pietrz44 01.12.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam Zastanawiam się nad instalacją rekuperatora w budowanym domu. Czytałem dużo na forum ale nie dopatrzyłem się tej informacji.Proszę o odpowiedź na pytania: 1. Ile prądu zużywa sam rekuperator na miesiąc działania w zł. ?2. Ile zużywają prądu wentylatory działające w instalacji rekuperatora, przykładowo w Waszej instalacji ? Dzięki z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 01.12.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Po kiego zakladasz nowy temat!!!!!!!!!!!!!!! Nie lubie tego robic, ale... Moze sam cos poczytaj i nie sciemniaj ze nie znalazles bo jest nawet kilka watkow o rekuperatorach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1-poczytaj co to jest rekuperator i jak dziala a wowczas pierwsze pytanie zniknie 2 -poszukaj na forum, sa juz opisywane koszty zuzycia teoretyczne (podawane przez producentow) i praktyczne (podawane przez uzytkownikow). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 01.12.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 1-poczytaj co to jest rekuperator i jak dziala a wowczas pierwsze pytanie zniknie Nie wiem co masz dokładnie na myśli - domyślam się że chodzi Ci o to że rekuperator zużywa zero energii. Otóż jest tak, że w branży oglónie budowlanej (architekci, projketncji, bankierzy od kredytów, murarze) rekuperator = wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Jako ciekawostkę podam, że analityk/ekspert analizujący mój wniosek kredytowy nie wiedział co jest ta wentylacja mechaniczna i pytał czy to może jest rekuperator? A co do głównego pytania - dla średniego domku, dla przeciętnej wydajności dobry "rekuperator" ze stoprądowymi wentylatorami powinien się zmieścić w mocy 50-70W - ... z wentylatorami zmiennoprądowymi 2 razy tyle Pozdr AM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 01.12.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Hm... uwazam ze zainteresowany powinien jednak doczytac zeby wiedzial dla samego Siebie co jest co. Suche odpowiedzi nie zawsze wystarczaja zeby zrozumiec -a warto wiedziec wiecej, chocby dlateg zeby nikt nie probowal nas oszukac/naciagnac albo wmowic jakies bzdury.Nie padly by pytania typu ile rekuperator a ile wentylatory zuzywaja pradu -dlatego warto pofatygowac sie i troszke poczytac. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.12.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam Zastanawiam się nad instalacją rekuperatora w budowanym domu. Czytałem dużo na forum ale nie dopatrzyłem się tej informacji. Proszę o odpowiedź na pytania: 1. Ile prądu zużywa sam rekuperator na miesiąc działania w zł. ? ok 35zł plus 1zł /godzinę gdy pracuje grzałka w wielkie mrozy 2. Ile zużywają prądu wentylatory działające w instalacji rekuperatora, przykładowo w Waszej instalacji ? 100-120W Dzięki z góry za odpowiedź. Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrz44 02.12.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Po kiego zakladasz nowy temat!!!!!!!!!!!!!!! Nie lubie tego robic, ale... Moze sam cos poczytaj i nie sciemniaj ze nie znalazles bo jest nawet kilka watkow o rekuperatorach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1-poczytaj co to jest rekuperator i jak dziala a wowczas pierwsze pytanie zniknie 2 -poszukaj na forum, sa juz opisywane koszty zuzycia teoretyczne (podawane przez producentow) i praktyczne (podawane przez uzytkownikow). Pzdr. Piwopijca czytałem wiele tematów o rekuperatorach i nie znalazłem informacji na ten temat. Może nie te czytałem. Dzięki CityMatic za odpowiedź. Proszę o wypowiedzi innych użytkowników rekuperatorów jak u Was jest ze zużyciem prądu do jego działania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 W moim przypadku, przy wydajności ok. 130 m3/h i pracy całą dobę - dzienna ilość zużywanej energii na potrzeby wentylacji wynosi 2.08 kWh/d. A więc moc pobierana przez dwa wentylatory i automatykę wynosi ok. 87 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 jeśli producent podaje że moc wentylatorów to 100W to jaki może być miesięczny rachunek za prąd? Wydaje mi się wiedza to zaiste tajemna... Ja nie jestem w stanie policzyć... Ale zapytam kolegę co to ma stopień doktora (wprawdzie chemii) - jest mądrzejszy. Może i co poradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrz44 02.12.