenie, jedzenie, jedzenie....Michalina się nie najada. Spróbowałam juz butelkę Tommy T, Avent, Nuk, Canpol Babies. Smoków prostych kompletnie nie toleruje, anatomiczne niby zaciąga, ale nie chce pić mleka. Wypróbowałam już wszystkie mleka dostępne na rynku. Za zgodą pediatry wprowadziłam jej deserki i Sinlac mimo, że ma dopiero 3,5 miesiąca. Na początku w miarę jadła, teraz zaciska buzię. Kilka łyżeczek zje i się odwraca i zaraz marudzi. Jak dam cycka to je 10-15 minut i jest ok. Nie wiem co mam robić, jestem kompletnie skołowana. Nie przespane nocki mnie wykańczają. Jednak to nie jest takie ważne, bo mogę odespać w dzień. Najgorsze, że ona nie je i źle przybiera na wadze. Dodatkowe posiłki są na zalecenie pediatry , a nie moje jakieś widzimisię. Co ja robię źle?

Budzenie w nocy co 1,5-2h, czasami co 0,5h. I jedzenie, jedzenie, jedzenie....Michalina się nie najada. Spróbowałam juz butelkę Tommy T, Avent, Nuk, Canpol Babies. Smoków prostych kompletnie nie toleruje, anatomiczne niby zaciąga, ale nie chce pić mleka. Wypróbowałam już wszystkie mleka dostępne na rynku. Za zgodą pediatry wprowadziłam jej deserki i Sinlac mimo, że ma dopiero 3,5 miesiąca. Na początku w miarę jadła, teraz zaciska buzię. Kilka łyżeczek zje i się odwraca i zaraz marudzi. Jak dam cycka to je 10-15 minut i jest ok. Nie wiem co mam robić, jestem kompletnie skołowana. Nie przespane nocki mnie wykańczają. Jednak to nie jest takie ważne, bo mogę odespać w dzień. Najgorsze, że ona nie je i źle przybiera na wadze. Dodatkowe posiłki są na zalecenie pediatry , a nie moje jakieś widzimisię. Co ja robię źle?

Agnieszka, to może karm cycem cały czas? Nie znam Twojej sytuacji ale wywnioskowałam z posta, ze mieszanek nie chce a z cyca ciagnie i się najada? To dlaczego jej tak nie karmic? Czy może cos źle odczytałam?

Ja karmiłam starsza córę prawie rok, chłopaków jakies 7 m-cy i z nimi łatwo nie było ale dałam radę.

Napisz coś więcej o swojej sytuacji albo odeslij mnei do wątku w którym może juz pisałaś.

I nie obwiniaj się. Tak czasami bywa. Jest ciężej niż byśmy się spodziewali.

Całusy

to znaczy tak - nie najada się bo nie przybiera na wadze ?

karmisz cyckiem ale wygląda, jakbyś miała za mało pokarmu?

A mała nie chce dać się dokarmiać?

A jakie kupki na tym kupnym żarciu? A kolki?

Widzisz, może nie chcieć jeść mleka bo np brzuszek ją boli. Albo je ale nie wchłania.

Dla mnie, póki co, masz dwie opcje.

Jedna jeżeli masz ochotę dalej karmić to połóż się na 3 dni do łóżka z małą. Leż i daj się ssać. Laktacja się unormuje.

A jeżeli masz ochotę zakończyć karmienie, to spróbowałabym nutramigen.

podzielę się swoimi doświadczeniami, pierwsze dziecko jadlo jak smok i po trzech m-cach ważyło ok. 6 kg (przy urodzeniu 2800), drugie taką wagę z trudem osiągnęło po 9-ciu miesiącach, jak próbowałam dokarmiać butelką, to więcej niż 20 ml nie udalo się nigdy wcisnąć, a i tak po takim dokarmianiu zawsze kończyło się uczuleniem; tak więc w moim przypadku dzecko chyba jakims niemowlęcym zmysłem wyczuwalo, że to sztuczne to be...

sama też w związku z tym przeszłam na ścisłą dietę i jakos się przemęczyłyśmy

piszę o tym, abyś wiedziła, że takie dzieci czasem są i nie musi to oznaczać nic złego :wink:

współczuję Ci bardzo, bo to zmęczenie i niepokój może dać w kość, ale wszystko mija

oczywiście trzeba na maluszka bardzo uważać, ale sama też widzisz, czy poza tym, że mało je coś jej się dzieje, czy jest słabsza, niespokojna, czy po prostu drobna

Budzenie w nocy co 1,5-2h, czasami co 0,5h. I jedzenie, jedzenie, jedzenie....Michalina się nie najada.

Najada się tpo taki wiek. Nie kombinuj z butlą bo wtedy naprawdę przestanie najadać się piersią.

Jak dam cycka to je 10-15 minut i jest ok. Nie wiem co mam robić, jestem kompletnie skołowana.

Przeczekać. A jak nie chce Ci się w nocy wstawać to wziąć dziecko do łóżka i karmić na śpiocha :)

Najgorsze, że ona nie je i źle przybiera na wadze. Dodatkowe posiłki są na zalecenie pediatry , a nie moje jakieś widzimisię. Co ja robię źle?

A co to znaczy źle przybiera? Może błędem jest słuchanie pediatry zamiast swojej intuicji. Smoczki i butle potrafią nieźle namieszać i w technice ssania i w laktacji.

no właśnie problem w tym ,że nie jest ok, bo sięnie najada. Krzyczy o cycka po niecałej godzinie :roll:

To normalne. Pokarm matki jest trawiony w trzy kwadranse. Ma prawo być po godzinie głodna. Wyluzuj, to minie. Nie ty pierwsza i nie ostatnia zaliczasz maratony karmieniowe se smokiem mlekopijem :) Mnie tez to było dane i wielu znanym mi osobom. Nie daj sobie wmówić, że się dziecko nie najada, bo szybko głodnieje. To specyfika kobiecego pokarmu poprostu. Sztuczne mieszanki są bardziej sycące i dłużej trawione dlatego dziecko pozornie najada się nimi lepiej.

Aga to, ze mala po niecalej godzinie chce znowu cyca nie znaczy, ze sie nie najada. Dziecko karmione piersia troche inaczej rozklada sobie pory posilkow niz na butli - to sa uroki karmienia naturalnego.

Mojego syna karmilam 2 lata i do 1,5 roku w nocy karmilam go okolo 5 razy. W dzien byly czeste karmienia, nieraz co godzine albo co 20 minut i to trwalo do 7 msc. Pozniej w ciagu dnia jak zaczal jesc powoli to co my pory karmienia sie unormowaly.