Jakub Wilkoński 01.12.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mam zainstalowany rekuperator Mistral 400.Rekuperator stoi na strychu gdzie podłogą są płyty osb kręcone do jętek, pod nimi wełna i płyty gk jako wykończenie sufitu poddasza. I niestety mocno słychać rekuperator na poddaszu.Wydaje mi się że, jest to efekt konstrukcji sufitu osb/wełna/gk który działa jak pudło rezonansowe. Na strychu słychać tylko szum wiatraków natomiast na dole jest wyraźne buczenie.Na dziś reku stoi na wełnie - tej twardej- i jest znaczna poprawa ale niewystarczająca. Chcę podwiesić reku do krokwi i tak samo zrobić z kanałami - reku na sztywnej platformie podwieszanej pod krokwie a kanały na elastycznych taśmach.Pytanie jest takie czy drgania reku mogą mieć wpływ na więźbę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.12.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wpływ będzie miało, więźba będzie się trzęsła . Drewno jest elastyczne, więźba i tak pracuje pod wpływem wiatru. rekuperator krzywdy jej nie zrobi. Pytanie czy to rozwiąże problem. Krokwie są z jętkami dobrze związane, drgania będą się przenosić. Może ta sztywna platforma też na jakiejś gumie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.12.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Chcę podwiesić reku do krokwi i tak samo zrobić z kanałami - reku na sztywnej platformie podwieszanej pod krokwie a kanały na elastycznych taśmach. Pomysł dobry,ale dokup jeszcze dętkę do ciągnika lub dwie do taczki budowlanej napompuj i postaw na tym rekuperator-guma jest sztywna i sprężysta wytrzyma lata, a drgania nie będą się przenosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 11.12.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Mnie właśnie bartosza mają przykręcić do krokwi - podobo jest to standardowe podejście. A tak przyokazji - czy ktoś coś słyszał/wie o takich "wentylatorach": http://www.dyson.com/fans/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.12.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 reku na strychu hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts