xadox 01.12.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, Mieszkam z żoną od miesiąca w nowym mieszkaniu.Na początku listopada spisałem stan wodomierza, na którym było zużycie 195 m3.Dziś ponownie chciałem spisać wartość z licznika i ku mojemu zdziwieniu widzę wartość 188 m3. Czy jest możliwe, że licznik jest zepsuty czy może jest na odwrót zamontowany i liczy wstecz? Jeśli już rzeczywiście liczy wstecz to czy ta wartość odjęta odpowiada rzeczywistemu zużyciu wody czy raczej licznik odwrotnie zamontowany nie będzie wskazywał dokładnego zużycia (zapytam inaczej - czy tylko prawidłowo zamontowany licznik pokaże rzeczywiste zużycie?) Jak już tak piszę o zużyciu to bardzo proszę o opinię na temat zużycia wody, gazu i prądu (dodam, że zużycie dotyczy dwóch osób w mieszkaniu ok. 98 m2). Zużycie w Listopadzie: WODA: 7 m3 ( Wg najprawdopodobniej uszkodzonego lub na odwrót założonego licznika) GAZ: 293,81 m3 (mieszkanie na poddaszu, temperatura w mieszkaniu ok. 20 st. Celsjusza, kocioł wielofunkcyjny Junkers Euroline - jeszcze z niezamontowanym pokojowym regulatorem temperatury) PRĄD: 287,7 kWh PS. tak w ogóle to znacie jakieś namiary www gdzie można sprawdzać aktualne ceny za gaz, wodę i prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/134254-na-odwr%C3%B3t-zamontowany-wodomierz-czy-to-mo%C5%BCliwe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.12.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jak najbardziej jest możliwe zamontowanie wodomierza odwrotnie co powoduje liczenie wstecz. Prawdopodobnie wartość różnicy będzie wskazywała dokładną wartość zużytą, ale zależy to od konstrukcji wodomierza nie nie gwarantuję, że tak jest u Ciebie rzeczywiście.7m3 na dwie osoby za miesiąc jest realne. Prąd też. Co nie oznacza, że nie może być więcej lub mniej.Aktualne ceny za prąd musisz znaleźć na stronie swojego dystrybutora energii.Woda i gaz z umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/134254-na-odwr%C3%B3t-zamontowany-wodomierz-czy-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-3739760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts