Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję pomysłu na urządzenie pokoju sypialni/ salonu

KubaaJ

Recommended Posts

Jestem tu nowy, więc na początek witam wszystkich serdecznie.

Jestem właśnie na etapie odbierania nowokupionego mieszkania w nowym budownictwie na peryferjach Warszawy.

Potrzebuję rady co do urządzenia pokoju dziennego/ sypialni. Pokój będzie służył dla mnie zarówno jako sypialnia jak i salon. Chcę by w miarę wygodnie łączył te obie funkcje. Mam 24 lata i jestem, jeśli chodzi o urządzanie wnętrz, raczej minimalistą i wręcz ubóstwiam styl skandynawski:).

Jedyne co jest w tej chwili wybrane do pokoju to podłoga- panele w kolorze jasnego drewna oraz jasne drewnopodobne drzwi. Chciałbym poznać wasze pomysły jak mogę urządzić pokój, chodzi o sofy, regały,szafy, itp. Nie ukrywam, że mam dosyć ograniczony budżet na początek. Myślałem też o ścianach w kolorze lekkiego, jasnego szarego.

Chodzi o pokój oznaczony cyfrą 3

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1109/min_112c9.jpg

Dokładnie, pomieszczenie zamknięte, tak jak jest. nie przewiduje raczej jego przebudowy.

Na chwilę obecną sofa (rozkładana), może być narożna, szafa na ubrania 2-3 drzwiowa, kilka regałów (myślałem o Billy), stół, ale raczej niski salonowy przed sofą niż jadalny... narazie podstawa, aczkolwiek pomysły mile widziane.

Myślałem również o wydzieleniu, raczej optycznym(jakimś regałem) części salonu i sypialni, ale to póki co pomysł.

Nie rozumiem, po co Ci wielka szafa w pokoju dziennym? Masz szansę wstawić olbrzymią szafę do przedpokoju i w ten sposób zagospodarować jego przestrzeń.

Przestwiłabym wejście do pokoju, z lewej strony wstawiłabym regał - nie wiem, ile masz książek, obok dwa fotele/fotelokrzesła, mały stolik i lampę stojącą. Z prawej narożnik z funkcją spania, niski stolik kawowy. Przeciwległa długa ściana zależy od wspomnianej przeze mnie liczby książek i bibelotów- choć tych pewnie jako wielbiciel minimalizmu dużo nie masz - albo zabudowa regałami i wstawiony w to tv, albo niskie szafki i na nich tv.

Jeśli na projekcie są uwzględnione wszystkie gniazdka, to masz ich zbyt mało.

Przy obecnym usytuowaniu gniazda rtv - będziesz z niego korzystał? - nie widzę szansy na wydzielenie części sypialnianej, skoro kanapa ma być do wykorzystania dziennego i nocnego.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/5PAlb6RKgXHbCzgPqX.jpg

obok sofy to jakas niska szafka na potrzeby stolika nocnego ;)

kolorystyka ?? jesli myślisz o IKEA to pomyślałabym nad zestawem czerwony-szary-czarny-biały, pokój wygląda na jasny więc nie bałabym sie takich kolorów

<a href=http://img689.imageshack.us/img689/6879/112c9.th.jpg' alt='112c9.th.jpg'>

Darcy, niestety wyburzenie ścianki i żadne tego typu przeróbki już nie wchodzą w grę z powodu tego, że nie będę sam w mieszkaniu i drugi pokój też pozostaje niezależny.

Co do kolorystyki to skłaniam się bardziej ku szarym ścianom, kanapie/ sofie/ narożniku również raczej szary, siwy, i białych, bądź jasne drewno regałach.

Joliska, szafa z kolei, raczej będzie musiała być w pokoju. W przedpokoju również będzie takowa, spełniająca rolę garderoby i schowka, ale w pokoju też wolałbym mieć na własne potrzeby.

Akurat regałów na książki i bibeloty trochę planuje. Nie jest to może pokaźna biblioteka, ale trochę tego jest :)

Ma ktoś może fotki do pokazania własne, bądz wygrzebane gdzieś w necie z salono-sypialni zaaranżowanej w jakiś ciekawy sposób?