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 W moim przypadku, przy wydajności ok. 130 m3/h i pracy całą dobę - dzienna ilość zużywanej energii na potrzeby wentylacji wynosi 2.08 kWh/d. A więc moc pobierana przez dwa wentylatory i automatykę wynosi ok. 87 W. Dzięki falkon za odpowiedź. W systemie masz tylko 2 wentylatory ? Są one przy rekuperatorze ? W w pokojach nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 systemie masz tylko 2 wentylatory ? Są one przy rekuperatorze ? W w pokojach nie ma ? Jezuuuu.... Chłopie... Przeczytaj co masz pod nickiem ... Pytasz o tak elementarne rzeczy że pisanie odpowiedzi jest demoralizujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Większość producentów podaje max zużycie prądu, zwykle centrale chodzą na 50 % lub mniej i wtedy co? Dzielimy ? Otóż nie !!! U mnie max to 112 W a 50 % już 46 W, 25 % to 12 W ! W tej chwili mój koszt wentylacji to 15 zł/miesiąc utrzymując ok. 60 % wilgotności w pierwszym sezonie grzewczym, rok i 3 miesiące od rozpoczęcia budowy. W przyszłości będzie troszkę mniej. Wszystko chodzi 24h/dobę ! pietrz44 jak masz WM to są zawsze tylko 2 wentylatory. To nie sa wiatraczki wyciągowe w każdym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 02.12.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Tak na mój gust to pietrz44 dokładnie nie wie co to jest tylko o tym słyszał, a że nie chce mu się odrobić pracy domowej to czeka że ktoś spłodzi solidny elaborat od A do Z. Po co parę godzin przed kompem siedzieć i szukać, może ktoś poświęci własny wolny czas i zrobi kompilację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.12.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 u mnie Mistral pochlania lekko 200 pln/rok,na stronie swej,producent podaje ok. 350 pln....nie mam dokladnych danych,ale wiecej je u mnie thermomix oraz piekarnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.12.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U mnie w instalacji wentylacyjnej prąd ciągną tylko wentylatory. Koszt miesięczny to ok. 17 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U mnie w instalacji wentylacyjnej prąd ciągną tylko wentylatory. Koszt miesięczny to ok. 17 zł. Ci którzy nie są wtajemniczeni myślą że to skomplikowane urządzenie, przereklamowane i zupełnie niepotrzebne ale że bardzo chcą TO mieć to pytają gdzie się da. Na forum chwalą, a jak zapyta sąsiada ( co tez guzik ma pojęcia) to jest bee ,,, Ja Go rozumiem, przecież to podstępem jakimś pachnie, tylko 17 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U mnie w instalacji wentylacyjnej prąd ciągną tylko wentylatory. Koszt miesięczny to ok. 17 zł. To pytanie: Czyli wentylatory chodzą na 1/2 mocy, a oba mają po 50W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 W systemie masz tylko 2 wentylatory ? Są one przy rekuperatorze ? W w pokojach nie ma ? Oczywiscie, dwa: nawiewny i wywiewny. Nie stosuje się innej ilości wentylatorów w typowym pojedynczym układzie wentylacji nawiewno-wywiewnej. Podana moc zużywana jest na te dwa wentylatory, regulator, siłownik na zaworze mieszającym przy nagrzewnicy oraz siłowniki przepustnic powietrza: z GWC, z czerpni zewnętrznej i by-pasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.12.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U mnie w instalacji wentylacyjnej prąd ciągną tylko wentylatory. Koszt miesięczny to ok. 17 zł. To pytanie: Czyli wentylatory chodzą na 1/2 mocy, a oba mają po 50W? Chyba tak, ale mogłyby być i takie o mocy max 100 W a chodzić na 1/4 mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celulit 15.09.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 tu elegancko widać ile prądu żre rekuperacja - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.09.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 tu elegancko widać ile prądu żre rekuperacja - Gdyby Szanowny Kolega, kiedykolwiek włączał, lub podnosił bieg wentylatorom. zobaczyłby kolega, że pobór mocy szybko przyrasta a potem spada i stabilizuje się. Taki miernik można za 40 zł kupić i samemu sprawdzić. To nie jest praca wentylatorów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts