Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pilnie: 3,45 w CHF czy 2,1 w EURO?

wa_wo

Recommended Posts

A co Ci się bardziej opłaca?

koncowka mojego aktualnego kredytu z marza 1,05 procent w CHF

Tu mamy wybor miedzy mniejszym (ale wiekszym) a wiekszym (ale mniejszym)zlem. W moim osobistym odczuciu irytuje mnie prowizja 2 procent dla kredytu w euro i paskarska marza dla kredytu w chf (jako podwyzszenie)

Nie wiem na ile ryzyko inflacyjne w Szwajcarii moze byc wyzsze/nizsze niz dla strefy euro, a to byc moze jest jedyna merytoryczna przeslanka za wyborem waluty. Przy srednim liborze 3M dla euro za ostatnie 5 lat na poziomie 3,15 kredyt w euro jest drozszy niz dla sredniego liboru dla chf (1,75), teraz kredyt w euro jest tanszy, ale taniosc znaczaco niweluje marza plus pakowanie pieniedzy w fundusze co roku (te srodki zawsze moga isc na nadplacanie kredytu po okresie karencji)

O ile wiem, to CHF od dawien dawna jest dość mocno skorelowany z EUR (jeśli chodzi o stopy procentowe) i o ile nie będzie jakiegoś wielkiego finansowego trzęsienia ziemi, to raczej się to nie powinno zmienić.

Jeżeli wysokość stóp procentowych ma być jedyną merytoryczną przesłanką, to chyba lepiej wybrać CHF... ale decyzja należy do Ciebie. Nikt lepiej niż Ty sam nie będzie w stanie ocenić co tak naprawdę opłaca Ci się bardziej (hint: warto też wziąć pod uwagę własną skłonność do ryzyka, bo wbrew pozorom też jest to ważne).

Życzę udanego wyboru.