Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel energetyczny 4 czy 5 ?y?owy?

am00

Recommended Posts

Na Forum jest paru dobrych elektryków, to może mmnie któryś oświeci. :oops:

W umowie z energetyką mam przyłącze kablowe przewodem YAKY 4x35mm2. Rozumiem, że to są 3 fazy i zero. Do domu mam około 70m.

Uziemienie wkopuje się chyba w ziemię przy budynku. Po co więc mam ciągnąć pięciożyłowy kabel już od skrzynki. Może wystaczy 4 żyłowy, a uziemienie załatwić osobnym przewodem?

Jaki kabel zastosować do takiego przyłącza?

Zamówiłem na razie 13kW (20A). W przyszłości może się to podwoić.

ten czwarty przewód to się nazywa nie zerowy a ochronno-neutralny,taki jest system, z tego co mi wiadomo to powinieneś zrobić w skrzyni dodatkowo uziemienie i wtedy od skrzynki instalacja jeśli siłowa to pięcio żyłowa, a jeśli jednofazowa to trójżyłowa. Przewody ochronny i neutralny są osobno. Możesz poprowadziś instalację 4-żyłową dla siły i 2-żyłową dla jednej fazy ale wtedy musisz dać przewody co najmniej 10 mm kwadratowych przekroju dla miedzi, dla aluminium jest to więcej :)

Nie ma konieczności ciągnięcia kabla 5 żyłowego.

Wystarczy 4 i wtedy przewód niebieski PEN (ochronno-neutralny) w rozdzielnicy wewnętrznej dzieli się na dwa: ochronny PE (źółto-zielony) i neutralny N (niebieski). Oczywiście konieczne jest wykonanie uziemienia i podłączenie go z przewodem ochronnym.

Obciążalność długotrwała kabla elektroenergetycznego z żyłami miedzianymi 4x10mm2 w izolacj polwinitowej (taki najpopularniejszy) przy ułożeniu w ziemi wynosi 60 A. Co za tym idzie ciągle można nim przesyłać przy napięciu 230/400V moc o wartości 41 kW. Jest to wartość graniczna i przy tej mocy kabel osiągnie maksymalną temperaturę pracy ok 70 stC.

Należy wziąć pod uwagę, że kabel przez pewien odcinek będzie biegł w murach domu, gdzie warunki odprowadzania ciepła są znacznie gorsze.

Dlatego przekrój 10 mm2 miedzi można stosować do mocy ok 25 kW.

Dla zupełnie bezpiecznego i długotrwałego użytkowania w przyszłości przy mocy 26 kW wybrałbym kabel 16 mm2.

Pozdrawiam

inżynier elektroenergetyk

Witam, chcialbym tez dolozyc swoje pare groszy. Jak powyzej kolega inz. stwierdzil, mozesz polozyc kabelek o 4 zylach, jednakze wraz z tym kabelkiem nalezaloby-zaleca sie w takim przypadku wraz z takim Wlz-tem ulozyc ocynkowana bednarke do rozdzielni glownej budynku. W ten spsoobo zapewnisz sobie skuteczność ochrony i bedziesz mogl spokojniej spac. W przypadku gdy upali sie "zero" (a moze sie to zdayc gdyz ta zyla bedą płynąć prądy) to skonczy ci sie ochorona a stad juz krok do tragedii ! Po za tym Przewod ochronno-neutralny na dlugosci 70m, moze byc pomyslem nietrafionym, zbyt maly przekroj ! Dodatkowo, nie wiem czy zaklad energetyczny nie naklada na ciebie obowiazku by instalacji odbiorcza (za ukladem pomiarowym) byla wykonana jako siec w układzie TN-C-S. Miejsce rozdzialu instalacji wystepuje z reguly przy ukladzie pomiarowym, tam dokonuje sie uziemienia punktu zerowego i rozdzialu zyly "zerowej" na zero robocze i ochronę. Wlasnie, nie podales, gdzie bedzie zainstalowany twoj licznik ? Podejrzewam ze w miejscu gdzie konczy sie przylacze kablowe 4x35.. tak ? Skonsultuj sie z kims z zakladu energetycznego by nie bys nie wtopil kasy w kabelek 4x10 YKY.

Na twoim miejscu wydusilbym nieco wiecej zlociszy i ulozylbym kabelek YKYżo 5x16, moze w przyszlosci zechce ci sie skusci na wzrost mocy ? Taki przekroj zapewni ci pewien komfort energetyczny a do tego ... zapewni ci przyzwoita wartosc spadku napiecia .. :)

Powodzenia !

jeszcze nie inzynier :)

Dzięki za odpowiedzi.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale z ostatniego postu wnioskuję, że uziemienie wykonuje Energetyka przy skrzynce i nie jest to moje zmartwienie.

W warunkach mam dodatkowo niezrozumiałe dla mnie oznaczenia:

"Przyłącze zakończyć złączem ZKP-1/TL" to dotyczy chyba energetyki i oraz w innym miejscu:

"

a) Wymagany stopień skompensowania mocy biernej tg fi <=0,4

b) Układ sieci zasilającej niskiego napięcia TN-C, :o

c) Gwarantowany prąd pętli zwarcia 100A.

"

Witaj amm00 ponownie .. Ja to ten nie inzynier.

Sluchaj, tajemnicze oznaczenie ZKP ..itd, oznacza iz zaklad energetyczny postawie ci zlacze kablowe zintegrowane z szafka pomiarowa. Faktycznie, wuzmienie zlacza kablowego to ich brozka. Calosc Wyobrazam sobie w ten spsob ze owo zlacze powstanie w granicy twojej dzialki a wspomniane 70m, to bedzie dlugosc twojego wlz. Nie dziw sie ze zaklad nie bedzie finansowal tychze metrow bo to sie nie opyla. Kazdy liczy kase. Niestety w twoim przypadku rozwiazanie z kabelkiem 4 zylowym poporstu moze sie nie opylac. Bednarka jest chyba drozsza od tej 5 zyly :) i sporo wazy :) Jesli sie nasuwa pytanie, po co ta bednarka ? to odpowiem .. w celu uzyskania odpowiedniej wartosci uziemienia. Zamiast ryc w glab ziemi, wystarczy ulozenie pewnej jej dlugosci a idealnei jest ja polaczyc z tym co ci podsuwa do zlacza kablowego zaklad energetyczny. Wykonanie uziomu np. fundamentowego nie zawsze konczy sie uzyskaniem odpowiedniej wartosci uziemienia.

Pozdrawiam